UA
RU UA
20 Березня 2024, 15:25
11661
Інга Павлій Тимченко Микола
З попелу до університету майбутнього: як релокований Маріупольський державний університет працює в Києві
Репортаж

З попелу до університету майбутнього: як релокований Маріупольський державний університет працює в Києві

До повномасштабного вторгнення Маріупольський державний університет був одним із найбільших вишів Донецької області. Через окупацію Маріуполя співробітники та студенти вимушено покинули рідне місто та рідні стіни університету. Східний Варіант завітав до МДУ в Києві та поспілкувався з його ректором Миколою Валерійовичем Трофименком, щоб дізнатися, як університет відновлюється в столиці.

Маріупольський державний університет є ровесником незалежної України та веде свою історію з 1991 року. Тоді він був заснований як Маріупольський гуманітарний коледж при Донецькому державному університеті. Освітня робота почалася з декількох кабінетів та розрослася до 6 факультетів та навчально-наукового інституту управління. У 2002 році в МДУ відкрили унікальну та єдину в Україні кафедру грецької філології, яка із часом переросла у факультет грецької філології та перекладу. ВНЗ мав гуртожиток, проводив заходи в грецькому культурному центрі «Меотида» та Куполі спортивного комплексу.

Маріупольський державний університет
Економіко-правовий факультет МДУ до повномасштабного вторгнення. Фото: пресслужба МДУ

У грудні 2021 року МДУ відзначив своє 30-річчя. Масштабне святкування пройшло в маріупольському Драматичному театрі. На його сцені виступали почесні гості, танцювальні колективи, співаки, студенти. Усі мали впевненість у майбутньому. Та вже через три місяці факультети МДУ, як і будівля Драматичного театру, були зруйновані російською армією.

Маріупольський державний університет
Зруйноване приміщення економіко-правового факультету МДУ у Маріуполі. Фото: сайт МДУ

Унаслідок боїв за місто всі корпуси університету зазнали суцільних руйнувань. 18 співробітників та студентів загинули під час блокади, понад 250 людей досі не вийшли на зв’язок. У квітні 2022 року виш уже відновив свою роботу в Києві. Зараз колектив університету намагається налагодити свою роботу для студентів та співробітників.

Втратили майже все та почали з початку

Маріупольський державний університет відновив навчальний процес уже 18 квітня 2022 року, коли бої за Маріуполь ще продовжувалися. Колектив університету почав збиратися з березня в Києві. Для початку провели аудит ресурсів, контингенту викладачів, речей, бази, розповідає ректор МДУ Микола Трофименко. Він зізнається, що довелося прикласти багато зусиль та використати всі наявні ресурси, щоб оптимізувати структуру та роботу вишу.

Маріупольський державний університет
Микола Валерійович Трофименко — ректор МДУ. Фото: Східний Варіант

Через повномасштабне вторгнення та бої за Маріуполь, МДУ втратив усі будівлі факультетів, гуртожиток, бібліотечний фонд. Практично всю матеріально-технічну базу було знищено чи розграбовано. Вчасно вдалося вивезти сервери університету. Саме це й допомогло так оперативно відновити навчальний процес та роботу, адже всі платформи та інформація збереглися. Та найголовніша втрата, каже Микола Валерійович, це люди:

«18 студентів та викладачів загинули. Про понад 250 людей інформація невідома. Наші студенти стали на захист Маріуполя. Є серед них ті, хто загинули, є ті, хто зараз перебуває в полоні. Це наш біль. І тому одна із задач університету — зберегти пам’ять про тих, хто загинув, і передавати її наступним поколінням».

Маріупольський державний університет _24
Проведення капітального ремонту в МДУ. Фото: Східний Варіант
Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

Після релокації до столиці на базі університету відкрився гуманітарний хаб для маріупольців. До його діяльності залучилися волонтери, викладачі, студенти та випускники. Волонтери збирали інформацію про потреби людей, формували та видавали гуманітарні набори. До ініціативи доєдналися благодійні фонди, які допомагали людям. Допомога видавалася дітям, пенсіонерам та дорослим, які постраждали від блокади в Маріуполі.

Маріупольський державний університет _23
Фото: Східний Варіант
Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

У Києві МДУ отримав у довгострокову оренду одну з будівель Київського національного університету будівництва та архітектури. Будівля була в поганому стані без ремонту. Тому одним із завдань керівництва вишу стало створити відповідні умови для співробітників та студентів. Станом на зараз перший поверх будівлі вже відремонтований, другий та третій перебувають у стадії ремонту. Ректор каже, що закінчити роботи планують уже цієї весни. Тоді проведуть урочисте відкриття разом зі студентами, викладачами та почесними гостями.

Маріупольський державний університет
Відремонтована зала. Фото: Східний Варіант
Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

У новій будівлі МДУ облаштували та відремонтували повноцінне укриття, яке має додаткові аудиторії та залу. Під час повітряних тривог заняття студентів переноситимуться в аудиторії укриття. А після завершення війни тут продовжуватимуть проводити заняття та планують зробити відеостудію для запису лекцій.

Маріупольський державний університет
Укриття в Маріупольському університеті. Фото: Східний Варіант
Маріупольський державний університет
Укриття в Маріупольському університеті. Фото: Східний Варіант

За час перебування в Києві МДУ вже провів ребрендинг. Новий логотип університету — голуб із площі Свободи в Маріуполі.

Маріупольський державний університет
Значок з голубом у ректора. Фото: Східний Варіант

«Ми розуміли, що університет новий, з новою філософією, новими сенсами. Ми хотіли бути ще більш маріупольськими. І ми вирішили оновитися, щоби бути сучасними, щоби бути стильним, щоби бути впізнаваними. Й обрали символ, який буде працювати для всього світу. Ми провели конкурс. Було декілька варіантів, за які голосували і студенти, і викладачі, і співробітники. І переміг голуб із площі Свободи. Голуб — це символ Святого Духа, символ памʼяті про вбитих, символ миру. І в нас голуб, якщо подивитися, то видно, що він летить вгору. Це як, власне, і Маріупольський університет сьогодні розвивається попри все. Тому для нас це важливий ще емоційний символ», — каже Микола Трофименко.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

Для капітального ремонту сучасної будівлі університету був залучений грант від Європейського Союзу — близько 1 мільйона євро. Частину коштів для заміни покрівлі та облаштування укриття виділило Міністерство освіти та науки. Додатково для ремонтних робіт та розвитку університету залучаються фандрайзингові кошти, каже ректор.

Провели вже дві вступні кампанії в Києві

Станом на сьогодні МДУ проводить змішаний формат навчання: онлайн та офлайн. Ректор відзначає, що хотілося б якомога швидше повернути студентів в аудиторії, але для цього потрібно завершити ремонтні роботи. Більшість занять проходить онлайн, але студентів намагаються залучати на заходи, на зустрічі з поважними гостями та на публічні лекції. Одна зі стратегічних задач вишу — повністю відновити навчальний процес у змішаному режимі.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

Станом на зараз в університеті є 5 факультетів: економіко-правовий, історичний, психолого-педагогічний, іноземних мов, філології та масових комунікацій та навчально-науковий інститут управління. Факультет грецької філології та перекладу довелося реорганізувати, але кафедра грецької філології збереглася.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

У Києві Маріупольський університет провів уже дві вступні кампанії — у 2022 році вступило 521 студент, у 2023 році — 787. Станом на зараз у МДУ навчається 3,2 тисячі студентів. До повномасштабного вторгнення їх було майже 5 тисяч.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

На базі приймальної комісії МДУ працюють освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна», за допомогою яких абітурієнти з тимчасово окупованих територій (ТОТ) можуть вступити до вишу за спрощеною процедурою. Керівник цих освітніх центрів В’ячеслав Кудлай розповідає, що після повномасштабного вторгнення за такою процедурою до університету продовжують вступати абітурієнти з ТОТ Маріупольської громади. А частина студентів МДУ, які залишаються в окупації, продовжують навчання онлайн.

Маріупольський державний університет
В’ячеслав Кудлай. Фото: Східний Варіант

Процес прийому до МДУ зараз намагаються цифровізувати, щоби було зручніше для майбутнього студента та менше паперової роботи для приймальної комісії. Відповідальний секретар приймальної комісії МДУ Юлія Демидова показала, як за допомогою електронної системи вони можуть швидко відповідати абітурієнтам та заносити їхні дані в спеціальну базу. Пані Юлія каже, що за таким способом роботи — майбутнє.

Маріупольський державний університет
Юлія Демидова. Фото: Східний Варіант

За допомогою партнерів університет налагодив технічно-матеріальну базу: нові сервери, кіберлабораторія, типографія, центр громадських ініціатив, лабораторія дронів, хіміко-біологічна лабораторія та лабораторія робототехніки для студентів. Плюс сучасні меблі та техніка. Найближчим часом планується облаштувати інклюзивний центр для програм дошкільної та початкової освіти, щоби працювати з дітьми з інвалідністю.

Маріупольський державний університет
Серверна МДУ. Фото: Східний Варіант
Маріупольський державний університет
Типографія МДУ. Фото: Східний Варіант

Нещодавно свою роботу відновив народний ансамбль народного танцю «Промінь», що був і є зараз культурною візитівкою МДУ. Студенти виконали вже перші номери після відновлення занять на випускному магістрів цього року.

Маріупольський державний університет
Президент України Володимир Зеленський залишив свій підпис на дошці в МДУ. Фото: Східний Варіант

Розвивається і міжнародна діяльність МДУ. У жовтні минулого року в Каунасі (Литва) на базі Університету Вітовта Великого відкрили Центр Маріупольського державного університету. У Центрі координуються проєкти та співпраця між двома вишами. Завдяки цьому студенти МДУ можуть відвідувати європейські вузи для практики чи за програмою обміну.

Майбутній кампус університету на 13 тисяч квадратних метрів

Наступний проєкт вишу в Києві — це новий кампус Маріупольського університету. Зараз відбувається процес передачі Міністерством освіти і науки на баланс МДУ майнового комплексу училища, яке розташовано в центрі столиці. Це 4 гектари землі з 13 тисячами квадратними метрами, на яких розміщені 4 корпуси.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

«Разом із компанією Метінвест і архітектурною агенцією Big City Lab ми оголосили конкурс візії кампусу майбутнього. Проєкти готували студенти архітектурно-дизайнерських спеціальностей. Думаю, що буде оголошено 3 переможці. І після цього, у нас уже є домовленість із компанією Метінвест, яка оплатить проєктно-кошторисну документацію за цими візуалізаціями. Це приблизно 10 млн грн, тому що це дуже велика ділянка — 13 тисяч квадратних метрів», — розповідає Микола Трофименко.

Маріупольський державний університет
Проєкт кампусу. Фото: Східний Варіант

У приміщеннях кампусу необхідно буде провести ремонтні роботи. Комплекс студентського містечка охоплюватиме гуртожиток, бібліотеку, спортивну інфраструктуру, аудиторії для занять, лабораторії та коворкінги. Сказати, скільки часу піде на реалізацію такого проєкту, Микола Валерійович поки що не може. Усе залежатиме від наявності фінансування.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

«Цей проєкт ми презентуємо в червні в Берліні на великій донорській конференції з відбудови України. Ми зустрічалися з Федеральним Міністерством Німеччини із цього приводу, плюс у нас передбачена підтримка Литовської Республіки в програмі відбудови України. Цей кампус буде центром для громади, щоб маріупольці не втрачали свою ідентичність. Це буде такий маріупольський острівець у Києві, це буде й центр перепідготовки ветеранів, і підвищення кваліфікації, і центр громадських ініціатив. Плюс, це буде й центр для Донеччини, про це ми розмовляли з начальником Донецької ОВА Вадимом Філашкіним», — каже ректор Маріупольського університету.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

Попри активну діяльність МДУ в Києві, у разі деокупації виш обовʼязково відновить свою діяльність у Маріуполі, каже Микола Трофименко.

«Це наша задача. Ми дуже хочемо додому. Ми розуміємо, що відбудова Маріуполя буде відбуватися з університетом. Ми розуміємо свою роль. Розуміємо роль роботи з маріупольською ідентичністю. І робимо все, щоб люди не забували, звідки вони. Маріупольський університет робить усе, щоб гуртувати маріупольців, щоб вони були готові повернутися додому. Ми обов’язково будемо повертатись, ми робимо свій внесок із планування реконструкції. Ми розвиваємо сьогодні партнерські відносини для цього», — каже ректор.

Маріупольський державний університет
Фото: Східний Варіант

Якщо університет повернеться до Маріуполя, то в Києві його осередок усе одно продовжить працювати. У такому випадку МДУ буде розширюватися в Україні.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

11661
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

28 Квітня Неділя
07:45

Історія Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни
27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: