UA
RU UA
19 Березня 2024, 20:49
2254
Інга Павлій Тимченко Микола
"Це місце, яке дійсно нагадує про дім": як у Києві працює гуманітарний хаб "ЯМаріуполь"
Репортаж

"Це місце, яке дійсно нагадує про дім": як у Києві працює гуманітарний хаб "ЯМаріуполь"

Центр підтримки «ЯМаріуполь» працює в Києві з 26 травня 2022 року. Тут вимушені переселенці з Маріуполя отримують продуктові та гігієнічні набори, юридичні та психологічні консультації, допомогу з пошуком роботи. Наприкінці 2022 року в Києві відкрився другий центр «ЯМаріуполь», у якому маріупольці отримують не лише гуманітарну допомогу, а й побутові послуги, а саме швейної майстерні, пральні, перукарні та майстра з манікюру.

Східний Варіант завітав до київського «ЯМаріуполь», щоб дізнатися, як він майже два роки працює у столиці.

Направили сили на підтримку маріупольців, які вимушено покинули рідне місто

На початку повномасштабного вторгнення Маріуполь опинився заблокованим російською армією. Протягом трьох місяців окупанти обстрілювали місто, знищуючи його та вбиваючи мирних мешканців. Маріупольці виїжджали з міста за першої ж можливості: без речей, без нажитого майна. Багато людей втратили свої домівки та автівки. За різними оцінками у Маріуполі загинуло від 20 до 100 тисяч людей.

хаб ЯМаріуполь у Києві
«ЯМаріуполь» у Києві. Фото: Східний Варіант

Наприкінці квітня 2022 року за ініціативи маріупольської міської ради у Дніпрі відкрився перший центр підтримки «ЯМаріуполь». З часом такі хаби відкривалися в інших містах України. У Києві перший центр «ЯМаріуполь» за адресою вул. Антоновича, 39 запрацював 26 травня 2022 року. У грудні того ж року в столиці запрацював другий центр за адресою вул. Гніздовського, 9.

хаб ЯМаріуполь у Києві
На рецепції маріупольців завжди зустрінуть та проконсультують. Фото: Східний Варіант

Станом на зараз в обох столичних центрах зареєстровано 22 тисячі маріупольців, розповідає керівниця київського «ЯМаріуполь» Світлана Колесник. Це число постійно збільшується.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Світлана Колесник — керівниця київського «ЯМаріуполь». Фото: Східний Варіант

Навесні 2022 року центри «ЯМаріуполь» направили сили на максимальну підтримку маріупольців, які тільки-но виїхали зі зруйнованого міста, переживши пекло блокади. У першу чергу, розповідає Світлана Колесник, налагодили видачу харчових наборів та гігієнічних пакунків. До харчового набору входили крупи, борошно, цукор, тушковане м’ясо, олія, макарони, печиво, солодощі. До гігієнічного — мило, шампуні, пральний порошок, зубна паста, зубні щітки, гелі для душу.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

З першого дня роботи в київському «ЯМаріуполь» свої послуги надавали психолог, юристи та адміністратори, які консультували людей із різних питань.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Адміністратори та фахівці київського «ЯМаріуполь». Фото: Східний Варіант

«Хтось виїхав без документів, хтось їх втратив, а в когось родичі загинули в Маріуполі та треба було оформити свідоцтво про смерть. З усіх подібних питань наші фахівці допомагали, консультували та направляли», — розповідає Світлана Колесник.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Адміністратори та фахівці київського «ЯМаріуполь». Фото: Східний Варіант

Працює у «ЯМаріуполь» менеджер із підбору персоналу. Такий фахівець допомагає маріупольцям із пошуком роботи в Києві. Для цього людині треба звернутися безпосередньо до менеджера в одному із центрів та повідомити про намір знайти роботу. Фахівець буде радити людині вакансії відповідно до її навичок чи освіти.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

Нещодавно в центрах «ЯМаріуполь» почали працювати помічники ветеранів, які зорієнтовують військовослужбовців та їхніх родин із різних актуальних питань. Наприклад, про оформлення документів або отримання статусу учасника бойових дій.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

«Наші консультації стосуються і тих, хто вже звільнився зі служби, і військовополонених, а також загиблих та зниклих безвісти. Спочатку ми питаємо про потребу людини, тобто що їй потрібно. Після цього надаємо допомогу — це можуть бути інформаційні послуги або певні речі від нашого центру. Якщо в нас чогось немає, ми звертаємося до локальних донорів. Також проводимо різні заходи з родинами, чиї родини знаходяться на фронті або в полоні. Бо людям дуже потрібно спілкуватися з людьми, які розуміють їхній біль», — розповідає помічниця ветеранів центру «ЯМаріуполь» Тамара.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Помічниця ветеранів центру «ЯМаріуполь» Тамара. Фото: Східний Варіант

Працює у «ЯМаріуполь» адміністратор Центру надання адміністративних послуг Наталя Лисенко. Вона допомагає маріупольцям реєструвати чи знімати з реєстрації місце проживання, надає послуги з реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також послуги зі збирання та оформлення документації для різних потреб.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

У будні дні маріупольців у центрі приймають лікарка-терапевтка та медична сестра. Вони можуть оглянути людину, вислухати її проблеми та прописати лікування.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Медичний кабінет. Фото: Східний Варіант

Також лікарка може виписати електронні направлення на подальші аналізи або на прийоми у вузькопрофільних спеціалістів. За потребою маріупольці в терапевтки можуть отримати ліки за призначенням.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Медичний кабінет. Фото: Східний Варіант

Керівниця центру відзначає, що великий попит у маріупольців мають послуги психолога, черга до якого завжди розписана. Тому до психолога краще завжди попередньо записуватися. Щоб скористатися послугами юриста, менеджера з підбору персоналу, помічника ветеранів чи лікаря, достатньо прийти до «ЯМаріуполь» у зручний для людини час. Фахівців у центрі достатньо для того, щоб оперативно надати послуги якомога більшій кількості людей.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Кабінет психолога. Фото: Східний Варіант

«Підтримуємо наших маріупольців, як можемо»

Наприкінці 2022 року в Києві відкрився другий центр «ЯМаріуполь». Окрім гуманітарної допомоги та послуг фахівців, тут розміщується ще й побутовий центр, де маріупольці можуть скористатися послугами пральні, швейної майстерні, перукаря та майстра манікюру. Додатково тут працює стоматолог. Для пільгових категорій населення всі послуги є безплатними, розповідає Світлана Колесник. Для всіх інших діє соціальна ціна.

«Вивчалися потреби людей і стало зрозуміло, що маріупольці потребують таких послуг, але в Києві вони дороговартісні. Тому за запитом людей був відкритий такий побутовий центр. Він, до речі, має великий попит. Там завжди багато відвідувачів, які із задоволенням отримують різні послуги», — каже Світлана Колесник.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

До того ж у центрах для маріупольців організовують та проводять різні культурні заходи: як для дорослих, так і для дітей. Наприклад, для дорослих щовихідних проходить розмовний клуб української мови, організовуються лекції, діджитал-екскурсії, заняття з йоги та нейрографіки.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

Для дітей проводять заняття з логопедом, підготовчі уроки до школи, майстер-класи, арттерапію. Для маленьких відвідувачів в обох столичних центрах працює дитяча кімната, у якій вони можуть погратися під наглядом виховательки Світлани Борисівни.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Ігрова кімната. Фото: Східний Варіант
хаб ЯМаріуполь у Києві
Ігрова кімната. Фото: Східний Варіант
хаб ЯМаріуполь у Києві
Вихователька дитячої кімнати Світлана Борисівна. Фото: Східний Варіант

Щосуботи працює Клуб для людей поважного віку. Для дітей та їхніх батьків організовують відвідування планетарію, київського зоопарку та театрів.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

Місце, яке нагадує про Маріуполь

У кожній кімнаті центрів «ЯМаріуполь» розвішені плакати з визначними місцями приазовського міста. А також фотографії, які були зроблені на маріупольських фестивалях чи концертах. Усі працівники та працівниці центрів — це також маріупольці, які вимушено перемістилися з рідного міста, а тепер своєю роботою намагаються допомагати іншим.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

«Ми всі маріупольці. Ми розуміємо одне одного. І коли ми зустрічаємо наших маріупольців та маріупольчанок, ми з ними спілкуємося і з’ясовується, що ми жили на одній вулиці, або взагалі поруч, бачили одне одного в місті. До нас приходять люди просто для того, щоби поспілкуватися, щоб згадати місто. І ми тут відчуваємо, що ми разом, що ми рухаємося до однієї спільної мети, яка обов’язково здійсниться, — це перемога. І ми сподіваємося і віримо, що повернемося до нашого рідного українського Маріуполя і житимемо ще краще, ніж жили», — каже Світлана Колесник.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

Підтримка одне одного зараз дуже важлива, зазначає керівниця столичного центру. Люди приходять до них із різним настроєм та різним горем. Кожному та кожній адміністратори намагаються допомогти своїми послугами.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

Станом на зараз маріупольцям продовжують видавати харчові набори — щомісяця один на родину. У такий набір входить м’ясна консерва, цукор, чай, печиво, олія, макарони, згущене молоко, гречана крупа, пшеничне борошно, рис, консервовані горошок та кукурудза. Гігієнічні набори видаються залежно від їхньої наявності.

хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант
хаб ЯМаріуполь у Києві
Фото: Східний Варіант

До всіх фахівців можна потрапити з понеділка до суботи з 8:00 до 18:00. До психолога та різні масові культурні події краще записуватися за телефоном.

Як звернутися?

У Києві «ЯМаріуполь» на правому березі розташований за адресою вул. Антоновича, 39. Номер телефону — це 0503225166

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.  Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2254
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

27 Квітня Субота
16:12

Україна отримає від Австралії дрони та ПЗРК на десятки мільйонів доларів, — Шмигаль

16:00

Жителів Часів Яру закликають евакуюватися, поки є можливість

15:59

За тиждень на Лиманському напрямку нацгвардійці вразили 18 бліндажів противника і 28 FPV-дронів

15:45

50 маскувальних сіток сплели маріупольці у Києві для захисників України

15:22

Сирський на "Рамштайні" повідомив про загострення на фронті та потреби ЗСУ

14:58

Історія Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців
14:58

У Мирнограді запрацювала автостанція

14:45

У Желанне Очеретинської громади поліцейські "білі янголи" доставили продуктові набори (відео)

14:23

У Маріуполі окупанти знищують будівлю ТСОУ ДТСААФ в історичному центрі міста (відео)

13:45

Житель Краматорського району віддав шахраям понад 800 тисяч гривень при спробі придбати автівку

13:25

Маріупольчанка закінчила курси та робить масаж для ВПО

12:59

У Краматорську чоловік знайшов на узбіччі дороги вибухонебезпечний предмет

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: