UA
RU UA
22 Березня 2023, 20:15
3322
"Справжній Пункт Незламності – це Бахмут": як волонтер з Донеччини допомагає армії, пише книги та знімає документальні фільми про війну
Історія

"Справжній Пункт Незламності – це Бахмут": як волонтер з Донеччини допомагає армії, пише книги та знімає документальні фільми про війну

Олександр почав допомагати армії ще у 2014 році. Після початку повномасштабного вторгнення обʼєми волонтерства збільшилась в декілька разів. Окрім цього, Олександр всебічно висвітлює російсько-українську війну. Вже вийшла його книга “Шмаття війни. Донбас”, а нещодавно відбулась прем’єра документального фільму “Пункт Незламності – Бахмут” на угорському телебаченні. Чому саме на угорському та як сьогодні волонтери допомагають ЗСУ, читайте у матеріалі

Олександр Качура родом з міста Сніжне. Довгий час жив, вчився та працював у Донецьку. Навіть після захоплення обласного центру проросійськими бойовиками, Олександр допомагав українській армії – з міста возив воду на блокпости під Марʼїнкою. Допомога не припинилась й після повномасштабного вторгнення,  навпаки – її стало тільки більше.

Олександр Качура
Олександр Качура. Фото з його сторінки у Facebook

Співпраця з угорськими журналістами дала можливість випустити спочатку книгу, а потім документальний фільм про російсько-українську війну. Про що розповідає кінострічка та яка допомога сьогодні потрібна армії Олександр розповів Східному Варіанту.

“Облаштовували блокпости у Маріуполі”

Після виїзду з Донецька до Маріуполя Олександр з іншими волонтерами розпочали допомагати армії. Саме за його ініціативою знесені торговельні МАФи почали віддавати на КПВВ. 

Олександр Качура

Нові закриті приміщення давали кращі умови для військовослужбовців, які добами перебували на чергуванні.

“Потім з Маріуполя переїхав у Дружківку, зміг допомагати більше. Купив машину, зміг більше возити. Допомога стала більш суттєвою. Допомагали ми усім, чим могли. Від води та продуктів у 2015 році до патронів у 2017 році. Захисники тоді й зараз звертаються самостійно – вже знають мене та мій номер телефону”, – пригадує Олександр. 

Олександр розповідає, потреби в армії є завжди. Навіть у часи ООС, коли інтенсивність боїв була меншою, постійно був потрібен інвентар. 

“Розведення, відведення військ, а лопати потрібні, щоб готувати нові позиції. За ці роки змінювався об’єм та характер допомоги, але вона була постійною. Могли їздити раз на тиждень, наприклад. Але зараз їздимо день через день”, – говорить Олександр Качура. 

Олександр Качура
Роздача гуманітарної допомоги людям у Лимані після деокупації. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

Після початку повномасштабного вторгнення Олександр організовував тероборону у Дружківці та продовжував допомагати армії, місцевим мешканцям, постраждалим з деокупованих територій. Займались евакуацією людей з гарячих точок, коли інші волонтери відмовлялись їхати. Доставляли гуманітарну допомогу у Лиман, Святогірськ, Каменку, Авдіївку, Бахмут.

Олександр Качура
Олександр Качура. Фото з його сторінки у Facebook

“Зараз основна допомога армії – це машини, дрони та старлінки. Особливо дрони, це зараз як розхідник. І бронежилети, і форму, багато ліків, знеболювальні”, – каже Олександр. 

На все є три види фінансування, розповідає Олександр. Це власні кошти, допомога від небайдужих та обмін речами з іншими волонтерами. 

“Шмаття війни. Донбас” та “Шмаття війни. Крим”

У 2018 році Олександр познайомився з відомою угорською журналісткою Ілдіко Епер'єсі. Її зачепила війна, яка розпочалась в Україні, тому Ілдіко вирішила долучитися до написання книги, яку вже розпочав Олександр. 

“У мене була ідея показати війну очима її учасників – добровольців, ЗСУ, волонтерів, місцевих мешканців і навіть так званими ополченцями, козаками, найманцями з того боку. Брав інтервʼю, були історії й “ватників”. Вийшла така собі книга історій, де кожен розповідав, як він це бачив”, – розповідає Олександр Качура.

Олександр Качура
Книга “Шмаття війни. Донбас” на прилавках. Фото з його сторінки у Facebook

У книзі “Шмаття війни. Донбас” були описані історії угорців, які воюють на боці України з 2014 року. Олександр наголошує, попри політику Орбана, багато угорців підтримують Україну. 

“У 2019 році книгу презентували в Угорщині, а минулого року – у нас. Також зробили видання англійською мовою. Книга продається у Євросоюзі та США”, – каже Олександр.

Олександр Качура
Трофейна техніка окупантів. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

Цього року вийде друга частина книги – “Шмаття війни. Крим”, де будуть показані історії людей, які захищали півострів до його окупації. Книга буде видана українською та англійською мовою. 

Фільм, який показує угорцям, що відбувається в Україні

Нещодавно на угорському телебаченні відбувалась прем’єра документального фільму “Пункт незламності – Бахмут”. Показ пройшов на єдиному опозиційному телеканалі країни ATV. 

“Угорські військові журналісти не їздять до нас. Інформацію про війну вони беруть або у Reuters або у відкритих джерелах, або у російських. Але угорці хочуть побачити й нашу точку зору. Поки фільм показується тільки угорцям. Для українців такого контенту вдосталь, у нас на телебаченні виходить те саме, що зняв я. Але мені було важливо показати фільм саме угорцям”, – говорить Олександр Качура.

Олександр Качура
Кадр з фільму. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

Фільм починається з кадру, як чоловік у Бахмуті рубить дрова. Це було восени, коли бахмутяни тільки входили у “опалювальний” сезон та зігрівались буржуйками, адже окупанти знищили усі комунікації та майже розтрощили місто. 

У фільмі показуються історії людей, які там залишаються, військових, що стоять на захисті фортеці. Але велика частина матеріалу не вмістилась, тому зараз йде розробка другої частини. 

“Ми не показали волонтерів, які допомагають захисникам та захисницям. А про них обов’язково треба розказати! Не розказали про дітей, яких батьки відмовляються вивозити з найнебезпечнішої точки на Землі, про поліцейських, які займаються евакуацією. Ми знімали у госпіталях військових, але це теж не увійшло до фільму, це теж буде у другій частині”, – розповідає Олександр.

Олександр Качура
Кадр з фільму. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

У фільмі є моторошні моменти. Наприклад, історія жінки, мама якої замерзла до смерті. Або розповіді мешканців, які пів року живуть, миються та майже постійно перебувають у підвалах через обстріли. Є бахмутяни, які попри прильоти досі залишаються у квартирах. Усе це показано у стрічці.

Олександр Качура
Кадр з фільму. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

Фільм “Пункт незламності – Бахмут” вже двічі показувався на угорському телебаченні під час прайм-тайму. Та будуть ще покази – угорці висловили зацікавленість. 

“Якщо їм подобається, що ми робимо нашою командою, то ми будемо працювати далі”, – каже Олександр Качура. 

Зараз Олександр продовжує займатись волонтерством та журналістикою,  писати книги, знімати документальні стрічки. Вважає, що саме так буде корисний для своєї держави у складні часи. 

Якщо у вас є можливість допомогти Олександру у його волонтерській діяльності для ЗСУ, ви можете скористатися карткою: 

4405 8850 8204 2000

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Досьє

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Репортаж

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Репортаж

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Досьє

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Розбір

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

Досьє

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Репортаж

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

21 Травня Вівторок
10:03

Німеччина друга після США за обʼємами військової допомоги Україні, — депутатка Янченко

09:58

Окупаційна адміністрація Сєвєродонецька спробувала узаконити вибиття дверей у квартирах містян, які виїхали

09:53

Двоє жителів Донеччини отримали поранення внаслідок російських обстрілів

08:49

Очільник Луганської ОВА розповів, що відбувалося на Куп’янському, Сіверському та Лиманському напрямках

08:29

Росіяни не припиняють бити по житловій забудові Невського на Луганщині

08:13

Ще 1 380 окупантів і 15 їхніх танків знешкодили Сили оборони України

20 Травня Понеділок
22:59

У Запоріжжі з'явиться вулиця Лисичанська

22:23

Зеленський говорив з Сирським щодо ситуації на донецьких напрямках

22:17

В окупованому Довжанську палає склад з пально-мастильними матеріалами (відео)

21:59

21 травня у Селидовому роздадуть допомогу для мешканців, чиї оселі зазнали пошкоджень під час ворожих обстрілів

21:49

На Покровському напрямку ворог здійснив 32 спроби просунутись вперед

21:25

ВПО з Донеччини та Луганщини можуть отримати грант на соціальний бізнесу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: