UA
RU UA
19 Січня 2024, 18:43
7824
Голос за гречку або вибір без вибору: як в окупації спонукають голосувати за путіна
Що відбувається

Голос за гречку або вибір без вибору: як в окупації спонукають голосувати за путіна

Життя під тіньовим покривом окупаційного режиму. Українці на тимчасово окупованих росією територіях стають жертвами тиску через наближення президентських виборів у рф. Від мобілізації до звільнення з роботи, продуктові набори з черв’яками й примусові збори підписів — про це та інше читайте докладніше у нашому матеріалі.

Російський Центрвиборчком ухвалив рішення про проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях України. Вони проходитимуть протягом трьох днів — з 15 по 17 березня 2024 року.

вибори в окупації
Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року. Джерело: Serhii Nuzhnenko/Radiosvoboda.org

Як зазначає британська розвідка, окупанти вживатимуть різних заходів, зокрема залякування виборців та суттєву фальсифікацію результатів, щоб забезпечити перемогу російського міжнародного злочинця зі значною перевагою. Це використають для того, щоб створити враження легітимності російського вторгнення.

вибори в окупації
Джерело: AP/dpa/picture alliance

Східний Варіант зібрав інформацію про те, як зараз працює агітаційна пропагандистська машина на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини.

Що відбувається в окупації на Донеччині?

Жителі тимчасово окупованої частини Донецької області отримують смс-повідомлення та дзвінки із закликом віддати свій голос за “продуктовий набір”. 

“Якщо ви вже встигли виявити свій патріотизм і підтримати підписом нашого президента — володимира володимировича путіна, тоді вам належить соціальна допомога у вигляді продуктових наборів для всієї родини”, — йдеться у подібних повідомленнях.

вибори в окупації
Джерело: Телеграм канал Андрющенко Time

Маріупольска міська рада коментує: “Спочатку загарбники довели людей до виживання та відчаю, а тепер готові надавати допомогу, аби лише поставити галочку навпроти ім’я російського диктатора”.

Але не гречкою єдиною. Як повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, студентів з кількох вищих навчальних закладів окупованого Донецька намагаються залучити до акцій на підтримку путіна, використовуючи добровільно-примусовий метод. Іноді їм подають неправдиву інформацію щодо характеру участі, попереджаючи про можливе відрахування та проблеми з навчанням у випадку невідвідування за визначеним часом.

вибори в окупації
Джерело: Телеграм канал Андрющенко Time

Окрім цього, окупанти представили план обов’язкової явки до виборчих дільниць для студентів. Для його виконання були створені “школи молодого виборця”, де нібито вчать голосувати тих, хто вперше вирушає на вибори. Проте, насправді це є обов’язкові агітаційні кружки для “всенародної підтримки путіна”, повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

вибори в окупації
Джерело: Reuters

Ще один метод репресій та погроз з боку російської окупаційної влади — мобілізація. Так керівництво металургійного заводу “Донецьк-сталь” примушує працівників ставити підписи за висування володимира путіна на посаду президента, загрожуючи звільненням чи мобілізацією у випадку відмови, — інформує міськрада Маріуполя.

вибори в окупації
Джерело: Телеграм канал Андрющенко Time

А що на Луганщині?

Тимчасово окупований Сєвєродонецьк залишається в повній інформаційній облозі. По селах навколо міста загарбники роблять перепис населення, агітують брати участь у виборах, опитують, як люди за півтора року змінили свою думку про окупантів, розповідає Олександр Стрюк, Керівник Сєвєродонецької МВА. 

“Людей примушують по декілька разів підписувати якісь відомості, звернення. Залякують: або підпис, або звільнення, мобілізація, депортація. Тобто такий театр абсурду майже по всій території окупованої Луганщини”, — каже він.

Тим часом місцеві жителі висловлюють своє невдоволення в локальних чатах під агітаційними відео, через проблеми з критичною інфраструктурою та недбалість окупаційної влади:

“Заодно б проблему з водою вирішили. Городи затоплені, вулицями річки біжать”

вибори в окупації
Джерело: чат окупаційного Телеграм каналу

“Я, як сєвєродончанка, живу з пробитим дахом, і влада її робити не збирається”

вибори в окупації
Джерело: чат окупаційного Телеграм каналу

В окупованому Луганську працює схожа схема, що й на Донеччині — обмін підписів на харчові продукти та дитячі іграшки. 

Окупаційна адміністрація міста пише: “Встигни прийти й віддати свій підпис за свого президента до 19.01.24. За сприяння ініціативної групи володимира путіна, для всіх охочих віддати свій підпис передбачені приємні подарунки: продуктові набори та дитячі іграшки” 

Але “приємні подарунки” за всіма правилами росіян виявилися теж із сюрпризом. Один із жителів Луганська розповідає, що поставив підпис за путіна, а за це отримав гречку з личинками та рис із міллю. 

вибори в окупації
Джерело: Телеграм канал Андрющенко Time

В коментарі Східному Варіанту мешканка Луганська Світлана (ім’я змінено задля безпеки героїні — ред.) розповідає, що містом постійно ходять й збирають підписи, змушують їх ставити в обов’язковому порядку, а потім монтують свої пропагандистські відео.

“Ходять, збирають якісь підписи. Вже, мабуть, у місті стільки людей немає, скільки вони за путіна зібрали. Я ніколи нікуди не ходжу і нічого не підписую. Там все одно вже намалювали 99,9%, якщо не 102%. Звісно, ​​будуть змушувати. Викручуватимуся. Будь-якими шляхами відмовлятимуся, навіть якщо потрібно буде ховатися в туалеті весь день”, — відверто ділиться жінка.

вибори в окупації
Ілюстративне фото. Джерело: AFP

Тільки за останній тиждень в інформаційному просторі з’явилося з десяток сфабрикованих сюжетів про те, як так звані волонтери народного фронту “лнр” організовують збір підписів за російського “фюрера”, зокрема в містах Антрацит, Первомайськ, Сєвєродонецьк, селищах Золоте та Боброве.

вибори в окупації
Джерело: Скриншот із відео окупаційного Телеграм каналу

Щоб зібрати більше голосів, участь у виборах можна буде брати й дистанційно, в електронному виявленні. У “лнр” окупанти навіть включили мобільний інтернет, який був відсутній майже рік, інформує очільник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Що у висновку?

Спроби створити вигляд легітимності та демократії призводять до закріплення фальшивого образу, який цілком вписується у загальний контекст окупаційної влади. Тоді як реальність полягає в тому, що люди, перебуваючи під такою системою, буквально змушені виживати й насправді ні на що не впливають.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
18:51

Маріупольська міська рада виграла позов проти росії за знищення майна комунального транспортного підприємства

18:25

Внаслідок авіаудару по Костянтинівці поранено 4 цивільних, — прокуратура

17:58

Маріуполець передав понад 1 млн грн у фонд Притули на закупівлю обладнання Національної гвардії України

17:45

Евакуація У Михайлівці на Донеччині рятувальники допомогли транспортувати до лікарні 3 поранених осіб (відео)

17:20

Атлети Луганщини здобули дві медалі на чемпіонаті Європи з бодібілдингу

16:58

У Покровську волонтери World Central Kitchen годують нужденних гарячими обідами

16:45

Головний удар росіяни зосередили на Покровському і Курахівському напрямках, — Сирський

16:40

У Краматорському та Покровському районах знешкодили 19 вибухонебезпечних предметів (фото)

16:25

Минулого тижня на Донеччині надзвичайники врятували 8 людей

16:24

У Маріуполі окупанти впроваджують схеми для "відмивання" коштів, — міськрада

16:02

Прикордонники Донецького загону зустріли Великдень у бліндажах і окопах (фото)

15:59

Поліцейські Костянтинівки допомогли притулку, де живуть тварини зі зруйнованих окупантами міст (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: