UA
RU UA
22 Березня 2024, 13:12
Андрій Панков: досьє голови Краматорської районної державної адміністрації
Досьє

Андрій Панков: досьє голови Краматорської районної державної адміністрації

Андрій Вікторович Панков — український політик, за освітою економіст. Кілька років працював за фахом у відділеннях банків, займав керівні посади. Згодом змінив сферу діяльності на державну службу. Протягом п'яти років був Краматорським міським головою. Нині — голова Краматорської районної державної (військової) адміністрації.

Східний Варіант підготував огляд про освіту та діяльність політика від початку трудового шляху і дотепер.

Освіта

Андрій Панков народився 17 липня 1974 року у Краматорську Донецької області.

Після закінчення середньої школи пішов навчатися до Донбаської державної машинобудівної академії за спеціальністю «Економіка підприємств». Тут у 1997 році отримав диплом за кваліфікацією інженер-економіст.

Згодом протягом двох років навчався в «Міжнародному науково-технічному університеті» в місті Київ і у 2002 році здобув ступінь магістра міжнародної економіки.

Також пройшов навчання у Національній академії державного управління при Президентові України за курсом «Запобігання та протидія корупції. Етичні засади державної служби».

Трудова діяльність

Свій трудовий шлях розпочав після закінчення машинобудівної академії. Пішов працювати  економістом відділу активно-пасивних операцій в Краматорському філіалі КБ «Приватбанк». Через певний час йому вдалося отримати підвищення, і Панков обійняв посаду начальника відділу неторгових операцій, а згодом став начальником управління.

У 2001 році перейшов в КБ «Перший Український міжнародний банк» на посаду заступника начальника відділу Донецької філії та начальника Краматорського відділення.

Андрій Панков
Андрій Панков. Фото з особистої сторінки Андрія Панкова у Facebook

Пропрацювавши близько п'яти років знову змінив посаду і став заступником директора Горлівської філії та директором Краматорської філії в КБ «Брокбізнесбанк». Там пропрацював до 2010 року.

Початок державної служби

Після цього змінив сферу діяльності на державну службу та розпочав роботу у Краматорській міській раді на посаді заступника голови громади. 

На той час міським головою Краматорська Донецької області був Геннадій Костюков, який у травні 2014 подав у відставку за «станом здоров'я». Тоді Краматорська міська рада призначила тимчасово виконуючим обов'язки мера секретаря міськради Андрія Борсука. Однак за кілька місяців і він на апаратній нараді добровільно склав свої повноваження у зв'язку з неможливістю керувати містом «в обстановці економічного колапсу».

Згодом відбулися місцеві вибори, де краматорці обирали нового голову міської ради. За результатами яких переміг Андрій Панков, набравши понад 50% голосів.

«19 листопада у другій половині дня Краматорська міська ТВК нарешті підписала підсумковий протокол другого туру виборів на посаду міського голови. За кандидата Максима Єфімова проголосувало 28 686 виборців, що становить 47,38%. А за кандидата Андрія Панкова – 31 858 виборців, що становить 52,62%», — сказав тоді спостерігач виборчої комісії.

Андрій Панков
Андрій Панков. Фото з особистої сторінки Андрія Панкова у Facebook

На новій посаді Андрій Панков займався робочими процесами громади та забезпеченнями життєдіяльності міста в умовах війни на сході України, яку розпочали російські угрупування у 2014. Краматорськ тоді став прифронтовим містом, яке прийняло великий потік переселенців з різних міст Донеччини. 

У лютому 2015 до Краматорська прилетіли ворожі «смерчі» й обстріляли центральну частину міста. Тоді загинуло 17 осіб, 64 дістали поранення.

«Переживши таку трагедію, ми ще більше згуртувалися. Це не високі слова: місто робить сьогодні все, аби війна ніколи більше не прийшла в Краматорськ, — сказав згодом Андрій Панков. — І в цьому нам допомагають військові: в Краматорську стоїть прикордонний загін, десантна частина, розміщено військовий аеродром. Міськрада надає посильну допомогу, аби захисники Батьківщини відчували, що про них турбуються, їх цінують».

Андрій Панков
Фото з Facebook сторінки Андрія Панкова

Як керівник громади він був зосереджений на відродженні та розвитку своєї громади —  займався питаннями інфраструктури та діяльністю комунальних підприємств. 

У 2017 році Андрій Панков зробив «перезавантаження» комунальної сфери. Міський голова звільнив всіх керівників комунальних підприємств, а точніше не продовжив з ними контракт, який закінчився у 31 грудня 2016 року.

«Згідно з законодавством, всі вони були своєчасно повідомлені про небажання міста продовжувати з ними контракти», — повідомив тоді мер Краматорська.

Андрій Панков
Фото з Facebook сторінки Андрія Панкова

Крім цього, за словами мера, інфраструктура міста відчувала навантаження через велику кількість переселенців, що зупинились у Краматорському районі. Однак зазначив, що є і позитивні моменти у зв'язку з тим, що переїхало багато кваліфікованих фахівців, особливо медиків та освітян. У вересні 2020 року він навів статистику.

«Місто Краматорськ налічує 189 тис. мешканців, і близько 49 тис. з них, за офіційними даними, є внутрішньо переміщеними особами».

На час головування Андрія Панкова припала пандемія коронавірусу, яка також викликала труднощі у діяльності громади. Зокрема, у листопаді 2020 року біля міськради відбувся мітинг. Тоді зібралися краматорці, які були проти введення обмежень відносно діяльності суб’єктів господарювання та побутового обслуговування через перебування Краматорська у «червоній зоні».

Тоді мер вийшов врегулювати це питання та поспілкувався з мітингувальниками. Він зазначив, що «бюджети громад дуже сильно постраждали від весняного локдауну» і головне не допустити економічного колапсу. Він пояснив, що потрібно відповідально ставитись до санітарно епідемічних правил та за можливості відправити працівників на дистанційну.

Андрій Панков
Андрій Панков спілкується з мітингувальниками. Фото із сайту Краматорської РДА

«Я дякую підприємцям за відповідальність під час мітингу, усі були в захисних масках, та все ж наголошую, що я завжди готовий до відкритого і прозорого діалогу, який вчора провів з активом. Утримайтесь надалі від масових акцій!» — закликав тоді громаду Андрій Панков.

У 2020 році відбулися чергові вибори мера Краматорська. Чинний голова міської ради балотувався на другий термін. Загалом було зареєстровано 11 кандидатів. За результатами виборів Андрій Панков у другому турі отримав 13 070 голосів виборців, що становить 40,47%. Міським головою Краматорська став Олександр Гончаренко.

На посаді голови Краматорської РДА

5 березня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав розпорядження про призначення Андрія Панкова головою Краматорської РДА. Так колишній мер міста очолив Краматорський район.

В день початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Володимир Зеленський створив районні військові адміністрації на базі вже існуючих РДА. Так очільник Краматорського району став керівником районної військової адміністрації.

У вересні 2022 року Андрій Панков разом з очільником обласної адміністрації відвідав деокуповані населені пункти: м. Святогірськ, смт Ярову, с-ще Соснове. Вони поспілкувалися з місцевими мешканцями та надали гуманітарну допомогу.

Андрій Панков
Фото із сайту Краматорської РДА

Нині Андрій Панков продовжує виконувати свої обов'язки голови РДА-РВА. Займається питаннями життєдіяльності громади в умовах війни, питаннями забезпечення потреб ВПО і військових, бере участь у робочих зустрічах та звітує про ситуацію у Краматорському районі.

«Забезпечення нашої безпеки — це наша першочергова мета. Це єдиний шлях, іншого вибору немає. Для цього нам потрібні зброя, сильна армія, зміцнення економіки та введення санкцій проти агресора. Єдність — і внутрішня, і з нашими партнерами», — нещодавно написав Андрій Панков на своїй сторінці у Facebook.

Особисте життя

За офіційними даними одружений з Панковою Галиною Шавкатівною, має двох синів.

Соціальні мережі

Особиста сторінка Андрія Панкова у Facebook.

Також про діяльність очільника Краматорського району можна дізнатися на офіційних сторінках Краматорської РДА у Facebook та Instagram.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

02 Травня Четвер
14:18

Загинув захисник України зі Слов’янська

14:02

Мешканцю Донеччини загрожує до 8 років ув'язнення за поширення даних про місця дислокації ЗСУ

12:59

За місяць війська рф застосували понад 300 ракет проти України

12:35

У Рубіжному загарбники навіть не обіцяють відновлювальних робіт по зруйнованих ними будинкам

12:20

3 травня у Києві пенсійний фонд працюватиме для ВПО Луганщини

11:59

Внаслідок ворожого удару по Гірнику 2 людей загинуло та 6 отримали поранення (відео)

11:50

Орден "Хрест Героя" вручили родині загиблого прикордонника з Луганщини

11:23

У Дніпрі завершують ремонтні роботи у десятиповерховому будинку під житло для ВПО з Маріуполя (відео)

10:50

Переможцями грантової програми "Власна справа" визнано 526 українців, вони отримають 127 мільйонів гривень на розвиток бізнесу

10:30

На Донеччині тимчасово розміщують ВПО у пʼяти містах

10:27

У Покровську внаслідок надзвичайної події зазнали руйнувань та пошкоджень приватні будинки

10:18

Під Маріуполем на розташування окупантів упали уламки російської ракети від ППО, — Андрющенко

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: