UA
RU UA
21 Лютого 2024, 17:52
3164
Інга Павлій Тимченко Микола
"Ми стали мультифункціональним центром": як у Києві працює гуманітарний хаб Кремінської громади
Репортаж

"Ми стали мультифункціональним центром": як у Києві працює гуманітарний хаб Кремінської громади

Уже півтора року в столиці працюють гуманітарні хаби, де переселенці з Луганської області можуть отримати гуманітарну, психологічну чи юридичну допомогу. Східний Варіант завітав до одного з таких хабів за адресою вулиця Марії Приймаченко, 8, щоб дізнатися, як він працює.

На початку роботи в хабі видавали гуманітарну допомогу та ще деякі послуги. Зараз, повідомляють його працівники, хаб перетворився на мультифункціональний центр. Окрім стандартних послуг для переселенців, тут працюють фахівці ЦНАПу, соціальної служби, пенсійного фонду та центру зайнятості. Докладніше про все вже в матеріалі

Працюють із серпня 2022 року

Хабом опікується Кремінська міська військова адміністрація. Не зважаючи на це, послуги тут надаються переселенцям з усіх громад Луганської області. Хаб працює вже півтора року. На початку тут видавали раз на місяць харчові набори та велася робота з наповнення бази переселенців. Зараз послуги хабу суттєво розширилися, розповідає начальник відділу інвестиційної діяльності Кремінської МВА Олександр Карташов.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

«Зараз, окрім продуктової та гігієнічної допомоги, ми співпрацюємо з міжнародними організаціями, наприклад, Міжнародною організацією з міграції. Видаємо від них теплу та побутову допомогу. У нас працюють фахівці комунальної установи “Добро”, які займаються безпосередньо супроводом переселенців із різних питань. У нас є представниця від ЦНАПу, яка теж має широкий перелік послуг для переселенців», — розповідає Олександр Карташов.

хаб Кремінської громади
Олександр Карташов. Фото: Східний Варіант

За послуги ЦНАПу в хабі відповідає адміністраторка відділу адміністративних послуг Кремінської МВА Оксана Лимар. Вона розповідає, які саме послуги надає:

«Насамперед, це допомога з реєстрацією в Дії пошкодженого чи зруйнованого майна. Річ у тім, що багато людей не справляються із цим самостійно через деякі складнощі з використанням мобільного додатку. Тому ми допомагаємо не лише із внесенням даних, а й із роз’ясненням процедури. Також у нас відновлено доступ до реєстру територіальної громади. І ми маємо право на реєстрацію місць проживання людини та видачі документів із того реєстру».

хаб Кремінської громади
Оксана Лимар. Фото: Східний Варіант

Окрім цього, фахівець ЦНАПу допомагає зі встановленням або позбавленням статусу учасника бойових дій, призначенням одноразової грошової допомоги через інвалідність волонтера внаслідок поранення, видачею нового посвідчення учасника бойових дій, встановленням факту одержання ушкоджень здоров’я від вибухових речовин чи військового озброєння тощо.

Можна отримати в Оксани Лимар послуги соціального характеру. Наприклад, консультації щодо одноразової матеріальної допомоги жителям Кремінської громади, зокрема тим, хто проходить реабілітацію чи лікується від хронічних, онкологічних чи орфанних захворювань. Щоб докладніше дізнатися про ті чи інші послуги, можна звернутися до хабу.

Які послуги надаються в хабі

Продуктові набори в хабі видаються всім категоріям населення. Однак, зазначає Олександр Карташов, періодичність видачі залежить від постачання. Зазвичай, така допомога видається один раз на місяць, але іноді може бути один раз на півтора-два місяці через затримку поставок. Продуктовий набір, що видається на родину, складається з борошна, олії, круп, макаронів та каш. Його вага починається від 10 кг та більше.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Продуктові набори, що надходять до хабу, є допомогою від держави. А ось гігієнічні пакунки — від міжнародних донорів, наприклад, від МОМ.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

У працівників Кремінської МВА є електронна база всіх переселенців із Луганщини, які зареєстровані в цьому хабі. Станом на зараз, це приблизно 5 тисяч людей. Усі вони стабільно отримують допомогу. Зареєструватися в цьому хабі переселенець із Луганщини може через онлайн-форму, або під час особистого візиту.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

«Ми також допомагаємо людям зорієнтуватися в чужому величезному місті. Підказуємо, де можна отримати ту послугу, яку ми не надаємо, до кого можна звернутися, за якою процедурою. Треба відзначити, що більшість наших людей складно інтегруються в Києві. Адже вони проживали в рідному невеличкому місті, а тепер переїхали у велику столицю. Може виникнути питання, а чому вони їдуть тоді до столиці? Відповідь проста: тут хоча б є робота», — пояснює Оксана Лимар.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Переселенці з Луганщини можуть звернутися до працівників хабу з питанням розміщення в хостелі чи гуртожитку. Докладніше про це розповідає Олександр Карташов:

«У нас є домовленості з хостелом, які розміщують у себе людей. Але не всі люди на таке погоджуються, бо там кімнати є на 4,6 чи 8 людей. Не всі погоджуються на такі умови. Якщо є потреба, людина залишає нам свої контактні дані, а ми передаємо їх в установу. І потім із людиною зв’язуються. Але це більш такий форс-мажорний варіант. За час існування цього напрямку до нас звернулося близько 90 людей, ми відправляли їхні контактні дані. А заселилося трохи більше ніж 30. Часових обмежень щодо проживання немає».

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Також у хабі проводять культурні заходи. Працівники облаштували окремий бібліотечний куточок, звідки люди можуть брати книжки, щоби почитати. Працівниця бібліотеки організовує для відвідувачів, зокрема діток, різноманітні флешмоби та майстер-класи з малювання.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Один раз на два тижні до хабу приходять спеціалісти із центру зайнятості, які допомагають знайти роботу. Один раз на місяць свої прийоми влаштовують представники Пенсійного фонду.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Кожного вівторка в хабі приймають лікарка-педіатр КМП Білокуракінського центру ПМСД Уляна Кузьменко та сімейна лікарка КМП Сєвєродонецької ЦПМСД Людмила Красовська. Щочетверга приймає сімейка лікарка з КМП Кремінського центру ПМСД.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Додатково в хабі працює банк одягу. Олександр Карташов розповів, що небайдужі люди почали приносити свої речі для інших. Для цього вдалося облаштувати окрему кімнату. І кожен та кожна, які потребують речей, можуть прийти та обрати щось для себе. Такі речі не є новими, та можливо комусь вони допоможуть у скрутний момент.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант
хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Окрім цього, у хабі проводять свої прийоми правозахисники та психологи.

Ініціюють будівництво будинку для жителів Кремінської громади

Під час візиту Східного Варіанта до хабу, представники Кремінської МВА поділилися своїми планами щодо зведення багатоквартирного будинку для жителів їхньої громади. Найбільшою потребою для переселенців залишається пошук житла, розповів волонтер міської адміністрації Олександр Шахов. Тому виникла ідея самостійно його збудувати. Зараз стоїть питання в отриманні землі. Будувати планують неподалік Українки, що поруч із Києвом.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

«Якщо там не дадуть землю, то добиватимемося в іншому місці. Багатоквартирний будинок планується на 96 квартир. Плануємо залучити для цього кошти як європейських донорів, так і за деякі внески самих переселенців. Це буде таким собі кооперативом. Люди за свої кошти будуватимуть собі житло. Частину ресурсів виділимо з діяльності ТОВ “Кремінна-Пром”, яка випускає автомобільну продукцію», — розповідає Олександр Шахов.

хаб Кремінської громади
Олександр Шахов. Фото: Східний Варіант
хаб Кремінської громади
Продукція «Кремінна-Пром». Фото: Східний Варіант

«Питання зараз стоїть в отриманні землі. Після цього піде час на оформлення документів, це може зайняти до пів року. Сам будинок може буде зведений за три роки», — каже Олександр Карташов.

хаб Кремінської громади
Фото: Східний Варіант

Східний Варіант слідкуватиме за розвитком подій та будівництвом.

Як звернутися до хабу?

Гуманітарний хаб Кремінської МВА розташований за адресою: м. Київ, вул. Марії Приймаченко, 8.

Графік роботи: з понеділка до пʼятниці з 10:00 до 15:00. Вихідні: субота та неділя.

Щодо продукції ТОВ «Кремінна-Пром» можна звернутися за телефоном: +380 (66) 773–65–72

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

3164
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
11 Травня Субота
07:45

Антифейк Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"
10 Травня П’ятниця
22:44

Новий пакет військової допомоги від США містить боєприпаси, "Хаймарси" і "Бредлі"

22:35

Бойовик "днр" двічі зґвалтував жительку окупованого Рубіжного

22:05

В Україні у квітні через російські обстріли загинули щонайменше 129 цивільних, — ООН

21:35

Часів Яр та бої на Харківщині: Зеленський повідомив про ситуацію на фронті

21:14

У митрополита Святогірської лаври, який "здавав" окупантам позиції ЗСУ, могли бути спільники, — СБУ

20:52

Канада виділяє $55 мільйонів на посилення української ППО в рамках ініціативи Німеччини

20:32

На Донеччині 86 колаборантам повідомили про підозру з початку року, — СБУ

20:03

Байден оголосив про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на $400 мільйонів

19:51

У Генштабі повідомили про понад 90 боїв з російськими окупантами з початку доби

19:26

Трьом бойовикам, які воювали проти ЗСУ на Донеччині та потрапили у полон, оголошено підозри

19:07

На Донеччині відновили подачу світла ще для 2 тисяч родин

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: