UA
RU UA
20 Лютого 2024, 16:14
5300
"Готуємося до деокупації та працюємо з ВПО": про плани та поточну роботу евакуйованої Старобільської РВА
Репортаж

"Готуємося до деокупації та працюємо з ВПО": про плани та поточну роботу евакуйованої Старобільської РВА

Уже майже два роки Старобільська районна військова адміністрація працює в умовах евакуації. Її співробітники розкидані по території всієї країни, але вони продовжують виконувати покладені на них державні функції. Про основні напрямки роботи, хаб у Києві, відкриття хабу Харкові, роботу з ВПО та інше, розказав начальник Старобільської РДА Володимир Череватий.

За словами Череватого, наразі їх робота сконцентрована на двох основних напрямках роботи: підготовка до деокупації Старобільщини та робота з внутрішньо переміщеними особами та Збройними силами України.

Готують план та накопичують матеріальну базу

Заходи з деокупації регіону містять в собі багато технічно-юридичних механізмів. Як пояснює начальник РДА, треба розробити плани, погодити заходи, які відбуватимуться одразу після повернення, затвердити відповідні програми.

Володимир Череватий
Начальник Старобільської РДА Володимир Череватий. Фото: Східний Варіант

«Я наразі не про все можу говорити, але опрацьовуються схеми зв’язку за тих умов, коли не буде світла та ніяких комунікацій; схеми оповіщення населення у разі настання надзвичайних ситуацій; робота з надання екстреної медичної допомоги; питання сталого проходження осінньо-зимового періоду; будівельні потреби місцевого населення і комунальних служб на деокупованій території.  Окремим етапом є підготовка матеріально-технічної бази — це закупівля генераторів, теплових пушок, обігрівачів і так далі», — каже він.

хаб Старобільської РДА
Фото пейзажів Старобільщини в хабі Києва. Фото: Східний Варіант

Також адміністрація разом з іншими громадами, міжнародними партнерами та різними освітніми установами вже працює над концепцією відновлення Луганщини. Вони вважають, що цей процес на Луганщині сильно відрізнятиметься від інших тимчасово окупованих територій, виходячи з масштабів руйнувань та специфіки регіону. Тому робоча група готує відповідні юридичні зміни на законодавчому рівні аби це працювало.

хаб Старобільської РДА
Старобільський гуманітарний хаб у Києві, фото Луганська ОВА

“Провели важливу зустріч з науковцями в галузі соцекономіки та демографії, де говорили про виклики, з якими доведеться зіткнутися після деокупації регіону. Демографічна ситуація, брак фахівців, конкуренція у регіонах, відсутність умов для нормального життя, проблеми з освітньою галуззю та охороною здоров’я — це все, з чим доведеться  зіштовхнутися на шляху деокупації”, — розповідає Череватий.

На сьогодні в адміністрації бачать два шляхи масштабного рекрутингу. Перший — мотивація фахівців відбудовувати регіон, створення пропозицій з забезпечення житлом, додаткова мотивація, кар’єрне зростання, новітні знання та залучення міжнародних донорів до інвестицій. Другий — завезення вахтовим методом тимчасових працівників, які матимуть можливість інтегруватися у місцеві громади.

“Ми маємо бути готовими до усього, з чим доведеться працювати, маємо мати покрокові алгоритми, як діяти, щоб задіяти максимум ресурсів до відбудови ключових об’єктів та відновлення соціальної сфери, бо без цього жоден з варіантів відновлення не буде можливим. Залучення науковців дозволяє побачити проблеми зовсім з іншого боку та шукати шляхи вирішення у єдності науки та практики”, — коментує очільник.

Планують відкриття хабу у Харкові

Для більш тісної та продуктивної комунікації з ВПО, Старобільська РДА відкрила два великі простори — хаби у Києві та Сваляві. Зараз же, вся команда працює над новим проєктом — відкриттям ще одного хабу в Харкові.

хаб Старобільської РДА
Фото: Східний Варіант

“Ми вважаємо, що логістично, Харків є комфортнішим і зручнішим містом з гуманітарної точки зору для області. Це пряма дорога до Старобільського району, а отже, після деокупації регіону це спростить доставку всіх необхідних засобів туди. Плюс, це велике потужне місто, де також є наші переселенці. Наразі ми шукаємо відповідне приміщення, склади під матеріальну базу, проводимо переговори з міжнародними донорами про ремонт цих приміщень”, — розповідає Череватий.

Шелтери: відходять від типу гуртожитків

Оскільки люди продовжують залишати окуповану територію, то потреба в житлі залишається незмінною. Варто зазначити, що для жителів Луганщини вже функціонують шелтери, де вони можуть проживати до деокупації їх населеного пункту плюс один рік безкоштовно, лише оплачуючи комунальні послуги. 

Але громади продовжують шукати нові можливості для облаштування місць компактних проживань. Так, Володимир Череватий розповідає, що вже є домовленість з міжнародними партнерами про ремонт приміщень, які вони знайдуть.

хаб Старобільської РДА
Фото: Східний Варіант

“Наразі міжнародники відходять від фінансування місць компактного проживання за типом гуртожитків. Тепер це мають бути шелтери квартирного типу, що трохи ускладнює процес пошуку відповідних приміщень. За їх вимогами, ще дозволяється мати спільну кухню, але санвузол має бути окремим для кожної родини”, — каже він.

Уроки 3Д-моделювання та робототехніки 

Окрім вищесказаного, начальник Старобільської РДА додав, що вони продовжують вивчати потреби внутрішньо переміщених осіб. Так, є ідея створення STEM-лабораторії для дітей на базі хабу в Києві.

хаб Старобільської РДА
Начальник Луганської ОВА Артем Лисогор під час візиту Старобільський гуманітарний хаб у Києві. На зустрічі обговорювали можливість надання STEM-освіти для підлітків на базі хабу. Фото Луганської ОВА

“Ми знаємо, що в Києві можна отримати будь-яке навчання, послуги. Тут нічим не можна здивувати. Але такі заняття, як, наприклад, 3Д-моделювання, робототехніка, збір найпростіших дронів, досить дороговартісні. Тому ми хочемо дати можливість дітям з окупованих територій навчатися цього безкоштовно”, — коментує посадовець.

На цьому шляху, вони вже готують проєкт для донорів, які б могли профінансувати цю ідею, а також вивчають можливість придбати щось для цього проєкту з місцевого бюджету. 

90% звернень фінансові питання

Як вже зазначалося вище, ВПО активно користуються послугами хабів, де вони отримують різноманітні послуги. Так, за словами очільника військової адміністрації, більшість питань, які хвилюють наших громадян, це соціальні виплати.

хаб Старобільської РДА
Старобільський гуманітарний хаб у Києві відвідує багато переселенців, фото Луганська ОВА

“Для цього ми спеціально створили декілька гарячих ліній, куди можна звернутися”, — коментує він.

Окрім того, у гуманітарних центрах приймають медики. У них працюють психолог з Біловодщини, лікар з Чмирівської громади, медсестра з Міловщини. У них можна отримати медичну консультацію, огляд ліки на місці.

хаб Старобільської РДА
Фото: Східний Варіант

“Щодо медицини, то ми зараз ще працюємо над виділенням субвенції з нашими громадами на цей рік, щоб забезпечити реабілітацію нашим військовослужбовцям через медичні установи, які вдалося евакуювати та налагодити їх роботу”, — підкреслює Череватий.

За словами очільника Старобільської районної військової адміністрації, роботи багато і стане тільки більше, але вони готові повертатися і працювати вдома.

Де знайти?

До хабу можна завітати за адресою: місто Київ, бульвар Лесі Українки, 26А (каб. 330).

Гуманітарний хаб працює з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 15:00.

Телефон для довідок: 050 512 04 57

За анонсами подій хабу можна слідкувати на сторінці Старобільської РДА у Facebook.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

08 Травня Середа
08:04

За добу — 84 бої: у Генштабі повідомили, де ЗСУ відбивали атаки ворога

07:43

Історія Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"
07 Травня Вівторок
22:59

На Куп’янському напрямку українські воїни знищили 6 ворожих укриттів

22:58

У Покровську біля місць поховання захисників України замайоріли нові прапори

22:47

Підприємцям Донеччини розповіли, як можна отримати компенсацію за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю

21:59

Зеленський назвав найбільш гарячі напрямки фронту: Покровський, Курахівський, Краматорський, Лиманський

21:56

На Авдіївському напрямку загинуло двоє грузинських добровольців

21:45

На Донеччині поліція вилучила незаконного алкоголю на суму понад 12,5 млн грн

20:58

У Краматорську за тиждень виявили 6 випадків захворювань COVID

20:45

Дрони, квадроцикл, ремонтна майстерня і вантажівки поїхали до азовців на 10 річницю підрозділу (відео)

20:25

Медичне обладнання та меблі доставили до Покровська гуманітарною допомогою (фото)

19:59

На Донеччині рятувальники отримали благодійну допомогу від Ensemble Ukraine (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: