UA
RU UA
24 Січня 2024, 20:28
2530
"Українці українцям близькі": у Києві пройшла Національна конференція щодо тимчасово окупованих територій
Репортаж

"Українці українцям близькі": у Києві пройшла Національна конференція щодо тимчасово окупованих територій

Напередодні Дня Соборності України волонтери, громадські діячі, журналісти та представники влади зібралися для спільного розв'язання актуальних питань на тимчасово окупованих територіях. Учасники шукали ефективні методи надання допомоги тим, хто найбільше цього потребує в умовах виснажливої фази війни. Східний Варіант відвідав подію та розповідає деталі та результати обговорень.

20 та 21 січня Українська Волонтерська Служба в рамках проєкту “Близькі” організувала дводенну Національну конференцію щодо окупованих територій під гаслом: “Українці українцям близькі”.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Захід відбувся за підтримки проєкту Агенства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри” (UCBI).

Що відбувалося в перший день? 

конференція щодо окупованих територій
Фото: Східний Варіант

Перший день конференції був зосереджений на інтенсивному нетворкінгу та колективній роботі в групах, спрямованих на розв'язання завдань щодо відновлення довіри на тимчасово окупованих територіях після деокупації.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Східний Варіант

З вітальними словами звернулися заступник міністра молоді та спорту України Владислав Яцук, керівниця партнерств Української Волонтерської Служби Наталія Калантаєнко та керівниця програми підтримки волонтерів на тимчасово окупованих та прифронтових територіях “Близькі” Віра Пасішнюк.

Владислав Яцук зазначив, що більшість зусиль в напрямку розвитку молодіжної сфери відбувається завдяки громадським організаціям, та висловив подяку їхній діяльності. За його словами, на цей момент уряд активно працює над рядом документів, серед яких план дій щодо деокупованих територій, і він підкреслив важливість думки та розуміння молоді у цьому питанні.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Спільними напрацюваннями неформального мережування у рамках першого дня конференції було розроблено практичні кроки з відновлення довіри українців в тимчасово окупованих містах після деокупації, які громадянське суспільство може робити вже зараз. Про них Східний Варіант розкаже детальніше в наступному матеріалі.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Другий день конференції 

Другий день заходу вразив різноманітністю та актуальністю панелей дискусій. 

Перша з них, “Як не втрачати віру в людей та в Україну?”, була присвячена обговоренню викликів, пов'язаних зі збереженням віри в Україну та українською ідентичністю в умовах тимчасової окупації.

конференція щодо окупованих територій
Фото: УНІАН

Спікери панелі включали народного депутата Романа Грищука, експертку з прав дитини Олену Розвадовську, мера тимчасово окупованого міста Скадовськ Олександра Яковлєва, заступника генерального директора Українського інституту Аліма Алієва та авторку роману “За Перекопом є Земля” Анастасію Левкову. 

Панельною дискусією модерувала керівниця партнерств Української Волонтерської Служби Наталія Калантаєнко.

Друга панель дискусій: “Як продовжувати допомагати в тимчасовій окупації та не нашкодити?” обговорювала шляхи надання допомоги в умовах тимчасової окупації та розв'язання проблем, які виникають під час таких надзвичайних ситуацій.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Серед спікерів були Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова, суддя Катерина Котельва, голова відділу прямої допомоги Helping to Leave Діна Уріх та виконавча директорка The Ukraine Foundation Юлія Стефанюк. 

Модеруванням панелі займався речник руху опору “Жовта Стрічка” Ярослав Божко.

Третя панель дискусій: “Як розповідати про злочини росії в окупації в Україні та світі?” обговорювала виклики фіксації та висвітлення російських злочинів, протидію російській пропаганді та інформаційній війні.

конференція щодо окупованих територій
Кадр із фільму “20 днів у Маріуполі”. Фото: Arthouse Traffic

Серед учасників були радник Міністра закордонних справ Гоша Тихий, журналістка Associated Press Василіса Степаненко, засновник проєкту Ukraïner Богдан Логвиненко, український блогер та журналіст Денис Казанський та журналістка Дарка Гірна, яка модерувала дискусію.

Остання панель “Як відбудовувати довіру українців в тимчасово окупованих містах?” розглядала проблему ведення російської пропаганди та відновлення довіри українців на тимчасово окупованих територіях. 

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Учасники конференції представили результати спільних напрацювань першого дня щодо відновлення довіри українців до власної держави на тимчасово окупованих територіях.

Було обговорено чіткі кроки, які громадянське суспільство може активно реалізовувати вже зараз.

Ключові тези спікерів конференції

З вітальним словом на другий день заходу виступила віцепрем’єр-міністр, Міністр України з питань реінтеграції Ірина Верещук. Вона акцентувала на необхідності об’єднання зусиль в умовах тривалої війни та закликала міжнародні організації продовжувати фінансування волонтерських ініціатив.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

За її словами, на системному рівні регулярно відбуваються зустрічі з партнерами, волонтерами та відомствами для обговорення питань допомоги на окупованих територіях.

“Війна, на жаль, заходить у затяжну фазу. Ми розуміємо, що зусиль треба буде докладати ще більше. Я дуже прошу міжнародні організації, від яких залежить фінансування, продовжувати допомагати усім присутнім волонтерським організаціям. Їм потрібна підтримка, щоб вони допомагали іншим”.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Ірина Верещук / Facebook

Своєю чергою Джеймс Хоуп, директор місії USAID в Україні, привітав учасників натхненною промовою та висловив підтримку від агентства: 

“Волонтери — то один з величезних стовбурів демократії. Ми глибоко вдячні за можливість бути партнерами через наш офіс перехідних ініціатив в рамках USAID та Посольства США в Україні. Підтримка 40 тисяч волонтерів — це не лише фінансова допомога, це вияв шанування та допомога від серця. Ми завжди пам'ятаємо про вас. Кожен з вас, своєю мужністю та наполегливістю, робите світ кращим”.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Спікерка заходу, голова організації “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук підкреслила, що Україна бореться не просто за території, а за гідність та права своїх громадян, які проживають на окупованих територіях.

“Відверто кажучи, ми не знаємо: ми в кінці цієї битви, посередині чи на початку. І завдання, які стоять перед нами, дуже очевидні. Нам треба допомогти інтегрувати людей, які були змушені переїхати з ТОТ на підконтрольну частину України, а також знайти креативні способи, як підтримати й зберегти в результаті зв’язки й захистити тих, хто там залишається. Бо Міжнародне право не працює і росія ігнорує навіть рішення Міжнародного Суду ООН”.

конференція щодо окупованих територій
Фото з сайту sud.ua

Засновниця та керівниця Української Волонтерської Служби (УВС) Анна Бондаренко висловила подяку військовим та волонтерам, які віддано захищають країну, та закликала до пошуку власної ролі в боротьбі, наголосивши, що кожен може бути частиною цього зусилля.

“Для когось війна відчувається змінами життя, для когось, для багатьох із нас — війна відчувається втратами. Тими історіями, коли ти своїх друзів частіше бачиш на похоронах, аніж на їх днях народженнях. Волонтери для мене, знаєте, це така страшна зграя — втомлена, виснажена, деколи дуже зла, але вперта та дуже справжня. А ще, зграя, яка тримається купи попри все. Скільки б не було перешкод, викликів, скандалів, непорозуміння, ми все одно тримаємося купи й намагаємося зрозуміти, а як ми можемо допомогти. Як ми можемо вже зараз дбати про людей в окупації, що ми можемо зробити, поки ці території залишаються окупованими”.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Підбивши підсумки та обговоривши практичні кроки щодо відновлення довіри українців, конференція завершилася неформальним спілкуванням під акустичний супровід від українського гурту BARLEBEN.

конференція щодо окупованих територій
Фото: Українська Волонтерська Служба

Захід став важливою платформою для обміну думками, обговорення новаторських ідей та поглиблення взаєморозуміння між учасниками, спрямованими на вдосконалення реінтеграції тимчасово окупованих територій.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

Історія

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Розбір

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

Важливо

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Що відбувається

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Досьє

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Що відбувається

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Розбір

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

05 Травня Неділя
16:29

У ISW пояснили просування росіян на захід від Авдіївки

15:57

У росії зберігаються можливості виготовляти нові ракети для ударів по Україні, — Євлаш

15:39

Військова допомога США допоможе Україні з контрнаступом у 2025 році, — Салліван

15:25

На Донеччині палали сміттєзвалище, приватний будинок і ліси (фото)

15:22

Біля Часів Яру ворог сконцентрував угруповання у 25 тисяч осіб, — ОСУВ "Хортиця"

14:59

Великодні традиції: показали писанки та одяг Луганщини (відео)

14:41

У Києві, Дніпрі та Краматорську відбулися майстер-класи з писанкарства для дітей і дорослих (відео)

13:58

Повідомили про підозру 15 маріупольським надзвичайникам, які служать окупантам: їх розшукують

13:47

Завтра у Рівному можна буде звернутися до пенсійників Луганщини

13:28

Сьогодні зранку російська армія вкотре вдарила по Покровському району: є постраждалі

12:59

У Дружківці з-під завалів приватного житлового будинку вилучили тіло чоловіка (фото)

12:50

Студентам у так званій "лнр" не виплачують стипендії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: