UA
RU UA
09 Квітня 2024, 20:21
Інга Павлій Тимченко Микола
"Показуємо людям, що життя триває": як у Києві організували допомогу переселенцям із Торецька
Репортаж

"Показуємо людям, що життя триває": як у Києві організували допомогу переселенцям із Торецька

Уже півтора року в Києві за адресою вул. І. Крамського, 10 працює соціально-психологічний хаб для переселенців із Торецька. Тут тореччани можуть отримати харчові продукти, консультації юристів та психолога. Для дітей у хабі влаштовують майстер-класи, освітні та святкові заходи. Східний Варіант завітав до хабу, щоби побачити все на власні очі.

Торецьк — місто шахтарів. Воно розташовується поруч із мальовничими берегами річки Кривий Торець на Донеччині та відомо своїм багатим родовищем кам’яного вугілля. На початок 2022 року в Торецьку проживало понад 30 тисяч мешканців. Зараз — приблизно 6 тисяч. Люди виїжджають із міста через постійні обстріли російської армії та безпосередню близькість до лінії фронту.

Щоби підтримувати мешканців Торецької громади, які вимушено виїхали, в інших областях України для них відкривають соціально-психологічні хаби.

Центр для дітей

Соціально-психологічний хаб для переселенців із Торецька почав працювати в Києві в жовтні 2022 року. Усього в Україні працює 9 таких хабів. Один із них — освітній, ще один — гуманітарний, усі інші — соціально-психологічні.

Торецьк
Хаб Торецької громади у Києві за адресою вул. І. Крамського, 10. Фото: Східний Варіант

У фахівців хабів переселенці можуть отримати психологічні консультації, медичне скерування, гуманітарну та юридичну допомогу. Для дітей тут проводять культурно-мистецькі заходи: майстер-класи, ігри, святкові заходи, арттерапію, освітні заняття.

Торецьк
Фото: Східний Варіант

Юлія Шуріберко працює психологинею в хабі за адресою вул. Івана Крамського, 10 у Києві. Вона розповідає, що в Торецьку працювала в центрі для дітей з особливими потребами, який розміщувався на базі місцевої лікарні. Після початку повномасштабного вторгнення обладнання та меблі з дитячого центру вдалося евакуювати. Торецька міська військова адміністрація вирішила відкрити один із хабів для переселенців у Києві. Святошинська районна державна адміністрація надала приміщення для роботи, де розмістили меблі, обладнання та почали проводити заняття для дітей.

Торецьк
Юлія Шуріберко з прапором Торецька у хабі. Фото: Східний Варіант

«Спочатку ми відкрилися саме для дітей, які стали вимушеними переселенцями. І не тільки з Торецької громади, а і взагалі з Донецької області, Луганської, Запорізької, Херсонської та інших. Також ми працюємо для дітей, які живуть у тутешньому районі. Вони також приходять до нас на різні заходи», — розповідає Юлія.

Торецьк
Юлія Шуріберко. Фото: Східний Варіант

Тож у торецькому соціально-психологічному хабі Києва за адресою Крамського, 10 культурно-мистецькі заняття проводять для всіх дітей без виключення. З цього й починалася робота хабу. Та з часом послуги для переселенців розширилися: почали видавати харчові продукти, влаштували бібліотеку, стали запрошувати юристів та фахівців Пенсійного фонду для консультацій.

Торецьк
Дитячий простір у хабі. Фото: Східний Варіант
Торецьк
Бібліотека хабу. Фото: Східний Варіант
Торецьк
Фото: Східний Варіант

Місце зустрічі для тореччан

У хабі видають один набір харчових продуктів на родину. До нього входить борошно, олія, тушковане мʼясо, згущене молоко, печиво, макарони та різні крупи. Сумарно він важить 8 кг.

Торецьк
Коробки з харчовими продуктами. Фото: Східний Варіант

Щоб отримувати такі пакунки, тореччани попередньо реєструються. Для цього людині потрібно зателефонувати до хабу та повідомити про бажання зареєструватися. Фахівці проконсультують її телефоном та призначать день, коли людина зможе прийти безпосередньо до хабу та принести документи (паспорт, ідентифікаційний код та довідку ВПО). Після реєстрації людина та її родина отримуватимуть відповідно до графіка гуманітарні набори з їжею.

Торецьк
Фото: Східний Варіант

Також на базі хабу свої прийоми організовують юристи БФ «Право на захист» та фахівці Пенсійного фонду. Вони консультують тореччан із питань переоформлення документів, подачі заяв про пошкоджене чи зруйноване житло, пенсійних та соціальних виплат. Докладніше про графік їхнього прийому представники хабу інформують у спільнотах в Telegram та Viber.

Торецьк
Фото: Східний Варіант

Для переселенців із Торецька у Києві працює сімейний лікар. Його кабінет знаходиться в обласній лікарні інтенсивного лікування міста Маріуполь за адресою вул. О. Довженка, 3. Тут тореччани можуть заключити декларацію з лікарем, отримати консультацію, ліки, електронні рецепти та направлення до вузькопрофільних спеціалістів.

Торецьк
Дитячий простір у хабі. Фото: Східний Варіант

Прийоми в сімейного лікаря, а також усі послуги в хабі — безплатні.

«Ми намагаємося показати людям, які залишаються в Торецьку, що життя триває далі. І що з міста можна виїжджати, і не боятися цього. Ми намагаємося надати такі умови, щоб людям було комфортно, щоб вони не їхали невідомо куди, а щоб мали змогу звернутися до когось. Ми тут, наші колеги тут, лікарі тут. Тож люди не залишаться наодинці», — каже Юлія Шуріберко.

Торецьк
Фото: Східний Варіант

Куди звернутися?

Соціально-психологічні хаби Торецької громади в місті Києві розташовані за адресами:

  • вул. І.Крамського, 10. Номер телефону: 050 832 43 01. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 9:00–17:00.
  • просп. Відрадний, 90е. Номер телефону: 050 832 43 01. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 9:00–17:00.
  • вул. Юрія Кондратюка 2а, кабінет 7. Номери телефону: 097 725 05 10; 095 244 46 42. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 8:00–18:00.
  • вул. Чигорина, 8. Номер телефону: 095 244 46 42; 066 640 64 62. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 8:00–16:00.

У Дніпрі:

  • вул. Тиверська, 4. Номер телефону: 050 728 19 34. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 9:00–16:00.
  • проспект Дмитра Яворницького, 36 (освітня локація), кімната 20. Номер телефону: 050 220 79 28; 099 046 13 87. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 14:00–17:00.
  • пр. Слобожанський, 40а, каб. 12. Номер телефону: 099 224 31 02. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 8:00–16:00.

У Черкасах соціально-психологічних хаб працює за адресою вул. Добровольського, 20. Номер телефону: 095 138 14 64. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 8:00–16:00.

У Хмельницькому хаб працює на вул. Соборна 9, каб. 302. Номер телефону: 093 412 44 14. Часи роботи: з понеділка до пʼятниці 8:00–16:00.

Дізнаватися новини з хабів можна у Telegram  або Viber

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
04 Травня Субота
16:16

У російському МВС оголосили в розшук президента Зеленського, — ЗМІ

16:14

Історія Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського
15:54

На Донеччині ліквідували 10 пожеж за добу

15:51

Цього тижня росія здійснила понад 380 обстрілів українських регіонів, — Зеленський

15:41

Луганщина спрямувала ще понад 150 млн гривень на пенсії

15:34

Ще 12 тисяч родин на Донеччині мають світло завдяки енергетикам

15:21

Мінфін розробляє нові критерії верифікації виплат ВПО

14:52

В окупованому Маріуполі загарбники повернули платний проїзд у міському транспорті

14:25

ВПО, які отримують пенсію в Ощадбанку, одержать виплати після проходження ідентифікації, — Мінреінтеграції

14:00

Творці фільму "Євродонбас" презентують вуличну виставку про культурну спадщину Донеччини та Луганщини

Творці фільму "Євродонбас" презентують вуличну виставку про культурну спадщину Донеччини та Луганщини
13:40

Луганська ОВА передала прикордонникам та військовим медикам автотранспорт

13:28

На Донеччину доставили ще майже 14 000 кілограмів гуманітарної допомоги

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: