UA
RU UA
17 Лютого 2024, 13:52
2208
Інга Павлій Тимченко Микола
Від гуманітарки до послуг юриста: яка допомога надається у львівському "ЯМаріуполь"
Репортаж

Від гуманітарки до послуг юриста: яка допомога надається у львівському "ЯМаріуполь"

Весною 2022 року в Україні почали відкриватися центри підтримки «ЯМаріуполь», у яких мешканці Маріуполя та Маріупольського району можуть отримати різноманітну допомогу. Про те, як сьогодні працює такий центр у Львові, дізнавався Східний Варіант

«ЯМаріуполь» називають унікальним проєктом підтримки, який сьогодні працює в більшості областей України. Наприкінці минулого року центри тимчасово призупинили видачу харчових пакунків, які були суттєвою підтримкою для людей. Розповідаємо, коли відновлять їхню видачу та які ще речі можна отримати в центрах 

Понад 4000 маріупольців зареєстровано у львівському «ЯМаріуполь»

Шляхом до львівського центра «ЯМаріуполь» перехожих зустрічає великий мурал. На ньому зображені маріупольський завод «Азовсталь», українські захисники та Драматичний театр, який став сумним символом блокади Маріуполя.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Нагадаємо, що 16 березня 2022 року російська армія розбомбила будівлю театру, не дивлячись на надписи «ДІТИ», що були поруч. У будівлі переховувалося багато мешканців, які шукали порятунку від обстрілів. Точна кількість загиблих досі невідома.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Центр «ЯМаріуполь» відкрився у Львові 16 липня 2022 року. Таке рішення було прийнято через велику кількість маріупольців, які евакуювалися на Львівщину. Стало зрозуміло, що потрібне місце, де вони зможуть отримувати гуманітарну допомогу, консультації та інші види підтримки.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

У березні 2022 року маріупольці масово виїжджали з міста, яке на той момент було майже вщент зруйноване російською армією. Колись квітучий   Маріуполь перетворився на місце болю та спогадів щасливого життя, яке вже ніколи не повернеться. 

Тисячі людей втратили свої домівки та напрацьоване за життя. Десятки тисяч, за різними оцінками, були вбиті. Тому підтримка маріупольців стала пріоритетним напрямком роботи для міської ради, за ініціативи якої почали відкриватися такі центри в різних містах України.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Керівниця львівського центру «ЯМаріуполь» Валентина Бойко каже, що станом на зараз у їхньому центрі зареєстровано 4149 маріупольців. Але це тільки ті, хто були в центрі. Насправді маріупольців на Львівщині набагато більше.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

«Ми щодня реєструємо нових маріупольців, які дізналися, що існує такий центр. Хтось переїхав із віддаленого села, хтось — з іншої області, хтось просто дізнався, що ми працюємо. Тут у нас справжня частинка Маріуполя, віддалена від свого рідного міста», — каже Валентина Бойко.

львів ЯМаріуполь
Валентина Бойко. Фото: Східний Варіант

Старша адміністраторка львівського центру Оксана Михайлишин зазначає, що допомогу вони можуть надавати й іншим переселенцям:

«Хочемо закцентувати, що таку допомогу, яка фінансується за міський бюджет, ми можемо видавати лише нашим маріупольцям та жителям Маріупольського району. Але якщо до нас завітають переселенці з інших областей, ми завжди готові допомагати інформаційно. Ми розуміємо, що в нас потужний проєкт. І в людей з інших областей таких центрів немає. Тому стараємося хоча б чимось допомагати людям, які все втратили».

львів ЯМаріуполь
Оксана Михайлишин. Фото: Східний Варіант

Які послуги можна отримати

Зараз у Львові працюють два центри «ЯМаріуполь» — гуманітарний та побутовий. У першому надають різні види консультацій та допомоги, а в другому маріупольці можуть скористатися послугами пральні, швачки, лікаря, перукаря, манікюру тощо. Також у побутовому центрі є зона коворкінгу та дитяча кімната.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Оксана Михайлишин розповідає, що маріупольцям доводиться платити за такі послуги, але це не повна ринкова вартість, а оплата матеріалів. Так, чоловіча стрижка коштуватиме 100 грн, жіноча — 120 грн, дитяча буде безплатною. У пральні є свої розцінки відповідно до кількості кг білизни та речей, які потрібно випрати. Так само ціни варіюються у швачки, залежно від виду та складності роботи. Манікюр також буде платним. Для людей пільгових категорій (людей з інвалідністю, пенсіонерів та дітей) ці послуги будуть безплатними.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

У гуманітарному центрі розподіляють пакунки харчової та гігієнічної допомоги, після чого видають людям. Тут знаходяться фахівці: юристи, адміністратори, рекрутер, помічник ветеранів. Вони готові надавати консультації.

«У нас на місці завжди є юрист, який готовий надавати відповіді на всі питання маріупольців. У нас працює спеціальний фахівець, яка контролює питання зруйнованого та знищеного майна. Подати заяву на відновлення чи відшкодування маріупольці не можуть, поки місто окуповане, але можуть зібрати пакет документів. Наші фахівці в цьому допомагають», — каже Оксана Михайлишин.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

У центрі працює помічник ветеранів, який допомагає військовослужбовцям та їхнім родинам. Для них проводяться окремі заходи, тренінги, зокрема психологічні. Помічник розповідає військовим про діючі програми підтримки та може дати поради щодо служби чи мобілізації.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Окремий напрямок у львівському центрі «ЯМаріуполь» — це допомога військовослужбовцям, зокрема маріупольським бригадам. У побутовому центрі маріупольці щодня долучаються до плетіння маскувальних сіток, до такого заняття можуть доєднатися всі охочі. Також виготовляють окопні свічки, вʼяжуть теплі бафи та шкарпетки. Проводять збори солодощів та інших потрібних речей, які потім відправляють військовослужбовцям на фронт.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Працює в центрі рекрутер, який допомагає людині знайти роботу або навіть змінити кваліфікацію. Пошук роботи — один із найголовніших напрямків для переселенців, адже на новому місці проживання потрібно знайти підходяще місце з нормальною заробітною платою, щоб мати змогу оплачувати житло та інші потреби.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Маріупольці можуть звернутися до рекрутерів центрів «ЯМаріуполь», які допоможуть у пошуку роботи або запропонують пройти курси перекваліфікації.

Коли відновлять видачу харчових продуктів

Найзатребуваніша послуга в центрі «ЯМаріуполь» — це, звичайно, гуманітарна допомога. У грудні минулого року стало відомо, що видача продуктових наборів тимчасово призупиниться. Оксана Михайлишин пояснює, що таке рішення було прийнято через те, що скінчилися продуктові набори.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

«Закінчився бюджетний рік, трошки нам не вистачило. Адже людей стає більше з кожним днем. Так, як бюджет прийнятий не на повну силу, то не вистачило. Ми не могли давати пакунки централізовано, але ми все одно надавали якусь допомогу та якісь продукти. Старалися збирати такі пакунки, щоб видавати найуразливішим категоріям людей. Але вже в найближчому часі централізована видача відновиться, ми обов’язково про це офіційно повідомимо. Уже ось-ось», — ділиться старша адміністраторка.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Східний Варіант завітав до львівського «ЯМаріуполь» 12 лютого. А 14 лютого було офіційно повідомлено, що маріупольцям відновлюють видачу продуктових наборів. З 15 лютого всі маріупольці можуть знову звертатися до центрів за такими пакунками.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Окрім харчових продуктів, маріупольцям надають інші види допомоги. Наприклад, дітям на новорічні свята видавали солодощі. Також видають дитячий та дорослий одяг, дитячі та дорослі підгузки, медикаменти та вітаміни.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Можуть працівники центрів закривати деякі індивідуальні потреби. Наприклад, знайти колісне крісло, милиці, тростину чи крісло-туалет.

«Людина, коли до нас приходить у центр, може просто сказати, що мені необхідно якийсь конкретний засіб або конкретна допомога. Ми собі це фіксуємо. Інколи це буває дуже швидко, інколи потребує більше часу. Ми підключаємо наших партнерів, шукаємо, хто може допомогти. І стараємося закривати ці потреби», — каже Оксана Михайлишин.

Щоб видавати набори гігієнічних товарів, маріупольська міська рада залучає партнерів. Минулого року в цьому допомагала Міжнародна організація з міграції (МОМ). Цього року з нею сподіваються знову заключити партнерство на видачу таких пакунків. Але поки що, каже старша адміністраторка, усе перебуває на рівні перемовин.

Маріупольці, які допомагають маріупольцям

Оксана Михайлишин розповідає, що маріупольці приходять до центру не тільки за допомогою, а іноді просто, щоби поговорити зі своїми знайомими на різні теми. Ці теми, зазвичай, є болючими, але тут вони розуміють одне одного.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

«Хочеться підтримати людей, щоб вони зрозуміли, що життя все-такипродовжується. Люди приходять до нас просто попити чаю та поспілкуватися. Тут є атмосфера нашого міста, усі представники центру — маріупольці, кожен знає одне одного», — каже старша адміністраторка.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Для маріупольців у центрах проводять соціальну та психологічну підтримку, влаштовують заходи, лекції та просто зустрічі. Як для дорослих, так і для дітей. Разом влаштовують походи до театрів чи музеїв.

львів ЯМаріуполь
Фото: Східний Варіант

Як звернутися?

Гуманітарний центр «ЯМаріуполь» у Львові працює за адресою Галицька площа, 15, а побутовий — це вул. Замарстинівська, 120б.

Працюють центри з 8:00 до 18:00. Вихідний — неділя.

Звернутися до львівського «ЯМаріуполь» можна за номером 050–819–92–44

Телеграм-канал

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2208
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

27 Квітня Субота
20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

18:42

На ТОТ Луганщини сталося 19 пожеж минулої доби

18:29

Рубіжанська громада стала почесним членом Союзу балтійських міст

17:57

Німеччина готує міжнародну ініціативу щодо підготовки кадрів для відбудови України

17:41

На війні загинув захисник зі Сватівщини Дмитро Кізімов

17:13

У Міноборони пояснили, чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів

16:56

Росія активізувала використання ракет Х-59 та Х-69 для ударів по Україні, — Повітряні сили

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: