"З 24-го лютого я не знімаю цю футболку": історія студента з Маріуполя, який став волонтером Червоного Хреста

Сьогодні своєю історією з нами поділиться Олександр Шарма. Хлопцю 21 рік, родом із Запоріжжя, виховувався в сім’ї лікарів і сам обрав для себе цей шлях. Навчаючись у Харківському політехнічному інституті, Олександр вирішив взяти академічну відпустку та вступив до Української академії лідерства. Впродовж року хлопець жив і навчався в Маріуполі.

Зараз Сашко на 3-му курсі на IT-спеціальності, хоча спершу вчився на фотографа-портретиста, ким зараз, власне, й підпрацьовує. Також волонтерить у проєкті Ukraїner, має заслужену акредитацію та знімає відео для видання.

Розкажи дещо про себе і про свою сьогоднішню діяльність.

— У років 15-16 я познайомився в одному таборі з волонтерами. Ми розговорились і почали дуже класно дружити — якось я так швидко влився в їхню компанію. Мої батьки — лікарі, а волонтерство і медицина пов’язані між собою хоча б тим, що ставлять собі за мету допомогти. Тож під час навчання в університеті я вирішив долучитися до Товариства Червоного Хреста України і був у напрямі першої допомоги в Харкові. Проводив тренінги для дітей, вчителів, вихователів про те, як діяти в надзвичайних ситуаціях. Останній відбувся десь наприкінці листопада 2021-го, а взагалі їх було чимало. Зимою сесія почалася, було ще кілька проєктів у січні-лютому, а потім вже закрутилося-завертілося…

Родильний будинок, передача ліків та обладнання лікарям / Фото: з особистого архіву Олександра Шарми

“Мама лікар, батько лікар — іншої опції для мене немає,” – ця історія про тебе чи ти в Червоному Хресті більше через власне бажання?

— Насправді давай напряму — я все дитинство провів із мамою в лікарні, я бачив, що таке бути лікарем. Це до біса складно і до біса відповідально, особливо дитяча реанімація — це просто страшно. Я подумав собі: "Клас, але я такого, мабуть, не хочу”. Все ж виховували мене як, власне, лікаря. Те, що я хотів там собі реалізуватися в іншому — то одне, але мій шлях сам знайшов мене.

Чи міг би ти, будь ласка, розповісти детальніше про твою діяльність у Червоному Хресті — як все відбувається? Тобі телефонують — ти виїжджаєш?

— У вівторок, 22-го лютого, у нас була велика онлайн-конференція, де були всі волонтери харківської області. Командир загону швидкого реагування тоді вирішив, що треба розробити таку схему оповіщення, щоб у разі надзвичайної ситуації всіх нас швидко підняти на ноги, бо пахне смаженим. Опісля ми розійшлися. Все почалося в четвер, всю ніч із 23-го на 24-те я не спав, бо маю  багато друзів із Маріуполя, і вони вже тоді мені казали, що там жах. 

О 10-й ранку 24-го лютого я вже був у формі, і почалися “пригоди”. Я зібрав собі маленький рюкзак і пішов. Згодом зрозумів, що до гуртожитку, може, вже й не вернуся. Проте пізніше все ж вдалося це зробити і забрати решту важливих для мене речей. Перші дні були дуже важкими, насправді. Це треба було бачити. 

Екстрена рятувальна операція / Фото: з особистого архіву Олександра Шарми

— У Червоному Хресті є декілька напрямів — у різних регіонах можуть бути свої, але деякі є загальними. Один із них — це загін швидкого реагування. Він працює на масштабних подіях, де дуже багато постраждалих — впав літак, наприклад. Сил ДСНС і бригад звичайної швидкої може не вистачати. Якщо десь, наприклад, 100 людей постраждало, а надати допомогу можуть тільки 30, то тоді виїжджаємо ми. Волонтерська організація Червоний Хрест тісно вшита в роботу державних структур і співпраця з ДСНС є цілком офіційною. Проблема в тому, що багато людей із загону швидкого реагування — це люди, які працюють у поліції або фельдшери швидкої. У них зараз і так вдосталь роботи.

Розтрощена багатоповерхівка на Салтівці, Харків / Фото: Марта Генюк

Коли стається щось масштабне, тоді працює загін швидкого реагування, правильно? 

— Так, правильно. Якщо говорити про інші напрями, то вони системно спрямовані на гуманітарну допомогу й ще донедавна евакуацію. За перший місяць стало ясно, що багато людей залишились просто фізично без даху над головою. Почався обстріл, ти спустився у підвал, підіймаєшся — і дому немає... У нас цілими районами так. Три райони — немає. Просто немає. Товариш мій ховався, потім піднявся, а в нього там немає стіни. Все або згоріло, або палає, гасити ніхто не приїде. У Харкові на початку повномасштабного вторгнення було 2 мільйони людей, потім почали виїжджати й залишилось близько 600 тисяч. Це майже населення Запоріжжя, мого рідного міста. Зараз вже трохи почали повертатися люди, хоча, на мою думку, дарма.

Як щодо людей, які не евакуювалися під час активних бойових дій?

— У кожного є своя історія. Реально не може виїхати бабуся — вона не ходить, не їздить і сама на колясці. По-перше, немає до кого їхати, а по-друге, немає на це ресурсів. Вона просто собі живе. В дев’ятиповерхівці на краю міста. І ось цей будинок перший зустрічає ракети. У цій місцині всі будинки постраждали, її квартира й підвал вціліли. Без світла, без води, але вцілілі. Тож ми просто приїжджаємо і привозимо їй воду, їжу — все, що можемо. Виїжджати вона не хоче. І там таких людей чимало.

Евакуація “на нулі”, допомога літньому чоловіку / Фото: Олександр Шарма

Часто старші люди ще й не хочуть покидати свій дім, аргументуючи це тим, що прожили тут усе своє життя. Чи зустрічався ти з такими?

— Так, звичайно. Бувають інші, які кажуть, що не проти виїхати, але не знають куди — тому залишаються. Мільйон історій є просто. Ми не можемо це засуджувати якось. Для нас існують факти: є людина — їй треба допомогти. Це один із принципів гуманності. Все ж не кожному під силу такий серйозний переїзд. Ми зараз взагалі більше працюємо над деокупованими містами, селами. Мова йде й про евакуацію, якщо в нас є на це ресурс. Також завозимо туди гуманітарну допомогу, якщо ситуація погіршиться, щоб у них все було. Ми зараз більше так працюємо, по області.

Якщо взяти в середньому — скільки часу на день чи на тиждень ти приділяєш Червоному Хресту?

— Та ти жартуєш?! З 24-го лютого я не знімаю цю футболку (показує на собі червону футболку Червоного Хреста). Ось сьогодні, у неділю, у мене є вихідний просто. Вільні дні, до речі, з'явилися нещодавно. Впродовж перших 60-65 днів я мав лише один — це було на Великдень. Один вихідний за два місяці.

А що тебе мотивує продовжувати допомагати іншим, часто ризикуючи власним життям? Чому ти це робиш? 

— Знаєш, в Українській академії лідерства, де я вчився, є 7 цінностей, так ось в Червоному Хресті так само є 7 принципів. Зараз велика частина людей, які щось вміють і можуть, повинні діяти. Я належу до цієї частини людей. Багато моїх друзів зараз при ділі, і я думаю, що щось вміти, щось знати і не діяти — дуже нераціонально. Насправді я просто відчуваю себе на своєму місці.

Селфі на фоні понівеченої багатоповерхівки / Фото: Олександр Шарма

Яким був найважчий момент для тебе після повномасштабного вторгнення?

— Це був не момент, а період. Перші два тижні я був із групою людей в дитячому садочку, і моїм завданням було просто фізично зберегти дітей. Це був район у зоні високої небезпеки. Туди попадали балістичні ракети, бомби, літала авіація. Якось наді мною пролітає літак, бачу, що готовий вже скинути бомбу. Він відлітає — і чутно приглушений тихий свист. Я просто падаю, зростаюся із поверхнею землі та розумію, що все... Ну просто все... І потім те, на що я впав починає від мене відділятися, воно тремтить. Це було насправді дуже страшно. Дуже-дуже страшно. Це тоді скинули бомбу на гуртожиток і Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, а вона знаходилась 350 метрів від того місця, де я був. Це доволі мала відстань, як для бомби. А скинули туди півтонну бомбу ФАБ500. Тоді все інше було неважливим… В той момент я ні про що не думав, я почув як воно падає, притиснувся до землі і прийняв: ну, походу, вже все. Те, що там розповідають, що все життя перед очима, це таке...

Як тоді щодо емоцій? Чи відчуваєш, що вони притупились, чи в змозі ти переживати той спектр емоцій, що й раніше?

— З емоціями все трохи по-іншому — в мене з ними своя окрема історія. Взагалі емоційне вигорання є — це факт, ось і все. Воно вже було на 3-й, на 4-й день і з часом тільки посилювалося. Я завжди розумію, що може бути й гірше, коли творять щось по той бік. 

Які в тебе є способи відновлення?

— Якщо відновлюватися — треба поїхати десь на тиждень, кудись у Львів, але поки що на таку розкіш немає ресурсу. Ну, коли з’являється вихідний, можу піти з кимось фотографуватися. Це мене трохи повертає до себе.

Харківське метро, станція Олексіївська / Фото: Олександр Шарма

А чи був якийсь курйозний випадок, коли під час одного із твоїх виїздів трапилося щось неочікувано приємне?

— Неочікувано приємне? Ну, важко сказати... Приємно, коли немає обстрілів. Коли ти їх очікував, а їх немає. Але водночас це страшно. Коли тихо — це страшно. Розумієш, що коли щось прилетить, ти не будеш до цього готовий, бо розслабишся. Важко знайти щось приємне під час цих подій. Не знаю. Ну, коли ти приїжджаєш на виклик, і заплановано евакуювати 10 людей, а виявляється, що треба тільки одну людину, бо всіх інших вже забрали — це приємно, справді. Але романтики шукати в цьому всьому немає сенсу.

Якщо згадати про твій шлях студента, то чи знадобився впродовж останніх місяців досвід, який ти здобув в Українській академії лідерства? Якщо так, то що саме стало в пригоді?

— Насправді багато всього. Найбільше, мабуть, лекції психотерапевта Володимира Чупріна про емоційний інтелект, про стосунки з людьми. Коли люди живуть у таких умовах, вони починають між собою сваритися, м'яко кажучи. Це факт. Пригодився дуже й досвід вишколів (кількаденні фізичні й емоційні навчальні тренування різного типу для опанування нових навичок та гартування сили духу). Знаєш, це все як один суцільний вишкіл! Я наче був у симуляторі схожих обставин. Нам робили вишкіл морські піхотинці, і ми з ними максимально класно перезнайомилися. Лекції про державотворення знадобилися, із самого початку міг аналізувати все, що взагалі коїться.

Гуманітарна допомога в Золочеві, Харківська область / Фото: з особистого архіву Олександра Шарми

Наостанок що б ти хотів, щоб почули і зрозуміли інші? Який зараз твій меседж у суспільство?

— По-перше, друзі, не ігноруйте повітряні тривоги. У разі повітряної тривоги обов’язково спускайтеся в укриття — це реально рятує життя. Ракети вже давно не летять по якихось там конкретних об'єктах. Так, нераціонально запускати ракети за кілька мільйонів доларів у звичайний будинок, але й таке бувало — прилітало в будинок в Одесі, наприклад. Тим паче навіть уламки від ракет пробивають стіну — це те, що я сам бачив. Уламок летить далеко, якщо що.

По-друге, повномасштабне вторгнення й 2014-й рік — це зовсім різні речі. Не було ніколи, щоб літак літав над тобою і скидав бомби; не було такого, щоб десант висаджувався в центрі твого міста і потім його шукали кілька днів; не було такого, щоб за дві доби в місто прорвалось 500 бойових машин… Сьогодення — це, звісно, продовження 2014-го, хоча вже й цілком інша історія.

Статтю підготував Михайлів Віталій

Последние новости

  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

5 години назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.