UA
RU UA
14 Березня 2024, 18:43
4117
Марина Кучеренко: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Донеччини
Досьє

Марина Кучеренко: досьє громадської діячки, активістки, волонтерки з Донеччини

Кучеренко Марина — громадська діячка, активістка, волонтерка з Добропілля, що на Донеччині. Засновниця Громадської організації «Твори Добропілля», співзасновниця та інвесторка вільного простору RePost, який згодом трансформувався у волонтерський штаб.

Східний Варіант поспілкувався з Мариною Кучеренко та зібрав основні факти про життя та діяльність громадської діячки.

Освіта

Народилася у шахтарському містечку Добропілля, що на Донеччині в сім'ї гірників — всі члени сім'ї працювали у вугільній промисловості. Після закінчення місцевої загальноосвітньої школи вступила до Донецького гірничого технікуму ім. Є.Т. Абакумова.

Згодом продовжила навчатися у Донбаській державній машинобудівній академії. За фахом — діловод, фінансистка. Марина пригадує, що з юних років була активною і брала участь у різних заходах, зокрема як ведуча.

Її свідома громадська діяльність, за словами Марини, почалась з ГО «АХАЛАР», що в Чернігові, де вона пройшла річний курс навчання з громадської активності. 

«Для мене ця організація дуже важлива. Це був перший тренінг у моєму житті, який перевернув моє життя», — ділиться Марина.

Трудова та громадська діяльність

Трудову діяльність розпочала у Добропільському міжрайонному суді, де пропрацювала секретарем близько 5 років. У 2008 почала займатись підприємництвом. З початком російського вторгнення на сході України у 2014 її рідне Добропілля теж відчуло ворожі «поштовхи». 

«У 2014 році почалося захоплення Донецької області. По всіх містах зривали наші прапори і скидали, топтали, рвали на шматки. Цей жах тривав декілька тижнів. В якийсь час в Добропіллі зняли всі прапори, щоб не провокувати, та не допустити вандалізму. Місто було ГОЛЕ і так само себе відчувала я. Нерозуміння, що відбувається, чи захопили, чи ні. Біль, — пригадує Марина тодішні події. — А потім вони замайоріли! По всьому місту. Кожного вечора ми робили прогулянку, від райвиконкому, до міськвиконкому, поліції, 7 школи та додому. Біля кожного прапора я включала гімн та плакала. Бо державний прапор, це як броня, яка захищає серце».

Досьє Марина Кучеренко
Марина Кучеренко. Фото з особистої сторінки у Facebook

Протягом 2015-2018 років Марина разом з однодумцями займалась озелененням Добропілля. Спільними зусиллями вони висадили 8000 кущів троянд та 2000 дерев. Громадська активістка створила ініціативну групу «Клумбний рух». Учасниками руху стали зокрема і ВПО, які переїхали до Добропільської громади після 2014 року. 

Така діяльність по доброустрою міста надихнула Марину та ще кількох організаторів створити Громадську організацію «Твори Добропілля», яка працює за напрямком «Соціальна згуртованість та безпека».

Згодом у 2020 члени та членкині ГО та активні мешканці громади, до яких відносилась і Марина, створили вільний простір RePost. Вони за власні кошти придбали приміщення. До ремонту та наповнення обладнанням долучилися благодійники через різні ініціативи. Там  почали проводити волонтерські зустрічі, культурні та навчальні заходи. За кілька років Марина Кучеренко, як менеджерка, реалізувала 22 проєкти.

Досьє Марина Кучеренко
Марина Кучеренко. Фото з особистої сторінки у Facebook

Крім цього ГО «Твори Добропілля» увійшла до «Коаліції 1325 Донеччини» і саме Марина стала представницею організації та долучилася до ініціативи «Просування Порядку денного «Жінки, мир, безпека» шляхом локалізації та імплементації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 у Східній Україні».

«Ми одна із перших організацій, які підписали цей меморандум. Це було настільки важливо на той час, коли це відбувалося, що я свідомо йшла у цей напрямок, розуміючи наскільки він актуальний для нашого суспільства. Це для мене важливий аспект», — розповідає Марина.

У 2021 році ГО «Твори Добропілля» реалізували проєкт «Табір рівності — стоп домагання», мета якого — навчити правової обізнаності та навичкам розповсюдження інформації на тему «Запобігання та протидія сексуальним домаганням та іншим формам сексуального насильства в публічних просторах та закладах». Учасниками проєкту стали студенти, поліціянти, представники освітніх та культурних закладів Добропільської громади Донецької області. 

«Це був перший великий проєкт, у якому я була керівницею і саме з нього почалась моя діяльність, як менеджерки проєктів», — говорить Марина.

Одночасно з цим у вільному просторі RePost проводились зустрічі «Бурчики» (Будуємо Україну Разом) до яких доєдналися понад 100 волонтерів.

Досьє Марина Кучеренко
Марина Кучеренко та учасники вільного простору «RePost». Фото із соціальних мереж

Трансформація вільного простору RePost

Повномасштабне вторгнення росії на територію України у лютому 2022 внесло свої корективи у роботу та діяльність Марини Кучеренко. Вона зайнялася трансформуванням вільного простору RePost у Волонтерський штаб, який став одним із  центрів  видачі гуманітарної допомоги. До роботи штабу почали долучатися волонтери, які допомагали, інформували та комплектували набори гуманітарної допомоги.

У квітні 2022 Марина Кучеренко очолила Гуманітарний штаб Добропільської громади. Вона з однодумцями налагодила видачу харчових продуктів та ліків для тих мешканців, які залишились у Добропіллі. 

«Гуманітарний штаб у Будинку культури залишився без працівників, бо усі виїхали. Тому я пішла працювати туди, стала керувати ним, потихеньку зібрала команду з тих людей, що залишилися у Добропіллі або приїхали до нас з інших населених пунктів» — пригадує пані Марина.

Робота простору RePost була призупинена: хтось виїхав, інші — працювали у Гуманітарному штабі. Марина Кучеренко додає:

«Тоді ми просто не мали фізичної можливості займатися простором RePost, щодня працюючи у Гуманітарному штабі. Було дуже складно: державної допомоги ще не було, ми видавали тільки те, що приходило від волонтерів, а за день за допомогою приходило 300-350 людей».

Також Марина почала шукати кошти та підтримку від міжнародних організацій, аби мати змогу закупляти гуманітарну допомогу. Впродовж 2022 року вдалося залучити понад 2 мільйони гривень.

Досьє Марина Кучеренко
Марина Кучеренко. Фото з особистої сторінки у Facebook

Наприкінці 2022 року Марина разом з учасниками ГО «Твори Добропілля» переключилася на діяльність своєї організації та створила Інформаційний гуманітарний штаб на базі вільного простору RePost. Це інформаційний канал для ВПО про порядок подання заявки на отримання будь-якої допомоги. 

Нині Марина з колегами займається розвитком інформаційного простору, дитячого простору у RePost та співпрацею з міжнародною організацією.

«Ми стали партнерами Міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді». За останні півтора року ми дуже щільно співпрацюємо з цією організацією і реалізуємо Гуманітарні проєкти на підтримку ВПО, вразливих верств населення, — розповідає Марина, — видаємо засоби гігієни, білизну, постільну білизну, пічки з посудом, дрова. У цьому напрямку ми вже отримали близько 10 млн гривень. І ще один напрямок — психологічна підтримка та розвиток дитячого простору «Лагідний до дітей»  в RePost».

Сім'я

За словами Марини, її сім'я це перш за все однодумці. Всі рідні стали інвесторами RePost: мама, сестра, син, племінник, його дружина. 

«Найбільше досягнення в моїй родині, це відносини з сином. З початку його виховувала я, а потім, вже він виховував мене, як громадську діячку, — ділиться Марина, —  Всі проєкти, всі ініціативи ми прописуємо разом. На будь-яку мою ідею, яка вона не була «бредова» він каже: «Мама, супер! Пишемо проєкт!»

Син Марини, Реваз Татеішвілі, є членом ГО «Інша освіта» та співзасновник ГО «Твори Добропілля».

«Він багато робить як для нашої громадської організації, так і для розвитку RePost. У нього великий досвід громадської діяльності», — ділиться волонтерка.

Досьє Марина Кучеренко
Марина з сином. Фото з архіву Марини

Мама Марини також підтримує її у волонтерській діяльності та надихає її словами, якими поділилась волонтерка:

«Допомога потрібна не тим, хто про неї просить, а тим, хто не може сам собі допомогти» — це фраза моєї мами. Люди, які прикуті до ліжка зазвичай вже не просять про допомогу. Саме на таку категорію людей направлена наша діяльність останнім часом».

Соціальні мережі

Особиста Facebook-сторінка Марини Кучеренко.

Інформаційний гуманітарний штаб — Телеграм

Вільний простір RePost — Facebook

ГО «Твори Добропілля» —  Facebook, Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Досьє

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Що відбувається

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Розбір

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

Важливо

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

Репортаж

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

Антифейк

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

03 Травня П’ятниця
15:47

Учням шкіл в Краматорську допоможуть добратися до місць здачі національного мультипредметниого тесту у Дніпрі

15:34

На Донеччині відновлено електропостачання у 6 населених пунктів

15:29

"Янголи спасіння" продовжують підтримку людей у Покровську будівельними матеріалами для відновлення (фото)

15:11

Філашкін офіційно представив новопризначеного очільника Костянтинівської МВА

14:43

Окупанти розпродують Азовське узбережжя, пансіонати та бази відпочинку, — Центр національного спротиву

14:24

Ворог планує розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар'їнки, — військові

14:11

У Покровському районі на пожежі загинув чоловік

13:59

Сили оборони покращують власне тактичне положення на Куп’янському напрямку

13:58

Що відбувається "Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України
13:35

Керівництво Луганської ОВА провело нараду щодо організації мобілізації державних службовців

13:23

У Краматорську зʼявився ще один світлофор з кнопкою виклику (фото)

12:53

На Куп’янському напрямку знищено польовий склад боєкомплекту та уражено позицію ворожих мінометників (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: