UA
RU UA
16 Березня 2024, 17:51
1518
Єгор Фірсов: досьє українського захисника, політика та громадського діяча з Донеччини
Досьє

Єгор Фірсов: досьє українського захисника, політика та громадського діяча з Донеччини

Фірсов Єгор Павлович — український політик з Донеччини, наймолодший народний депутат України 7 скликання, депутат 8 скликання. Був членом Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, а згодом — з питань євроінтеграції. Активно займався питаннями екології, ексголова Держекоінспекції України. Нині — військовослужбовець.

Східний Варіант зібрав основні факти про життя, політичну та громадську діяльність Єгора Фірсова.

Освіта

Єгор Фірсов народився 1 грудня 1988 року у Донецьку. Після школи вступив до Донецького національного університету. У 2014 здобув вищу освіту з відзнакою на економіко-правовому факультеті (нині юридичний) за спеціальністю «Правознавство».

Згідно з офіційною біографією, близько року працював в одній зі шкіл Авдіївки, де викладав історію та правознавство.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

Політична діяльність та громадська діяльність

Єгор Фірсов з юних років був активістом та цікавився політичними процесами. На виборах 2010 року співпрацював зі штабом партії «Єдиний центр» Віктора Балоги. У 2011-2012 був помічником народної депутатки 6 скликання від «Нашої України — Народної самооборони» Ірини Геращенко.

Згодом приєднався до партії «Удар» майбутнього мера Києва Віталія Кличка. Балотувався до Верховної Ради 7 скликання від цієї партії, однак не пройшов. Тоді ж очолював виборчий штаб партії у Донецькій області. 

З перших днів Євромайдану був активним його учасником. 23 листопада 2013 виступив на київському Майдані як представник Донецька. Був організатором Автомайдану у Донецьку та одним з координаторів Комітету патріотичних сил Донбасу.

«Донецьк, як і вся Україна, також хоче жити за європейськими стандартами», — заявив тоді Єгор Фірсов. 

У квітні 2014 року все ж потрапив у Раду та став наймолодшим депутатом парламенту 7-го скликання. Фірсов став депутатом після того, як Верховна Рада позбавила депутатських повноважень народного депутата від «УДАРу» Романа Ванзуряка у зв'язку з призначенням головою Чернівецької обладміністрації. Він прийняв присягу народного депутата та увійшов до комітету з питань податкової та митної політики.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

За підсумками парламентських виборів восени 2014 року знову був обраний народним депутатом за списком партії «Блок Петра Порошенка» (за квотою партії «УДАР»). У цьому 8 скликанні став членом Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції.

У листопаді 2015 Єгор Фірсов увійшов до складу внутрішньофракційної групи «Антикорупційна платформа». А на початку 2016 року вийшов із фракції «БПП».

«Залишатися у фракції разом з Кононенком я більше не можу, тому що не згоден покривати його корупційну діяльність, і не хочу, щоб мене асоціювали з нею, — заявив тоді Фірсов, — Розумію, що колишні колеги можуть помститися і позбавити мене мандата, але я не тримаюся за депутатське крісло. На відміну від корумпованої верхівки «БПП», воно не приносить мені грошей».

У березні 2016 року ЦВК України позбавила мандата Єгора Фірсова. Він своєю чергою подав позов до Вищого адміністративного суду України з оскарженням рішення партії «БПП» та ЦВК. Однак суд відхилив цей позов.

Згодом на довиборах народного депутата 17 липня 2016 року у Чернігові Єгор Фірсов висунув свою кандидатуру як самовисуванець. За підсумками голосування зайняв п'яте місце з результатом 4,07 % (1 980 голосів).

«Гречку роздавати не буду. Зв'язуватися з олігархічними партіями теж. Цього з мене вистачить, піду самовисуванцем.. Гроші на кампанію буду збирати за допомогою фандрайзингу. Скільки вважатимуть за потрібне перерахувати співчуваючі громадяни, стільки і витрачу», — зазначив Єгор Фірсов перед виборами.

У травні 2017 року оголосив про створення партії «Альтернатива», яка за словами політика, мала стати альтернативою Опозиційному блоку на Донбасі. 

«Східні регіони як були, так і залишаються нашим ведмежим кутом, де не працює ні влада, ні українська опозиція. На жаль, на неофіційному рівні в багатьох партійних офісах існує думка, що Донбас в електоральному плані для них безперспективний, тому немає сенсу витрачати на нього ресурси і час», — писав тоді Фірсов.

Згодом політик став автором програми «Екологічна стратегія 2020» з якою на президентські вибори йшов Анатолій Гриценко.

У 2019 Єгор Фірсов був кандидатом від партії «Громадянська позиція» на парламентських виборах, однак ця політична сила набрала 1,04% або 153 225 голосів виборців і не пройшла до парламенту.

На посаді керівника Державної екологічної інспекції

21 листопада 2019 року політик був призначений виконуючим обов'язки голови Державної екологічної інспекції. За час його керівництва було звільнено близько 80% старого керівництва, яке, на думку Фірсова, було нерезультативним і корумпованим.

Також у цей період екоінспекція вперше за 4 роки зайшла на перевірку Київводоканалу, результатом якої була оголошена сума завданих цим підприємством збитків державі — понад 17 млн грн.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

Слід зазначити, що у березні 2020 року Єгору Фірсову спалили автомобіль під його будинком. А у травні 2020 він заявив, що за рішенням Кабінету міністрів закінчив роботу на посаді керівника Державної екологічної інспекції.

«Забігаючи вперед, скажу, що мені не соромно за нашу роботу, і ми встигли зробити більше, ніж будь-хто інший на цій посаді», — написав ексдепутат.

Під час роботи в Держекоінспекції брав активну участь у розробці законопроєкту «Про державний екологічний контроль» № 3091.

Також Єгор Фірсов займався екологічними проблемами Донецької області та залучав до цього питання міжнародні інституції аби змусити окупаційну владу розв'язувати питання затоплених шахт, які завдають шкоди ґрунтовим водам. Крім цього організовував акції під Дарницькою ТЕЦ, яка є одним з найбільших забруднювачів міста Київ. 

У серпні 2020 року заявив про намір балотуватись у мери Києва. У вересні він був зареєстрований як кандидат від партії «Екологічна альтернатива». На виборах, які відбулися 25 жовтня, політик отримав лише 0,38% голосів виборців.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

«Сам я, керуючись тими ж цілями й принципами, висуваю свою кандидатуру на пост мера Києва. Безумовно, я реаліст. Але я вважаю своїм першочерговим завданням привернути увагу до жалюгідного стану київської екології. І буду використовувати свій статус кандидата в мери у якості трибуни для того, щоб ці проблеми, нарешті, були озвучені на належному рівні» — сказав тоді Фірсов.

Військова служба

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України у 2022 році, Єгор Фірсов пішов на війну медиком-добровольцем.

«Авдіївка, 12 кілометрів від Донецька. Приїхав працювати військовим медиком. Допомагати військовим і цивільним. Рішення прийняв ще давно, що поїду на нуль. Остаточно сумніви розвіялись після побаченого у Бучі» — написав він у соціальних мережах.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

Згодом почав керувати групою, яка знищує ворогів дронами-камікадзе на Донеччині. Нині — військовий територіальної оборони.

Наприкінці 2023 року Єгор Фірсов наголосив, що «одна, з головних задач нашого суспільства має бути — як на місяць забезпечити собі 100 тис. дронів». Та додав, що лише вірити в ЗСУ замало — потрібно допомагати.

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

«Чим більше дронів — тим більше врятованих життів наших військових, тим менше нових мобілізованих. — пояснює військовослужбовець, — А головне — перевага у дронах дасть нам змогу зробити так, щоб в опорні пункти ворога щодня прилітав термобар за термобаром. Щоб орки відмовлялись виходити на позиції, і вимушені були проводити ротації кожен день. Щоб у них просто не було кому тримати лінію фронту».

Під час служби Єгор Фірсов написав книгу «В окопах Нью-Йорка»:

«Я писав цю книжку у бліндажах, під час мінометних обстрілів, у морозні ночі (за мінус 17), обіймаючи кота, щоб зігрітися; у літню спеку, стікаючи потом; та й просто, коли від напруги не міг заснути…Спочатку я вважав, що, що війна — це чорне та біле: або життя, або смерть. Сьогодні я думаю, що вона має різні кольори та ознаки, притаманні тільки людям: сміх і сльози, кохання і ревнощі, мужність і страх, і пошук себе в цій новій реальності. Тому що війна — це теж форма життя. І життя знову переможе, як завжди!»

Єгор Фірсов
Фото з особистої сторінки Єгора Фірсова у Facebook

Єгор Фірсов нещодавно повідомив читачам, що спочатку планував писати цю книгу для вузького кола близьких людей, однак вона набрала популярність.

«Коли я видавав свою збірку, то робив це з прицілом «для друзів і знайомих». А виявилось, що за два місяці йде вже крайня третя тисяча. І звичайно я цьому факту дуже радий! — поділився автор книжки, — Зараз я пишу іншу книгу «війна дронів». Ну як пишу… роблю якісь нотатки цікавих історій, коли є трохи часу. Може щось і вийде з цього».

Сім'я

Мати — Фірсова Олена Володимирівна, батько — Фірсов Павло Никанорович.

Соціальні мережі

Про своє життя та діяльність Єгор Фірсов інформує на особистій сторінці у Facebook та Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

28 Квітня Неділя
13:00

Данія та Україна підписали документ щодо підтримки оборонного виробництва

12:49

У навчальних закладах на окупованих територіях дітям розповідають про український нацизм і вербують до "юнармії"

11:59

Від російських обстрілів постраждали громади Покровщини, Краматорщини та Бахмутщини

11:55

У так званій "лнр" для проведення масових заходів потрібен дозвіл силовиків

11:20

На Донеччині двоє людей отримали поранення внаслідок російських обстрілів

10:59

Армія рф понад 60 разів обстріляла з артилерії та мінометів прифронтові населені пункти Луганщини

10:45

Сили оборони знешкодили ще 1 096 окупантів і 43 системи ворожої артилерії

10:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 35 атак російських загарбників

07:45

Історія Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни
27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: