UA
RU UA
18 Січня 2024, 18:42
851
"Спільнота Відновлення": як медична клініка працює у Добропіллі під час повномасштабної війни

"Спільнота Відновлення": як медична клініка працює у Добропіллі під час повномасштабної війни

Віталій Маслаков та Андрій Гончаров відкрили медичний центр “AnVita clinic” у 2020 році. Після початку повномасштабного вторгнення центр пропрацював до квітня 2022 року, потім діяльність клініки була на паузі декілька місяців. А в липні того ж року клініка знову почала працювати. Медичний центр “AnVita clinic” став амбасадором “Спільноти Відновлення” та лауреатом відзнаки “Незламні зі сходу”. Історію медичного центру розповідає Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Відкрити центр для забезпечення медичних потреб людей

Віталій Маслаков та Андрій Гончаров познайомилися на мотофестивалі в Краматорську у 2018 році. Віталій працював лікарем, а Андрій — в громадській організації “Центр муніципального розвитку міста Добропілля”. Хлопці потоваришували та не припинили спілкування після фестивалю, а через декілька місяців вирішили організувати власний мотофестиваль у Добропіллі.

“До нас приїхало багато хлопців із Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської областей. Вийшов дуже великий захід. Але, на нашу думку, робити це заради задоволення або розваги замало. Нам хотілося додати соціальний компонент. І ми з хлопцями поїхали до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у Добропіллі. Відвезли смаколиків та потрібних речей. Діти були дуже раді, для них це було  справжнє свято. Після перших спільних активностей ми з Віталієм почали думати щодо можливості спільного соціального бізнесу”, — розповідає Андрій.

медична клініка працює у Добропіллі
Віталій Маслаков та Андрій Гончаров. Фото: інстаграм-сторінка “AnVita clinic”

Рішенням стало відкриття медичного центру в Добропіллі. На питання “Чому саме медичного?» Віталій відповідає: «Розуміння цієї справи, недостатній рівень медичних послуг у місті та розуміння того, що медичні послуги в громаді можна покращити та доповнити”.

Підприємці розповідають, що тоді деяких критично важливих послуг бракувало для містян, а для консультацій із вузькими спеціалістами доводилось їхати в інші міста. Тому медичний центр був нагальною потребою.

медична клініка працює у Добропіллі
Всередині клініки. Фото: “AnVita clinic” у Facebook

Свої двері “AnVita clinic” відчинив у 2020 році. З початку роботи тут були послуги педіатра, терапевта, невропатолога та ультразвукові дослідження. Через деякий час змогли залучити ще мамолога та дитячого хірурга-уролога. Віталій каже, на це був попит, адже саме цих лікарів не вистачало громаді:

“Потім ми відкрили додатково масажний кабінет та денний стаціонар. Адже тоді державний стаціонар у громаді якраз зачинився. Ми й далі розвивалися, залучили ще консультації проктолога, травматолога та дитячого ортопеда-травматолога. Вони не працювали в нас у штаті, а приїжджали до нас на кілька днів, приймали пацієнтів та поверталися до себе. Але навіть такі виїзні консультації допомогли забезпечити потреби в громаді”.

медична клініка працює у Добропіллі
Віталій Маслаков та Андрій Гончаров. Фото: інстаграм-сторінка "AnVita clinic"

Підприємці зізнаються, що відкриття центру відбулося повністю їхнім коштом. Та вже під час роботи Андрій займався написанням грантових заявок.

“Перша грантова заявка, яку ми виграли, була від організації “ІСАР Єднання”. Завдяки цьому ми відкрили денний стаціонар. Це був досить сучасний стаціонар на шість місць. Потім ми отримали кредитні кошти від фонду “WNISEF”, вони дають кошти для розвитку соціальних підприємств. Завдяки цьому ми змогли відкрити свою медичну лабораторію. Знову ж до цього в місті здебільшого працювали пункти забору біоматеріалу, ми хотіли спростити цей шлях”, — розповідає Андрій.

медична клініка працює у Добропіллі
Фото надане Андрієм Гончаровим

З початку своєї роботи медичний центр позиціював себе як соціальне підприємство. Тут створювалися робочі місця для незахищених верств населення, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб, частину прибутку перераховували на благодійність, а деякі послуги надавалися зі знижкою або безплатно.

У 2021 році Віталій та Андрій виграли ще один грант для соціальних підприємств від USAID, але реалізувати залучені кошти не вдалося. Почалося повномасштабне вторгнення.

Робота медичного центру в час повномасштабного вторгнення

Після повномасштабного вторгнення росії медичний центр пропрацював до квітня 2022 року, але зважаючи на безпекову ситуацію, евакуацію персоналу та просування ворога було прийнято рішення вивезти обладнання до більш безпечного регіону та тимчасово призупинити діяльність. Андрій тоді сконцентрувався на роботі в Міжнародній гуманітарній організації “Лікарі без кордонів”, де працює і зараз, а Віталій залишався працювати лікарем у Добропіллі.

У цей час співзасновники соціального підприємства стали учасниками гуманітарного штабу Добропільської громади, передавали на потреби вимушених переселенців ліки й медичні витратні матеріали, а також реалізували проєкт з евакуації літніх людей.

За час цього проєкту вдалось евакуювати понад 120 людей. Через деякий час, коли ситуація в суспільстві дещо стабілізувалася, постало питання про відновлення діяльності клініки. Андрій каже, почали дзвонити як пацієнти, так і працівники, які повернулися в Добропілля з евакуації та були готові повернутися до роботи. Так співзасновники прийшли до висновку, що треба відновлювати свою діяльність.

медична клініка працює у Добропіллі
Фото: “AnVita clinic” у Facebook

Тоді Андрій та Віталій якраз дізналися про конкурс від фонду "Східна Європа", у якому можна було отримати грантові кошти для відновлення роботи підприємства. Написавши та захистивши бізнес-план, підприємці виграли кошти, які спрямували на закупівлю реагентів для медичної лабораторії та виплату заробітних плат співробітникам.

Так на початку липня минулого року робота клініки була відновлена. Але з деякими відмінностями.

Як клініка працює сьогодні?

Віталій пояснює, що через повномасштабне вторгнення не всі лікарі змогли повернутися до роботи. За час роботи в медичному центрі почали працювати лор, гінеколог, хірург та травматолог. Окрім обмежень деяких лікарських послуг, клініка скоротила свій робочий день на дві години. Звичайно, було облаштовано та підготовлене укриття в клініці на випадок повітряної тривоги. Андрій зазначає, у приміщені колишнього санаторію “Дружба” є міцний та великий підвал із санвузлами та всіма потрібними речами для людей. Ним можна користуватися в критичні моменти.

медична клініка працює у Добропіллі
Команда медичного центру. Фото: інстаграм-сторінка "AnVita clinic"

“Ми зменшили час нашої роботи, ми надаємо менше послуг, ніж раніше, але люди нас знають, люди нас бачать і люди розуміють, що ми надаємо дуже високопрофесійні послуги. Тому пацієнти є, вони приходять і наша робота є рентабельною та продуктивною”, — каже Андрій.

Попри повномасштабну війну та активні бойові дії в регіоні, підприємці планують навіть розширяти роботу медичного центру в декількох напрямах, а саме діагностичному та діагностично-консультативному. Головна мета — дати більше послуг та медичних можливостей для жителів, які залишаються в місті та громаді.

“Я думаю, це зараз велика підтримка для Донецької області. Багато хто з підприємців виїхав. Але людям треба допомагати. Окремо ще треба сказати, що вся наша діяльність — це не тільки моя робота або робота Віталія. До цього залучена велика кількість людей. Це наші лікарі, співробітники. Без такої сталої команди, без взаємопідтримки все це було б просто неможливим. Але, безумовно, це потрібно і важливо для нашої області”, — каже Андрій.

Слідкувати за діяльністю медичного центру “AnVita clinic” можна через інстаграм-сторінку.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
15:31

Комунальні служби Покровська допомагають покровчанам у відновленні пошкодженого житла

14:58

Збереження природного різноманіття: діти Донеччини долучились до екологічної акції (фото)

14:55

Досьє Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації
14:38

У Покровську благодійну допомогу отримали мешканці будинків, пошкоджених внаслідок обстрілу 4 травня (фото)

13:52

Двоє працівників "генеральної прокуратури днр" майже рік тримали українського прокурора за ґратами

13:38

В окупованому Алчевську з'явилися намальовані Прапори України (фото)

13:16

Двом "депутатам парламенту лнр" повідомили про підозру у колабораціонізмі

12:37

В окупованому Маріуполі "юнармійці" відвідують ветеранів Другої світової війни з російськими прапорами (відео)

11:59

Завтра у Рівному переселенців з Луганщини консультуватиме Пенсійний фонд

11:56

Відсьогодні у Краматорську триватимуть усунення витоків газу: вже один будинок перекрили

11:42

Луганська "Зоря" у Житомирі зіграла внічию з місцевим "Поліссям"

10:48

Росіяни 20 разів обстріляли населені пункти Донеччини: що відомо (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: