UA
RU UA
26 Серпня 2022, 16:02
1505
"Важко поранені люди виїжджали під обстрілами": як у Києві працює гуманітарний хаб для переселенців з Луганщини
Репортаж

"Важко поранені люди виїжджали під обстрілами": як у Києві працює гуманітарний хаб для переселенців з Луганщини

Куди звертатися вимушеним переселенцям з Луганщини за підтримкою? «Східний Варіант» знайшов відповідь та розповідає, як працює гуманітарний хаб у Києві.

Жителі Гірської громади, які евакуювалися до столиці, тепер мають невеликий осередок, де можуть отримати допомогу — як гуманітарну, так і юридичну. Мова про гуманітарний хаб, про запровадження яких нещодавно розповідав голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай. 

Журналісти «Східного варіанту» вирішили дослідити, як працює хаб у Києві, кому допомагає і хто цим займається. Для цього побували в самому хабі та поспілкувалися з його координатором. 

Евакуювалися всім відділом

Київ, самісінький центр міста за дві хвилини ходьби від Майдану Незалежності. Cаме тут, у приміщенні кав'ярні, де до повномасштабного вторгнення відпочивали багато киян та гостей столиці, розташувався гуманітарний хаб Гірської громади. Координатор хабу Віталій Коваленко знайшов це приміщення через своїх друзів.

Віталій Коваленко
Віталій Коваленко. Фото Східного Варіанту

Застаємо Віталія у хабі самого. Він приймає заявки та реєструє людей для отримання гуманітарної допомоги. Паралельно відповідає на десятки дзвінків — люди консультуються у телефонному форматі. 

«Я особисто є начальником відділу правового забезпечення гірської ВЦА, — каже Віталій журналісту «Східного варіанту». — І ми всім відділом евакуювалися, роз'їхались по всій країні. Мої колеги працюють в різних гуманітарних штабах, приймають людей з правових питань». 

У хабі допомагають не тільки вимушеним переселенцям, а й людям, які лишилися під окупацією. Оскільки Гірська громада нині окупована, а люди все ж таки бажають отримувати українські документи, найчастіше вони звертаються до фахівців, аби встановити факти смерті або народження на тимчасово окупованій території. 

Віталій Коваленко
У хабі допомагають і з юридичними питаннями. Фото Східного Варіанту

У складних випадках людям допомагають складати заяви до суду. Зокрема, коли мова йде про спадок. 

Те, чим вирізняється Гірська громада з-поміж інших — матеріальна допомога постраждалим.  

«У нас і до повномасштабної війни було положення про надання матеріальної допомоги з коштів міського бюджету, але ми його переорієнтували на військові реалії», — пояснює Віталій. 

В новій редакції затвердили допомогу з міського бюджету людям, які постраждали, виїжджаючи з-під окупації. Частина людей потрапляли під страшні обстріли та отримували важкі поранення. Ці люди потребують дорогого хірургічного втручання та вартісних препаратів. 

Віталій Коваленко пріхно
Підтримку для ВПО намагаються робити доступною кожному, навіть на відстані. Фото Східного варіанту

Протягом місяця Гірська громада приймає заяви на такі компенсації. Їх, каже Віталій, можна приносити особисто в гуманітарний хаб у Києві чи в інших містах, або ж відправляти документи електронною поштою з накладанням електронного підпису.  Ось тут можна дізнатися детальніше. 

Комісія збирається раз на місяць і вирішує, кому потрібно перерахувати гроші. Обмежень по сумі немає — все залежить від індивідуальної ситуації. 

 У Києві з гуманітаркою для переселенців «все добре». Чи ні?

Як не крути, в гуманітарний штаб здебільшого ходять за гуманітарною допомогою: продуктами чи засобами гігієни. Щоб їх отримати, можна заповнити онлайн-форму, або ж прийти з довідкою ВПО і паспортом безпосередньо до хабу. 

Коли там з'являється гуманітарна допомога, людей обдзвонюють та запрошують у хаб. Ті ж люди, які не можуть прийти фізично, без гуманітарки не лишаться. Працівники хабу відправляють їм посилки Укрпоштою. За доставку поки мають сплачувати самі отримувачі.

хаб Гірської громади
Фото: Східний Варіант

Важливо: хаб Гірської громади обслуговує усіх ВПО з Луганської області. Тобто люди, які мають довідки ВПО і прописку на Луганщині, можуть податися в будь-який з хабів громад Луганщини та попросити допомогу. Їх обов'язково зареєструють. 

Віталій Коваленко розповідає, що хаб має два джерела постачання гуманітарної допомоги. Частину отримують від Луганської обласної ВЦА. А також шукають напряму через міжнародні фонди.

«В Києві та області виник парадокс, — каже Віталій. — Начебто це столиця, тут багато вимушених переселенців, великий запит на допомогу, але постачання гуманітарки сюди менше, ніж в регіонах». 

Віталій Коваленко
У Києві є проблеми з гуманітаркою. Фото Східного Варіанту

Станом на момент спілкування хаб зареєстрував понад тисячу заявок від людей з Луганщини. Керівник хабу говорить: щоб покрити цей запит хоча б один раз, потрібно щонайменше одну фуру гуманітарної допомоги. Її вистачить на два тижні роздачі. Та фонди не поспішають везти продукти та засоби гігієни до Києва. 

Причина може бути в політиці міської влади. Як відомо «Східному варіанту», влада Києва активно говорить про відсутність потреби в гуманітарній допомозі. Мовляв, можуть забезпечити все самотужки. Відтак, фонди сприймають це за чисту монету і на заявки хабів, подібних до тих, яким керує Віталій, реагують менш активно, аніж, скажімо, на запит аналогічного хабу в Дніпрі чи Полтаві.    

«Я такий же переселенець як і всі, я сам з Попасної. І чесно скажу, гуманітарну допомогу отримав два рази за майже три місяці. Я знаю, що, наприклад, в Дніпрі набагато краща ситуація. Особисто я писав 11 листів фондам, вони відповідають: «Там же у вас в Києві повно гуманітарки. Я кажу: не знаю, може я живу в якомусь іншому Києві», — іронізує Віталій. 

Віталій Коваленко
Працівники хабу самотужки шукають гуманітарну допомогу у фондах. Фото Східного варіанту

Координувати роботу хабу, каже він, поки непросто. Крім самої роздачі гуманітарної допомоги та роботи з людьми, на плечі хабу ліг пошук тієї ж самої гуманітарної допомоги. 

«Тяжкі історії людей чіпляють до глибини душі»

Гірська громада надзвичайно постраждала від бойових дій — зруйновані сотні помешкань людей. Часто місцеві виїжджали без документів, не маючи змоги за ними повернутися. 

З такими людьми Віталій Коваленко регулярно спілкується  і намагається їм допомогти. 

«До глибини душі чіпляють історії, коли люди були важко поранені, але змогли евакуюватися і вимушені пережити по кілька операцій в уже підконтрольних містах. А буває, що люди сховали документи кудись у підвал, щоб вберегти їх. А потім під обстрілами втікали разом з дітьми, не маючи при собі нічого. Ми таким людям допомагаємо відновити документи через державну міграційну службу», — розказує Віталій.

хаб Гірської громади Київ
Послугами хабу вже хочуть скористатися понад тисяча людей

За зруйноване житло ВПО можуть отримати компенсацію. Для цього через Дію потрібно подати відповідну заяву та звернутися в правоохоронні органи. І якщо перше можна зробити та без документів, то для другого потрібно мати витяг з ЄРДР на підтвердження того, що житло належало родині.  

Крім того, у гуманітарному хабі допомагають звернутися до Європейського суду з прав людини. Тут теж потрібні документи. Супровід у нелегкому процесі їх відновлення працівники хабу беруть на себе. 

Всього, каже Віталій, з громади виїхали близько 80% людей. Дехто залишається в громаді чекати на звільнення, а дехто став колаборантом. 

«На відео з’являються так звані «ждуни», які розповідають, як вони чекали росіян, і як їм погано жилося під владою України. Серед них є, навіть, працівники бюджетної сфери, на жаль. Це колаборанти, які перейшли та співпрацюють з окупаційною владою. Ми подали відповідні повідомлення до правоохоронних органів, і я думаю, коли Україна  поверне всі свої території, їх  чекає реальне покарання, або дорога в росію», — розповідає Віталій. 

Віталій Коваленко
Віталій Коваленко вважає важливою місією допомагати землякам, оскільки сам є переселенцем Фото Східного варіанту

Він додає: всі евакуйовані працівники Гірської ВЦА допомагають землякам на підконтрольній території, хоч і далеко від дому. Розуміють їх потреби та намагатимуться допомогти з найгострішими питаннями. 

Інформацію про роботу хабу можна знайти на сайті Гірської ОТГ.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: