UA
RU UA
26 Квітня 2024, 22:17
18400
"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

На захоплених територіях сходу України ворожа пропаганда тісно вплетена в різноманітні аспекти життя. Спортивні союзи, актори у сюжетах “сво”, дискредитація української влади — все це інструменти, які стали складовою стратегії окупантів для впливу на свідомість місцевого населення. Далі у статті Східний Варіант розповість про механізми роботи та головні наративи російської пропаганди сьогодні.

Ворожа пропаганда, яку поширює росія, використовує різноманітні аспекти для маніпулювання громадською думкою та дестабілізації ситуації в Україні.

Авторка проєкту “НотаЄнота” та медіаекспертка Альона Романюк в межах другої лекції Школи громадянської журналістики від Східного Варіанта висвітлила основні принципи впливу російської пропаганди:

  • поширення паніки серед суспільства (головна мета: створити враження загрози та небезпеки, щоб викликати обурення серед громадян та підірвати їхню довіру до власної країни й уряду)
  • деморалізація суспільства (шляхом поширення негативних новин, окупанти прагнуть підірвати віру в перемогу українського народу, ставлячи під сумнів його силу та здатність до опору);
  • нівелювання України (зусиллями пропагандистів створюється уява про безпомічність країни, що підкреслюється викривленою інформацією про її економічний та соціальний стан);
  • розпалювання ворожнечі (умисне посилення конфліктів та розбрату між громадянами України, створюючи образ ворога та провокуючи до конфлікту між різними соціальними групами);
  • поширення альтернативних версій та створення інформаційного хаосу (ця стратегія полягає у створенні багатьох суперечливих версій подій, що призводить до загального збентеження та недовіри до будь-якої інформації);
  • створення власного порядку денного (російська пропаганда намагається нав'язати свої цінності та погляди на події, формуючи уявлення про світ відповідно до інтересів кремлівського режиму);
  • дискредитація Збройних Сил України, влади, волонтерів, медіа, українських біженців та ВПО тощо (це спрямовано на підірвання авторитету та довіри до ключових інститутів та осіб українського суспільства).
окупанти пропаганда на ТОТ_03
Фото: росмедіа

Жорстокі щупальця пропаганди безперервно проникають в український інформаційний простір, затягуючи його все глибше у мережу дезінформації та маніпуляцій. 

За даними медіаекспертки Альони Романюк, проти України працює близько 800 досвідчених російських тролів, які мають здатність генерувати 10-12 мільйонів контактів. Це означає, що вплив пропагандистської машини на українське суспільство постійно зростає.

Раніше, Східний Варіант вже писав про те, як розпізнавати фейки та протидіяти дезінформації. 

Діти “під прицілом” ворожої пропаганди

Пріоритетним напрямком серед росіян для нав'язування власної “ідеології” є молодше покоління на тимчасово окупованих територіях. Основні інструменти та стратегії маніпуляції спрямовані саме на них. 

Діти — найвразливіша ланка суспільства, адже їхня психіка ще не до кінця сформована. Через нав’язування чужих ідеалів, дитина не може розрізнити об’єктивної реальності від думки оточення.

Користуючись цим, окупанти систематично мілітаризують та русифікують всю систему освіти, проводять “розмови про важливе”, змушують вшановувати “героїв сво” на уроках та брати участь в різних пропагандистських заходах.

окупанти пропаганда на ТОТ
Фото: росмедіа

За даними Центру Національного спротиву, окупанти планують, починаючи з літа, встановити нові органи “контролю за пропагандою” у сфері освіти на тимчасово окупованих територіях. 

Вони збираються привезти гастролерів з росії, які створять осередки федеральної служби по нагляду над школами. Ці структури фактично будуть впливати на освітні заклади в окупованих регіонах з метою промивання мозку дітям та зміни їх самоідентифікації.

Ще одним механізмом для об’єднання підлітків навколо “кремлівської брехні” стануть так звані “російські студентські спортивні союзи”.  Основною метою діяльності цих організацій окупанти називають “реалізацію стратегії молодіжної політики через систему студентського спорту у рф і розвитку міжнародного співробітництва в цій галузі”.

окупанти пропаганда на ТОТ
Скриншот росмедіа

Однак, як повідомляє Центр національного спротиву, саме спорт для держав з тоталітарними або авторитарними правліннями завжди був знаряддям для розповсюдження їхньої ідеології. 

Так, до прикладу, в срср спорт використовували для поширення комуністичних ідей та протистояння «капіталістичному блоку» під час холодної війни. Наразі рф іде саме цим шляхом.

Кінотеатри, інформаційні екрани та пропагандистські форуми

Ще однією тактикою російської пропаганди є ізоляція мешканців тимчасово окупованих територій від українського контенту та інформаційного простору. Замість цього вони нав’язують власну ідеологію через різні канали комунікації.

Як ось до прикладу, за допомогою “виїзних кінотеатрів”. Окупанти закликають місцеве населення просто серед вулиць до переглядів фільмів, які перекручують інформацію про війну та прославляють російську армію.

Зокрема, такий “кінотеатр на гастролях” було організовано в тимчасово окупованому Мангуші.

окупанти пропаганда на ТОТ
Скриншот із відео. Телеграм-канал “Андрющенко Time”

Крім цього, в тимчасово захопленому Маріуполі, петербурзькі фахівці встановили 4 інформаційні екрани, які транслюють “важливу” інформацію жителям. Наприклад, ролики про побратимські відносини Маріуполя і російського Санкт-Петербурга.

Маріупольці в коментарях місцевої спільноти розмірковують про схожість цієї події з написаним у книзі Джорджа Орвелла “1984”.

окупанти пропаганда на ТОТ
Скриншоти із чату телеграм-каналу “Мариуполь Сейчас”

Водночас на території окупованої Луганщини російське військово-історичне суспільство планує організувати форум “Історія для майбутнього”, до якого долучаться федеральні технологи. Ця подія має на меті охопити багато молоді, педагогів і журналістів.

Також, для посилення російської пропаганди, держслужбовців-колаборантів навчатимуть в російській академії народного господарства тому, як правильно працювати на захоплених територіях.

“Для відповідних курсів набирають групи по 50 осіб. Вони мають знати, як діяти у разі виявлення політичної дестабілізації у кожному з окупованих регіонів, а також як протидіяти інформаційним атакам «з боку західних спецслужб», що «поширюються на населення». Тобто, посилювати російську пропаганду”, пояснили в Луганській ОВА.

окупанти пропаганда на ТОТ
Фото: росмедіа

Актори у вигаданих сюжетах

Телебачення росіян завжди славилося сфабрикованими сюжетами та найманими акторами. Проте цього разу активістам “Кібер Спротиву” вдалося роздобути документи, які демонструють, як саме створює альтернативну реальність про так звану “сво”  одна із російських пропагандисток — Анна Арбатская.

Саме вона оприлюднила цинічні кадри із “Зеніту”, де перед тим російські окупанти розстріляли беззбройних українських військових 110-ї бригади, що здалися в полон.

Активісти Кіберспротиву отримали доступ до листів пропагандистки, в яких йшлося про роботу над вказаним проєктом та ще декілька цікавих документів.

окупанти пропаганда на ТОТ
Фото: Центр національного спротиву (ЦНС)

Головні наративи в соціальних мережах

Згідно зі звітом Школи політичної аналітики НаУКМА про ключові меседжі окупаційних телеграм-каналів, топтемами для російських пропагандистів за останній час на сході України стали псевдовибори міжнародного злочинця владіміра путіна та роботи над “відновленням” захоплених регіонів.

Загарбники активно розглядають питання відбудови окупованих територій. Протягом останніх місяців в соціальних мережах з'явилося багато повідомлень про відновлення лікарень, житлового фонду та шкіл на окупованих територіях. 

Зокрема, окупанти навіть зробили заяву про плани на 2027-2030 рік відновлення Луганського аеропорту.

окупанти пропаганда на ТОТ
Скриншот із соціальної мережі “Вконтакте”

“У таких дописах часто протиставляється Україна, яка буцімто нічого не робила для цих територій й не будувала. Однак не згадується, що нічого не довелося 6 відбудовувати, якби росія не розпочала війну”,зазначають аналітики Школи політичної аналітики НаУКМА.

Також, багато уваги було зосереджено на так званих “виборах президента рф”.

Починаючи з оголошення про проведення “виборів”, російські пропагандисти активно заповнювали інформаційний простір “передвиборчою” агітацією.

окупанти пропаганда на ТОТ
Фото: телеграм-канал Маріупольська міська рада

Аналітики громадянської мережі ОПОРА в рамках дослідження про головні меседжі проросійських ресурсів під час псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях, зазначають, що саме через телеграм, окупаційна влада активно підбурювала “голосувати” за путіна. 

Пропагандисти створювали видимість всебічної підтримки російського диктатора та переконували у законності так званого “виборчого процесу”. Вони цілеспрямовано намагалися залучити місцевих мешканців до участі у фарсі, що відбувався.

окупанти пропаганда на ТОТ
Фото: РБК-Україна

Крім цього, окупанти систематично публікують інформацію про обстріли мирних міст захопленої Донеччини та Луганщини буцімто з боку українських військових.

окупанти пропаганда на ТОТ
Скриншоти із соціальної мережі “Вконтакте”

Центр протидії дезінформації РНБО України зазначає, що поширюючи такі фейки, країна терорист намагається виправдати свій ракетний терор та обстріли мирного українського населення.

У світі, насиченому інформацією, надзвичайно важливо розвивати медіаграмотність і навички критичного мислення. Зокрема, у контексті пропагандистських зусиль росії, де маніпуляція інформацією стала буденною практикою, вміння розрізняти правдиву інформацію від фейкових новин — це життєво важливий навик. 

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
07 Травня Вівторок
22:59

На Куп’янському напрямку українські воїни знищили 6 ворожих укриттів

22:58

У Покровську біля місць поховання захисників України замайоріли нові прапори

22:47

Підприємцям Донеччини розповіли, як можна отримати компенсацію за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю

21:59

Зеленський назвав найбільш гарячі напрямки фронту: Покровський, Курахівський, Краматорський, Лиманський

21:56

На Авдіївському напрямку загинуло двоє грузинських добровольців

21:45

На Донеччині поліція вилучила незаконного алкоголю на суму понад 12,5 млн грн

20:58

У Краматорську за тиждень виявили 6 випадків захворювань COVID

20:45

Дрони, квадроцикл, ремонтна майстерня і вантажівки поїхали до азовців на 10 річницю підрозділу (відео)

20:25

Медичне обладнання та меблі доставили до Покровська гуманітарною допомогою (фото)

19:59

На Донеччині рятувальники отримали благодійну допомогу від Ensemble Ukraine (фото)

19:40

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 18 атак ворога

19:14

У Лиманських лісах сталася масштабна пожежа (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: