UA
RU UA
26 Березня 2024, 13:19
3225
"Солдати рф били мене кийками": маріуполець поділився спогадами про злочини росіян у блокадному місті
Історія

"Солдати рф били мене кийками": маріуполець поділився спогадами про злочини росіян у блокадному місті

У травні 2022 року російська армія захопила Маріуполь. Окупанти принесли в місто руйнування, страждання, смерть та голод. Історії тисячі людей, які постраждали внаслідок бойових дій рф у Маріуполі, потрібно висвітлювати, аби світ бачив реальні наслідки приходу росіян. Про депортацію та знущання російських військових над цивільними у місті розповів на правах анонімності маріуполець спеціально для Східного Варіанта.

Герой статті — Андрій (ім'я змінено з міркувань безпеки — ред.) написав у чат-бот гарячої лінії “HelpPrint”, яку у лютому запустила команда Східного Варіанта. Чоловік запитав, чи може він поділитися своєю історією, бо прагне, аби люди знали правду про злочини росіян в його рідному місті.

окупація Маріуполь
Росіяни бомбардують Маріуполь, 2022 рік. Скриншот з відео Андрія

Російські танки у дворі

Андрій чітко пам’ятає 10 квітня 2022 року, коли у двір, де він жив, зайшли російські війська:

“Заїхавши у двір, загарбники з автоматами відразу почали заходити в підвали, у яких ховалися маріупольці від російських бомбардувань. Окупанти направляли зброю на людей, які були зі мною тоді у підвалі, і просили все вивернути з кишень та віддати їм. Після цього наказали чоловікам сидіти й не виходити, поки вони не скажуть про це. Жінкам дозволили ходити набирати воду з джерела поблизу. Всього у підвалі я провів 41 день”.

Маріуполь війна
Підвал, в якому мешкав Андрій. Фото з особистого архіву героя

Герой розповідає, що до приїзду російських солдатів у їхній двір, вони з місцевими старалися ловити телефонний зв’язок біля сусіднього будинку, адже ніде поблизу такої можливості вже не було. Увесь цей час Андрій хвилювався за брата, оскільки він був військовослужбовцем та обороняв Маріуполь від російської навали.

Однак, вже наступного дня, після приходу окупантів, сусідній будинок був розстріляний з російського танка на очах Андрія:

“Я знаходився у тому сховищі ще три дні. Ворожі танки стояли поряд. Окупанти стріляли, потім заїжджали назад, аби сховатися у нашому дворі, хоча на їхні атаки українські військові вже не відповідали”.

окупація Маріуполь
Маріуполь після приходу російських військ у 2022 році. Фото: Reuters

“Змушували розповісти все про себе, починаючи від дитячого садка і дотепер”

“Вже 14 квітня російські солдати нас усіх вигнали з двору, і не дозволили їхати на вільні території України. Нам наказали йти пішки до виїзду з Маріуполя, де на нас вже чекав автобус”,  — згадує маріуполець.

Андрій розповідає, що автобусом окупанти вивезли всіх до тимчасово окупованого Донецька, де розселили у місцевій школі. Люди спали на бетонній підлозі. За словами героя, у школі вони перебували тиждень.

“Через сім днів перебування у донецькій школі, за мною приїхали чотири російські солдати й розповіли мені до деталей мою ж біографію: від місця навчання до місця роботи поліцейським у Маріуполі. Я не став відмовлятися від цих даних і підтвердив те, що вони вже знали про мене”, — зазначив Андрій.

Герой згадує, що після цього військові рф наказали негайно збиратися. На вулиці Андрія вже чекала машина, яка далі відвезла маріупольця до так званого міського управління поліції “днр”, де допитували й змушували розповісти все про себе, починаючи від дитячого садка і дотепер. Окупантів також цікавило, де перебувають позиції українських військовослужбовців.

“Далі солдати рф били мене кийками, одягали білий пакет на голову, і весь цей час я перебував у наручниках, сидячи на стільці. Після чого забрали всі мої документи, і сказали, що вони мені більше не знадобляться. І додали, що мене потрібно вивезти в ліс і розстріляти. Утім, замість лісу повезли в якесь інше відділення “поліції”, де мене кинули в камеру. У камері я просидів добу, пізніше окупанти відвезли мене назад до школи”, — розказав Андрій.

окупація Маріуполь
Ілюстративне фото. Світлина Єлизавети Сокуренко, видання ZMINA

Чоловік пригадує, що вже 29 квітня його вивезли з тимчасово окупованого Донецька до російського міста Викса, Нижньогородської області. Андрій перебував на території росії у таборі тимчасового перебування до 10 травня, не виходячи звідти. У рф такі місця називають ПВР (“пунктом временного размещения” ред.), де перебувають українці, яких примусово вивезли росіяни.

“Пізніше я дізнався, що мій брат загинув 4 травня 2022 року у Маріуполі, захищаючи місто від російських військ. Після звістки про загибель брата, я звернувся до волонтерів із соціальних мереж, які мені допомогли виїхати до міста Таллінн в Естонії, де я перебуваю досі”, — поділився Андрій.

Андрій також попросив додати фото свого брата Миколи Маслова, який служив у полку “Азов”, аби українці пам’ятали обличчя своїх захисників.

Микола Маслов
Микола Маслов, сержант окремого загону спеціального призначення “Азов”, захисник Маріуполя

Микола Маслов народився 27 листопада 1998 року в Маріуполі. З дитинства займався дзюдо та кікбоксингом, тому активно брав участь у міських змаганнях. Вже у 2013 році став учасником фанатського руху футбольного клубу “Металург”.

У фонді “Трибуна Героїв” згадують, що у 2018 році Микола долучився до лав “Азову”. Ще до повномасштабного вторгнення рф брав участь у боях на Світлодарській дузі в складі артилерійського розрахунку. Одночасно з військовою службою навчався у Приазовському державному технічному університеті. Вільний час присвячував тренуванню та завжди мав наснагу до вивчення нового.

“На початку повномасштабного російського вторгнення “Капуста” (позивний Миколи Маслова — ред.) перебував у рідному місті на посаді сержанта Окремого загону спеціального призначення "Азов". Побратими згадують історію, як під час однієї задачі, коли захисникам міста потрібно було зачистити район від ворожих сил, Микола вночі вдягнув цивільний одяг та пішов по квартирах “шукати воду та їжу”, дізнавшись таким чином про місце знаходження зовсім не цивільних”, — пишуть про українського захисника у фонді.

Під час захисту Маріуполя оборонець командував групою військових, нищив російську техніку та постійно потрапляв у перестрілки, ліквідовуючи ворога. У боях отримав контузію, але продовжував захищати свою землю, а також не забував провідувати своїх сусідів, яким допомагав продуктами та медикаментами. 

Микола Маслов
Захисник Маріуполя Микола Маслов. Фото з Інстаграм-сторінки torkyrod

На 71-й день оборони Маріуполя Микола Маслов зі своєю групою потрапили під російський артилерійський обстріл, внаслідок чого Микола загинув. 

Воїн нагороджений орденами “За мужність” III ступеня (17.05.2022, посмертно) та “За мужність” ІІ ступеня (28.07.2022, посмертно).

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
09:21

На виїзді з Сєвєродонецька окупанти проводять ретельні обшуки

09:01

Атаки противника відбиті від Стельмахівки, Греківки, у Білогорівці та Серебрянському лісництві

08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

21:49

Російські окупанти обстріляли два села на Донеччині: три людини поранено

21:31

ВПО з Луганщини у хабах Кремінської громади отримали 450 продуктових наборів

20:58

США надішлють Україні зброю цього тижня, — Байден

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: