UA
RU UA
22 Квітня 2024, 12:08
14421
Вкрадені підприємства: що відбувається з шахтами на окупованій Луганщині. "Довжанська-Капітальна"
Що відбувається

Вкрадені підприємства: що відбувається з шахтами на окупованій Луганщині. "Довжанська-Капітальна"

Шахта в Довжанському районі Луганщини пов’язала не нову для вугледобувної промисловості Донбасу російську компанію, підсанкційного в Україні керівника, котрий був дотичний до родини Віктора Медведчука, та російські провокативні обстріли.
Східний Варіант розповідає, що відбувалось за роки окупації з шахтою “Довжанська-Капітальна”.

“Довжанська-Капітальна” розташовується в місті Довжанськ, що на Луганщині. Шахту здали в експлуатацію 43 роки назад з проєктною потужністю 3 млн тонн на рік. Як і шахта “Червоний Партизан”, про яку ми розповідали в попередній частині, “Довжанська-Капітальна” входила в структуру ДТЕК “Свердловантрацит”. З 2014 року шахта знаходиться на тимчасово окупованій території України.

шахта Довжанська-Капітальна
Залізнична станція Довжанська. Фото з відкритих джерел
шахта Довжанська-Капітальна
Розташування шахти на карті України. Скріншот з Google Maps

Російське вторгнення відразу почало негативно відображатись на роботі шахти. Ще з початку бойових дій на сході України проксі-сили росії організовували провокативні обстріли, зокрема поруч зі стратегічними об’єктами, з метою дискредитації Збройних сил України. Так, у травні 2014 року бойовики обстріляли шахтний двір “Довжанська-Капітальна”, коли там перебували робітники. А вже за декілька місяців, в липні 2014 року, шахта мала проблеми із стабільним електропостачанням. У пресслужбі ДТЕК тоді заявляли, що ситуація взагалі загрожує затопленням гірничих виробок. До того ж, бойовики розташовувались в адміністративно-побутових корпусах шахти, у такий спосіб вони забезпечують себе водою, продуктами, електрикою і зв'язком.

шахта Довжанська-Капітальна
Шахта “Довжанська-Капітальна”. Фото з відкритих джерел

Влітку того року бойовики вдалися і до інших провокацій. Наприклад, коли тодішній президент України Петро Порошенко віддав наказ Збройним силам України про припинення вогню в односторонньому порядку строком на один тиждень. У той час група бойовиків, переодягнених у форму українських військовослужбовців, обстріляла пасажирський автобус, що перевозив гірників шахти “Довжанська-Капітальна”.

шахта Довжанська-Капітальна
Вид на шахту “Довжанська-Капітальна”. Скріншот з Google Maps

У 2017 році самопроголошена влада так званої “лнр” розпочала реалізацію політики "зовнішнього управління" на місцевих підприємствах, щоб отримати владу над українськими підприємствами, котрі перебували на тимчасово окупованих територіях. Одним із підприємств, які потрапили під цей процес “націоналізації”, стало підприємство “Свердловантрацит”, власність якого включала шахту “Довжанська-Капітальна”. Керувати “Свердловантрацитом” почав Костянтин Скрипнік, який після “націоналізації” став “заступником генерального директора” “Востокуголь”, а згодом отримав підвищення до “генерального директора”.

Костянтин Скрипнік
Костянтин Скрипнік. Фото: пропагандистські ЗМІ

До цього Скрипнік був директором шахти “Довжанська-Капітальна”, і у 2012 році навіть отримав від президента Віктора Януковича оренд “За заслуги” III ступеня. Як зазначається в указі: “за вагомий особистий внесок у зміцнення енергетичного потенціалу держави, забезпечення сталої роботи вугільної промисловості, високий професіоналізм та з нагоди Дня шахтаря”.

шахта Довжанська-Капітальна

Наразі Скрипнік перебуває у санкційному списку ЄС, Канади, Швейцарії, Великої Британії та Японії за членство у так званій “народній раді” так званої “лнр” і дії, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.

шахта Довжанська-Капітальна
Шахта “Довжанська-Капітальна” всередині. Скриншот з пропагандистських ЗМІ

У наступні роки про шахту особливо не з’являлись новини, окрім згадок про нібито “успішну роботу” шахти від пропагандистських медіа. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну, попри публічні заяви росії про відсутність примусової мобілізації, з шахти “Довжанська-Капітальна” окупанти відправили на фронт 430 працівників. Російські змі визнавали: “Третина співробітників шахти — на фронті”.

Cюжет про шахту “Довжанську-Капітальну”
Cюжет про шахту “Довжанську-Капітальну”. Скриншот з каналу Нарезка - News

Нещодавно повідомлялося про надважку ситуацію на колись провідній шахті “Довжанська-Капітальна”, де примусово мобілізували понад 400 чоловіків і набрали на їх місця жінок та пенсіонерів”,писали в Луганській обласній державній адміністрації.

В адміністрації також згадували, що 10 років назад, до початку російського вторгнення, вугілля цієї шахти коштувало у 16 разів дорожче за звичайне, за важку працю шахтарі отримали 5000 квартир, Євросоюз вкладав гроші у місто, де створили 2000 нових робочих місць, на підприємстві збиралися встановити японське обладнання для очистки шахтних вод.

У липні 2023 року від окупаційної влади стало відомо, що сім шахт планується передати в управління приватним “інвесторам”, серед них і “Довжанська-Капітальна”. А на початку лютого 2024 року “Довжанська-Капітальна” разом з 4 іншими шахтами, 2 заводами та 3 центральними збагачувальними фабриками перейшли в оренду “інвестору”.

Підписання договорів щодо оренди шахт з “інвесторами”
Підписання договорів щодо оренди шахт з “інвесторами”. Фото: Telegram-канал ватажка “лнр” Леоніда Пасічника

В результаті цього незаконно володіти шахтами почала ООО “Торговый дом “Донские угли”. Ростовська компанія і раніше з’являлась на окупованих росією українських територіях. У лютому 2021 році “Донские угли” ніби направили інформаційний лист, в якому зазначалось, що тепер компанія є “єдиними торговим представником з реалізації вугільної продукції виробників Донбасу на території російської федерації та іноземних держав”. 

Російські медіа також писали, що компанія стала найбільшим продавцем вугілля в Ростовській області у 2021 році, хоча “зареєстрована” була не так давно — в липні 2020 року. А ще підприємство ймовірно входило до сфери впливу кума путіна Віктора Медведчука. Тоді ж, у лютому 2021 року,  Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти керівників “Донских углей”. Внаслідок чого підсанкційним став і росіянин Сергій Лісогор. Саме його вказували медіа в окупованому Луганську як генерального директора “Донских углей”.

Сергій Лісогор
Сергій Лісогор. Скріншот з пропагандистського медіа Луганськ24

І хоч початок угод про оренду припав на Лісогора, вже в лютому 2024 року проросійські ЗМІ представили нового директора — Іллю Колесника.

Ілля Колесник. Новий генеральний директор “Донских углей”
Ілля Колесник. Новий генеральний директор “Донских углей”. Фото: сайт так званого “мінтопенерго лнр”

Водночас з вочевидь фейковими заявами окупантів про “інвестиції, підвищення оплати праці, інновації”,  на шахті почали демонтувати обладнання, а гірників попередили про майбутні довготривалі відпустки.

Луганська обласна державна адміністрація розповіла Східному Варіанту, що ці схеми “оренди” мають збагатити усіх, окрім шахтарів та їх сімей.

шахта Довжанська-Капітальна
Шахта “Довжанська-Капітальна”. Фото з відкритих джерел

“Маючи свавільну владу, «розпилювати» діючі шахти, які були прибутковими, ще 10 років тому, «еленерівці» не можуть без згоди кремлівських кураторів. Для росіян це ситуація «win-win». Вони отримують прибуток від розграбування наших ресурсів і штовхають бідуючих шахтарів на підписання контракту на службу в окупаційних військах”, — додають в Луганській ОДА.

Валерій Новиков, голова Луганського обласного правозахисного центру “Альтернатива”, котрий займається документуванням фактів порушень прав людини в ході бойових дій на сході України, поділився, що інформація щодо шахт в окупації є значно обмеженою. 

Голова Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива» Валерій Новиков.

“Гроші не вкладаються в обладнання, окупаційна влада використовує шахти таким чином, щоб все що можна було дістати, вони дістають. Врахування екологічних потреб і рекультивації земель, звісно, там не відбувається. Нічого не робиться, щоб могло впливати на певну сталість. Тобто, логіка окупаційної влади, як і з іншими підприємства в Луганську, була така, що вони вибирали все, що могли, а інше кидали”, — підсумовує Валерій.

Східний Варіант запитав Луганську ОДА щодо ситуації з шахтами на тимчасово окупованій Луганщині. Там зазначили, що отримують оперативну соціально-політичну інформацію з окупованої території з джерел української розвідки.

Стан вугільної промисловості в адміністрації описали так: “На плаву тримали декілька потужних копалень, але і там все було далеко від ідеалу. Постійний брак якісного кадрового потенціалу та недотримання гідроізоляційних заходів робили свою справу. Шахти почали поступово підтоплюватись. Ризик виходу шахтних вод на поверхню несе загрозу отруєння джерел питної води”.

Ситуація з шахтами на тимчасово окупованій Луганщині демонструє, що окупанти “грають” у короткостроковий план. Їх не цікавить ніякий розвиток регіону чи організація стабільного життя для місцевих жителів. Вони використовують свої пропаганду та маніпуляції на тому, що роками найбільше турбує містян і гірників, — низька оплата праці та важка робота, занепад міста. Безглузда окупаційна стратегія лиш ще більше підриває як життя регіону, так і здоров’я самих його мешканців.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
03 Травня П’ятниця
22:46

Опендатабот: найбільше церков московського патріархату в Україні — на Донеччині

22:30

США не очікують обвалу української оборони найближчим часом, — NYT 

22:11

Росія зруйнувала та пошкодила в Україні понад 250 тисяч будинків, — Шмигаль

21:45

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу росіян

21:32

Кільком колишнім рятувальникам з Маріуполя оголошені підозри у держзраді

20:57

Евакуаційний потяг відбув з Донеччини на Волинь

20:29

Зеленський: ми всі маємо зірвати російський наступальний задум

19:55

ЦПД: рапорт Сирського про відставку — фейк

19:38

Розбір Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом
19:28

Ворог найбільше атакував біля Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки, — Генштаб

19:15

У церквах Донеччини богослужіння на Великдень пройдуть без людей

19:02

Важливо Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: