UA
RU UA
20 Березня 2024, 11:41
"Без участі жінок відбудова України та процеси прийняття рішень неможливі", – Лілія Кісліцина, координаторка "Коаліції 1325. Донеччина"
Спецпроєкт

"Без участі жінок відбудова України та процеси прийняття рішень неможливі", – Лілія Кісліцина, координаторка "Коаліції 1325. Донеччина"

Інтерв’юерка: Олена Ніжельська, регіональна координаторка в проєкті EU4Recovery (Розширення можливостей громад в Україні), який реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки ООН Жінки.

Коаліція 1325 Донеччина – це регіональна коаліція громадських організацій та ініціативних груп, які об'єдналися задля втілення в регіонах Національного плану дій Резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Резолюція 1325 визнає особливу вразливість жінок під час збройних конфліктів та наголошує на необхідності посилення ролі жінок в процесі прийняття рішень щодо запобігання та врегулювання конфліктів. 

Ми поспілкувалися з Лілією Кісліциною, координаторкою Коаліції 1325 Донеччина, і дізналися більше про особливості роботи об’єднання.

«Без участі жінок відбудова України та процеси прийняття рішень неможливі», – Лілія Кісліцина, координаторка «Коаліції 1325. Донеччина»

Ліліє, ваш досвід координації регіональної Коаліції 1325 «Жінки. Мир. Безпека» важко переоцінити. Яка мета коаліції та як давно вона працює?

Усе почалось з того, що у лютому 2021 року 33 громадські організації й 3 ініціативні групи Донеччини вирішили об’єднатися з метою впровадження порядку денного Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека» на території області. Ми склали та підписали Меморандум, в якому визначили напрями та принципи співпраці. Координаторкою Коаліції була обрана ГО Смарта і, відповідно, я, як її представниця. Згодом ми прийняли ще два важливих внутрішніх документи – стратегію нашої роботи та комунікаційну стратегію.

Першим важливим кроком Коаліції була участь у створенні плану дій 1325 Донеччини. 

Також у  2021 році ГО Смарта за підтримки Коаліції допомогла розробити місцеві плани дій 1325 п’яти громадам регіону: Торецькій, Вугледарській, Хлібодарівській, Великоновосілківській і Мар’їнській. Тоді ми об’їздили всі ці громади й бачили, наскільки важливим для них було створення місцевого плану дій. Але, на жаль,  широкомасштабне вторгнення все змінило.

Як саме повномасштабна війна вплинула на роботу коаліції?

Наша коаліція ні на день не припиняла свою роботу, попри те, що вона сьогодні «розсипана» по всій країні, а деякі представниці громадського сектору є і за кордоном. Нам допомогло, зокрема, те, що вже у лютому 2022 року ми провели наші перші збори в умовах гарячої війни та активно включилися в реагування на нові виклики: гуманітарну допомогу, евакуацію, юридичну допомогу та психологічну підтримку людей. Сьогодні вся ця робота продовжується та робиться акцент на допомогу постраждалим, в тому числі від різних видів насильства, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

За останні два роки Коаліція значно зросла – зараз вона об’єднує 50 ГО. У 2023 році ми повернулася й до основної мети. У квітні був оновлений регіональний план дій 1325 з урахуванням наслідків повномасштабного вторгнення росії. А протягом року ми допомогли ще п’яти громадам розробити і затвердити свої місцеві плани «Жінки, мир, безпека». Це Краматорська, Дружківська, Олександрівська та деокуповані Лиманська і Святогірська громади. Ще 10 громад Донеччини за нашої допомоги впровадили практику проведення аудитів безпеки територій. 

Також розширилося коло партнерів Коаліції. Ми підписали Меморандуми про співпрацю з Донецькою обласною державною адміністрацією, регіональними підрозділами ДСНС і прикордонної служби,  а також з вісьмома громадами.

Така кількість активностей в умовах воєнного часу, коли значна частина представниць коаліції працює в релокації, дійсно вражає. Утім, чи є серед усіх важливих речей, які ви перелічили, те, чим ви найбільше пишаєтеся за 2023 рік?

Думаю, це моменти, про які ми вже говорили. Коаліція зросла і зріс її вплив. Допомогу, яку суспільно надають організації-учасниці своєму регіону важко переоцінити.  

Також я пишаюся залученням громад до аудитів безпеки територій, тому що вважаю, що це необхідно для створення місцевих планів та програм. Це також свідчить про співпрацю влади та громади. Тож я думаю, що аудити безпеки територій повинні стати важливим елементом розбудови громад, коли влада й громадськість об’єднуються та розуміють, що їм потрібно зробити для безпеки жінок.

Також Коаліція активно включилися у розробку механізму допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Наприклад, наша громадська організація «Смарта» допомогла створити й розробити інформаційну кампанію гінекологічному кабінету саме для постраждалих від СНПК. Ми провели навчання для сотні медиків, фахівців соціальних служб, які займаються цим питанням. А також просвітницькі заходи для різних груп населення. В Коаліції є організації, які напряму надають допомогу людям, переважно жінкам, які зазнали насильства. Люди, які сьогодні постраждали від цього злочину, не мають відчувати свою провину, а тільки те, що у будь-якому разі вони  будуть захищені і отримують всю можливу допомогу, яка є у держави і громадських об’єднань. 

Сьогодні зареєстровано 274 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Ними займається Генеральна прокуратура, але ми розуміємо, що їх далеко не 274. Ми маємо бути готові. 

«Без участі жінок відбудова демократичної України та процеси прийняття справедливих рішень неможливі», – Лілія Кісліцина, координаторка «Коаліції 1325. Донеччина»

«Без участі жінок відбудова України та процеси прийняття рішень неможливі», – Лілія Кісліцина, координаторка «Коаліції 1325. Донеччина»

Після усього сказаного хочеться лише вкотре подякувати вам за таку надзвичайно складну, але важливу в наш час роботу. У межах однієї з гуманітарних місій я працюю в Лиманській громаді, тож розумію усю складність ваших завдань. І той же локальний план дій для таких громад звучить фантастично.

Це «дякую» є для всієї команди Смарта і нашої Коаліції. Це була складна робота. Адже переконати владу, навчити та розробити дієвий план, залучити донорів і громадський сектор до його виконання – це, повірте, дуже складно, але так само дуже важливо.

Громадська організація Смарта має величезний досвід у координації коаліції. Розкажіть, будь ласка, які інструменти ви використовуєте для такої діяльності?

Є декілька головних інструментів, які я можу виділити. По-перше, постійна та активна комунікація – як всередині Коаліції, так і зовнішня. Ми кожен день контактуємо, звертаємося одна до одної по допомогу, консультацію, інформацію. Розповідаємо про нашу діяльність на сторінках у фейсбуці. Обмінюємось досвідом з іншими регіональними коаліціями 1325, які наразі створені у 19 областях. Розповідаємо про нашу роботу на міжнародному рівні. Далі, ми ставимо собі конкретні цілі та крокуємо до них. Це про наші адвокаційні кампанії та спільні проєкти. Меморандум, який нас об’єднує, - теж важливий. Це правила і принципи, які дозволяють нам планувати діяльність, працювати й приймати рішення за участі всіх коаліціянток, а також запобігати конфліктам. 

Обов'язково треба прописувати стратегічні плани. Для прикладу, та стратегія, яка була розроблена Коаліцією 1325 Донеччина у 2021 році, вже закінчилась. Але 25 березня за підтримки Українського Жіночого Фонду ми зустрінемося в Києві: будемо підбивати підсумки нашої роботи і напрацьовувати новий стратегічний план на наступні два роки.

А яка роль чоловіків у тому, щоб підвищувати участь жінок у процесах прийняття рішень? Зокрема, на місцевому рівні?

Знаєте, я дуже радію, що наша громадська організація «Смарта», яка бореться за захист прав жінок та гендерну рівність, складається з чоловіків також, що є дуже важливим. Я вірю, що досягти дійсно гендерної рівності та справедливості в нашій Україні ми можемо разом.

«Без участі жінок відбудова України та процеси прийняття рішень неможливі», – Лілія Кісліцина, координаторка «Коаліції 1325. Донеччина»

В чому головний секрет успіху Коаліції 1325 Донеччина? Що надає Вам сили в складних умовах сьогодення?

Звісно, важливо мати віру та розуміння, навіщо ви працюєте. Ми віримо в Перемогу України і задля неї об’єднуємо зусилля. Психологи вважають, що сьогодні умова виживання людей – це об'єднання. Я з ними згодна.

Думаю, є ще один елемент успіху Коаліції – потужна підтримка міжнародних і національних партнерів. Хочеться подякувати структурі ООН Жінки, яка допомогла створитися нашому об’єднанню та набути інституційної спроможності. Дякуємо Українському Жіночому Фонду за підтримку розвитку та ініціатив Коаліції. А також, щиро вдячні Урядовій уповноваженій Катерині Левченко за мотивацію, яку ми маємо, та залучення жіночих громадських організацій до формування державної ґендерної політики.   

Я вірю, що досягти ґендерної рівності та справедливості в нашій Україні ми можемо разом.

Матеріал виготовлено у співпраці з ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки UN Women Ukraine / ООН «Жінки в Україні» в межах проєкту «EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту EU4Recovery, однак висловлені в ній погляди та вміст не означають офіційного схвалення або визнання з боку ЄС або Організації Об’єднаних Націй.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: