UA
RU UA
12 Березня 2023, 16:14
6850
"Працюємо на два міста": як кафе "Ria-Pizza" з Краматорська релокувалось до Києва
Репортаж

"Працюємо на два міста": як кафе "Ria-Pizza" з Краматорська релокувалось до Києва

Історія “Ria-Pizza” починається 24 грудня 2011 року, коли Дмитро Ігнатенко разом з трьома співзасновниками вперше відкрили двері закладу відвідувачам у Краматорську. Всі 11 років кафе з радістю зустрічало гостей, аж поки у 2022 році по місту не полетіли ворожі ракети. Весною минулого року керівництво вирішило переїжджати до Києва, де і починається нова історія “Ria”.

Заклад чекає на гостей у Печерському районі Києва. На вході люб’язно зустрічають офіціанти, які запрошують пройти до зали. Східний Варіант поспілкувався з керуючою кафе, яка розповіла про переїзд всієї команди до столиці, про спільні зустрічі краматорців у закладі та відновлення роботи “Ria” у прифронтовому  Краматорську.

Як команда зустріла повномасштабне вторгнення

“На початку повномасштабної війни ми півтора місяця працювали на доставку, також безплатно годували працівників патрульної поліції, військових і волонтерів. Потім ми зіткнулися з дефіцитом продуктів у місті, але завдяки волонтерам знаходили необхідне і продовжували роботу. У такому режимі ми працювали до 6 квітня, адже на початку квітня ситуація якраз загострилась і персонал почав виїжджати з міста”, — згадує керуюча закладу.

8 квітня 2022-го року рф вдарила “Точкою-У” по залізничному вокзалу Краматорська, саме після цієї трагедії керівництво вирішує зачиняти кафе повністю.  

Переїзд до Києва

У процесі вибору міста для релокації бізнесу думали про Львів, Дніпро, Кам’янське та Київ. Власники зупинилися на Києві через доступну оренду, хорошу локацію та перспективи зростання. Вже у травні команда знаходить у столиці приміщення та організовує спільний переїзд.

кафе Ria-Pizza з Краматорська Київ_04
Фото: Східний Варіант

“Десь 14 травня ми вперше побачили це місце і вже за 10 днів перевезли усі меблі з Краматорська. Переїзд бізнесу здійснювали за свої кошти. Спочатку ми їздили за речами самостійно, потім нам допоміг хлопець, який займався перевезенням. Він по відеозв’язку остаточно забрав усі необхідні меблі та речі до Києва. До відкриття були готові вже 29 травня”, — розповідає жінка.

кафе Ria-Pizza з Краматорська Київ
Фото: Східний Варіант

Власники орендували трикімнатну квартиру для команди на три місяці. Усі працівники переїхали до Києва, тому сім’я “Ria-Pizza” збереглася у повному складі.

кафе Ria-Pizza з Краматорська
Фото: Фейсбук “Ria-Pizza”

Відновлення роботи кафе у Краматорську

“Ria” відтепер працює не тільки у Києві, сміливці вирішили відновити у жовтні діяльність у прифронтовому Краматорську, аби життя мешканців тривало і надалі, попри важку ситуацію на Донеччині. 

Таке рішення пов’язано з українським контрнаступом восени, коли було звільнено Лиман, Ізюм та інші населені пункти. Ситуація у місті тоді трохи стабілізувалась. Однак, повністю небезпека не минула.

“Восени біля закладу стався приліт, через це було пошкоджено дах та розбився деякий посуд. У таких стресових умовах працювати колегам там надзвичайно важко”, — розповідає керуюча. 

До повномасштабного вторгнення, окрім піцерії, у “Ria” працював кейтеринг, лаунж-бар, караоке, нічний клуб, крамничка делікатесів з фермерською продукцією та банкетний зал. Під час війни цих послуг немає.

кафе Ria-Pizza з Краматорська у Краматорську
Фото: “Ria-Pizza” у Краматорську

Тоді у жовтні один зі співзасновників поїхав до Краматорська, де і почав займатися відновленням кафе. Наразі там працюють люди зі старого складу, проте прийшло чимало і новеньких співробітників. Команда розширюється і дотепер. 

“Багато краматорців почали відвідувати заклад відразу після відкриття. Для прифронтового міста там щодня чимало гостей. Працівники, які зараз у Краматорську, — справжні молодці,” — каже керуюча кафе.

Теплі зустрічі з краматорцями у Києві

Команда розповідає, що на початку було складно знайти постачальників у столиці:

“Ми не знали до кого звертатися, шукали постачальників у супермаркетах на початку, а вже потім постачальники почали самі пропонувати нам співпрацю”.

Але не тільки труднощі чекають у процесі переїзду. Підтримка своїх людей завжди поряд, і в цьому заклад переконався. 

“У вересні громадська організація запропонувала нам провести зустріч, на яку прийдуть переселенці з Краматорська. І це була вдала ідея, тоді завітало дуже багато краматорців, навіть не вистачало на всіх місць”, — з усмішкою згадує той день керуюча “Ria”.

За словами жінки, люди ностальгували, знайомилися, показували одне одному фото рідного міста. У кафе панувала родинна атмосфера. Усі були раді побачити частинку свого міста, навіть ті ж меблі, які перевезли із самісінького Краматорська зігрівали душу.

кафе Ria-Pizza з Краматорська Київ_08
Фото: Східний Варіант

Крім того, команда розповідає, що відтепер постійними клієнтами стають і кияни. І це не дивно, адже вишуканий інтер’єр, різноманітні та смачні страви приваблюють місцевих. У меню є все: від соковитої піци до судака з мідіями та соусом черрі.

кафе Ria-Pizza з Краматорська Київ_06
Фото: Фейсбук “Ria-Pizza”

До кафе ми завітали у середу в обід, тому хтось із відвідувачів замовляв ланч, а хтось швидко забігав випити чаю, аби потім знову бігти у справах. 

“Ми помітили, що у Києві гості віддають перевагу першим, другим стравам і салатам, коли у Краматорську відвідувачі частіше замовляли суші та піцу. Тому смаки трішки відрізняються у містах”, — діляться працівники.

кафе Ria-Pizza з Краматорська Київ_07
Фото: Східний Варіант

Сьогодні до “Ria” долучаються нові члени команди, заклад прагне і надалі розвивати свою справу та не зупинятися. 

Ознайомитися зі стравами та новинками у кафе можна в їхньому Інстаграм.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

13 Травня Понеділок
11:43

19 разів російська армія обстріляла Донеччину: постраждали три райони (фото)

10:59

Протягом доби на Донеччині 10 з 18 пожеж виникли через російські обстріли (фото)

10:44

За останні дні росіяни зруйнували та пошкодили щонайменше дев'ять домоволодінь у Невському

10:16

Знай наших Рекорд України та "золото": паверліфтери з Мирнограда взяли участь у чемпіонаті Європи

09:44

Російська армія завдала авіаційних ударів по Твердохлібовому та Білогорівці на Луганщині

08:59

На Донеччині російські загарбники вбили двох людей: ще двох поранили

08:52

Сили оборони знешкодили ще 1 740 окупантів і 31 ворожий танк

08:14

Уночі російські війська обстріляли Селидове ракетами С-300 (фото)

12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

21:53

У Міноборони розʼяснили, як відбуватиметься мобілізація авто

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: