Відповідальність за злочини в окупації: як працює система заочного засудження

Відносно нещодавно в Україні запрацював новий закон щодо заочного засудження злочинців, які знаходяться на окупованій Росією території, або в самій Росії. За закон боролися тривалий час, і зараз він дає свої результати — вироки для бойовиків.

Тривалий час в українському законодавстві була недосконалою процедура заочного засудження тих, хто переховується від суду, або живе зокрема на непідконтрольних Україні територіях. У травні президент підписав закон, яким спростив процедуру заочного засудження.  

Розповідаємо, кого українські суди ув’язнюють в заочній формі і як проходять такі процеси.  

Що змінилося з ухваленням закону

Основний масив кримінальних справ стосовно людей, до яких у правоохоронців не було безпосереднього доступу, виник з 2014 року — з початком бойових дій. Тоді і розробили правила, за якими суди можуть розглянути кримінальну справу щодо людини без її безпосереднього затримання.

Однак, була ця процедура недосконалою, бо містила в собі кілька складних бюрократичних моментів. Зокрема, оголошення обвинуваченого в міжнародний розшук через Інтерпол. при цьому Інтерпол не завжди ішов назустріч українським правоохоронцям, вважаючи частину справ політичними, або просто затягуючи ухвалення рішення. 

Щоб розблокувати великий масив кримінальних справ, зокрема і стосовно бойовиків так званих «ДНР» та «ЛНР», юристи почали вимагати від влади змін до процедури. Зрештою, таких змін досягли. 

Тепер звернення до Інтерполу не обов’язкове, якщо прокуратура доводить, що людина переховується на окупованій території, або в іншій державі.

Генпрокурор Ірина Венедіктова тоді зазначила:

«Руки Закону можуть нарешті дотягнутися до ватажків та учасників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань. Серед найбільш відомих — бойовики з позивними «Бєс» та «Стрєлков», які вчиняли розправи над полоненими в окупованих містах Донеччини. Відповідатимуть за тортури в донецькій в’язниці «Ізоляція»  і ті, хто мордував і знущався з українців у цій катівні. Ми можемо сподіватись на заочний судовий розгляд щодо тих, хто веде агресивну війну проти України — російських генералів, зокрема, причетних до організації Дебальцівського та Іловайського котлів, збройного захоплення півострова Крим». 

З того часу дійсно суди винесли кілька вироків бойовикам. Ми ж розкажемо про два з них.

Підполковник з позивним «Север» керував танкістами під час «Дебальцівського котла»

Андрій Гніденко у травні 2014 добровільно почав воювати за так звану «Бригаду Восток». Зараз вона має назву «11 полк 1 АК ДНР». Бригада контролює ділянку в районі населених пунктів Пантелеймонівка, Красний Партизан, Ясинувата, Авдіївка, Донецьк (Петровський район, шахти Трудовська та Абакумова) та Донецький аеропорт.

«Бригада Восток»  була сформована з громадян України, Російської Федерації та іноземців з інших країн, з метою нападу на адміністративні будівлі української влади, військові частини та організацію блокпостів на шляхах сполучення м.Донецька та області», — пояснюється у вироку. 

Гніденка зарахували до танкового батальйону. Згодом він очолив штаб цього батальйону. А в лютому 2015 року керував танковою ротою під час боїв біля Углегорська. Тоді загинули  кілька військовослужбовців ЗСУ. Бойовики також знищили український танк та підбили БМП. За ці бої Гніденко отримав нагороду від керівництва проросійських бойовиків. 

Крім того, суд встановив, що танковий підрозділ засудженого Гніденка також брав участь у подіях «Дебальцівського котла» та в районі донецького аеропорту. 

Танки проросійських бойовиків біля Дебальцевого

Заочний процес у справі Гніденка проходив стрімко

Шевченківський суд Чернівців у липні цього року призначив справу до розгляду. За два місяці, 2 вересня, вирішив розглядати справу в спеціальному провадженні, тобто заочно. А вже 15 вересня виніс вирок. 

У суді допитали двох свідків. Жінка, яка до 2018 року була на окупованій території, розповіла, що Гніденко був її безпосереднім командиром. Сама ж вона працювала в штабі артилерійського дивізіону. 

За її словами, Андрій Гніденко мав звання підполковника. Його позивний — «Север». Крім іншого, він також брав участь у бойових діях в Авдіївці, Ілловайську, Савур-Могилі. 

Другим свідком була дочка цієї жінки. Вона ж змогла лише підтвердити, що цей чоловік був керівником її матері, носив табельну зброю та військову форму. 

У суді також дослідили. Зокрема, співставили отримані дані з опублікованими самим бойовиком фото в соціальних мережах. На них він позує з нагородою від керівництва так званої «ДНР», фотографується з місцевими «політиками» та на бойових позиціях. 

Все це в сукупності дало змогу суду визнати Гніденка винним та призначити йому 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Бойовик з позивним «Чечен» захоплював адмінбудівлі у Слов’янську

Олег Заходякін з 2014 року також воює в так званій «Бригаді «Восток». Він має позивний «Чечен». Весною 2014 року він брав участь у захопленні адміністративних будівель у Словянську. Згодом воював на околицях Волоновахи, де загинули українські військові. Про це йдеться у вироку. 

Олег Заходякін (фото з Instagram)

Розглядаючи справу, суд допитав двох свідків, які живуть в Донецькій області. Зробили це в онлайн-режимі з Добропільського та Селидівського судів. 

Один зі свідків розповів, що також у 2014 році воював за так звану «ДНР» і був «візуально знайомий» з «Чеченом». Вони разом дислокувались у готелі «Прага» в Донецьку.  

Олег Заходякін (ліворуч) (фото з Instagram)

Свідок підтвердив, що Заходякін брав участь у подіях, про які говорило слідство. Мав при собі зброю — пістолет та автомат Калашникова.

Другий свідок займався розподіленням коштів для бойовиків. Він також підтвердив, що «Чечен» воював та отримував за це гроші. 

Крім того, сам Заходякін — активний користувач Інстаграмом. У профілі зазначає: «фото від душі» та активно виставляє свої фотороботи — переважно з Москви.  А також часто позує зі зброєю, в військовій формі та з нашивками так званої «ДНР». Деякі з фото підписує хештегами: «восток, война, Украина, Донецк, Россия». 

Адвокат Заходякіна в суді не заперечив, що його підзахисний воює проти України. Однак, пояснив це тим, що Заходякіна змусила піти на війну «політична ситуація в країні». Також захисник ініціював навіть закриття справи з юридичних підстав. 

Зрештою, суд вирішив ув’язнити Заходякіна, так само як і Гніденка, на 10 років. 

Варто зазначити, що заочний вирок має таку ж юридичну силу, як і звичайний. Він вступить в дію тоді, коли правоохоронці зможуть затримати засуджених.  

Читайте також

Штрафи за виїзд з ОРДЛО через Росію: чим пояснюють прикордонники та що говорять суди

Нові виклики: чи готові суди Луганщини та Донеччини до перехідного правосуддя

Компенсація за зруйноване житло на Донбасі: на чий бік стають судді у вирішенні суперечок?

Деокупація Донбасу. Кого карати, а кого амністувати?

Последние новости

  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

5 години назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

7 години назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.