Дати вулиці ім'я: для українських захисників в Лисичанську збудують мікрорайон

На якому етапі проєкт, хто має право на житло і що обіцяє місцева влада

У Лисичанську, що на Луганщині, планують побудувати район з приватними будинками для учасників АТО/ООС та сімей загиблих воїнів. 

Вже сьогодні містянам пропонують назвати 8 нових вулиць майбутнього мікрорайону. 

Де будуватимуть?

Планують побудувати 163 приватні будинки на пустирі на території 41 мікрорайону Лисичанська.  Вже є земельний план забудови, розповіла начальниця відділу земельних відносин управління власності Ірина Орзул. 

Фото Восточный вариант

“Вже останній етап на сьогодні розробки земельної документації. Для того, щоб землі були розподілені між учасниками АТО, необхідно було розробити містобудівну документацію. І ми не могли почати цю процедуру без містобудівної документації. Вона зараз вже розроблена. Останній етап — отримання паперових екземплярів. Після чого всім учасникам АТО, які на сьогодні стоять у нас на обліку, будуть направлені листи з повідомленням, що вони вже можуть приступити до оформлення. Крім того, у нас на сайті військово-цивільної адміністрації є розділ учасникам АТО. Там буде теж розміщена відповідна об’ява”, — пояснює чиновниця.

Розмістять будинки на восьми вулицях. Вони ще поки не мають назв. Загальна площа мікрорайону складатиме 21 гектар. 

Фото Восточный вариант

Ірина уточнила, що ділянки розраховані тільки під будівництво житла, під, навіть невеличкі, сільськогосподарські угіддя місця не буде

На перших етапах плану з міського бюджету вже виділили близько 200 тисяч гривень. Про фінансування наступного етапу вже є певні домовленості, кажуть у ВЦА. 

“З розробкою другого етапу ми звернулися до керівництва міста. Нас керівництво міста підтримало. І вже у 2021 році нам нададуть фінансування на розробку другого етапу”, — каже головна архітекторка управління будівництва та архітектури ВЦА Олена Олейніченко. 

Хто житиме в новому мікрорайоні?

Отримати тут земельні ділянки можуть як учасники АТО та ООС, так і члени родин загиблих військовослужбовців, кажуть у ВЦА. 

“Попадає категорія людей, які мають статус учасника АТО або ООС. Відповідно до закону про статус учасників війни та їхній соціальний захист, сюди підпадають не тільки діючі військовослужбовці, а й ті, хто звільнений в запас і має на руках діюче посвідчення. Строк подання заявки необмежений. Якщо ми використаємо ці земельні ділянки, ми будемо розробляти новий план. Взагалі, у Лисичанську достатньо землі, аби кожен ветеран міг збудувати собі житло”, — розповіла Ірина Орзул. 

Фото Восточный вариант

Окрім безпосередньо ділянок під будинки, за планом у мікрорайоні має бути й відповідна інфраструктура, аби жителі та їхні сім'ї почували себе комфортно. 

“Передбачені тут дитячі майданчики, спортивні майданчики, два магазини. Також слід зауважити, що цей район буде під охороною”, — розповіла Олена Олейніченко. 

Плюс, за нещодавньою інформацією від голови військово-цивільної адміністрації Лисичанська Олександра Заїки, спортивний комплекс із басейном, що декілька років стояв порожній, наступного року передаватимуть громаді. Тож майбутні мешканці зможуть користатися й сучасним спорткомплексом. 

Як назвати вулиці?

Поки будинки для захисників є тільки на генплані, назви вулиць ще не вказано. У ВЦА кажуть, що право вибору вирішили надати безпосередньо містянам. 

“Уже з першого грудня можуть звертатися в управління архітектури з обґрунтуванням, кожна пропозиція в топоніміці повинна бути обгрунтованою, тобто ім'я людини, його досягнення, подвиги, або на честь якихось батальйонів, тощо”, — каже головна архітекторка. 

Фото Восточный вариант

Думка ж лисичан щодо назв вулиць поділилася на кілька умовних категорій. Проводячи опитування наші кореспонденти стикнулися із трьома категоріями містян. 

“Аби довести свою ідентичність та подражнити, так би мовити, наших ідеологічних ворогів, пропоную назвати вулиці, приміром, Олекси Тихого, Василя Стуса, “небесної сотні”, імені “кіборгів”, тощо”, — розповідає колишній боєць 53-ї окремої механізованої бригади Володимир. 

“Звісно, що не потрібно називати вулиці іменами якихось умовних “Моторол” та “Гіві”, але хочеться чогось нейтрального. Виноградна, Садова вулиця. Не знаю”, — розводить руками місцева жителька Наталя. 

“Ми вивчені на інших героях. Скільки в нас загиблих шахтарів? Наших, лисичан! Чому їхніми іменами не назвати вулиці? Я вважаю, це буде правильно. Адже тут —  шахтарський край”, — розмірковує колишній гірник, пенсіонер Микола. 

Загалом же опитування містян триватиме до першого лютого наступного року.

Затверджувати назви вулиць із урахуванням думки містян будуть самі мешканці мікрорайону. Їх офіційно запросять до військово-цивільної адміністрації, аби обговорити це питання та вже колегіально остаточно ухвалять рішення. 

Які назви носитимуть вулиці, де оселяться ветерани, дізнаємося з часом. 

Последние новости

  • Суспільство

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Донеччанка Тетяна Зез вже понад 10 років досліджує унікальні орнаменти вишиванок української інтелігенції минулих століть.… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

На захоплених територіях сходу України ворожа пропаганда тісно вплетена в різноманітні аспекти життя. Спортивні союзи,… Read More

19 години назад
  • Війна з РФ

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Окупанти не приносять нічого на українські землі, крім війни, бідності та розрухи. Підвищення цін на… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Як вплинуло повномасштабне вторгення рф на керамічну сферу в Донецькій області? Які є перспективи для… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Цієї неділі, 28 квітня, переселенка з Маріуполя Ксенія Гузь представить перформанс “Октава мого життя”. У… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Нещодавно російські ЗМІ почали розповсюджувати заяву радника ватажка так званої «днр» Ігоря Кімаковського, що начебто… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.