UA
RU UA
25 Січня 2024, 19:34
3887
"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка створює бренд натуральної косметики в Карпатах
Історія

"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка створює бренд натуральної косметики в Карпатах

Яна Кермощук приїхала з Маріуполя у Ворохту працювати в місцевому готелі на три місяці. Та обставини склались так, що жінка залишилась тут надовше. Сьогодні вона має тут сім’ю та створює свій бренд натуральної косметики. Яна Кермощук стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Про те, яким пам’ятає своє рідне місто, як з Маріуполя виїжджали рідні Яни та як сім’я працює над створенням косметики сьогодні дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Це було ніби прощання з містом”

Яна поїхала з Маріуполя у 2010 році. З часом у Ворохті вона вийшла заміж та народила дітей. Тут же і почала займатись створенням бренду власної косметики. Та про рідне місто не забувала: каже, що щороку влітку з дітьми приїжджали в Маріуполь і проводили там час. 

Вона каже, що у 2015-2016 роках місто виглядало занедбаним. Та останні роки перед повномасштабним вторгненням Маріуполь стрімко розвивався, і Яна згадує це із захопленням. Розповідає, що влітку 2021 року вона приїхала на тиждень в місто Марії, і тоді встигла зустрітись із рідними, показати дітям місто, погуляти з ними по набережній, покататись з ними на трамваях та тролейбусах, на катері, а також відвідати цвинтар.

маріуполь косметика в Карпатах
Яна Кермощук. Фото надала героїня

“Мені здається, я за всі попередні роки стільки не робила, скільки я зробила за той тиждень. Це було ніби прощання з містом”, — розповідає Яна.

У Маріуполі жили батьки Яни, бабуся, сестра із сім’єю та двоюрідна сестра із дітьми. 23 лютого, за день до початку повномасштабного вторгнення, мама з бабусею та сестра з сім’єю виїхали в Запорізьку область. 

Двоюрідна сестра з дітьми залишились в Маріуполі. Тато Яни тоді був у неї в гостях у Ворохті. Після початку повномасштабного вторгнення родичі у Запорізькій області опинились в окупації, а двоюрідна сестра — в блокаді. 

“Приблизно через тиждень зник зв'язок із мамою та сестрою, які були в Запорізькій області. Те село відразу окупували. Маріуполь ще тримався, але зв'язку не було взагалі. Пізніше я знайшла інформацію, що там в наш будинок попали снаряди”, — згадує Яна.

маріуполь косметика в Карпатах
Яна з сім’єю. Фото надала героїня

У селі на Запоріжжі зв’язок був тільки на височинах, тому Яна могла зідзвонитись із рідними раз в декілька днів. Родичі жінки пробули в окупації до кінця березня, потім вдалось виїхати до Запоріжжя. До міста з села було 60 км, Яна згадує, що цей відрізок дороги її сім’я їхала три дні. 

“Вони їхали однією машиною. Їх то не пропускали, то закінчувався бензин, вони стояли в чергах довго, бо було багато машин. Але мама, бабуся, сестра з чоловіком та двома дітьми доїхали до Запоріжжя і тоді можна було видихнути. Пізніше вони приїхали до мене у Ворохту”, — розповідає Яна.

Та у Маріуполі ще залишалась двоюрідна сестра Яни з дітьми. Героїня розповідає, що у місті зв’язок можна було зловити на дахах багатоповерхівок. 

Яна моніторила способи виїхати з Маріуполя. Її сестра спробувала виїхати одним коридором, але тоді це не вдалось зробити, бо всіх завернули назад. Через 10 днів знову спробувала і тоді вдалось виїхати з Маріуполя до Запоріжжя. Дорога теж була довгою і важкою. Врешті решт всі родичі приїхали додому до Яни, де певний час жили разом.

“Не думала, що з цього можна зробити бізнес”

У Ворохті Яна пройшла курси з візажу та нарощування вій, пізніше відкрила невелику студію краси. А паралельно з цим вчилась варити креми. Каже, що з дитинства в неї була алергія на косметику, тож потрібно було шукати альтернативи косметиці з крамниць. 

З часом Яна почала варити креми для себе, це було її хобі. Через те, що в салоні потрібно було працювати з різною косметикою та фарбами, алергія загострилась. І його довелось закрити.

маріуполь косметика в Карпатах
Фото надала героїня

Подруга Яни запропонувала продавати креми власного виробництва, і пізніше почали з’являтись перші покупці. Підприємиця створила в інстаграмі сторінку для продажу кремів, поступово кількість покупців зростала. Сьогодні бренду “Y.k.cosmetics” 5 років. 

Яна розповідає, що готує косметику на карпатських травах, які разом з сім’єю збирає протягом сезону. Вона пройшла різні курси зі створення косметики. Каже, що на створення одного продукту може піти від пів року і до півтора.

маріуполь косметика в Карпатах
Яна Кермощук. Фото надала героїня

“Я звертаюсь до професіоналів, які створюють формули. З ними я раджусь щодо компонентів та пропорцій. Потім ми тестуємо засіб на собі та команді. Також робимо тест-групу та безкоштовно надсилаємо продукт підписникам в інстаграмі, щоб вони теж протестували і написали відгук. Якщо більшість відгуків позитивні, тоді ми вже затверджуємо засіб і починаємо його реалізовувати”, — розповідає Яна.

Рідні підприємниці допомагають їй створювати косметику. Після виїзду з Маріуполя вони почали працювати в цьому бренді на виробництві. Яна розповідає, що планують створити бальзам для губ та відправити його безплатно військовим.

маріуполь косметика в Карпатах
Фото надала героїня

У планах Яна хоче масштабувати бренд та відкрити крамниці у різних містах. Перш за все в Івано-Франківську, потім у Львові та Києві. Сьогодні така крамниця є у Ворохті.

Слідкувати за діяльністю бренду можна через інстаграм-сторінку. А замовити продукцію можна на сайті.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
10:35

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 39 дітей

10:17

Окупанти атакували 12 населених пунктів Донеччини за добу

09:59

Евакуація З початку травня евакуаційний потяг із Донецької області прибуватиме на Волинь

09:21

На виїзді з Сєвєродонецька окупанти проводять ретельні обшуки

09:01

Атаки противника відбиті від Стельмахівки, Греківки, у Білогорівці та Серебрянському лісництві

08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: