UA
RU UA
31 Січня 2024, 19:37
"Спільнота Відновлення": як стилістка з Маріуполя створює власну справу
Історія

"Спільнота Відновлення": як стилістка з Маріуполя створює власну справу

Катерина Переверзєва родом з Маріуполя. Навчалась у Харкові на інженера-електромеханіка, також отримала спеціальність “менеджмент та економіка”. Та врешті решт знайшла себе у стилі: пройшла курси зі стилістики й поступово розвивалась як спеціаліст. Катерина Переверзєва стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Про розвиток власної справи, рідне місто та волонтерство Катерини дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Я відчувала стиль інтуїтивно”

Після закінчення університету Катерина почала працювати секретаркою в одному холдингу, пізніше стала там адміністраторкою. Подруга Катерини знайшла курси зі стилістики та запропонувала жінці пройти їх. Жінка каже, що з дитинства відчувала стиль одягу інтуїтивно, й отримати нові ґрунтовні знання було цікаво.

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

“Я отримала цю спеціальність, після цього одразу кинула роботу та йшла в нікуди. Коли я шукала в інтернеті “стиліст Харків”, то знаходились тільки курси, які я пройшла, і ще одну школу. Тобто і люди не шукали, і ніхто цим не займався. Я була однією з перших, можна так сказати”, — згадує Катерина.

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

На початку кар’єри Катерина бралась за будь-яку роботу. Брала участь в організації фотосесій, одягала манекени в торгових центрах, проводила особисті консультації зі стилю для клієнтів. 

З часом почала розуміти, що подобається робити більше, тож вдосконалювала свої навички. Жінка згадує, що у Харкові за пошуком “стиліст” її сайт показувався першим і конкуренції майже не було. 

Катерина вирішила розвивати цю галузь і створила асоціацію стилістів Харкова. Вона шукала людей, і ці люди долучались до асоціації. Тоді вдалось об’єднати 13 спеціалістів. Вони ділились досвідом, робочими кейсами. Таким чином формувався ринок у цій професії, й люди могли дізнатись про більшу кількість стилістів у Харкові.

Після переїзду до Києва у 2020 році Катерина дізналась, що існує всеукраїнська асоціація стилістів. Вона долучилась до неї й запросила туди стилістів з Харкова. 

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

Тепер Катерина проводить навчання зі стилю та організовує консультації для охочих. Жінка каже: “Проводжу навчання як і для людей, які хочуть стати стилістами для себе, так і для колег-початківців. Бо я вже набула стільки досвіду і можу ділитись ним із іншими”

Сьогодні Катерина проводить особисті консультації зі стилю для клієнтів. Працює і з жінками, і з чоловіками. Розповідає, що з деякими клієнтами працює протягом років і вже стала їхнім сімейним стилістом, бо спершу одягала клієнта на побачення, а пізніше — на весілля. 

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

Також працює з клієнтами за кордоном. Починала з Нідерландів, пізніше була в Італії, Туреччині. Катерина каже, що найбільше в цій професії подобається бачити реакцію клієнта, коли він виходить із примірочної та бачить себе зовсім по-новому у дзеркалі. Людина відкриває себе для себе ж з нової сторони й це означає, що стиліст виконав свою роботу.

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

“Обожнюю, коли людина себе бачить новими очима. Часто я бачу кращу версію людини, й моя задача витягнути з людини це. Щоб вона це також в собі побачила”, — каже стилістка.

У планах Катерини створення онлайн-курсу зі стилю. Жінка каже, що хоче ділитись своїми знаннями та досвідом з більшою кількістю людей. І хоче зробити цю можливість доступнішою та масовою. Тому зараз працює над розробкою платформи для цього курсу.

Місто дитинства

Катерина переїхала з Маріуполя майже 20 років тому. Та це те місто, до якого вона завжди поверталась. Каже, що раз в кілька місяців приїжджала додому до батьків та родичів. Згадує, що в останні роки перед вторгненням росії місто стрімко розвивалось та ставало кращим.

Востаннє в рідному місті Катерина була у січні 2022 року, коли приїжджала додому на Різдво. Жінка згадує: “Я завжди на Різдво їздила до батьків, ми відзначали на драмтеатрі, де все таке сяюче і красиве було”.

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

“Це було дуже тепле відчуття, тобто я просто поїхала від батьків знаючи, що я приїду знову через два місяці, бо я часто їздила додому. Тому навіть гадки не було, що таке [повномасштабне вторгнення - ред.] можливо”, — додає Катерина.

Волонтерство та повернення до роботи

У перші дні повномасштабного вторгнення Катерина виїхала з Києва до Львова. Тут почала волонтерити в місцевому волонтерському штабі, взялась координувати допомогу для Харківського напряму. Тоді штаб відправляв гуманітарну допомогу, в тому числі їжу, до Харкова. Через цю діяльність мер Харкова вручив Катерині грамоту.  

Ще до повномасштабного вторгнення Катерина долучилась до “Альянсу Доброчинності” у Харкові. Це організація, яка допомагає пенсіонерам та дітям у патронатних сім’ях. Підприємці спільно допомагають людям через цю благодійну організацію.

стилістка з Маріуполя
Фото надала героїня

Катерина розповідає, що в кінці березня 2022 року їй почали писати клієнти. Поступово жінка відновлювала діяльність стилістки й сьогодні знову повноцінно цим займається. 

Слідкувати за діяльністю стилістки можна через інстаграм-сторінку.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

21:49

Російські окупанти обстріляли два села на Донеччині: три людини поранено

21:31

ВПО з Луганщини у хабах Кремінської громади отримали 450 продуктових наборів

20:58

США надішлють Україні зброю цього тижня, — Байден

20:42

Президент із дружиною відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя у Славутичі

20:27

Окупанти на ТОТ Луганщини скасують на Великдень комендантську годину, але не всюди

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: