UA
RU UA
26 Березня 2024, 14:26
5635
Отримати роботу та відбудувати регіон: як на Донеччині працює програма "Армія відновлення"
Вікно Відновлення

Отримати роботу та відбудувати регіон: як на Донеччині працює програма "Армія відновлення"

Як змінилася ситуація із працевлаштуванням на Донеччині після початку повномасштабного вторгнення? Чи дійсно програма «Армія відновлення» допомагає знайти роботу? Та як вона сприяє відбудові регіону? Східний Варіант розповідає головне.

Восени 2022 року в Україні запрацювала урядова програма «Армія відновлення», яка допомагає знайти роботу тим, хто її втратив під час повномасштабної війни. Вона пропонує долучитися мешканцям різних регіонів до суспільно-корисних робіт та отримувати за це заробітну плату (на рівні мінімальної). Якщо людина зарекомендує себе перед роботодавцем, то зможе працевлаштуватися на постійній основі. Докладніше про все вже в матеріалі

5,2 тисячі безробітних у Донеччини станом на зараз

Безумовно, повномасштабне вторгнення мало катастрофічні наслідки для ринку праці Донецької області. Через поновлення активних бойових дій велика частина мешканців виїхала, підприємства зачинилися, промислові комплекси зменшили потужності. Станом на 20 березня 2024 року в Донецькій області статус безробітного мали 5,2 тисячі осіб, повідомив Східному Варіанту начальник управління реалізації політики зайнятості Донецького обласного центру зайнятості Олег Климович. Нагадаємо, що станом на зараз у регіоні залишається приблизно 525 тисяч людей.

Для порівняння, станом на січень 2022 року, коли на Донеччині проживали 1 мільйон 670 тисяч осіб, було зареєстровано 9,5 тисяч безробітних.

«За січень-лютий 2024 року послугами служби зайнятості Донецької області скористалося 7,9 тисячі осіб, з них 6,5 тисяч зареєстрованих безробітних. З них допомогу з безробіття отримувало 2,7 тисячі осіб. За сприяння центрів зайнятості протягом січня-лютого 2024 року працевлаштовано 1,4 тисячі осіб, у тому числі понад 800 громадян з-поміж зареєстрованих безробітних», — розповідає Олег Климович.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення». Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

Пан Олег звертає увагу щодо збільшення кількості вакансій, які роботодавці пропонують обласній службі зайнятості. Після початку повномасштабного вторгнення кількість вакансій зменшувалася, але зараз спостерігається динаміка росту. За 2023 рік з усіх джерел службою зайнятості було отримано 12,2 тисячі вакансій від 2,4 тисячі роботодавців. Серед актуальних вакансій: фахівці та робітники з обслуговування устаткування, машин, кваліфіковані робітники з інструментами.

З початку цього року та станом на 20 березня 852 роботодавці повідомили Донецькому обласному центру зайнятості про наявність у них 2231 вакансії. Середній розмір заробітної плати на 15 березня — майже 13 тисяч, повідомляє Олег Климович.

Що таке «Армія відновлення»

Минулого року Східний Варіант уже писав про «Армію відновлення». Урядова програма запрацювала восени 2022 року з метою залучити безробітних людей до суспільно-корисних робіт, які сприятимуть відновленню регіонів.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення». Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

«Ця програма надає можливість безробітним отримувати роботу, хай тимчасову, але за яку платять. І тим самим робити внесок у відновлення, відбудови як громади, так і країни загалом. Це конкретні суспільно-корисні роботи, які, першою чергою, допомагають відновленню області і її підтримці під час повномасштабної війни. Ці роботи фінансуються коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це тимчасові роботи, які мають певні залежності від замовника. У середньому, це десь 3–4 тижні, але є приклади, коли люди працювали й більше місяців. Оплата не менше, ніж мінімальна заробітна плата», — розповідала про програму директорка Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко.

Армія відновлення на Донеччині
Валентина Миколаївна Рибалко. Фото: Донецький обласний центр зайнятості

Серед робіт, до яких залучаються мешканці Донеччини в рамках «Армії відновлення», є розбір завалів зруйнованих будинків, відновлення пошкодженого майна, обслуговування пунктів незламності, прибирання, розчищення та ремонт доріг у населених пунктах, виконання земельних робіт, допомога людям з інвалідністю, дітям, громадянам похилого віку, хворим. А також вивантаження та фасування гуманітарної допомоги.

З учасниками «Армії відновлення» укладають договори підприємства, до яких вони долучаються працювати. Після цього громадяни та громадянки можуть офіційно долучатися до роботи. До речі, такий вид працевлаштування, не дивлячись на не повну зайнятість, є офіційним та йде в трудовий стаж.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення». Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

Зареєструватися, як безробітний, мешканець чи мешканка Донецької області можуть за допомогою сервісу «Дія», або звернувшись до обласного центру зайнятості. Фахівці центру зʼясують усі потреби громадянина чи громадянки та пояснять наступні дії щодо можливого працевлаштування. Людині запропонують як постійне місце, так і тимчасові суспільно-корисні роботи.

Сприяє відновленню області?

Олег Климович розповідає, що протягом 2023 року за допомогою учасників «Армії відновлення» тільки в Покровській територіальній громаді було розвантажено понад 500 тонн гуманітарних вантажів. У таких роботах узяли участь понад 350 громадян.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення» працюють на Донеччині. Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

«З моменту початку програми та станом на сьогодні видано майже 13 тисяч направлень. З них із початку 2024 року було видано 3299 направлень. Тобто ця програма дійсно затребувана, вона є максимально актуальною в рамках сьогодення. Ця програма надає можливість безробітним працювати, отримувати заробітну плату та робити свій внесок у відновлення та розвиток громади. Також участь у суспільно-корисних роботах допомагає безробітним проявити професійні здібності, зарекомендувати себе перед потенційним роботодавцем та в підсумку отримати постійне місце роботи», — каже начальник управління реалізації політики зайнятості Донецького обласного центру зайнятості.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення» працюють на Донеччині. Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

Наприкінці минулого року відбулися певні зміни в програмі. Якщо раніше фінансування робіт Фондом здійснювалося тільки для безробітних, то зараз є можливість залучати до робіт і незайнятих внутрішньопереміщених осіб. Роботодавцям Донеччини, які беруть участь у програмі, вигідна така співпраця. Вони отримують працівників, а також звільняються від сплати за них заробітної плати — за них це робить Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування.

На думку Олега Климовича, програма є дієвою та вже змогла позитивно себе зарекомендувати. Це пов’язано з її багатофункціональністю. Завдяки «Армії відновлення» мешканці Донеччини можуть знайти собі підробіток, а потім можливо й постійне місце роботи. До того ж учасники програми роблять дійсно корисну суспільну роботу, чим допомагають іншим жителям області, а також відновленню самого регіону.

Армія відновлення на Донеччині
Учасники «Армії відновлення» працюють на Донеччині. Фото надано Донецькою обласною службою зайнятості

Станом на зараз на Донеччині понад 300 осіб були працевлаштовані на постійне місце до тих підприємств, де вони працювали в рамках програми «Армія відновлення».

Як звернутися до служби зайнятості?

У разі питань чи консультацій можна звертатися до безплатної телефонної лінії Донецької обласної служби зайнятості: 0 800 33 61 67

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
11:59

Рятувальники Донеччини ліквідували 4 пожежі на території області за добу

11:47

На окупованій Донеччині понад 3 тисячі абонентів залишилися без світла

11:20

44 військових та члени їх сімей з Сєвєродонецької громади одержали 700 тисяч гривень матеріальної допомоги

10:59

Жителі в окупації скаржаться на завищені ціни на оренду житла в Луганську

10:35

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 39 дітей

10:17

Окупанти атакували 12 населених пунктів Донеччини за добу

09:59

Евакуація З початку травня евакуаційний потяг із Донецької області прибуватиме на Волинь

09:21

На виїзді з Сєвєродонецька окупанти проводять ретельні обшуки

09:01

Атаки противника відбиті від Стельмахівки, Греківки, у Білогорівці та Серебрянському лісництві

08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: