Сєвєродонецьк у світовій пресі: що говорять про вирішальні бої на різних континентах

Міста Луганщини Сєвєродонецьк та Лисичанськ уже кілька тижнів не сходять зі сторінок найпопулярніших медіа світу. Трагічний привід, а саме руйнування міст російськими військовими, викликало шалену увагу до Донбасу у світі. Хто і як реагує на вирішальні бої за Сєвєродонецьк — в огляді світової преси від «Східного варіанту».

Вже кілька тижнів бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ на Луганщині змушують українців із замиранням серця читати новини зі сходу, а журналістів зі всього світу — уважно стежити за подіями. Американці, французи, італійці та навіть жителі Індії дізналися про село Тошківка, річку Сіверський Донець та сєвєродонецький завод «Азот».  

Провідні ЗМІ пишуть аналітичні матеріали та репортажі про бої на Донбасі, а провідні експерти — дають свої прогнози. 

«Східний варіант» вирішив дослідити, як світова преса реагує на вирішальні бої за Луганщину, чи знаходить місце для підтримки українців у своїх матеріалах і чи раптом не піддається на російську пропаганду.

«Мета росіян полягає у тому, аби не залишити нічого вцілілого»

Одна з провідних телерадіокомпаній світу CNN безперервно стежить за подіями на сході, регулярно публікуючи сюжети та статті. CNN, як і більшість американських ЗМІ, у своїх публікаціях демонструють підтримку Україні та вболівають за успіхи ЗСУ на сході.

Обстріл траси неподалік Сєвєродонецька. Скріншот з відео

Аналітики CNN щиро дивуються некомпетентності російських військових та їх незначним успіхам, у порівнянні з заявленими планами. 

«Минуло майже два місяці, як російські війська почали наступ на місто Сєвєродонецьк. Але, попри переважаючу вогневу міць, вони все ще не можуть збити рішучий опір українців… Жорстка українська оборона Сєвєродонецька, попри великі втрати, змусила росіян зосередити сили на відносно невеликій території та призупинила спроби захопити 10% Луганської області, яку вони досі не контролюють», — пише у своїй статті аналітик Тім Лістер.  

Він нагадав, що президент росії володимир путін  оголосив захоплення Луганської та Донецької областей однією з цілей «спеціальної військової операції». 

«Наразі ця «операція» значною мірою зупинена — значна частина Донецької області залишається поза досяжністю росіян», — констатує Лістер.

Також аналітик CNN стверджує, що росіянам «не вистачає спритності та уяви», а тому вони вдалися до однієї тактики: непрямий вогонь по будь-яких українських позиціях, незалежно від побічного знищення інфраструктури. Іншими словами, повне знищення міста. 

«Мета полягає в тому, щоб не залишити нічого вцілілого, що можна використовувати як захист», — йдеться у статті CNN. 

Зазначимо, що медіа доволі часто цитує Володимира Зеленського. А на другому місці за цитуванням у матеріалах про Донбас — голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

Сергія Гайдая доволі часто згадує CNN у своїх матеріалах

«Тисячі мирних людей знаходяться у пастці»

Ще одне відоме на весь світ видання BBC привертає увагу до цивільних людей, які лишаються в Сєвєродонецьку. 

«Тисячі мирних жителів перебувають у пастці в українському місті Сєвєродонецьк, а необхідні припаси закінчуються»пишуть Емілі МакГарвей та Лео Сендс з BBC. 

Велика цінність того, що світові медіа цікавляться Донбасом, не лише у впливі на аудиторію різних країн світу, а й у тому, що вони постійно нагадують про російсько-українську війну найвищому керівництву ООН та НАТО. 

Зокрема, Емілі та Лео змогли поспілкуватися щодо ситуації на Донбасі з речником Управління ООН з гуманітарних питань Савіано Абреу.

"Відсутність води та санітарії викликає велике занепокоєння. Люди не можуть довго жити без води…  В Сєвєродонецьку також закінчуються запаси продовольства та медичного забезпечення", — сказав ВВС Абреу. 

Він додав, що ООН сподівається надати допомогу тим, хто потрапив у пастку в місті. Але при цьому наголосив, що в умовах постійних обстрілів з боку росіян, ООН не має гарантій безпечного доступу до мирних жителів, включаючи жінок, дітей та літніх людей.

«Річка Донець продовжує служити перешкодою для просування російських військ до Лисичанська»

Іноземні медіа не лише роз'яснюють своїй аудиторії те, що відбувається зараз у Сєвєродонецьку та Лисичанську, а й переповідають коротку історію цих міст, та, навіть, їхні географічні особливості. Як це зробила у своїй статті для Washington Post аналітикиня «By Claire Parker»

Вона переповіла своїм читачам, що росія веде війну на Донбасі з 2014 року «за допомогою безпосередньої участі своїх військових та підтримки місцевих сепаратистів». 

Паркер також пояснює, чому битва за Сєвєродонецьк є стратегічною:

«Сєвєродонецьк – одне з останніх міст, яке стоїть на шляху росії до контролю над регіоном. Місто має стратегічні переваги, зокрема розташування на річці Донець. Взяття Сєвєродонецька допомогло б росії атакувати сусіднє місто Лисичанськ і забезпечити повний контроль над Луганською областю. Звідти російські війська могли б рухатися на південний захід до Донецька. Але річка Донець продовжує служити перешкодою для просування російських військ до Лисичанська, розташованого по той бік річки, і до Донецька», — пише Паркер. 

Обстріляний Сєвєродонецьк. Фото DW

Для росії захоплення міста забезпечило б символічну перемогу після значних невдач. Це дозволило б кремлю заявити про прогрес у досягненні своєї мети «визволення» Донбасу, переконана журналістка.  

При цьому вона дає і невтішні прогнози щодо ситуації на сході:

«Україна, швидше за все, відійде з Сєвєродонецька, щоб підсилити свої війська в інших місцях, а не влаштувати відчайдушну останню атаку, як це зробили її сили в Маріуполі». 

«Російські сили мають в десять разів більше артилерії, ніж Україна»

Європейські ЗМІ також не пасуть задніх та розповідають жителям своїх країн про битву за Сєвєродонецьк. Хоча інколи дозволяють собі сумнівні тези.  

Наприклад, французька радіокомпанія RTS не прогавила можливість похвалитися своєю допомогою для України в контексті боїв за Донбас:

«Поставки зброї з Європи, безсумнівно, значною мірою сприяли українському опору військових, які відкрито вітали ефективність певної зброї, наприклад, французьких гармат «Цезар», — йдеться у статті

При цьому журналіст Трістан Гертіг дозволяє собі критику на адресу українських військових, припускаючи, що вони, мовляв, не можуть швидко освоїти отриману зброю. 

«Поставки зараз настільки послідовні та швидкі, що багато українських солдатів, які володіють цією зброєю, просто не навчаються на цій новій техніці. Тому вони не можуть її правильно використовувати. Декому доводиться покладатися на використання автоматичних перекладачів, щоб спробувати зрозуміти інструкції. Тому, ймовірно, знадобиться час, перш ніж ці нові технології зможуть повністю розкрити свою силу. Дуже дорогоцінний час у Сєвєродонецьку», — пише Гертіг. 

Також автор згадує, що «росію все більше дратують ці поставки».  

Британське видання Reuters у своїй статті зазначило, що Україна потребує ще швидших поставок важкого озброєння із Заходу, щоб переломити хід війни. 

«Українські збройні сили виявилися більш стійкими, ніж очікувалося. Але у своїй доповіді американський Інститут вивчення війни заявив, що, оскільки вони використовують останні запаси зброї та боєприпасів радянських часів, їм знадобиться послідовна західна підтримка переходу на нові західні поставки та системи», — йдеться у статті Reuters.

Аналітики поважного британського видання констатують, що російські сили мають принаймні в 10 разів більше артилерії, ніж Україна. 

Італійські та німецькі видання, як правило, лише фіксують події на сході України, не висловлюючи оцінок та припущень. Наприклад, відоме видання Deutsche Welle раз по раз публікує заголовки зі згадкою Сєвєродонецька.

А італійський державний телеканал Rai News регулярно робить сюжети про бої за Сєвєродонецьк.

Фото: Rai News

«Росія зосередила свої сили, щоб захистити сепаратистів»

Арабський світ досі не відзначався надто палкою підтримкою України у війні з росією. Не спостерігається такої підтримки й в матеріалах місцевих великих медіа. Вони подають новини зі сходу України доволі сухо і без оцінок. 

Найавторитетніше серед арабських країн видання Al jazeera присвятило боям за Сєвєродонецьк кілька матеріалів, у яких називає росіян «захисниками сепаратистів».   

«Останніми тижнями росія зосередила свої війська та вогневу міць у маленькому східному місті, щоб захистити територію, захоплену сепаратистами», — йдеться у статті.

Це дещо перегукується з російськими тезами про захист так званих "лднр". 

При цьому, варто віддати належне виданню Al jazeera, оскільки журналісти намагаються комунікувати складну ситуацію на сході для далекої від України в географічному сенсі аудиторії з арабських країн. 

«У Слов’янську, одному з головних міст Донбасу, приблизно за 85 км (52 милі) на захід від Сєвєродонецька, жінки з маленькими дітьми вишикувались, щоб забрати допомогу, а інші жителі несли відра з водою по місту… Більшість жителів втекли, але влада каже, що близько 24 тисяч людей залишаються в місті, попри очікуваний напад російських військ, які перегруповуються на півночі», — йдеться у статті

Вже можна констатувати, що весь світ дізнався про Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Практично в кожному куточку географії стежать за розвитком подій на сході України. При цьому варто пам’ятати, що саме від світових медіа напряму залежить і реакція світових лідерів та допомога країн-союзників. Те, наскільки правильно і чітко Україна доносить свої меседжі на світову аудиторію, безпосередньо впливає на кількість російської дезінформації, яка буде траплятися у цих медіа. 

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

5 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

9 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.