UA
RU UA
11 Березня 2024, 14:32
6900
Денис Казанський: досьє українського блогера, журналіста та політичного оглядача
Досьє

Денис Казанський: досьє українського блогера, журналіста та політичного оглядача

Денис Казанський — український блогер, журналіст, політичний оглядач, автор книг з Донецька. Професійну діяльність розпочав у місцевому інтернет-виданні. Після початку російської збройної агресії у 2014 був змушений залишити рідне місто. Нині відстежує, аналізує та висвітлює події на сході України.

Східний Варіант зібрав основні факти із життя Дениса Казанського. Далі детальніше.

Освіта

Денис Вікторович Казанський народився 10 лютого 1984 року в Донецьку. У 2006 році закінчив Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського.

Автор книги «Чорна лихоманка» (2015) про нелегальний видобуток вугілля на Донбасі. Разом зі своєю колегою Мариною Воротинцевою видав ще одну книгу «Як Україна втрачала Донбас» (2020), яку надрукувало видавництво «Чорна гора».

Кар'єра

У 2009 році на платформі LiveJournal Денис Казанський створив блог під ніком frankensstein і став відомим через висвітлення реалій сходу України. Спочатку писав для себе, і поступово його почали запрошувати до різних видань.

Розпочав кар'єру журналіста у 2011 році — працював у Донецькому інтернет-виданні «ОстроВ», заснованому журналістом з Донеччини Сергієм Гармашем, який згодом став представляти Україну у Тристоронній контактній групі разом з Денисом Казанським.

Денис Казанський
Денис Казанський. Фото із соціальних мереж

У 2012 році політична партія «Удар» висунула Казанського на посаду мера Єнакієвого, та виборчком Єнакієвого відмовився його реєструвати за нібито «порушення процедури висування». Однак, за словами Казанського, представники виборчкому не були присутніми на конференції Єнакіївської міської організації «Удару».

З початком збройної агресії росії на сході України у 2014 Денис Казанський був вимушений покинути рідний Донецьк. Він виїхав у Київ. Згодом почав писати для журналу «Український тиждень».
Навесні 2015 став головним редактором сайту «Четверта влада». У 2016 працював ведучим телепрограми «Блогери». Згодом вів авторську програму на телеканалі «АРТ».

У березні 2019 Денис Казанський ініціював відновлення діяльності інтернет-видання Східний Варіант та став його головним редактором.

"Після окупації Луганська сайт припинив роботу. Кілька років був фактично закинутий. Його власники не могли більше ним займатися і віддали мені, оскільки я продовжував висвітлювати події на Донбасі» — розповідає Денис Казанський.

Тоді довелося формувати нову команду журналістів та розробляти стратегію для розвитку сайту. До відновлення видання долучився заступник Дениса — Олександр Бєлокобильський. 

Денис Казанський

«Аудиторію довелося фактично збирати заново, оскільки сайт довго не працював, — пригадує Денис Казанський. —  Читати Східний Варіант почали люди, які не живуть на Донбасі, але цікавляться подіями на сході та перебігом російсько-української війни» 

Тоді ж до процесу відновлення видання долучилася  медіаменеджерка Анастасія Руденко. Вона займалась редакторськими процесами та розвитком сайту. У 2020 році Анастасія Руденко перейшла на посаду головної редакторки, яку займає дотепер. 

З березня 2021 року Денис Казанський почав співпрацювати з 24 каналом. Став одним із найкращих блогерів за версією проєкту «Топ-100 блогерів України 2020» телеканалу ICTV.

Був ведучим у проєкті «#Де_декомунізація?» на ICTV — це 20 коротких випусків, у кожному з яких розповідають про одну перейменовану вулицю.

Робота в ТКГ

У червні 2020 року Дениса Казанського запросили взяти участь у роботі Тристоронньої групи з урегулювання конфлікту на Донбасі. 

«Від сьогодні я беру участь у засіданнях Тристоронньої контактної групи по Донбасу… Довгий час від окремих районів виступали чомусь громадяни росії – Дейнего й Ніконорова, яких ніхто не обирав і які чомусь присвоїли собі право говорити від імені Донбасу. При цьому переселенці — корінні донеччани й луганчани, які народилися і виросли на Донбасі і яких терором і переслідуваннями змусили виїхати, чомусь були позбавлені можливості вирішувати долю свого рідного регіону. Тепер же ситуація змінилася, до переговорів залучено групу корінних жителів Донбасу, які виїхали у 2014 році через переслідування і погрози, в число яких увійшов і я» — написав тоді на своїй сторінці Казанський.

Денис Казанський
Фото з Facebook. сторінки Дениса Казанського

Він представляв окупований росією Донецьк у засіданнях політичної групи до вересня 2022 року. Саме тоді Президент Володимир Зеленський скасував свої укази щодо делегації України у Тристоронній контактній групі. Хід тодішніх переговорів на засіданнях Денис Казанський висвітлював на своїх сторінках у соціальних мережах. 

Слід зазначити, що у Дениса Казанського є російськомовний контент, який розрахований на громадян інших країн, які володіють російською мовою. 

«Я розраховую на всіх, хто володіє російською мовою. На Ізраїль, Білорусь, Казахстан. Там величезна російськомовна діаспора. Це не росіяни  —  це просто люди, які знають російську мову. Чим більше вони будуть розуміти про те, що відбувається, тим краще», — пояснив журналіст.

YouTube-проєкт

У 2023 Денис Казанський очолив YouTube-проєкт видання РБК-Україна, де його задачею стало координування роботою редакції зі створення відео для сайту та соціальних мереж.

«Приєднуюся до команди РБК-Україна. Керувати YouTube-редакцією для мене —  це новий досвід. Досі працював на YouTube лише як блогер. Цікаво буде випробувати себе у новій якості», — відзначив Денис Казанський.

Сьогодні Денис Казанський висвітлює дії російських військ та так званої «влади» на тимчасово окупованих територіях України. Моніторить ворожі новини та спростовує фейкові вкиди проросійських ЗМІ. Досліджує та проводить аналіз політичних процесів, розповідає про реформи та важливі проєкти.

З огляду на теперішні події в Україні, зокрема на сході держави, на думку Дениса Казанського колишнього Донбасу вже не буде. 

«Відбудувати Донбас у тому самому вигляді, яким він колись був, немає ні можливості, ні сенсу. Затоплені шахти, зруйновані вщент заводи – це просто немає економічного сенсу. Очевидно, профіль території має бути переглянуто. Передовсім – відповідно до вимог сучасності», —  зазначає журналіст.

Сім'я

Одружений з Оленою Казанською. У шлюбі мають доньку Софію та сина Івана.

Денис Казанський
Денис Казанський з дружиною та дітьми. Фото з Фейсбук сторінки Олени Казанської

Соціальні мережі

Денис Казанський веде канали в соціальних мережах, зокрема Facebook, Telegram, YouTube, де продовжує розглядати та аналізувати події під час повномасштабного вторгнення росії на територію України.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

02 Травня Четвер
23:27

На Донеччині піротехніки ДСНС обстежують кладовища: виявили понад 60 вибухонебезпечних предметів (фото)

23:06

6 травня у Дніпрі переселенці з Луганщини зможуть розв'язати пенсійні питання

22:49

Міністр внутрішніх справ України провів день на Донеччині (відео)

22:32

В органах ПФУ Луганщини на обліку перебувають 16 848 ветеранів

22:19

У Мемрику росіяни вбили 12-річну дівчинку та її бабусю

21:59

1,5 тисячі продуктових наборів отримали переселенці з Луганщини минулого місяця у хабах Кремінщини

21:27

У Слов'янську затвердили Перелік вулиць та інші об'єкти топоніміки, які будуть перейменовані у громаді (фото)

20:58

Процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни спростять

20:44

Росіяни обстріляли Мемрик Новогродівської громади: вбили дитину

19:55

Протягом доби відбулися 106 бойових зіткнень: де було найгарячіше

19:33

Ветерани та військовослужбовці можуть отримати безоплатні послуги зубопротезування у лікарнях (відео)

18:59

Надзвичайники Луганщини провели на пенсію диспетчерку з 26-річним стажем роботи (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: