UA
RU UA
07 Березня 2023, 15:21
15213
Втретє відновити те, що було втрачено. Як переселенка з Донеччини відроджує квітковий бізнес
Історія

Втретє відновити те, що було втрачено. Як переселенка з Донеччини відроджує квітковий бізнес

Ніна Радченко вже двічі переселенка. У 2014 році вона залишила рідну Горлівку через окупацію та переїхала до села Олександрівка, що біля Святогірська. Дівчина почала розвивати власний квітковий бізнес та все напрацювання було знищено після повномасштабного вторгнення. Як усе відродити та що для цього потрібно, Ніна розповіла Східному Варіанту

Любов до садів зародилася у Ніни ще під час проживання у Горлівці. Тоді вона працювала ландшафтною дизайнеркою. Власну фірму вдалось створити у 2011 році, з того часу жінка професійно займалась вирощуванням квітів. 

У 2014 році через активні бойові дії поблизу міста довелось виїхати. Спочатку Ніна думала, що ненадовго. Але вже згодом родина почала шукати нову домівку. 

“На новому місці вдалось розширити список послуг” 

У селі Олександрівка Ніні вдалось створити власний продукт – квіти  для озеленення. За словами жінки, саме цього їй не вистачало у Горлівці.

Ніна Радченко

Вже через деякий час список послуг ландшафтної дизайнерки дещо розширився. 

 “Я створювала клумби з квітами. Завжди мріяла, що буду вирощувати їх сама і продавати. Так і сталось. Звичайно, виїжджати з Горлівки було важко. Лишились родичі, нерухомість. Та у 2014 році мої замовники теж повиїжджали. Хтось у Київ, хтось у Харків, хтось в інші міста Донецької області”, – пригадує Ніна Радченко події того часу.

У перший рік після переїзду була невизначеність. Ніна сподівалась, що все ще може закінчитися і вона повернеться додому. Але з часом стало зрозуміло, що воєнні дії можуть затягнутися. Дівчина почала шукати можливості для відродження бізнесу.

Ніна Радченко
Фото: Ніна Радченко у Facebook

“Я потрапила на програму розвитку малого та середнього бізнесу від ПРООН, виграла грант і це стало поштовхом для розвитку. Спочатку купили будинок, потім облаштовували теплиці й нові сади. Вкладала дуже багато сил й енергії. Але на цей час вже були замовники. Хтось переїхав теж з Горлівки, а хтось знайшов наші послуги через рекламу”, – розповідає Ніна.

З часом бізнес тільки розвивався й розширявся. Дівчина отримувала додаткові гранти, розширяла асортимент продукції, працювала з новими клієнтами. Все більше кафе, ресторанів, пансіонатів хотіли бачити на своїй території квіти, які вирощувала Ніна.

Ніна Радченко
Фото: Ніна Радченко у Facebook

Усе, що вдавалось заробляти – Ніна вкладала в подальший розвиток. Перша теплиця була облаштована через грант, друга – власним коштом. Квітів ставало ще більше.

У 2021 році Ніна отримала 3-є місце у Національній премії з ландшафтного дизайну у категорії “Великі сади”. Здавалося, що нічого не може перешкодити розвитку квіткового бізнесу. 

“Знищені сади, теплиці та будинок” 

На 2022 рік Ніна мала величезну купу планів. Вже була розписана черга на озеленення на весну та літо.

“Були створені проєкти. І вже були попередні домовленості. Нова теплиця, яку ми побудували у 2021 році, повинна була дати розширення продукції весною 2022 року. Я очікувала, що гроші, які були вкладені, почнуть повертатися”, – розповідає Ніна.

Ніна Радченко
Фото: Ніна Радченко у Facebook

Та 24 лютого усе змінилося. У перші числа березня Ніна з родиною вже ховались у підвалі. Район сильно обстрілювався, літали ворожі літаки. Зникло світло, вода, мобільний зв’язок. Евакуюватися вдалось тільки на початку квітня з військовими.

У травні Ніна дізналась, що у неї все зруйновано – теплиці, сади, будинок. Тільки після деокупації вдалось відвідати рідні місця та побачити все на власні очі.

“Були влучання у теплиці. Воронка від снарядів. Усе згоріло. Зараз перебуваємо у Рівному. Сподіваюсь, що навесні буде можливість повернутися. Взагалі, наше село дуже зруйновано. Майже всі будинки розбиті. Треба їхати, коли вже буде тепло. І намагатися щось робити”, – говорить Ніна.

Ніна Радченко
Ніна та розтрощені теплиці. Фото: Ніна Радченко у Facebook

Під час перебування у Рівному Ніна теж не сиділа без діла та вирішила спробувати нові види діяльності. Так був відкритий магазин “Фрукти та овочі”.

“Не може підприємець сидіти без діла. Це був мій стартап та новий досвід. Але не можу я нічого не вирощувати.  Я дуже сподіваюсь на нашу перемогу, і що все це закінчиться, і я зможу повернутися до діяльності у Донецькій області. Але час покаже”, – зізнається Ніна Радченко.

Новий початок

Зараз Ніна збирає кошти на відродження квіткового бізнесу. Вона зізнається, для цієї справи потрібні значні вкладення.

“Для відродження потрібна впевненість у безпеці. Щоб розуміти, що все буде цілим. Тому відновлення буде вже після нашої перемоги. І, звичайно, великі кошти. Багато сил, енергії та роботи”, – говорить Ніна.   

Друзі жінки з коаліції “Чиста Балтика” розробили для неї окрему краудфандингову платформу, завдяки якій люди з Європи можуть донатити на відновлення теплиць для квіткового бізнесу. Ніна ж у цей час продовжує шукати гранти або нові можливості для своєї справи.

“Мені треба починати все втретє. Це ж потрібно будувати будинок, щоб просто десь жити. Потім засіювати сади, чекати їхнього дозрівання, шукати нових клієнтів. Та я розумію, що все ще можна відновити. Мене посилює віра моїх друзів, їх підтримка. І я розумію, що навіть втретє можливо все зробити”, – говорить Ніна.

Ніна Радченко

Ніна намагається скористатися будь-якою можливістю, яка допоможе у відновленні власної справи. Наприклад, нещодавно взяла участь у проєкті “Гра в довгу”, який направлений на розвиток підприємництва.

За участі у проєкті Ніна пройшла навчання у викладачів Київської школи економіки. Щоправда, у сто кращих бізнесів для отримання гранту на навчання або на розвиток власної справи не ввійшла. Та жінку це не зупиняє.

“Підприємцю потрібні не тільки гроші, а ще й знання”, – впевнена Ніна.  

Підприємиця вірить, що Україна переможе. Ніна дуже хоче повернутись на Донеччину та відродити бізнес там. А поки шукає нові можливості, які допоможуть знову вирощувати найкращі квіти. 

Якщо ви зараз знаходитесь на території Європи, за бажанням можете задонатити на відновлення квіткового бізнесу Ніни через краудфандингову платформу тут

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
00:59

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: