UA
RU UA
18 Березня 2023, 11:33
3036
Всебічна підтримка громадянського суспільства: як "Друкарня" зі  Словʼянська працює в Івано-Франківську
Історія

Всебічна підтримка громадянського суспільства: як "Друкарня" зі Словʼянська працює в Івано-Франківську

Після початку російсько-української війни у 2014 році на Донеччині активно зароджувалось громадянське суспільство. Прокинулась національна ідея, суспільна небайдужість та бажання розвивати українську думку. У Словʼянську це завдання взяв на себе Центр громадянського суспільства “Друкарня”. Про те, як він працює під час війни, розповідає Східний Варіант

Громадянським можна назвати те суспільство, у якому є недержавні установи чи організації, які представляють волю та інтереси громадян. Сьогодні це є надзвичайно важливою ланкою для країн, що розвиваються, зокрема й України. Особливо активно громадянське суспільство у нас почало розвиватися після падіння “Партії регіонів”.  Так у Словʼянську був заснований Центр громадянського суспільства “Друкарня”.

Центр працював з 2019 року. А після початку повномасштабного вторгнення релокувався до Івано-Франківська, продовжуючи допомагати жителям Донеччини та переселенцям. Як це відбувається, детально дізнався Східний Варіант

Центр для розвитку громадянського суспільства на Донеччині 

Активіст з Німеччини Тім Бозе у 2014 році працював у організації Austausch. Тоді Тім працював над проєктами з моніторингу порушення прав людини на сході України після початку війни.

Тім Бозе Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ_08

Попри військові дії, Донеччина дуже сподобалась Тіму, а особливо – засади громадянського суспільства. 

“Події 2014 року – катастрофа. Але коли ми приїхали до Слов'янська, це було дуже цікаво. Місто розвивалося у громадянському сенсі. Ми зрозуміли, що тут є велике і багате громадянське суспільство, яке потрібно розвивати. Ми хотіли розпочали співпрацю для міжнародного співробітництва і розвитку громадянських ініціатив між Україною та Німеччиною”, – розповідає перший керівник Центру громадянського суспільства “Друкарня” Тім Бозе.

У 2018 році Тім познайомився з громадським діячем зі Словʼянська Денисом Бігуновим. Поступовий розвиток ідеї призвів до відкриття “Друкарні”.

Денис Бігунов Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ_03

“Ми хотіли підтримувати розвиток громадянського суспільства, посилювати горизонтальний звʼязок, посилювати його потенціал. Його дію, його продукт. “Друкарня” була утворена як представництво організації Austausch в Україні, але діяли й продовжуємо діяти ми як незалежне формування”, – пояснює сьогоднішній керівник “Друкарні” Денис Бігунов.

Приміщення для “Друкарні” вдалось орендувати у відомого видавця у Слов’янську Віктора Бутко.

Після підготовчих робіт двері Центру громадянського суспільства офіційно були відкриті.

“У нас було гарне відкриття. Було багато поважних гостей – представники німецьких дипломатів, журналісти, міський голова Слов’янська”, –  говорить Денис.

Форуми, екологічні акції та розвиток громадської думки

“Друкарня” направила свої сили на побудову ефективної взаємодії між мешканцями регіону. До того ж виступала регіональним майданчиком для обговорення місцевих проблем та пропонування їхнього вирішення. На базі “Друкарні” відбувались й міжнародні обміни. Приїжджали волонтери з Вірменії, Польщі, Словаччини, Німеччини, вони вивчали місцеве середовище та проводили заходи для мешканців Слов’янська. 

“Це посилювало євроінтеграцію на практиці. Не кожна людина мала можливість виїхати за кордон та поспілкуватися зі своїми колегами. Друкарня давала таку можливість. Комунікацію, взаєморозуміння, що таке Євросоюз. А вони розуміли, що таке Слов’янськ”, –  говорить Денис Бігунов.

Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ
Під час громадських обговорень. Фото: “Друкарня” у Facebook

Особливо Денису запамʼяталась зустріч з обговорення  Нормандського формату. “Друкарня” підготувала не лише обговорення, а й презентацію Закону про реінтеграцію. Як виявилось, багато мешканців навіть не знали про нього. Та завдяки такій зустрічі не лише дізнались про Закон, а й зрозуміли, як він працює.

Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ
Екологічна акція за ініціативи “Друкарні”. Фото: “Друкарня” у Facebook

 “Ми прибирали спільно парки, озеро. Такий проєкт був у нашої Капіталіни Каплан. Це були чудові заходи. Друкарня завжди забезпечувала інвентар, чай, кава. Це створювало комʼюніті. Покращувало культуру комунікації у суспільстві. Люди почали розуміти закони діалогу, що ефективніше говорити по черзі, ніж усі разом. Після 2014 року був такий стан суспільства, що тільки після цього воно почалось формуватися”, – розповідає Денис.

Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ
Екологічна акція за ініціативи “Друкарні” у Словʼянську. Фото: “Друкарня” у Facebook

У листопаді 2021 року “Друкарня” встигла провести Форум регіонального розвитку. На заході з провідними експертами та мешканцями регіону обговорили засади децентралізації та створювали план якісного місцевого розвитку. 

“Є потреба – є приміщення, модерація та всі умови для безпечного, ефективного, якісного діалогу. Ми реагували на актуальні виклики. Обговорювали їх, залучали експертів, отримували фідбек від людей. А люди могли вже приймати рішення на основі отриманої інформації”, – пояснює Денис Бігунов. 

Повномасштабне вторгнення та гуманітарна допомога 

Денис розповідає, відчував початок нового етапу російсько-української війни, але не думав, що він буде настільки руйнівним. 

“Було передчуття перед 24 лютим. Бачив активізацію бойових дій на території ОРДЛО, бачив евакуацію, мобілізацію. Я розумів, що починається “подих” війни. Бо на тих окупованих територіях йшла активна підготовка до цієї війни на тій території”, – говорить Денис Бігунов. 

Частина команди виїхала зі Словʼянська у перші дні після початку нового вторгнення. Тоді не було зрозуміло, куди піде ворожа армія. Тільки у середині березня уся команда знайшла можливість зібратись разом в Івано-Франківську. Тут і було вирішено продовжувати діяльність.

Допомога жителям Донеччини
Допомога жителям Донеччини. Фото: “Друкарня” у Facebook

Було вирішено працювати за трьома напрямками – гуманітарна допомога, підтримка ВПО та громадських активістів. 

“Ми розуміли, що треба місце, де люди змогли б переночувати, відпочити та прийняти душ. Щоб вони змогли зупинитися на кілька днів. Щоб зрозуміли, куди рушати далі. Так за допомогою організації “Лібереко”, місцевого осередку “Між іншим”, молодіжному центру Івано-Франківська, Данській Раді у справах біженців ми відкрили центр з 20 ліжко-місцями. Приміщення нам надав Отець Ігор з Української греко-католицької церкви. І ми почали приймати туди людей”, – розповідає Денис. 

Центр працював до 15 жовтня, поки була велика потреба у розміщенні людей. За цей час у центрі були активісти з Краматорська, Сєвєродонецьку, Костянтинівки, Словʼянська. 

Тім Бозе організував збори з німецькими партнерами, на які вдалось придбати два мікроавтобуси для розвезення гуманітарної допомоги. Один робить рейди в Івано-Франківській області, допомагаючи ВПО, а інший – їздить на Донеччину. 

“Ми проводили заходи для підтримки активістів. Наприклад, у Карпатах та Буковелі. У Буковелі зібрали представників 10 громадських організацій для проведення брейншторму та підбиття підсумків 2022 року. Захід був результативним. Люди змогли висловитися та привести свої думки до ладу”, – розповідає Денис Бігунов. 

Завдяки пожертвам жителів Німеччини через організацію Austausch, “Друкарня” змогла закупити 7 зарядних станцій. Їх направили у найбільші волонтерські штаби Донеччини.

Друкарня Слов'янськ Івано-Франківськ
Допомога зарядними станціями. Фото: “Друкарня” у Facebook

“Повернутися у Словʼянськ звичайно хочеться. Організація Austausch планує діяльність з підтримки громадянського суспільства та підтримки територій, які постраждали від війни. Та ми плануємо це з урахуванням безпекової ситуації. Але я дуже хочу бути у Словʼянську. Відчуваю, що там я можу зробити більше, ніж тут”, – говорить Денис. 

Поки що “Друкарня” працює в Івано-Франківську, допомагає переселенцям та жителям Донеччини. Попри війну є багато планів, які представники Центру громадянського суспільства можуть реалізувати.

Наприклад, вже 24-26 березня пройде третій щорічний екофорум “Друкарні”, присвячений вивченню впливу війни на навколишнє середовище. Та сподіваємось, що зовсім скоро усім громадським діячам вдасться повернутись у безпечний Словʼянськ та продовжити розвивати Донецьку область.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

21:49

Російські окупанти обстріляли два села на Донеччині: три людини поранено

21:31

ВПО з Луганщини у хабах Кремінської громади отримали 450 продуктових наборів

20:58

США надішлють Україні зброю цього тижня, — Байден

20:42

Президент із дружиною відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя у Славутичі

20:27

Окупанти на ТОТ Луганщини скасують на Великдень комендантську годину, але не всюди

20:00

З початку доби росіяни найбільше атакували на Авдіївському та Новопавлівському напрямках

19:02

Замість статусу "обмежено придатний" до військової служби з'являться інші: що відомо

18:45

Окупанти мріють приймати на ТОТ Донеччини мільйон туристів у 2030 році

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: