UA
RU UA
25 Квітня 2024, 19:28
Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни
Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

У грудні минулого року в Покровську відкрили громадський центр, куди можна звернутися за послугами юриста, психолога та соціального працівника. У березні ще один такий центр відкрили в Слов’янську. Східний Варіант дізнався, що це за центри та яку користь вони несуть для мешканців Донецької області.

Окрім роботи на місцях, від громадських центрів працюють ще мобільні бригади, які виїжджають у віддалені населені пункти Донеччини та приймають там людей. Докладніше про це вже в матеріалі.

Громадські центри працюють у двох містах області

Станом на зараз у Донецькій області працюють два громадські центри: один — у Покровську, другий — у Слов’янську. Тут мешканці та мешканки можуть звернутися до юриста, психолога чи соціального робітника. Такі центри були відкриті за участі громадської організації «Аваліст».

ГО «Аваліст» почала свій шлях у невеликому місті Гірське, що на Луганщині. У 2018 році волонтери обʼєднали громаду навколо «дитячого питання»: для малечі прифронтових на той час населених пунктів почали будувати дитячі майданчики. Після повномасштабного вторгнення «Аваліст» розгорнула гуманітарну діяльність в Україні: від психологічної допомоги дітям до ремонтів пошкодженого житла та комунальних будівель.

Громадські центри відкриті в рамках проєкту «Негайне гендерно-чутливе реагування на надзвичайні ситуації та захист постраждалого від конфлікту населення на сході України для збереження життя». Проєкт відбувається в партнерстві міжнародної гуманітарної організації CARE Ukraine за підтримки Євросоюзу.

Які послуги надають центри

Працюючи з мешканцями Донецької області, волонтери ГО «Аваліст» зрозуміли, що ті потребують спілкування та підтримки. Так прийшли до рішення про відкриття громадських центрів, де люди змогли б отримати підтримку та консультації найбільш затребуваних фахівців: юриста, психолога та соціального працівника. Додатково працює кейс-менеджер, який надає супровід людям, які звертаються до центрів. Він індивідуально ознайомиться з проблемами відвідувачів та порадить рішення або направить на прийом до фахівця.

Громадські центри в Слов’янську та Покровську
Заняття в громадському центрі в Словʼянську. Фото: ГО «Аваліст» у Facebook

У громадських центрах проходять як індивідуальні, так і групові заняття. На них приходять діти, підлітки, дорослі, люди літнього віку. У центрах приймають усіх, хто до них звертається.

«У центрах проходять різні заняття. Частіше за все, це заняття з розвитку згуртованості, психологічної підтримки, стресостійкості. Бувають сімейні заняття. Адже Донецьку область усе ж таки обстрілюють. І мами брали діток із собою, щоб не залишати їх вдома. І ми організовували або сімейні заняття, або паралельні: наприклад, мами займалися з психологами, а дітки — із соціальними працівниками», — розповідає Вікторія Курська, асистентка проєкту «Негайне гендерно-чутливе реагування на надзвичайні ситуації та захист постраждалого від конфлікту населення на сході України для збереження життя».

Громадські центри в Слов’янську та Покровську

Громадські центри розміщуються на перших поверхах. У випадку повітряної тривоги, каже пані Вікторія, заняття можуть перенести в укриття. Усе залежатиме від ситуації. Працівники центру намагатимуться створити максимально безпечні умови для відвідувачів.

Перед відкриттям центрів, у приміщеннях були зроблені ремонти, закуплені меблі та технічне обладнання. Додатково від громадських центрів працюють мобільні бригади, до яких входить водій, юрист, психолог та соціальний працівник. Вони виїжджають у віддалені населені пункти, щоби проконсультувати та прийняти там людей. Дізнатися про такі виїзди мешканці віддалених міст чи селищ можуть безпосередньо від адміністрацій, з якими заздалегідь домовляються громадські центри. Або через соціальні мережі ГО «Аваліст».

Громадські центри в Слов’янську та Покровську
Заняття в Словʼянську. Фото: ГО «Аваліст» у Facebook

Мобільна бригада має бронежилети, аптечки та відслідковує безпекову ситуацію перед виїздом. Усе заради безпеки працівників та людей.

За час роботи обох громадських центрів, різні послуги були надані понад 6 тисячам осіб. Серед найбільш затребуваних послуг, каже Вікторія Курська, є запити до юристів на відновлення документів чи встановлення прав власності. Були запити на відновлення втрачених або пошкоджених документів. Завжди мають попит консультації психолога.

Вікторія Курська каже, що робота громадських центрів підтримує мешканців Донеччини у важкий для них час:

«Судячи з відгуків, які нам залишають, людям це дуже потрібно. Можливо, у когось виникне думка, що це не так важливо, як харчові набори або гігієнічні. Але я можу сказати, що психологічна підтримка, те, що люди знають, що можна кудись піти та поспілкуватися, щоб знайти в собі сили та ресурси, це дуже важливо зараз. Під час такої масштабної війни головне не загубитися, вміти самому себе підтримати та підтримати інших».

Громадські центри в Слов’янську та Покровську
Заняття в Покровську. Фото: ГО «Аваліст» у Facebook

У громадських центрах пояснюють, як долати панічні атаки, як поводитися під час обстрілів, як допомогти собі, своїм дітям та оточуючим.

Як звернутися?

З метою безпеки адреси громадських центрів не розголошуються. Звернутися до центрів за допомогою чи консультаціями можна за наступними номерами телефонів:

  • Громадський центр Словʼянська: +380955748352
  • Громадський центр Покровська: +380991979752

Більше новин про громадські центри та анонси їхніх заходів можна побачити в соціальних мережах у Facebook та Instagram

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Травня Субота
22:48

Мешканець ТОТ Луганщини розстріляв шістьох окупантів і втік після примусової мобілізації, — соцмережі

22:35

Німецька компанія надасть Україні радари для ППО

22:22

Російська армія захопила Архангельське на Донеччині, — DeepState

21:44

Українські військові збили на Донеччині ворожий штурмовик Су-25, — Зеленський

21:27

Зеленський заслухав доповіді Сирського і Буданова щодо ситуації на фронті

21:09

Колишній правоохоронець з Луганщини перейшов на бік окупантів, займається перевіркою населення

20:53

Авіація ЗСУ завдала ударів по трьох пунктах управління і двох ЗРК ворога

20:32

У росії полоненого бійця "Азову" засудили до 18 років колонії

19:58

На ТОТ Луганщини минулої доби сталося 23 пожежі, є постраждалий

19:47

У Генштабі повідомили про 74 бої за добу між ЗСУ та армією рф

19:32

Двох керівників "лісгоспів" з ТОТ Луганщини заочно судитимуть за колабораціонізм

18:51

На ТОТ Донеччини росіяни змушують мешканців реєструвати житло за законами рф

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: