UA
RU UA
28 Липня 2022, 22:13
18495
На фото мій дім, а під ним — я. Історія мешканки будинку зі страшного знімку Маріуполя
Важливо знати

На фото мій дім, а під ним — я. Історія мешканки будинку зі страшного знімку Маріуполя

Це фото є одним з найвідоміших знімків, що ілюструє війну в Маріуполі. Фотожурналіст Євген Малолетка зафіксував, як у житловий будинок влучає снаряд окупантів. І в цей момент у тому домі була героїня нашої історії. Дівчина тричі ледь не загинула. Те, що мало б стати для неї та інших людей укриттям, ледь не стало могилою.

33-річна Катерина сиділа в укритті під дев’ятиповерхівкою. Поруч був її чоловік і ще десятки інших маріупольців. Люди тулилися один до одного. Пил стояв стіною. Було важко дихати. Будинок щосекунди здригався від звуків вибухів. Здавалося, що от-от його стіни не витримають. 

А нагорі з вікон Обласної лікарні інтенсивного лікування за цим будинком спостерігав фотожурналіст Євген Малолетка. Саме він зробить один з найвідоміших знімків, що ілюструє війну в Маріуполі: як у будинок, в укритті якого сидить Катерина, влучає снаряд і розривається яскравим спалахом на тлі сірого неба.

Східний Варіант поговорив з Катериною про її життя у цьому будинку до та після 24-го лютого, а також про побут маріупольців під час повномасштабного вторгнення і її порятунок з окупації.

Усі сподівалися на краще

До 24-го лютого Катерина (ми не називаємо її прізвища з міркувань безпеки — Східний Варіант) разом з чоловіком прожила у будинку на вулиці Митрополитській 110/43 кілька щасливих років. Пара зробила перепланування, довго робила ремонт, ретельно підбирала кожну деталь. Ремонт закінчили незадовго до початку вторгнення. У нього вони вкладали весь вільний час, сили й гроші.

«Останній штрих — ми купили й повісили картини, які дуже довго обирали», — згадує Катерина.

Вона, як і багато інших маріупольців, не вірила, що у місто серйозно постраждає. Багато містян звикли до життя біля лінії фронту, тому вважали, що до всього готові.

24 лютого Катерина пішла на роботу. У центрі міста вже були чутні гучні вибухи, але, як вона сама зізнається, «всі сподівалися на краще».

Маріуполь
Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Будинок, про який піде мова, стоїть біля приватного сектору і при цьому майже на околиці міста. Його мешканці одними з перших спостерігали бойові дії на підступах до міста, а сам будинок взяв на себе багато перших ударів.

Сама Катерина згадує, як одного разу почула, ніби щось збили у повітрі. Звук був настільки гучний і, здалося, що це сталося прямо над будинком. Пізніше прямо навпроти вікон її квартири міна влучила у будинок у приватному секторі й він зайнявся, наче сірник.

Маріуполь ТЦ "ПортСіті"
ТЦ «ПортСіті» у Маріуполі, що знаходиться недалеко від будинку Катерини / Фото: телеграм-канал «Маріуполь зараз»

«Все страшніше було знаходитися у квартирі. Всі наші вікна виходили на обласну лікарню, додаткових стін не було, сховатися було ніде. Це було дуже страшно. Я ховалася у гардеробній, вона здавалася найбільш безпечним місцем, бо там була хоч якась стінка», — каже Катерина.

Звуки ставали все гучніше. Одного дня будинок сильно здригнувся. Катерині здалося, що снаряд потрапив в їх будинок, але це був сусідній. З подвір’я були чутні крики людей. Тоді родина вирішила спуститися в укриття під багатоповерхівкою.

Укриття стало пасткою

В укритті на той момент вже жили люди. Спочатку небагато, але чим частішими ставали обстріли, тим більше людей прибувало, згадує Катерина. Люди вели перепис. У якийсь момент в одному укритті знаходилося 213 осіб.

Важливо сказати, що на відміну від багатьох підвалів багатоповерхівок, які маріупольці використовували, як укриття, це приміщення дійсно було пристосоване під сховище.

«Воно було включене в список укриттів. Саме зроблене з залізобетону, у ньому високі стелі, немає такої кількості труб комунікацій, як у підвалі, і була зроблена вентиляція», — пояснює Катерина.

Цей будинок відомий маріупольцям ще й тому, що в ньому ще з радянських часів розміщується магазин «Жигулі». У ньому продавалися комплектуючі для автівок, лаки, фарби тощо. Тому місцеві називають будинок просто: дім на «Жигулях». Укриття знаходиться під цим магазином.

Маріуполь
Скріншот: Google Maps

Однієї ночі Катерині наснилася мама, що померла три роки тому. У сні вона вела доньку у храм, як у безпечне місце.

Прокинувшись, дівчина відчула неприємний запах. Колишній рятувальник Олександр також прокинувся від дивного запаху. Він пішов перевірити, в чому проблема, й у сусідній секції укриття побачив густий білий дим. У магазині «Жигулі» через велику кількість влучань снарядів почали горіти та вибухати лаки й фарби. Потрібно було терміново розбудити інших, інакше люди задихнуться від отруйного диму.

В укритті почалася паніка, люди прокинулися, але бігти було нікуди — на вулиці комендантська година. Але Катерина, її чоловік і ще декілька людей ризикнули. Завіса була настільки густою і щільною, що навіть опинившись на вулиці, вони не одразу змогли віддихатися. Сховатися у під’їзді вони також не могли — там теж все було в диму.

Маріуполь Митрополитська 110
Митрополитська 110/43 / Фото: рашистські пропагандистські медіа

«Ми з чоловіком навпомацки вийшли до середини подвір’я. І тут почалася мінометна черга. Ми побігли до прибудови у дворі, а в нас летіли яскраві вогні. Я пам’ятаю цей момент стоп-кадрами. Наче ти у фільмі про війну. Чоловік обіймає мене за плече і вперше за весь цей час каже: “Катєнька, я не знаю, що робити”. І тут ми розуміємо, що помремо. Ось так, у дворі, і нас рознесе на шматочки», — згадує Катерина.

Довкола щосекунди свистіли й розривалися міни. Люди з однієї пастки потрапили в іншу.

Катерина та інші побігли до сусіднього будинку, щоб хоч десь знайти сховище. У черговому спалаху від випущеного снаряда вони побачили двері під’їзду і почали стукати туди. Нарешті двері відкрив чоловік на ім’я Міша. Натовп під дверима буквально жбурнуло всередину вибуховою хвилею.

Маріуполь руйнація
Митрополитська 110/43 / Скріншот: рашистські пропагандистські медіа

У підвалі сусіднього з «Жигулями» будинку Катерина провела півдня. Треба було визначитися: повернутися у своє укриття чи залишитись тут. Катя вирішила повернутися і це врятувало їй життя.

Той будинок, де вона рано вранці знайшла порятунок від отруйного диму і мін, частково впав від чергового влучання, поховавши під собою десятки життів. Серед них — той самій рятувальник Олександр, що напередодні розбудив людей, врятувавши їх від отруєння димом. В нього залишилася дружина і донька.

Маріуполь могили
Могили біля вулиці Митрополитської / Фото: рашистські пропагандистські медіа

Катерина спостерігала, як люди, всі в сльозах і крові, перебираються з нього до укриття під «Жигулями».

«Тоді багато хто шукав у нас в підвалі своїх дітей, діти — батьків. Не всі один одного знайшли. Один чоловік добіг до нашого укриття і впав мертвим. Не від ран, серце не витримало», — згадує Катерина.

Схожі будинки — по всій країні

У підвалі Катерина разом з чоловіком і собакою провела близько двох тижнів. Зв’язку у місті вже давно майже не було. Люди шукали точки, де можна було б хоча б отримати СМС. Заради цього ризикували життям і підіймалися на високі поверхи. 15 березня хтось з укриття Катерини отримав повідомлення від ДСНС, де вказувалось, що з міста до Бердянська можна виїхати з колоною автівок. 

Катерина розстроїлася, оскільки це повідомлення вони прочитали лише ввечері, а значить впустили шанс на порятунок. До речі, 15 березня з міста виїхав і фотожурналіст Євген Малолетка, що разом з колегою залишався там фактично єдиним незалежним працюючим співробітником ЗМІ.

Маріуполь
Фото: Reuters

Наступного дня Катерина разом з чоловіком також спробували виїхати.

«Ми чули історії, коли машина виїжджала з гаража, натрапила на міну і так загинула вся родина. Було дуже страшно їхати. На дорогах майже не було автівок, ходили чутки, що шляхи заміновані. А у нашій машині не було жодного скла. Їхати у мороз і вітер було дуже холодно, я закуталась у все, що в мене було», — каже Катерина. 

Подружжя зробило зупинку в окупованому селищі, бо доїхати до Запоріжжя за один холодний день у розбитій автівці дуже важко.

Маріуполь підвал
Побут укриття Катерини / Фото: з архіву Катерини

Там стан Катерини різко погіршився. Їй зробили тест на коронавірус. Він виявився позитивним. Лікувати дівчину в окупації було практично нічим, до ковіду додалося ще й запалення легень. Дивом знайшли антибіотики, їх дуже довго шукали. Ліків тоді в аптеках майже не було.

У середні квітні вони з чоловіком виїхали з окупації. Об'їзними шляхами. Ризикуючи, бо були без фільтрації. Катерина, як співробітниця муніципалітету, могла б фільтрацію не пройти.

Коли Катерина вперше побачила те саме фото свого будинку, дуже здивувалася, впізнавши його. А ще було відео, зроблене з того самого ракурсу. На ньому у будинок один за одним влучали снаряди. Його побачив батько Каті. Він теж впізнав будинок доньки. 

Маріуполь малюнок
Малюнок на згадку Катерині подарували діти, що теж ховалися в укритті / Фото: з архіву Катерини

Зараз родина живе у Києві. Їхня квартира в Маріуполі залишилася без балкона і вікон. Їх знесло черговим вибухом. Стінка гардеробної, за якою ховалася Катерина, впала. Але сама дівчина цього не бачила, про це їй сказав чоловік.

«Коли ти вибираєшся, то бачиш схожі будинки. В Маріуполі були такі, де посередині діра. Або від цілого будинку залишилося лише пів під'їзду. Людям, що були там, значно більше не пощастило. І якщо вони вижили, то відчули значно більше неприємних і тривожних відчуттів. Це дуже моторошно», — каже Катерина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

21:49

Російські окупанти обстріляли два села на Донеччині: три людини поранено

21:31

ВПО з Луганщини у хабах Кремінської громади отримали 450 продуктових наборів

20:58

США надішлють Україні зброю цього тижня, — Байден

20:42

Президент із дружиною відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя у Славутичі

20:27

Окупанти на ТОТ Луганщини скасують на Великдень комендантську годину, але не всюди

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: