Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть себе промисловою групою «Родина», взяли в оренду шахту «Білоріченська» й допоміжні підприємства.

Як повідомляє офіційний телеграм-канал Росуглепрофа, «фахівці завершили монтаж основних машин та механізмів нової видобувної ділянки в одній із лав шахти. 

Виконано й монтаж нової очисної ділянки, де змонтовано 300-метровий конвеєр. На збагачувальній фабриці комплексу відбувся пробний запуск технологічного ланцюжка – все готове до роботи. На Луганській ділянці Краснодонського вантажно-транспортного управління проведено ревізію рухомого складу та шляхів, необхідну техніку приведено у працездатний стан».

Тим часом за словами працівників шахти, справи не такі райдужні, як повідомляють профспілки. 

«Старе обладнання намагаються оживити, але воно все давно вийшло зі строю, тому реанімувати його можна, але життя буде недовгим. Тож навіть при запуску лави, працювати будемо з постійною аварійністю», — поділилося наше джерело, який працює в керуючий компанії.

Також, за словами джерела, майже всі шахти Луганщини стоять на грані вимирання.

Колись відомі високим рівнем видобутку вугілля «Краснодонвугілля», «Свердловантрацит», «Ровенькиантрацит», «Луганськвугілля» тепер дають мізер. З дев’яти очисних забоїв, які працювали на кінець 2023 року, зараз в роботі лише три. За чотири місяці 2024 року вугільну промисловість Луганщини ще більш роздерибанили. Частину шахт закрили, частина чекає подальшої участі.

«Досі незрозуміло, які шахти вони візьмуть в оренду, які ні. Але все це більш нагадує мильну кульку. Вони знов багато обіцяють, але все це лише слова. Бачу, якими очима вони дивляться на метал, який ще залишився на підприємстві. Здається, відразу рахують, скільки доларів можна заробити на цьому. Впевнений, поріжуть все й вивезуть — а ми залишимося тут ні з чим», — поділилося наше джерело.

Нам також стало відомо, що шахтарям затримують зарплату. Навіть той мізер, який зараз платять, люди не отримують своєчасно. 

«Ми ще за березень не отримали гроші. Вже на роботу соромно ходити. В мене дружина вдвічі більше отримує зарплати, ніж я», — розповідає джерело.

До прикладу, зарплата вчительки без стажу стартує від 50 тис. рублів, а зарплата шахтаря від 15 тисяч. 

Ось таке чудове життя. Примарне майбутнє, відсутність грошей – багато обіцянок й красивих слів. Й при цьому багато хто з робітників продовжує чекати кращого життя й вірити у світле майбутнє з росією.

Ось такий парадокс.

Нижче наводимо таблицю видобутку вугілля по підприємству, якою поділилося джерело. Вона за листопад 2023 року. Зараз ситуація ще гірше.

Видобуток вугілля по підприємству за листопад 2023 року

Авторка: Вікторія Стрий

***

Цей матеріал був створений у межах Школи громадської журналістики Східного Варіанта. Якщо ви також хочете надіслати новину чи інформацію, пишіть у чат-бот Східного Варіанта. Це анонімно і безпечно

Последние новости

  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

3 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.