UA
RU UA
16 Лютого 2024, 14:21
33147
Вадим Лях: досьє голови Слов'янської міської військової адміністрації
Досьє

Вадим Лях: досьє голови Слов'янської міської військової адміністрації

Лях Вадим Михайлович — український політик, голова Слов'янської міської військової адміністрації Донецької області. Має досвід приватного підприємця, був депутатом міської ради. Близько 9 років керує Слов'янською територіальною громадою.

Східний Варіант зібрав інформацію про Вадима Ляха та підготував досьє про його життя та діяльність. Більше деталей у матеріалі.

Освіта

Вадим Лях народився 16 березня 1973 року у селі Красносілка Одеської області, в сім'ї військовослужбовця. Згодом з  родиною переїхав у Слов'янськ

Вадим Лях
Фото з особистої сторінки Вадима Ляха у Facebook

Після школи вступив у вищий навчальний заклад. У 1995 році закінчив Слов'янський державний педагогічний інститут на фізико-математичному факультеті  за спеціальністю  «Математика, інформатика та обчислювальна техніка».

Трудова діяльність

За загальнодоступною інформацією відомо, що  свою трудову діяльність Вадим Лях розпочав з керівної посади у ТОВ «Пілот». Згодом став директором ПАТ «МСП» та очолив слов'янську громадську організацію «Союз молодих регіонів України», яка була молодіжним крилом проросійської політичної партії «Партія регіонів». Займався приватним підприємництвом, був заступником директора ПАТ «Джерело радощів».

З 2002 року Вадим Лях — депутат Слов'янської міської ради, був на цій посаді понад 10 років. У 2010 році на місцевих виборах був обраний депутатом Слов'янської міськради  від «Партії регіонів». 

За часів Майдану брав участь із Нелею Штепою та делегацією зі Слов'янська в акції на підтримку Віктора Януковича.

Вадим Лях
Фото з особистої сторінки Вадима Ляха у Facebook

2014 року Вадим Лях був помічений у контактах з окупантами міста Слов'янськ. Зокрема місцеві ЗМІ повідомляли, як активісти Слов'янська Донецької області проводили акцію з нагадуванням про зв'язки Вадима Ляха із проросійським політиком, самопроголошеним мером В'ячеславом Пономарьовим, який захопив місто.

Мережею поширився відеосюжет французького каналу France24, де Вадим Лях потискає руку так званому «народному меру» В'ячеславу Пономарьову.

Саме з таким плакатом, зі скриншотом сюжету,  тоді вийшли активісти.

Вадим Лях
Скріншот з відеосюжету France24

Згодом Слов'янський міський голова пояснив громадськості про обставини тієї зустрічі. Він розповів, що у нього було дві зустрічі із Вячеславом Пономарьовим і «ці зустрічі були не заради себе», а мали певні поважні причини. Одна з яких, за його словами, — це  гуманітарна допомога, яку напередодні 9 травня потрібно було роздати ветеранам.

Того часу частина народних депутатів Слов'янської міської ради були внесені до бази «Миротворець». Вадим Лях також потрапив до цих списків за сприяння окупаційній владі. 

У 2015 році Вадим Лях балотувався на виборах  на посаду міського голови Слов'янська. У своїй передвиборчій кампанії він використовував гасло «Любити Слов'янськ як Неля».

Вадим Лях
Фото з відкритих джерел

Лях побудував свою кампанію-2015 на тому, що він — наступник справи Нелі Штепи (вона тоді перебувала у СІЗО), агітував від її імені й обіцяв займатися розвитком інфраструктури тощо.

До речі, Неля Штепа наразі є обвинуваченою в держзраді. Судовий процес триває вже 9 років, а її звинувачують у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України.

За версією слідства, вона сприяла захопленню міста проросійськими бойовиками у 2014 році.

штепа

Штепі ж, вочевидь, використання свого імені в таких цілях не сподобалося. У всіх своїх інтерв'ю, навіть перебуваючи в слідчому ізоляторі, вона негативно відгукалася про Ляха. Говорила про його проблеми з наркотиками та гральним бізнесом, нездатністю в цілому керувати містом. Після виходу Штепи з СІЗО потік негативу тільки посилився.

За результатами голосування у 2015 році Вадим Лях обійняв посаду міського голови Слов'янська. Як пишуть оглядачі, запорукою його перемоги стала велика підтримка Наталі Королевської (колишня учасниця «Партії регіонів» та одна з тодішніх лідерів і медійних облич «Опоблоку») та домовленості емісарами тодішнього президента Петра Порошенка.

Вадим Лях
У виконкомі Слов'янська Наталія Королевська вітає чиновників та своїх однопартійців з 23 лютого, 2018 рік. Фото з Twittwer @Sloviansk

Вже після цього Вадим Лях потрапив у резонансний скандал, який обурив місцевих активістів.  У 2015 році під час мітингу вшанування пам'яті жертв Голодомору він відмовився брати прапор України з рук громадського діяча Василя Хоменка.

Пізніше Вадим Лях пояснив свій вчинок тим, що такі дії не прописали у сценарії заходу.

«Якби за сценарієм було прописано, що я тримаю прапор — я б його тримав», — прокоментував ситуацію Вадим Лях.

На місцевих виборах 2020 року знову кандидується на посаду Слов'янського міського голови від партії «Опозиційний блок». У першому турі виборів набрав 29,99% голосів та вийшов у другий тур. Варто зазначити, що Вадим Лях у першому турі фінішував другим, але зумів випередити фаворитку кампанії — Нелю Штепу.

У другому турі опонентом Ляха став колишній соратник Павло Придворов, який балотувався від партії «ОПЗЖ». Варто зазначити, що Лях і Придворов у 2014 році були депутатами міської ради та брали участь у позачергових сесіях 28 і 30 квітня. Саме на них ухвалювали рішення про підготовку до так званого «референдуму», легалізації загонів так званої «самооборони» і призначення «народного мера» В'ячеслава Пономарьова на посаду «міського голови», захопленого проросійськими бойовиками міста.

Вадим Лях
Фото з відкритих джерел

Варто зазначити, що перед другим туром відбувалася епічна боротьба за електорат, про яку раніше писав Східний Варіант. І вже 22 листопада 2020 року в Слов’янську відбувся другий тур виборів мера міста, на якому переміг Вадим Лях.

На посаді керівника Слов'янської ВЦА

У 2021 році мер Слов'янська звернувся до голови Донецької військово-цивільної обладміністрації Павла Кириленка з проханням розпустити міську раду і ввести військово-цивільну адміністрацію. Він також та зачитав своє прохання у відеозверненні, де повідомив:

«Враховуючи систематичне невиконання депутатами Слов’янської міської ради восьмого скликання вимог Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу, я прийняв рішення звернутися до виборців з ініціативою дострокового припинення повноважень Слов’янської міської ради, як такої, що не вирішує питань віднесених до її компетенції».

Вадим Лях пояснив, що у міськраді протягом 5 місяців постійно йшов саботаж роботи міського голови, і не вдається  знайти компромісних рішень.

«Проєкт бюджету виносили на розглядання постійними комісіями міської ради 14 разів, він розглядався на двох пленарних засіданнях ради, але так і не був прийнятий більшістю від загального складу ради», — казав тоді мер Слов'янська.

26 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення військово-цивільної адміністрації у Слов'янську. Після цього Вадим Лях повідомив, що поки не буде призначений очільник ВЦА, він буде виконувати свої обов'язки.

1 липня 2021 року у Єдиному державному реєстрі електронних декларацій з'явилась декларація Вадима Ляха як кандидата на посаду керівника Слов'янської військово-цивільної адміністрації.

7 липня 2021 року стало відомо, що міський голова Слов'янська Вадим Лях мобілізований на військову службу.  

Як прокоментував цю новину тодішній голова Донецької ОДА Павло Кириленко, служба в армії — одна з умов для тих, хто претендує на пост голови військово-цивільної адміністрації.

«Його мобілізовано... Є певна процедура, як людину відряджають зі Збройних сил і погоджує командувач операції Об'єднаних сил для того, щоб у подальшому очолив військово-цивільну адміністрацію — звісно, все буде за процедурою», — сказав Кириленко.

У серпні 2021 року Вадим Лях був призначений керівником Слов'янської військово-цивільної адміністрації.

Вадим Лях
Фото з офіційного сайту Донецької обласної ВЦА

Повномасштабне вторгнення рф на територію України Вадим Лях зустрів бувши на новій посаді. 24 лютого він повідомив про проведену оперативну нараду щодо справ у сфері ЖКГ в умовах оголошення воєнного стану, розказав деталі та закликав: 

«Будь ласка, не піддавайтесь паніці. Дотримуйтеся інформаційної гігієни, довіряйте лише офіційним джерелам».

Нині Вадим Лях виконує посадові обов'язки в межах своїх повноважень. Займається соціальними питаннями громади, питаннями інфраструктури та ліквідації наслідків ворожих обстрілів з боку рф.

Особисте життя

Одружений, має двох дітей від першого та другого шлюбу.

Перший шлюб  тривав до 2013 року. Від цього шлюбу має 18-річну доньку Юлію.

Маргарита
Маргарита, перша дружина Вадима Ляха, фото з соціальних мереж

У 2021 році Вадим Лях взяв шлюб з краматорчанкою Катериною Вишневською. У 2022 році у подружжя народилася дочка Анастасія.

Вадим Лях
Вадим Лях з Катериною Вишневською, фото зі сторінки Facebook Вадима Ляха

Соціальні мережі

Про свою роботу та ситуацію у Слов'янській громаді голова ВЦА Вадим Лях розповідає на своїй особистій сторінці у Facebook. Зокрема записує відеозвернення, ділиться інформацією і фотозвітами про проведені наради та ухвалені рішення.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

28 Квітня Неділя
11:59

Від російських обстрілів постраждали громади Покровщини, Краматорщини та Бахмутщини

11:55

У так званій "лнр" для проведення масових заходів потрібен дозвіл силовиків

11:20

На Донеччині двоє людей отримали поранення внаслідок російських обстрілів

10:59

Армія рф понад 60 разів обстріляла з артилерії та мінометів прифронтові населені пункти Луганщини

10:45

Сили оборони знешкодили ще 1 096 окупантів і 43 системи ворожої артилерії

10:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 35 атак російських загарбників

07:45

Історія Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни
27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: