UA
RU UA
26 Лютого 2024, 19:43
3472
Інга Павлій Тимченко Микола
"Ми працюємо заради людей": як Луганська філармонія майже два роки працює у Львові
Репортаж

"Ми працюємо заради людей": як Луганська філармонія майже два роки працює у Львові

Луганська обласна філармонія вже двічі евакуйовувалася через війну. У 2015 році вона відновила свою роботу в Сєвєродонецьку, але після повномасштабного вторгнення довелося ще раз виїжджати. На цей раз до Львова. Східний Варіант зустрівся з директором філармонії Ігорем Шаповаловим, щоб дізнатися, як музиканти майже два роки працюють вдалині від рідного краю

Ігор Шаповалов народився та провів більшу частину життя у Луганську. У цьому місті пішов до музичного училища. Спочатку пробував грати на трубі, але із часом перейшов на тромбон. Після училища його чекали ще довгі роки навчання. Загалом пану Ігорю знадобилося 17 років, щоб опанувати тромбон та вийти на сцену.

Луганська філармонія
Ігор Шаповалов. Фото: Східний Варіант

У 1999 році пан Ігор почав грати в симфонічному оркестрі Луганської філармонії, через два роки став асистентом диригента. Після початку російсько-української війни у 2014 році Ігор разом із родиною виїхав до Одеси, але невдовзі повернувся до Сєвєродонецька відроджувати роботу філармонії та оркестру. Докладніше про все вже в матеріалі

«Я сів та думав: печатки немає, статуту немає, людей немає. Боже, куди я втягнувся?!»

Історія Луганської обласної філармонії починається з 1943 року. До початку російської агресії вона базувалася в Луганську та гідно представляла область в Україні та світі. Симфонічний оркестр постійно гастролював Україною та закордоном, зокрема бував в Іспанії, Австрії, Швейцарії, Бельгії, Франції, Німеччині, Данії, Японії, Китаї та Норвегії. З 2002 року диригентом та композитором оркестру був Курт Шмід. Зараз, попри свій поважний вік, він залишається почесним диригентом оркестру.

Луганська філармонія
Будівля філармонії у Луганську. Фото: Вікіпедія

2014 рік став переломним для Луганської обласної філармонії. У місті та на його околицях почалися бойові дії, а сам Луганськ був окупований терористичними силами «лнр». Частина музикантів роз’їхалися. Фактично оркестр та філармонія тимчасово припинили свою роботу.

Ігор Шаповалов пригадує, коли українські військові знаходилися за пів кілометра від його будинку, була надія, що все закінчиться швидко й Луганськ звільнять від проросійських загарбників. Але цього не сталося. Пан Ігор та його дружина виїхали 12 серпня 2014 року. Спочатку до Лисичанська, потім до Харкова, і нарешті — до Одеси. Щоби прогодувати родину, вдень Ігор таксував, а ввечері — грав на тромбоні в Театрі музичної комедії.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Навесні 2015 року Ігорю зателефонували з Луганської обласної адміністрації та запропонували очолити філармонію на підконтрольній Україні території. Він погодився. З 1 квітня того року Луганська обласна філармонія офіційно почала відроджуватися в Сєвєродонецьку.

«Мені там дали підвал напіврозбитий у музичному училищі. То вже потім там ремонт зробили. Я там сів зі своїм ноутбуком і думаю: “Печатки немає, статуту немає, людей немає. Боже, куди я втягнувся?!”», — усміхається Ігор Шаповалов.

Завдяки кропіткій роботі пана Ігоря, за короткий термін було відроджено симфонічний оркестр, музичний лекторій, співпраця з видатними митцями й диригентами. Музиканти філармонії відновили гастролі та активно давали концерти. Поступово більшало людей, виступів та партнерств. За вісім років філармонія змогла стати на рейки. На початок 2022 року в ній діяло три колективи: фольклорний, естрадний і симфонічний. Але війна вдруге порушила творчість та спокій музикантів.

З Луганщини на Львівщину

Ввечері 23 лютого у філармонії була репетиція. Тоді місцевий театр замовив запис музичного твору для вистави. А вранці наступного дня пану Ігорю зателефонували зі Львова та Одеси з новинами, що росія почала повномасштабне вторгнення.

Як згадує директор філармонії, ще до цього директор Львівського органного залу пропонував їм допомогу з переїздом до Львова. Музикантів на перший час могли розмістити в гуртожитках, а сам оркестр міг знайти прихисток в органному залі. Так вони й зробили. Невдовзі після повномасштабного вторгнення Луганська обласна філармонія переїхала до Львова. На цей раз із документами та статутом. Але не вдалося вивезти всі музичні інструменти та апаратуру.

«У Сєвєродонецьку в нас було дві бази. Оркестр базувався в музичному училищі, там були репетиції та були інструменти. А колективи й офіс були в іншому місці. І коли ми відправляли машину за інструментами десь у квітні-травні, вийшло так, що в училище пустили, а в іншу будівлю ні, бо там було заміновано. З училища забрали все, що можна було. Потім ми дізналися, що в друге приміщення було два прильоти й там усе розбомблено», — розповідає Ігор Шаповалов.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Один знайомий пана Ігоря, який був у окупованому Сєвєродонецьку, розказав йому, що на розвалинах будівлі після обстрілу залишків музичних інструментів не було. Тож, швидше за все, вони ще до прильотів були викрадені.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

У Львові Луганська обласна філармонія розпочала репетиції в органному залі, який їх тоді прихистив. Відновити концертну діяльність вдалося дуже швидко — уже у квітні 2022 року музиканти виступали на львівській сцені. Людей у залі тоді було мало, тож готували камерні програми виступів.

«Усі зали постійно заповнені»

Зараз діяльність Луганської обласної філармонії та симфонічного оркестру відновилася настільки, наскільки можливо в умовах війни та евакуації. Кожного місяця музиканти мають 6–7 концертів, до того ж не тільки в органному залі, а й на інших сценах Львова.

Луганська філармонія
Репетиції оркестру у Львові. Фото: Східний Варіант

Звичайно, війна принесла негативні наслідки та нові виклики для філармонії. Так, припинили свою роботу музичні колективи. Отже, у філармонії залишився тільки симфонічний оркестр. Було викликом набрати нових людей, яких не вистачало в оркестрі. Для цього у Львові проводили декілька конкурсів.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Ігор Шаповалов зізнається, що іноді буває важко: невелика зарплата, зменшення допомоги переселенцям, потреба постійної оренди житла. Майже 10 років його родина знаходиться вдалині від дому. І що буде далі — не знає ніхто.

«У серпні буде десять років, як ми виїхали з Луганська. Немає ні свого даху над головою, нічого немає. У Сєвєродонецьку ми щось нажили за ті роки, але у висновку ми виїжджали вчотирьох одною машиною, речей майже ніяких не взяли. І те, що було, уже нічого немає», — каже чоловік.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Але Ігор Шаповалов продовжує займатися Луганською філармонією та сприяти її розвитку. Зараз диригентом симфонічного оркестру працює один із керівників Львівського органного залу Іван Остапович. Музиканти оркестру вже виступають за кордоном. І кожного місяця стабільно дають концерти на заповнені зали.

«Ми іноді запрошуємо диригентів з інших країн. На тому тижні був із Японії диригент, до цього — зі Швеції. У листопаді камерним оркестром філармонії (струнна група без духовиків) з’їздили до Австрії. Там була 85 річниця листопадівського погрому, коли німці влаштували вбивства євреїв у Тіролі. Там під час концерту виступали історики та професори. Основний меседж заходу був у тому, що росіяни в Україні зараз роблять те саме, що німці робили в Австрії з євреями в минулому столітті», — розповідає Ігор Шаповалов.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Нещодавно український композитор Золтан Алмаші написав на замовлення органного залу «Переможну симфонію для Луганської філармонії». Її прем’єра за участі симфонічного оркестру відбулася 18 лютого.

Луганська філармонія
Фото: Східний Варіант

Попри успіхи у Львові, Ігор Шаповалов не заперечує можливості повернення на Луганщину в разі її деокупації. Але, як він каже, це залежатиме від ряду факторів: коли це станеться та за яких умов. А поки що Луганська обласна філармонія та її симфонічний оркестр підкорюють сцени на заході України. Зараз в оркестрі є музиканти з Луганська, Сєвєродонецька та Львова. Разом вони творять музичну історію України.

Де подивитися анонси концертів?

На сайті Львівського органного залу можна знайти концерти Луганської філармонії та придбати квитки.

За її діяльністю можна слідкувати у Facebook та бачити анонси концертів.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

3472
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: