Ціна здоров'я. У скільки обходиться лікування коронавірусу в ОРДЛО

З початку пандемії самопроголошена влада «ДНР» зафіксувала понад 88 тисяч випадків коронавірусу. Захворюваність б'є антирекорди, водночас мешканці окупованих територій залишаються у заручниках ситуації — бойовики продовжують блокувати КПВВ. Що відбувається на непідконтрольних територіях і скільки коштує лікування від ковіду в ОРДЛО? Читайте у матеріалі.

За один місяць, з 1 жовтня до 1 листопада, на непідконтрольній частині Донецької області від коронавірусу померло понад 1800 осіб. Це четверта частина кількості смертей з початку пандемії. При цьому окупаційні адміністрації повідомляють про 101 померлого від коронавірусу за останні три доби. Медики ОРДО оцінюють ці показники як покращення ситуації, адже лише за добу 29 жовтня було діагностовано 73 смерті та 892 нових випадки зараження. 

Але ці дані неможливо перевірити. Що саме відбувається на окупованій території, ми можемо дізнатися тільки з відкритих джерел. Так званих «міністерств», підконтрольних бойовикам ЗМІ та соціальних мереж. 

Що з вакцинацією

Так зване міністерство охорони здоров'я закликає жителів ОРДО вакцинуватися. На вулицях з'явились відповідні білборди. Але водночас, за інформацією правозахисників, вакцинуватись в ОРДЛО звичайному жителю неможливо.

«Подібні рекламні щити спровокували ажіотаж серед жителів ОРДЛО. Багато хто кинувся шукати вакцину від COVID-19, але в лікувальних закладах не володіють інформацією про повномасштабне вакцинування для всього населення ОРДЛО», — пише «Східна правозахисна група».

Поки що в ОРДЛО чекають на нові поставки російських вакцин. Як і раніше, у перспективі «Спутник-V». Як повідомляють правозахисники, щоб зробити щеплення у червні 2021 року, місцевим жителям пропонували заплатити за вакцину від 10-15 тисяч рублів. Ідеться про тих, хто не входить до переліку осіб на вакцинацію (так звана «народна міліція», службовці тощо).

Скільки коштує лікування

У середньому, за потреби госпіталізації, місцеві жителі витрачають на лікування 100-120 тисяч рублів (це 44 тисячі гривень). Якщо ситуація важка та критична, ця сума подвоюється.

Місце у лікарнях ОРДЛО можна отримати за 20-35 тисяч рублів залежно від міста (близько 13 тисяч гривень). На непідконтрольній частині Луганської області вартість майже вдвічі дешевша — 15 тисяч рублів (5500 гривень). 

«Така опція діє не для всіх. За словами лікарів деяких лікарень, гроші, отримані за надані місця, вони витрачають на купівлю ліків, оскільки РФ не виділяє гроші на охорону здоров'я», — кажуть правозахисники.

Місцеві жителі намагаються отримувати ліки з України. Для цього родичі домовляються із перевізниками, які їдуть з України через РФ до ОРДЛО. За словами місцевих, на окупованих територіях дуже багато підробок ліків і немає належної сертифікації та контролю. Тому ефекту від куплених ліків в аптеках практично немає.

У більшості міст ОРДЛО заповнені практично всі лікарні, у тому числі гінекологічні відділення. Операції з гінекології проводяться тільки в Луганську та Донецьку, та й те в обмеженій кількості. Під ковід поки що не віддають лише онкологічні відділення. Медичного персоналу гостро не вистачає, а відділення та лікарні у провінції страждають від нестачі води.

За інформацією Східної правозахисної групи, у місті Ровеньки, що на непідконтрольній частині Луганщини, через ситуацію з коронавірусом обмежена робота продовольчого ринку. Водночас в сусідніх Свердловську та Антрациті ринки працюють і міста поки що не закриті.

Тим часом окупаційна влада так званої «ДНР» запровадила нові карантинні обмеження. З 25 жовтня заборонено культурні, розважальні, видовищні, спортивні, виставкові та інші заходи, де можливе велике скупчення людей. 

Цікаво, що напередодні заборони в ОРДО провели масові суботники. Загалом обмеження не стосуються ярмарків, спортклубів, фітнес-центрів та басейнів. Нові заборони не стосуються відвідувань кафе та ресторанів, кінотеатрів, музеїв, бібліотек та клубів. Умови — заповнюваність посадкових місць тільки наполовину і пред'явити при вході довідку про вакцинацію або перенесену хворобу. Також підійде результат ПЛР-тесту, якому не більше ніж 3 дні. 

Последние новости

  • Суспільство

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Донеччанка Тетяна Зез вже понад 10 років досліджує унікальні орнаменти вишиванок української інтелігенції минулих століть.… Read More

6 години назад
  • Війна з РФ

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

На захоплених територіях сходу України ворожа пропаганда тісно вплетена в різноманітні аспекти життя. Спортивні союзи,… Read More

23 години назад
  • Війна з РФ

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Окупанти не приносять нічого на українські землі, крім війни, бідності та розрухи. Підвищення цін на… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Як вплинуло повномасштабне вторгення рф на керамічну сферу в Донецькій області? Які є перспективи для… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Цієї неділі, 28 квітня, переселенка з Маріуполя Ксенія Гузь представить перформанс “Октава мого життя”. У… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Нещодавно російські ЗМІ почали розповсюджувати заяву радника ватажка так званої «днр» Ігоря Кімаковського, що начебто… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.