UA
RU UA
17 Серпня 2023, 18:44
1403
"Заходячи до закладу, можна відчути втрачене тепло дому": як соціальний бізнес в Польщі допомагає переселенкам зі сходу
Історія

"Заходячи до закладу, можна відчути втрачене тепло дому": як соціальний бізнес в Польщі допомагає переселенкам зі сходу

Країни Європейського Союзу після початку повномасштабного вторгнення активно підтримують українських переселенців та переселенок, а Польща змогла прихистити понад 5 мільйонів тимчасово переміщених осіб. Переважно це жінки та діти зі сходу, чиї рідні міста знаходяться в окупації російськими військами або на лінії бойових дій. Східний Варіант поспілкувався з Михайловською Оленою – співзасновницею закладу української кухні “Ciepło”, який є проєктом фонду “Zero Camps” та створений для надання робочих місць українкам й знаходження відчуття тепла, втраченого через війну.

Фонд “Zero Camps” існує за підтримки уряду Польщі. Головна його мета – забезпечити базові потреби людей, які приїхали в Краків після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Після 24 лютого 2022 року було неймовірно багато українок в Кракові, ми хотіли надати їм тимчасовий прихисток та теплу їжу. За декілька місяців змінились масштаби й тепер, окрім тимчасового перебування, у нас можна залишитися надовше. Наразі є два хостели та кілька квартир. Загалом ми опікуємось близько 130 людьми, які були змушені покинути Україну через війну”, – ділиться співзасновниця закладу.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Олена Михайловська – співзасновницею закладу “Ciepło”. Фото:“Ciepło”

Олена додала, що близько 100 людей – це переселенки зі сходу. Часто з областей, які були окуповані або де ведуться активні бойові дії. Це Луганськ, Донецьк, Горлівка, Маріуполь та інші. Здебільшого допомоги потребують жінки та діти.

“Хто ми такі, про що ми та як постало “Тепло”?”

Заклад “Тепло” не виник, якби не було фонду “Zero Camps”. Його створення було реакцією на приїзд жінок з дітьми. Чому так? Бо всі наші об'єкти – це хостели (окрім квартир), де є одна кухня для декількох родин, а коли люди залишаються надовго, то починають готувати багато та смачно. Також багато переселенок з України почали шукати роботу, але більшість вакансій передбачали низьку оплату, далеке розташуванням від місця проживання або незручний графік, з яким не виходило забрати дитину із садочка”, – розповідає Олена.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Літом 2022 року фонд “Zero Camps” отримав підтримку Польського уряду, тому було прийнято рішення відкрити “Ciepło”. Мета закладу –  надати робочі місця жінкам, які не можуть знайти відповідної роботи в Кракові. 

Нам було важливо готувати, як вдома, та продавати мешканцям й мешканкам Кракова, а також українцям й українкам. Людина мала приходити до закладу та відчувати тепло, яке було втрачене у зв'язку з війною. У нас було дві цілі – дати робочі місця та відтворити шматочок України за допомогою кухні”, – ділиться співзасновниця закладу.

Жінка пригадала, що за декілька місяців “Тепло” перетворилось у заклад, який є не тільки українською кухнею, а й простором, де відбуваються різноманітні події: виставки, лекції, бранчі тощо. Ціль подій – говорити про війну та знайомити відвідувачів та відвідувачок ближче з українською культурою.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Усі люди, що працюють в “Тепло” – приїхали після 24 лютого 2022 року. Ми хотіли дати жінкам можливість стати на ноги, створити звичне середовище та отримувати за це не меншу заробітну платню, ніж інші. Щоб адаптація була комфортною. Окрім колеги із фонду “Zero Camps”, поляка Матеуша, який відповідає за формальну частину “Тепло”, та офіціанта Михайла, всі працівниці – жінки, які працюють на кухні, а також є менеджерським та офіціантським складом”, – розповідає Олена.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Співзасновниця поділилась, що вони не закладали ніяких розширень або мережевих закладів.

Ідея була в тому, щоб приготувати пироги як у бабусі, а вареники, як у мами. Проте ми хотіли показати українську кухню більш різноманітною, а не стереотипною, як вона часто представлена в Європі. У нас працюють жінки з багатьох регіонів України, тому й страви представлені відповідні. Тобто, це домашня кухня, але в більш сучасному форматі”, – ділиться Олена.

Жінка пригадала, що спочатку планували відкрити заклад столового харчування, але коли вийшло знайти приміщення близьке до центру, на перетині туристичних шляхів з повністю укомплектованою кухнею, зрозуміли, що потрібно думати про інший формат подачі страв та інтер'єру.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Це була проблема – знайти приміщення з відповідною кухнею, бо ми не є спеціалістами та спеціалістками з гастрономії, тому облаштовування кухні з самого початку зайняло б багато часу. А так ми відкрились за два місяці”, – розповідає співзасновниця закладу.

Перший тиждень заклад працював тільки з двома стравами: борщ та сирники. В “Тепло” немає шеф-кухаря. Усі, хто працюють є “любителями” своєї справи.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Усе, що ми готуємо – це  про те, як ми бачимо, відчуваємо та що ми знаємо про Україну. І тільки зараз, після 8 місяців роботи, ми маємо перший досвід гастрономії”, – ділиться Олена. 

Перші тижні роботи “Тепло” були в експериментальному форматі. Через те, що конкуренція української кухні в Кракові невелика та є велика потреба в схожому місці – справа почала розвиватися.

Соціальний аспект закладу

Співзасновниця поділилась, що вони завжди наголошують та намагаються доносити соціальну складову “Тепло”, бо заклад виглядає ззовні дуже достойним, все подається гарно, тому люди забувають про головну мету закладу.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Коли українці та українки заходять до нас та бажають бачити найвищий рівень гастрономії, то бувають дуже суворими. У нас був коментар:“Звільніть аматорських кухарів” –  це про те, коли ти не знаєш про сам проєкт та його місію й очікування зовсім інші. А коли до тебе доносять сенси “Тепло”, то йде зовсім інше сприйняття іноземцями, поляками та українцями, які є найбільшими критиками для нас через власне бачення рідної кухні”, – розповідає Олена. 

Жінка наголосила, що це бізнес, але він має соціальну складову.

соціальний бізнес в Польщі Cieplo
Фото:“Ciepło”

Коли людина платить за страву, то має розуміти, що вона платить ціну, яка йде на покриття соціально рівних зарплат. Ми ще не вийшли на ту пряму, щоб почати заробляти чистий прибуток, а коли це станеться, то кошти йтимуть на покриття стратегічних цілей фонду “Zero Camps”, бо зараз фонд іноді допомагає закладу. Це гастрономія, їй 8 місяців, вона як малесенька дитинка, яка ще не навчились самостійно ходити”, – ділиться співзасновниця.  

Де знайти “Тепло” у Кракові?

Заклад “Ciepło” можна знайти за адресою Józefa Dietla 15 у місті Краків, Польща.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
11:25

Рада підняла штрафи за ухилення від мобілізації у воєнний час

10:59

Кубракова звільнили з посади віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад

10:42

Евакуація З Донеччини евакуювали 38 дітей

10:21

Протягом доби Донеччина зазнала 1870 ворожих обстрілів, є поранені

09:59

На кладовищі в окупованому Алчевську нарахували понад 300 свіжих могил військових армії рф

09:35

Росіяни поновили штурми в Білогорівці на Луганщині

09:10

У окупантів виник дефіцит пального після пожежі на нафтобазі в Луганську

08:49

За 8 травня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:26

ЗСУ ліквідували ще 1300 окупантів

08:00

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 26 атак ворога

07:45

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: