Українська освіта для дітей з ОРДЛО: як це працює

Діти з тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей можуть дистанційно навчатися в українських школах. Що для цього потрібно і як проходить навчання, «Східний варіант» дізнався на прикладі однієї зі шкіл в Слов'янську.

З 2015 року в Україні діє програма дистанційного навчання для дітей з ОРДЛО. Завдяки їй школярі можуть проходити навчання онлайн, отримати атестат про повну загальну середню освіту державного зразка, а потім скласти зовнішнє незалежне оцінювання і вступити до українського ВНЗ. 

Усього в Донецькій області таких шкіл 14. Одна з перших учасниць програми — Слов'янська опорна школа. Тут дистанційний навчальний процес курує Тетяна Ляш, вчителька інформатики. Тетяна Григорівна розповіла нам подробиці такого навчання. 

Як з ТОТ вступити до української школи

Перше, що потрібно зробити, це вибрати школу, яка сподобалася. 

«Про нас дізнаються з сайту Міністерства освіти, сайту Eschool або, як то кажуть, по сарафанному радіо. Третій варіант за рекомендацією. Найчастіше з-поміж 14 шкіл вибирають ту, яка знаходиться ближче до родичів. Іноді грає роль іноземна мова. Були випадки, коли переходили до нас з Покровська, з Маріуполя через те, що ми даємо можливість вивчати другу мову — німецьку», — розповідає Тетяна Ляш.

Наприклад, ось як виглядає сторінка Слов'янської опорної школи. 

Вказані всі дані та необхідні контакти:

Після того як школа обрана, необхідно написати заяву. 

Якщо є можливість, можна приїхати та зробити це особисто в школі. Якщо такої можливості немає, відправити в електронному вигляді на пошту. 

У зразку прописано, які документи необхідно прикріпити до листа. Там же пропонується вибрати іноземну мову для навчання — англійська, німецька. Французька мова тільки за екстернатною формою.

«Далі я особисто реєструю дітей на сайті, надаю доступ. Класні керівники зв'язуються з ними, розповідають основні інструкції, як вчаться діти. Кожному класному керівнику ми створюємо групу, щоб вони могли спілкуватися, повідомляти основні моменти. Дуже часто батьки самостійно телефонують або пишуть нам на месенджери або пошту і ставлять більш конкретні питання», — розповідає пані Тетяна.

Варто відзначити, що зберігається повна анонімність. Діти не знають, хто і де вчиться. Уся інформація захищена. Вчителі просять навіть в вайбері підписуватися тільки ім'ям.  

Також на сайті є інформація для тих, хто хоче вступити в 10 або 11 клас, але не має документа про закінчення 9 класу. У такому разі екстерном протягом місяця учень проходить 9 клас, а потім приступає до програми 10 класу.

«Хто приходить, наприклад, у 8 клас, ми перевіряємо попередній рівень знань. Є річні контрольні роботи в тестовій формі. Пройшли, отримали власний рівень, і потім ми їх приєднуємо до 8 класу. Готуємо протокол на кожного учня: які предмети складені та на яку оцінку. Усе зберігається в особовій справі», — розповідає Ляш.

Процес навчання зсередини

Для навчання вчителі використовують платформу Moodle. Вона вважається однією з найпоширеніших для створення дистанційних курсів.

«Для нашої школи були розроблені спеціальні критерії. Ми створили рекомендації, щодо яких складається електронний контент. Це обов'язково теоретична частина, яка містить основний матеріал. Текст береться чисто з програми, нічого зайвого. Це може бути презентація, відеоролики, які вчитель самостійно зніме, або обраний контент з Ютуб. Наприклад, та ж створена торік «Всеукраїнська школа онлайн», — розповідає Тетяна Григорівна.

Фото: Східний Варіант

Після теорії потрібно пройти тренувальні вправи ігрової форми. Далі йдуть завдання на перевірку знань. Це можуть бути тести або письмове завдання. Якщо це інформатика, хімія, біологія, то даються практичні завдання, щоб можна було перевірити не тільки теорію, а й розуміння предмета. Для уроку фізики вчителі знаходять онлайн-тренажери для лабораторних робіт. 

Англійську мову в дистанційній школі викладає один вчитель з 1 по 11 клас. Тут, як і в більшості інших предметів, окреме посилання на словник. На наступне завдання не можна перейти, поки не зробиш попереднє. У кожного вчителя свій підхід, але матеріал викладається приблизно однаково.

За словами вчительки Світлани Бугайової, 30% уроків повинні проходити в форматі відео. 

«Це можуть бути відеозустрічі з учителем, відеоконсультація. Наприклад, якщо важка тема з математики, я можу її повністю давати на відеоконференції. Або проведу її у вигляді консультацій, щоб діти відразу могли ставити питання. Дату і час заздалегідь повідомляю, розміщую посилання в оголошеннях», — розповідає Світлана Юріївна.

Для спілкування використовується сервіс Google Meet. Як ми вже говорили, вчителі можуть не тільки публікувати відеоматеріали з інтернету, але і знімати себе. Тільки для цього потрібна техніка. 

«Можемо розміщувати й презентацію, і відео, просто матеріал якийсь, посилання на підручник. Йде різноманітність. Використовуємо платформу «Розумники», «Learning» та інші, звідки ми беремо ігри», — додає вчителька. 

Якщо з класами старше все вельми зрозуміло, то з молодшими трохи складніше. Роботу в групах, як того вимагає «Нова українська школа», організувати практично неможливо. 

«Ми ж не можемо їх зібрати в одному кабінеті та з ними працювати. Вчителі намагаються всіма способами впроваджувати НУШ. Тут педагоги підключені по максимуму. На дистанції також працює вчитель з ЗОШ №1», — говорить Тетяна Ляш. 

Фото: Східний Варіант

Кожен урок розроблений спеціально для малюків: багато картинок, все яскраве, є прописи. Їх відкривають, роздруковують і вчаться писати. Як розповідає Тетяна Григорівна, все робилося не за один рік — постійно щось змінюється і вдосконалюється. Тут окремо ілюстративні відео.

«Тут дуже багато пояснень, ілюстративних відео, ігрових вправ. Дуже часто батьки телефонують, консультуються безпосередньо зі вчителем, класним керівником або мною», — додає пані Тетяна. 

Система оцінювання

Усі завдання, які виконують учні, оцінюються не на 12 балів. У 2018 році школа розробила власну систему оцінювання, в якій об'єднали модульну і звичайну 12-бальну системи. Якщо завдань 5, то в сумі вони дають 12 балів. 

«Тобто, якесь завдання на 1, яке на 2 або 3 бали. Найпростіші по 1 балу. Можуть бути 3 завдання по 2, а одне на 4 і так далі. Чим більше учень виконав, тим більше отримав за залік. Після цього виконують контрольну роботу. Вона є в тестовій формі “питання-відповідь”, є в узгодженні, а ще є можливість відповідати завантаженням файлів — це відкрита відповідь, здати есе», — розповідає Тетяна Ляш.

Оцінка за тему ставиться таким чином: бали за залік і контрольну плюсуються і діляться навпіл. Така сама система і з оцінкою за семестр. Журнал оцінок налаштовується дуже легко. Його розробляла сама Тетяна Григорівна.

Фото: Східний Варіант

«Є перший семестр окремо, оцінки за самостійні роботи, за тести. Учитель виставляє тільки оцінку за письмові роботи, все інше прораховується автоматично. Усе налаштовується таким чином, що програма сама розраховує середні бали, суми. Ми зробили так, щоб було менше суб'єктивності з боку вчителя. Учень автоматично у себе в журналі може відразу побачити приблизну оцінку за тему або семестр і може ще встигнути підтягнутися», — додає вчителька.

Крім сторінки класного керівника на сайті є інформаційна сторінка для випускників. На ній розміщені основні посилання: коли реєстрація, де можна готуватися до ЗНО онлайн, сторінки ВНЗ, де є місця на бюджет, навчальні відео. Ближче до реєстрації на ЗНО вчителі готуються до онлайн-зустрічі з учнями. 

«Торік тут всі педагоги сиділи та спілкувалися онлайн. Були батьки, були діти, ставили свої питання. Показували їм сайт “Вступ.Інфо”, де діти можуть моніторити попередні тести ЗНО. Було б бажання. Як показала практика, ті, хто хоче вступити до ВНЗ, знаходять все самі та самі реєструються», — говорить Тетяна Григорівна.

Фото: Східний Варіант

Цього року в Слов'янській опорній школі дистанційно навчаються 362 школярі з непідконтрольних територій. З них 118 в молодших класах, 87 в старших. На самому початку запуску онлайн-програми, у 2016 році, таких учнів було 111. Зараз ця кількість зросла втричі, і останні кілька років тримається на одному рівні.

Крім того, щороку діти з дистанційки «переходять в оффлайн». Переїжджають на підконтрольну територію і продовжують навчання вже за шкільною партою.

Як вчитися в українській школі, якщо ти живеш на непідконтрольній території?

  1. Спочатку потрібно вибрати школу, в якій ти хочеш вчитися в Донецькій області або будь-якому регіоні України;
  2. Написати заяву (зразок Слов'янської опорної школи виглядає ТАК);
  3. Надіслати заяву на зазначену електронну пошту школи. До листа прикріпити наступні документи:
  • свідоцтво про народження або паспорт (ID-карта з випискою) дитини;
  • ідентифікаційний код (за наявності);
  • останній наявний табель;
  • сторінки паспорта одного з батьків (якщо у дитини немає паспорта або прописки);
  1. Не забудьте в листі вказати іноземну мову для вивчення (англійська, німецька, французька, якщо такий предмет є в обраній вами школі);
  2. Не вказуйте e-mail служби РФ (такі як mail.ru/ua, inbox.ru/ua, yandex.ru/ua, rambler.ru та інші).
  3. Після з вами зв'яжеться класний керівник і надішле доступ в особистий кабінет.

Читайте також: Екстернат, "дистанційка" і навіть уроки підприємництва: як відбувається реінтеграція школярів

Последние новости

  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

51 хв. назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

3 години назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

23 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад

This website uses cookies.