"Вмовляємо, щоб виїхали з дітьми": чим живе сьогодні Бахмут

Скільки людей залишається у Бахмуті? Чи отримують вони належну допомогу? Та як сьогодні евакуюють мешканців міста? “Східний Варіант” дізнався деталі у місцевої влади

З початку року ситуація в районі Бахмута ускладняється. Російські війська активно намагаються захопити місто. Фіксується просування ворога з півночі та півдня, та українські захисники мужньо тримають оборону. І хоча місто постійно обстрілюється з важкої зброї противника, люди тут все одно залишаються.

Українські захисники на Бахмутському напрямку. Фото: Армія inform

“Східний Варіант” дізнався про те, як допомагають мешканцям міста, чи залишаються тут досі діти та як можна евакуюватися.

У громаді залишається близько 6 тисяч жителів, з них 152 дитини

Міська рада Бахмута залишається у місті. Мер Олексій Рева важливі наради проводить у Костянтинівці, увесь інший час знаходиться у місті для швидкого реагування.

Пошкоджена лікарня у Бахмуті після ворожого обстрілу. Фото: Бахмутська міська рада у Facebook

Сьогодні на території Бахмутської громади залишається понад 6 тисяч людей. Ще у листопаді ця цифра сягала 15 тисяч. Тож люди продовжують виїжджати та евакуюються. За словами начальниці відділу пресслужби Бахмутської міської ради Наталі Кисиличиної, у громаді залишається 152 дитини, з них 13 дошкільнят. Залишається й одна багатодітна родина, де троє дітей. З батьками постійно ведеться інформаційна робота щодо необхідності виїхати, щоб, в першу чергу, врятувати дітей.

Фото: міськрада Бахмута у Facebook

“Вмовляємо, щоб виїхали з дітьми, розказуємо про гарантії від держави, якщо люди виїжджають, про виплати, про допомоги, як все зробити. Евакуація продовжується від обласної адміністрації. Наразі мешканців зустрічають у громадах Черкаської області. Є евакуаційні групи поліції “Білі янголи”, ДСНС, волонтерів. Усі вмовляємо людей, особливо з діточками”, – розповідає Наталя Кисиличина.

Номери телефонів для евакуації знаходяться у пунктах видачі гуманітарної допомоги, пунктах обігріву, пунктах незламності. Мобільний зв’язок у місті поганий, та іноді можна додзвонитися. Містяни вже знайшли окремі місця, де зв’язок може ловити краще. До того ж можна звернутися особисто до місцевих волонтерів на пунктах гуманітарної допомоги або обігріву, до поліції чи ДСНС.

Мешканцям роздають газету з потрібною інформацією. Фото: Бахмутська міська рада у Facebook

“Люди, які залишаються без зв’язку з зовнішнім світом, коли майже відсутній мобільний зв’язок, завозимо двічі та місяць газету, роз’яснюємо, показуємо історії людей, які не хотіли виїжджати, але зробили це і вже адаптувалися”, – розповідає Наталя Кисиличина. 

Мешканцям регулярно надають гуманітарну допомогу, ліки та воду

У місті працюють пункти обігріву та пункти незламності. Тут мешканці можуть отримати гарячий напій, зігрітися, підзарядити телефон, отримати доступ до Інтернету. Є змога отримати потрібні ліки за допомоги волонтерів. 

Людей намагаються максимально забезпечити усім необхідним. У пунктах видачі гуманітарної допомоги усі можуть отримати харчові набори, засоби гігієни, а також технічну та питну воду. Три рази на тиждень міська рада завозить 7 тисяч буханок хліба, які потім роздають усім мешканцям.

Гуманітарна допомога для містян від БФ “Україна на Крилах Надії”. Фото: Бахмутська міська рада у Facebook

 Сьогодні проблема води одна з найгостріших у Бахмуті. Питну воду видають на пунктах допомоги, а технічну допомагають розвозити по мікрорайонах рятувальники ДСНС. Додатково зараз розробляється проєкт двох свердловин для більшого забезпечення водою мешканців.

“Іноді, коли мешканці не можуть дістатися пункту допомоги, ми розвозимо набори самостійно по підвальних приміщеннях та сховищах, де скупчуються люди. Адреси пунктів гуманітарної допомоги незмінні за весь час, уже всі про них знають. Працює “сарафанне радіо”, усі дізнаються. Велика дяка нашим волонтерам, які постійно працюють, привозять допомогу, розвозять, знають, де хто ховається. Велика їм подяка”, – говорить Наталя Кисиличина.

Волонтери привезли допомогу

За осінь та початок зими бахмутянам було роздано близько п’яти тисяч буржуйок. З понеділка по п’ятницю у спеціальному пункті видачі матеріалів для опалення містяни можуть отримати дрова, вугілля чи паливні брикети. 

Майже 80% житлового фонду сильно пошкоджено

Станом на 7 лютого пошкоджень зазнали 4234 житлові будинки. З 368 багатоквартирних та 3866 приватних будинків. Загалом відсоток пошкодженого житлового фонду у місті оцінюється приблизно у 79,2%. Точну кількість руйнувань поки що неможливо через постійні обстріли та активні бойові дії.

Наслідки ворожих обстрілів. Фото: Бахмутська міська рада у Facebook

Сьогодні у місті продовжують працювати чотири продуктові магазини, один будівельний та один автомобільний магазини. 31 січня у Бахмуті зачинилась остання аптека. Будівля, де вона розміщувалась, була пошкоджена у результаті обстрілу. Та аптеки продовжують працювати в амбулаторіях міста. Тут мешканці можуть отримати ліки, якщо ті є у наявності. Наприклад, інсулінозалежні пацієнти можуть отримати інсулін. 

У місті продовжують залишатися лікарі. Це троє лікарів первинної та п'ятеро вторинної допомоги, а також терапевти та педіатри. Машин швидкої допомоги у Бахмуті вже немає, за можливості вони їдуть з Костянтинівки або Часів Яру. 

У разі поранень мешканців від обстрілів, потерпілих допомагають оперативно доставити у медичні заклади Костянтинівки або Часів Яру рятувальники ДСНС. 

Також міська рада Бахмута продовжує закликати містян якомога швидше евакуюватися у більш безпечні регіони.

Гаряча лінія з гуманітарних питань 095-202-31-87

Гаряча лінія з евакуації 095-498-76-15

***

Последние новости

  • Суспільство

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

10 років тому в Донецьку відбувся останній станом на зараз мітинг на підтримку України. Він… Read More

49 хв. назад
  • Суспільство

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

У 1721 році ландрат Микита Вепрейський та комендант Бахмутської фортеці Семен Чирков уперше взяли проби… Read More

10 години назад
  • Суспільство

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Донеччанка Тетяна Зез вже понад 10 років досліджує унікальні орнаменти вишиванок української інтелігенції минулих століть.… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

На захоплених територіях сходу України ворожа пропаганда тісно вплетена в різноманітні аспекти життя. Спортивні союзи,… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Окупанти не приносять нічого на українські землі, крім війни, бідності та розрухи. Підвищення цін на… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Як вплинуло повномасштабне вторгення рф на керамічну сферу в Донецькій області? Які є перспективи для… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.