UA
RU UA
17 Січня 2024, 17:54
2139
"Спільнота Відновлення": як дівчата зі сходу розповідають про свій дім у проєкті "KRYLATI"
Історія

"Спільнота Відновлення": як дівчата зі сходу розповідають про свій дім у проєкті "KRYLATI"

Наталія Мірошниченко родом із Торецька, а її подруга Індіра Урусова — із Маріуполя. Після початку повномасштабного вторгнення дівчат розкидало по світу. Ната опинилась у Києві, а Індіра — у Болгарії. Дівчата думали над тим, як вони можуть бути корисними країні й так виникла ідея створити патріотичні листівки. З них почалась історія проєкту “KRYLATI”. Ната та Інді стали амбасадорками “Спільноти Відновлення” та лауреатками відзнаки “Незламні зі сходу”. Як цей проєкт розповідає про схід України та що має в планах дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Виїхати з Донеччини

Початок повномасштабного вторгнення дівчата зустріли у своїх містах на Донеччині. 

Ната розповідає, що вона приїхала з Києва в Торецьк 23 лютого. Дівчина жила в столиці з 2019 року і тоді вирішила приїхати додому. А зранку наступного дня прокинулась від вибухів.

“Я місяць була в Торецьку і виїхала тому, що дуже боялась окупації. Мене не лякала смерть і вибухи, але я боялась окупації. Бо зробила в Торецьку дуже багато з 2013 року, у нас вдома було багато патріотичної літератури, прапорів та шевронів”, — розповідає Наталя.

Крилаті
Фото: інстаграм-сторінка “KRYLATI”

Інді певний час пробула в Маріуполі після 24 лютого. З міста виїжджала через декілька країн: росію, Грузію, Туреччину, Грецію. Врешті решт опинилась у Болгарії. І там хотіла долучитись до допомоги своїй країні. Тоді взяла в руки планшет і почала малювати. 

Намалювати свій біль

На першій ілюстрації Інді намалювала будинок, який палав у Маріуполі.

Крилаті
Фото: інстаграм-сторінка “KRYLATI”

“Цей будинок знають всі в Маріуполі, бо це центр міста біля драмтеатру. Я його намалювала і виставила собі в соцмережі без жодних сподівань. Це було таке вираження своїх емоцій і внутрішнього болю”, — каже дівчина.

Тоді на цю ілюстрацію відреагувала Ната, дівчата поговорили й вирішили, що це може бути хорошою ідеєю, як допомогти своїй країні. Спершу думали робити все від імені Інді, але пізніше вирішили випускати листівки через проєкт “KRYLATI”. Така назва виникла через те, що дівчата робили все на відстані: Ната в Києві, а Інді — в Болгарії. А також через те, що “крилатим ґрунту не треба”. Проєкт запустили в кінці квітня 2022 року.

Крилаті
Фото: інстаграм-сторінка “KRYLATI”

Дівчата вирішили створити 10 дизайнів для листівок і тоді починати їх продавати. Інді каже, що в неї немає художньої освіти й те, що вона намалювала першу листівку, — це диво. Але надалі спільно придумали ще 9 дизайнів. Ната згадує, що коли тільки запустили продаж листівок, перший наклад розійшовся швидко. Купували здебільшого друзі та знайомі дівчат, та з часом про них почали дізнаватись нові люди. 

Кошти з продажу передавали військовим з “Азову”. Ната розповідає: “Ця історія почалась із Маріуполя, й “Азов” пов’язаний з цим містом, в наших головах принаймні точно. І ми допомагали хлопцям”.

Траєкторія польоту крилатих

З часом діяльність проєкту “KRYLATI” розширилась, і дівчата почали організовувати події про схід України. На таких івентах Ната та Інді розповідають про історію Донеччини та Луганщини, про свої рідні міста.

Крилаті
Ната Мірошниченко. Фото: надано героїнями матеріалу

“Я пишаюсь тим, що в якийсь момент ми дуже сильно виросли з листівок і почали робити івенти. Це об'єднання дуже різних людей і можливість говорити про свій дім, бачити шалений відгук у людях”, — ділиться Ната.

Дівчата розповідають, що декілька місяців тому організовували такий івент у Львові. Очікували, що його відвідають їхні друзі та люди зі сходу. Але на події було багато львів’ян, які прийшли дізнатись більше про Донеччину та Луганщину. 


“Найбільше досягнення — це наші івенти та люди, яких ми об'єднали навколо себе. Бо об'єднати людей зі сходу навколо нас — це дуже легко. Вони завжди до нас притягуються першими. А от об'єднати захід, схід, центр країни й всі інші регіони навколо “Крилатих” — це дуже класне досягнення!” — розповідає Інді.

Крилаті
Індіра Урусова. Фото надане героїнями

“KRYLATI” не проводять збори від імені проєкту, цим дівчата займаються з особистих сторінок у соціальних мережах. Але під час подій можна подякувати за проведення івенту і закинути гроші на банку “крилатих”. Потім дівчата передають ці кошти на актуальні збори.

“Я не розумію, чи повернусь колись додому, чи ні, але через “KRYLATI” є можливість давати людям розуміння, яким був мій дім, і яким він залишився в моїй пам'яті”, — каже Інді.

Крилаті
Фото надане героїнями

У планах на 2024 рік у “Крилатих” є багато різних подій. Ната розповідає, що хочуть почати працювати із підлітками зі сходу, щоб ті більше дізнавались про Україну. Наразі діяльність проєкту зосереджена на подіях. Продовжувати створювати листівки дівчата поки не планують.

Слідкувати за діяльністю проєкту можна через Інстаграм-сторінку.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

19:20

За тиждень підрозділи Луганського прикордонного загону уразили 345 місць скупчення ворога

18:51

Маріупольська міська рада виграла позов проти росії за знищення майна комунального транспортного підприємства

18:45

На Донеччині продовжується відновлення та консервація пошкодженого житла

18:25

Внаслідок авіаудару по Костянтинівці поранено 4 цивільних, — прокуратура

17:58

Маріуполець передав понад 1 млн грн у фонд Притули на закупівлю обладнання Національної гвардії України

17:45

Евакуація У Михайлівці на Донеччині рятувальники допомогли транспортувати до лікарні 3 поранених осіб (відео)

17:20

Атлети Луганщини здобули дві медалі на чемпіонаті Європи з бодібілдингу

16:58

У Покровську волонтери World Central Kitchen годують нужденних гарячими обідами

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: