UA
RU UA
14 Січня 2024, 16:54
"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка відновила школу танцю в Києві
Історія

"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка відновила школу танцю в Києві

Лілія Полякова почала займатись танцями, коли їй було 5 років. В 14 років вона почала викладати, а в 18 років відкрила власну студію танцю в Маріуполі. Після повномасштабного вторгнення Лілія відновила роботу в Києві за допомогою мікрогранту. Лілія стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Східний Варіант дізнався історію відновлення роботи маріупольської школи в Києві.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Танці з дитинства

Лілія почала займатися хореографією ще в школі. Саме там вчителька помітила її здібності та порадила батькам відвести дівчинку до більш професійного гуртка. Так Лілія почала займатися балетом у Маріупольській школі класичної хореографії.

Поступово Лілія набиралася досвіду та опановувала мистецтво танцю. Вона зізнається, що коли була маленькою, любила балет за його витонченість та ніжність рухів. А в більш дорослому віці вже побачила в танцях спосіб самореалізації та користь для здоров’я.

школа танцю Лілія Полякова
Лілія Полякова. Фото надане героїнею публікації

У 14 років дівчина вже допомагала тренерці вести заняття в молодшій групі.

«У мене це гарно виходило, діткам подобалося. І тому я вирішила сама відкрити свою школу. Спочатку працювала в студії викладачкою, мені тоді було 16 років. Але в студії це були як окремі заняття, а мені хотілося творити з колективом, щоби були виступи та участь у змаганнях. Тож через декілька років уже орендувала окреме приміщення в студії та викладала там самостійно», — розповідає Лілія Полякова.

школа танцю Лілія Полякова
Лілія з власним колективом у Маріуполі. Фото надане героїнею публікації

Відкрити перший зал Лілії допомогли батьки. Для цього зробили ремонт, привели приміщення до ладу та замовили інвентар. Через деякий час після відкриття в Лілії було вже 6 танцювальних груп, у яких займалося 150 дітей.

«Ми робили танцювальні постановки як у класичному, так і сучасному стилі», — каже хореографиня.

школа танцю Лілія Полякова
Під час танцювальних занять. Фото надане героїнею публікації

Поступово викладачів та дітей у студії ставало все більше, тож у січні 2022 року Лілія відкрила окрему студію «Fouetté». На той момент кількість вихованців уже сягнула понад 200 дітей. На жаль, студія пропрацювала недовго. За півтора місяця розпочалася повномасштабна війна.

Виїзд з Маріуполя

Лілія прийняла непросте рішення виїхати з Маріуполя в перший день повномасштабного вторгнення. Серце підказувало, що це правильне рішення. Дівчина протягом двох місяців у прямому ефірі бачила, як нищать її рідне місто. На щастя, жодна з вихованок Лілії не постраждала, але в когось загинули батьки, а татусі декого потрапили до полону, захищаючи Батьківщину. Викладачки зі студії також змогли виїхати й зараз знаходяться в безпеці.

«У перший день я виїхала й залишила ключі від нашої студії адміністраторці. Студія була в підвальному приміщенні, тому під час боїв за місто тут ховалися наші тренери із сім’ями, адміністраторка та деякі діти. Частину обладнання в нас вкрали, а зараз там знаходиться пивний бар. Це просто жах», — розповідає Лілія.

Відкриття своєї студії в Києві

Переїхавши до Києва, Лілія орендувала погодинно залу та створила танцювальний колектив Step2Dance. Справи з розвитку колективу йшли добре, та одного дня хореографиня побачила в соціальних мережах інформацію про мікрогрант від ініціативи Європейського Союзу EU4Business та вирішила ризикнути.

школа танцю Лілія Полякова
Лілія Полякова. Фото надане героїнею публікації

«Треба було заповнити заявку в гугл-формі, і я це зробила. Передусім, розказала про свою діяльність. І через деякий час я отримала відповідь, що мені погодили грантову заявку. Я була дуже рада», — розповідає Лілія Полякова.

Хореографиня розповідає, що саме тоді до Києва приїхала одна з викладачок, з якою вони працювали в Маріуполі. Викладачка взяла на себе колектив Step2Dance, а Лілія розпочала підготовку до відкриття власної студії в столиці.

школа танцю Лілія Полякова
Вихованці Лілії в Києві. Фото надане героїнею публікації

«Насправді, це дуже важко в Києві. Тут велика конкуренція, і в жителів та жительок підвищені вимоги, ніж це було в Маріуполі. Дуже допомогли грантові кошти — 150 тисяч гривень. На них я змогла відремонтувати приміщення, закупити обладнання, а залишок ще пішов на оплату оренди, яка теж не маленька. Наша студія сучасної хореографії «Grand Fouetté» запрацювала в січні 2023 року», — розповідає героїня.

Лілії вдалося дуже швидко набрати дітей до студії, адже вона разом з іншими викладачками планують створювати повноцінні танцювальні номери, з якими виступатимуть на фестивалях і змаганнях:

«Про це питало дуже багато батьків. Саме про те, чи будемо ми виступати. Адже в Києві більшість студій націлені на разові відвідування без виступів. Зараз у нас уже є дві повні групи й ми набираємо третю».

школа танцю Лілія Полякова
Зала «Grand Fouetté» у Києві. Фото надане героїнею публікації

Особливість студії «Grand Fouetté» — наявність зали зі спортивними заняттями для мам танцюристів та танцюристок. Таку ідею спочатку реалізували ще в Маріуполі, але своє продовження вона знайшла в Києві.

«Це зроблено для того, щоб мами, поки чекали своїх діток, не нудьгували, та мали можливість також займатися спортом», — пояснює Лілія.

Нещодавно Лілія замовила своїм вихованцям однакову форму для занять та подальших виступів. Кожного дня в студії «Grand Fouetté» проходять тренування та підготовка танцювальних номерів.

школа танцю Лілія Полякова
Фото надане героїнею публікації

Тож уже зовсім скоро танцюристи та танцюристки зможуть показати свої сили та запалити на сценах Києва.

«Для моїх учнів та учениць із Маріуполя це була трагедія, що ми втратили свої улюблені заняття, тому вони не хотіли пробувати займатися в інших місцях, де вони зараз проживають. Відновлення нашої діяльності в Києві — це приклад того, що життя не зупинилося, і що треба йти далі, будувати нове життя зі своїми захопленнями та знаннями. Тож коли мої учні та учениці дізналися, що я відродила студію, вони дуже зраділи! А дехто знайшов сили відновити заняття там, де вони зараз знаходяться. Це надихає!» — каже Лілія.

Слідкувати за новинами танцювальної студії Лілії та записатися на заняття можна через Instagram-сторінку.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
21:25

Бодібілдер з Донеччини став срібним призером чемпіонату Європи з бодібілдингу

20:59

Дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко загинув на війні

20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

19:20

За тиждень підрозділи Луганського прикордонного загону уразили 345 місць скупчення ворога

18:51

Маріупольська міська рада виграла позов проти росії за знищення майна комунального транспортного підприємства

18:45

На Донеччині продовжується відновлення та консервація пошкодженого житла

18:25

Внаслідок авіаудару по Костянтинівці поранено 4 цивільних, — прокуратура

17:58

Маріуполець передав понад 1 млн грн у фонд Притули на закупівлю обладнання Національної гвардії України

17:45

Евакуація У Михайлівці на Донеччині рятувальники допомогли транспортувати до лікарні 3 поранених осіб (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: