Яскраве і комфортне місто: як створити креативні простори на Донеччині

Безликі фасади та сірі двори давно стали частиною нашого повсякдення. Але як змінити навколишній простір на краще? «Східний Варіант» дізнався цікаві лайфхаки

«Від ОСББ до креативного простору твого міста». Під такою назвою пройшла зустріч представників ОСББ Слов'янська, співробітників міськради та фахівців з урбаністики київського Інституту місцевого розвитку.

Семінар відбувся 29 вересня і став одним з етапів великого проєкту «Добрі сусіди — єдина країна», який реалізується за підтримки USAID.

Фото "Східний варіант"

Проєкт повинен навчити членів ОСББ упорядковувати навколишній простір, їхні власні двори. І через таке навчання розвинути бачення, як прикрасити, зробити більш комфортним і більш функціональним суспільний простір міста загалом.

А почалося все ще в червні, коли міськрада Слов'янська стала одним з п'ятнадцяти міст Донбасу, хто підписав «Меморандум про взаєморозуміння».

«Суть меморандуму — налагодження діалогу між міською владою та Об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ, ред.). Ще один напрямок, прописаний в Меморандумі, — це створення комфортного громадського простору», — розповідає співробітник відділу економічного розвитку Слов'янської міськради Олександр Корчма.«В рамках цього проєкту міська влада подала кілька пропозицій, місць, які потрібно “облагородити”. Ми подали нашу площу, набережну одного з озер курорту. Дизайнери Інституту місцевого розвитку попрацювали з цими фотографіями, які ми надіслали. І представили візуалізації, як можна було б змінити ці місця, зробити їх більш сучасними».

Досвід Маріуполя

Як розповів Олександр Корчма, даний проєкт спрямований насамперед на інформаційну і фінансову підтримку ОСББ в містах Донецької та Луганської областей. На підтримку і тіснішу співпрацю з міською владою. При цьому, принаймні в одному з міст Донеччини, така робота з боку міської адміністрації ведеться вже п'ять років.

«Дуже показово працює з ОСББ влада Маріуполя. Там зараз 1200 Об'єднань і 20 співробітників міськради займаються взаємодією з ОСББ. Для цього створено чотири ресурсних центри у всіх чотирьох районах Маріуполя. У цих центрах голова ОСББ може отримати консультацію з будь-якого питання. Може отримати практично будь-яку послугу, наприклад, роздрукувати якийсь документ і так далі», — розповідає Олександр.

За словами чиновника, в Маріуполі з 2016 по 2021 роки з бюджету було виділено 1 млрд гривень на підтримку ОСББ.

Пропозиції для Слов'янська

Слов'янськ тільки починає рухатися в цьому напрямку. На сьогодні по лінії відділу ЖКГ є програма щодо ремонту багатоквартирних будинків. Передбачено витратити три з половиною мільйони. П'ятсот тисяч для ОСББ, три мільйони на всі інші будинки.

Варіант реконструкції набережної озера Ріпне. Фото Володимир Скочко

А поки урбаністи, архітектори та дизайнери об'єднали свої зусилля, щоб підказати жителям багатоквартирних будинків Донеччини, які існують можливості зробити навколишній простір не тільки естетично привабливим, але і комфортним. 

На думку директора Інституту місцевого розвитку Руслана Тормосова, зараз важливо виробити чітке бачення того, якими жителі міста хочуть бачити свої двори та вулиці в найближчому майбутньому.

«Донбас у полі зору міжнародних фінансових організацій та донорських організацій. Цілий ряд проєктів, як і той, в рамках якого ми зібралися, працюють з Донбасом. Вони готові виділяти кошти для міст. І часто так буває, коли їх представники приїжджають на місця, їм починають “на пальцях” пояснювати, що можна зробити. А так ми маємо можливість зробити розробки та показати, що конкретно можна зробити та скільки це коштуватиме», — пояснює Руслан Тормосов.

Конкретні пропозиції висловив урбаніст Володимир Скочко.

Як стверджує експерт, змінити навколишній простір і конкретно двір або фасад багатоповерхівки можна просто і не вдаючись до великих фінансових витрат:

«Можна почати з простого. З фарбування фасаду свого будинку. Якщо його пофарбувати в якийсь яскравий колір, це вже змінить настрій прибудинкового простору. Звичайний плоский фасад шляхом палітри кольорів, графічних елементів можна дуже сильно оживити та зробити об'ємним».

Фото: Володимир Скочко

Графіті та мурали на глухих стінах також розбавляють безликі багатоповерхівки. Це можуть бути малюнки на розважальну, історичну або соціальну тематику. Головне вирішити, який посил ви хочете через них донести.

Фото: Володимир Скочко

Яскрава розмітка на спортивних майданчиках або паркувальних місцях. Адже проста розмітка на майданчику привертає дитячу увагу та діти неусвідомлено проводять там більше часу.

Також хороший спосіб зробити двори більш затишними — це озеленення з дотриманням принципів зонування

Фото: Володимир Скочко

Слід враховувати місця для відпочинку різних мешканців з урахуванням віку та інтересів. Окремо дитячий майданчик, окремо місце відпочинку для людей старшого покоління.

А ще дизайнери пропонують варіанти, як облаштувати паркувальні місця, і місця, де встановлені сміттєві баки. 

Фото: Володимир Скочко

Майданчики для вигулу домашніх тварин, спортивні майданчики. 

Фото: Володимир Скочко
Фото: Володимир Скочко

Все це стосується доброустрою прибудинкової території.

Від двору — до міського простору

Однак проєкт передбачає розвиток ініціативи від окремих дворів до загальноміського простору. І тут перспективи набагато ширші. 

Підсвічування пішохідних доріжок і велосипедних доріжок. Оснащення паркування велосипедів з використанням елементів сучасного декорування, світлочутливих елементів. Артоб'єкти з екологічних матеріалів і ще маса можливостей, аж до переобладнання індустріальних просторів.

Фото: Володимир Скочко

Все це урбаністи пропонують спробувати застосувати до громадських просторів Слов'янська.

Для цього вирішено створити робочу групу при Слов'янській міській адміністрації. На ній обговорюватимуться варіанти дизайнів публічних місць міста.

«Туди увійдуть профільні структури міськради. Братимуть участь і головний архітектор, і начальники відділів екології, культури, молоді та спорту, всього 7 осіб. Також представники ОСББ, просто активні громадяни. Кінцева мета — це вироблення каталогу дизайнів. Ми будемо їх обговорювати, рахувати, у скільки це обійдеться», — розповів Олександр Корчма.

Для того, щоб взяти участь в робочій групі, потрібно заповнити нескладну форму.

Фахівці стверджують, що змінити простір навколо себе не так складно, особливо, якщо навколо цього об'єднаються всі мешканці будинку або активні містяни. За підтримки міжнародних організацій і місцевої влади зараз є хороша можливість зробити своє місто більш зручним, безпечним, комфортним і загалом більш сучасним.

Последние новости

  • Суспільство

Сергій Сажко: досьє начальника Шахівської сільської військової адміністрації

Сажко Сергій Миколайович — український політик, народний депутат України VIII скликання. Був головою Курахівської міської… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.