UA
RU UA
26 Квітня 2024, 16:25
33212
Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України
Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Окупанти не приносять нічого на українські землі, крім війни, бідності та розрухи. Підвищення цін на соціально-значущі товари, дефіцит кваліфікованих спеціалістів, мільйонні заборгованості по зарплатах та зруйнована промисловість — така реальність загарбницького режиму. Про загострення економічної кризи в окупації, читайте далі у статті.

На тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини продовжує загострюватися економічна криза. 

Багато об’єктів критичної інфраструктури зруйновано, значна частина працездатного населення виїхала. Спостерігається підвищення рівня безробіття, а середня зарплата падає. Водночас ціни на продукти та товари найпершої потреби невпинно зростають. Жодні механізми регулювання, застосовані окупантами, не допомагають вирішити цю проблему.

Східний Варіант дослідив це питання та розповість детальніше про занепад економіки в окупації на сході України.

Космічні ціни на товари

Дедалі частіше місцеві жителі та жительки тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей скаржаться на нерегульоване підвищення цін на продукти та товари найпершої потреби. Ціни встановлюють самі підприємці за своїм бажанням. 

“Ви співвідношення цін і зарплат того часу і зараз візьміть, люди кінці з кінцями ледве зводять. Красиво тільки по телевізору розповідають байки”, — обурюється мешканка Луганська в одній із місцевих спільнот.

Економічна криза в окупації
Скриншот із соціальної мережі Вконтакте

Ще у грудні голова Луганської ОВА Артем Лисогор повідомляв, що вказівки з Луганська стосовно так званого «зниження цін» підприємці не помічають, і їхні дії ніхто не контролює, оскільки всі розуміють, що заява була зроблена перед псевдовиборами рф.

За його словами, місцеве населення, у кого є можливість, намагаються скуплятися на території росії. Це призвело до утворення великої черги на кордоні з рф. У багатьох така змога відсутня, тому вони вимушені платити за продукти вдвічі, а то й тричі, дорожче.

Та чи змінилася якось ситуація наразі?

Мешканець окупованої частини Луганщини розповідає в місцевій спільноті про те, що російські загарбники продовжують ставити ціни вище, ніж у Москві, і знижки на товари відсутні. Людям доводиться їздити на закупи в Ростовську область.

Економічна криза в окупації
Скриншот із соціальної мережі Вконтакте

Подібна ситуація відбувається й на окупованій частині Донеччини.

Окупаційна влада намагається удати розв’язання проблеми та розповідає про нібито зменшення вартості товарів ледве не на третину. За повідомленнями пресслужби мінекономрозвитку так званої “днр”, ціни на продукти падають щотижня. До прикладу, макаронні вироби подешевшали на тиждень аж на 32,8%.

Економічна криза в окупації
Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Однак, варто лише зайти в коментарі під цим повідомленням в місцевому чаті, і стане зрозуміло, яка ситуація з цінами насправді.

“Брехати, не мішки тягати. Ціну на хліб подивіться. Вже вдруге за місяць піднімаєте”, — пише місцева жителька.

“Яблука навпаки подорожчали, часник по 350 рублів. Його з іншої планети везуть? Капуста 50 рублів, морква 50 рублів. Кого ви за ідіотів тримаєте? Краще взагалі мовчіть, не гнівіть народ”, — скаржиться донеччанка в коментарях.

Економічна криза в окупації
Мешканці Донеччини обурюються під дописом про “зменшення” цін на третину по всій території так званої “днр”. Скриншоти із чату телеграм-каналу “Жизнь в днр”

Водночас активісти  руху “Жовта стрічка” повідомляють про те, що у Маріуполі є проблеми з харчовим забезпеченням. Завезені товари низькосортні, але ціни на них в магазинах міста значно вищі, порівняно з московськими.

Економічна криза в окупації
Фото: Маріупольська міська рада

Як наслідок такої політики окупантів, маріупольці змушені стояти в черзі, щоб отримати безплатну гарячу їжу. Під час однієї з таких роздач на вулиці Комсомольській, 61 відбулася бійка серед місцевих, в результаті якої загинула 1 людина, а 13 інших отримали травми.

Зростання безробіття

На тимчасово окупованих територіях сходу спостерігається високий рівень безробіття, який виник внаслідок мобілізаційних заходів рф та знищення й розкрадання росіянами більшості великих підприємств. Крім того, місцеве населення виявляє своє небажання працювати на окупантів.

Згідно з даними окупаційного центру зайнятості, на Донеччині дуже гостро постало питання дефіциту кадрів. Вони зазначають, що наразі вакансій у 23 рази більше, ніж кандидатів.

“Тільки з початку року 1229 підприємств подали в центри зайнятості регіону заявки на 11288 вакансій. Усього ж вільно 29298 робочих місць. В той час як на обліку перебуває 1258 претендентів. Це у 23 рази менше від наявної потреби”, — йдеться в повідомленні центру зайнятості “днр”.

Економічна криза в окупації
Фото: росмедіа

Для розв'язання цієї проблеми окупанти активно залучають компанії та працівників з росії, а дефіцит робочої сили на будівельних майданчиках вирішують шляхом залучення трудових мігрантів з країн Центральної Азії.

Так, до прикладу, в тимчасово окупованому Маріуполі проживає вже понад 30 тисяч заробітчан з Центральної Азії та Північного Кавказу.

Брак медичного персоналу загарбники вирішують шляхом залучення співробітників з африканських країн з обмеженим підтвердженням відповідної кваліфікації. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

“За оцінкою від січня 2024 року, за попередні 15 місяців кількість лікарів скоротилася на 7 500 осіб, що пояснюється довгим робочим днем і низькою заробітною платою. За даними Центру аналізу європейської політики, для подолання цього дефіциту росія набирає лікарів з африканських країн, які не мають жодних підтверджень своєї кваліфікації, крім самозасвідчувальної декларації”, — йдеться у повідомленні.

Економічна криза в окупації
Фото: росмедіа

Однією з головних причин нестачі спеціалістів є примусова мобілізація, яку росіяни зараз активно проводять на ТОТ сходу України. 

Працевлаштування на тимчасово окупованій частині Луганщини для чоловіків передбачає проходження медичного огляду при військкоматі. 

За даними Луганської ОВА, у Сєвєродонецьку, всі чоловіки, які хочуть влаштуватися на роботу, зобов'язані мати паспорт рф та пройти медичну комісію, незалежно від того, чи ставали вони на військовий облік раніше, чи ні. Їх заспокоюють, ніби це потрібно для створення відповідного реєстру.

Економічна криза в окупації
Фото: росмедіа

А в тимчасово окупованому Довжанську, за розпорядженням окупантів, всі гірники в обов’язковому порядку мусять стати на військовий облік та пройти медичний огляд. У разі відсутності відповідної мітки їм погрожують відстороненням від роботи та позбавленням зарплати. Навіть особи з виробничими травмами можуть бути визнані придатними до служби.

Заборгованості по зарплатах

Загарбницька влада місяцями не виплачує зарплати працівникам шахт, комунальних підприємств, шкіл, дитсадків та іншим окупаційним структурам.

Згідно з даними Голови Луганської ОВА Артема Лисогора, станом на січень 2024 року перед гірниками шахт “Східвугілля” накопичилася заборгованість із виплати зарплати у 400 мільйонів рублів.

Згодом, у середині квітня деяким шахтарям “лнр” таки почали надходити кошти за лютий. Однак, лише невелика частина.  

“У «міністерстві палива»‎ більшого і не обіцяють. Зазначають, що кожен наступний транш здійснюватиметься лише після реалізації чергової партії вугілля. А воно росіянам не потрібне”, пояснюють у Луганській ОВА.

Економічна криза в окупації
Фото: Getty Images

Не платять зарплату протягом 4,5 місяців й працівникам тролейбусного депо в тимчасово окупованому Харцизьку. Люди обурюються, що на їх звернення ніхто не реагує і погрожують організацією протестів.

Економічна криза в окупації
Фото: телеграм-канал “Жизнь в днр”

Також, активісти з групи “Кібер Спротив” отримали докази великих заборгованостей перед працівниками окупаційних структур на Луганщині.

За офіційними документами так званої адміністрації Антрацитівського округу “лнр”, понад дві з половиною тисячі працівників шкіл, дитсадків, ліцеїв, музеїв, будинків культури та комунальних підприємств не отримують зарплату з 2022 року через “відсутність фінансування”.

Загальна сума боргу становить понад 19 мільйонів рублів. 

Економічна криза в окупації
Фото: Остров

Окупанти використовують людей як дешеву або безплатну робочу силу, тоді як самі відмивають гроші. 

Наприклад, у Маріуполі будівельники, яких найняла московська фірма для відновлення будинків, заявили у відео, що їм заборгували 3 мільйони рублів, і фірма припинила спілкування.

Ці будівельники були місцевими мешканцями. Один з них навіть відновлював власний будинок. За їхніми словами, їм пообіцяли платити 4 тисячі рублів на день. Проте виконроб натомість позичав гроші у місцевих жителів, а потім просто зник із міста.

Економічна криза в окупації
Фото: Reuters

“Вільні економічні зони”

Для боротьби з економічною кризою окупанти впровадили так звану “вільну економічну зону” на тимчасово окупованих територіях. 

Що означає сам по собі цей термін? Вільна економічна зона — це частина території країни, яка відокремлена від загального митного кордону. На цій території діє спеціальний режим управління і пільгові умови діяльності, а також податкові переваги для місцевих підприємців та іноземних компаній.

За розрахунками влади рф, цей законопроєкт повинен сприяти сталому соціально-економічному розвитку захоплених регіонів.

Таким чином загарбники намагаються спонукати російські та іноземні компанії інвестувати у тимчасово окуповані території.

Економічна криза в окупації
Фото: Getty Images

Але цікаво, що резидентами так званих “зон”  можуть стати лише підприємства, що мають близькі зв'язки з окупаційними адміністраціями. Про це повідомили у Центрі національного спротиву (ЦНС).

“Нещодавно резидентами вільної економічної зони на Донеччині стало ще 37 підприємств, які було націоналізовано або ж «віджато» в України чи проукраїнських власників. Здебільшого це робиться задля того аби створити видимість розвитку регіону, а ще для викачування грошей із кремля. Отож під виглядом розвитку економіки окупанти перерозподіляють грошові потоки в потрібні їм фірми, аби збагатитися”, зазначають у Центрі національного спротиву (ЦНС). 

Окупанти не проявляють інтересу до рівня життя місцевих мешканців чи їхньої думки. Соціальний та економічний розвиток захоплених регіонів для них нічого не значить. Натомість вони акцентують на військових операціях та підтримці своєї агресивної політики.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

19:20

За тиждень підрозділи Луганського прикордонного загону уразили 345 місць скупчення ворога

18:51

Маріупольська міська рада виграла позов проти росії за знищення майна комунального транспортного підприємства

18:45

На Донеччині продовжується відновлення та консервація пошкодженого житла

18:25

Внаслідок авіаудару по Костянтинівці поранено 4 цивільних, — прокуратура

17:58

Маріуполець передав понад 1 млн грн у фонд Притули на закупівлю обладнання Національної гвардії України

17:45

Евакуація У Михайлівці на Донеччині рятувальники допомогли транспортувати до лікарні 3 поранених осіб (відео)

17:20

Атлети Луганщини здобули дві медалі на чемпіонаті Європи з бодібілдингу

16:58

У Покровську волонтери World Central Kitchen годують нужденних гарячими обідами

16:45

Головний удар росіяни зосередили на Покровському і Курахівському напрямках, — Сирський

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: