Не бійся дати відсіч. Як жінкам захистити себе від гендерно зумовленого насильства

З 1991 року міжнародна спільнота під егідою Організації Об’єднаних Націй підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян і громадянок та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу з 25 листопада до 10 грудня роблять усе можливе, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства.

Одне з ганебних явищ, яке існує сьогодні — це гендерно-зумовлене насильство, під яким зазвичай розуміють насильство проти жінок.

В ООН зазначають, що пандемія погіршила ситуацію, оскільки постраждалі від насильства залишилися сам з на сам з кривдниками. Нікуди не зникає і насильство, що скоюється у громадських місцях, це, зокрема напади з метою пограбування або сексуального насильства.

«Східний варіант» розбирався, як жінки можуть захистити себе від гендерно зумовленого насильства та куди можуть звернутись за допомогою.

Сумна статистика

Гендерно зумовлене насильство — це насильство, яке вчиняється до осіб через їхню стать або стосується переважно осіб певної статі. Це крайній вияв дискримінації за ознакою статі, постраждалими від якого найчастіше стають жінки. Насильство не просто погіршує якість життя людини, воно впливає на психічне і фізичне здоров’я. Окрім того, насильство послаблює економічну позицію жінки.

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, а також інші міжнародні документи виділяють багато видів гендерно зумовленого насильства, починаючи від переслідування і закінчуючи фізичним та сексуальним насильством, які можуть бути підвидом домашнього насильства, і навіть вбивством.

Фото: Східний варіант

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно кожна третя жінка у світі протягом життя була жертвою фізичного і/або сексуального насильства зі сторони партнера, або сексуального насильства з боку іншої особи.

«115 тисяч скарг і повідомлень про домашнє насильство було зафіксовано Національною поліцією у 2018 році, у 2019 році їх кількість зросла майже на чверть, а у 2020 році – на 50%. Майже 80% із них було подано жінками; переважна більшість постраждала від повторних випадків насильства з боку своїх колишніх або теперішніх інтимних партнерів», — такі цифри наводить аналітична довідка ООН.

Повір у себе

Добробут дівчат і жінок, а також захист їх від насильства — одна з пріоритетних цілей ООН. В Україні й, зокрема, на сході країни проводяться форуми на тему протидії гендерно зумовленому насильству.

Минулого року за підтримки Програми розвитку ООН у Слов’янську був реалізований проєкт «Повір у себе», в рамках якого жінок навчали самозахисту професійні інструктори.

Фото: Східний варіант

Учасниці розділилися на дві вікові групи та у дружній атмосфері відпрацьовували прийоми самозахисту.

«Кожна з учасниць проєкту має можливість поліпшити свою фізичну форму, напрацювати зв’язки прийомів для захисту у разі нападу зловмисника, а також вивчити та відпрацювати техніку ударів. Більшість жінок та дівчат прийшли на проєкт з нульовим рівнем фізичної підготовки, а також зовсім не мали уяви як поводитися у разі нападу. У процесі постійних занять у жінок та дівчат значно підвищився рівень якісного виконання різних фізичних вправ, значно покращилася фізична та бойова підготовка», — розповіла інструкторка проєкту Яна Дорошенко.

Як жінкам захистити себе?

Стаття 36 Кримінального кодексу говорить про те, що кожна людина має право на необхідну оборону. Стаття визначає самооборону, як набір необхідних дій, спрямованих на захист своїх законних прав та інтересів. Таким чином допускається заподіяння шкоди нападаючому, якої вистачить для того, щоб припинити посягання на ваші права та інтереси вашої персони.

Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту.

Наприклад, умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень карається громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Умисне вбивство карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

У той же час, особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди.

Співробітниця Патрульної поліції Марина Волчкова з 1994 року займається айкідо, а зараз інструктує інших. Раніше вона також проводила заняття з жіночого самозахисту для маріупольчанок. Жінка запевняє: заняття бойовими мистецтвами та спортивними єдиноборствами допомагають впевненіше відчувати себе у небезпечній ситуації.

Фото: Східний варіант

«У кожному спортивному єдиноборстві є прикладні техніки, які вивчаються. І чим більше людина має навиків, тим більше в неї шансів вижити під час нападу, який загрожує життю або здоров’ю», — каже пані Марина.

Пані Марина продемонструвала «Східному варіанту» декілька контрприйомів, які дозволять постояти за себе.
Додайте якоїсь бази щодо природи самозахисту. Підтримки законом.

📌 Прийом №1. Коли нападник схопив вас за руку

Хапаючи вас руку, нападник прагне обмежити ваші дії, щоб вам складніше було вирватися. Не давайте йому такої можливості.

Існує два види захвату. Супротивник може схопити вас однойменною рукою, а може різнойменною.

Фото: Східний варіант

«Найпростіша можливість звільнитись — через пальці, забравши свою руку. У кого, можливо, не вистачає сил, можна допомогти собі іншою рукою. І потім потрібно тікати», — каже Марина Волчкова.

Фото: Східний варіант

📌 Прийом №2. Коли нападник захопив вас зі спини

Іноді нападник може неочікувано схопити вас ззаду. Головне тут — не розгубитися.

«Одразу потрібно притиснути шию до грудей, щоб нападник не підняв руки вище і не почав вас душити. Руками ви маєте пристиснути його руки», — пояснює інструкторка.

Фото: Східний варіант

Потім ви маєте відвести у сторону таз та вдарити кривдника рукою у пах. Таким чином ви вийдете із захвату. Після цього вдарте нападника у пах ще раз ногою та біжіть.

Фото: Східний варіант
Фото: Східний варіант

📌 Прийом №3. Коли нападник схопив вас зі спини та намагається душити

Це варіація минулої ситуації, але з важчими обставинами. У небезпечній ситуації ви можете використовувати зуби та нігті, щоб дати відсіч супротивнику.

Фото: Східний варіант

📌 Прийом №4. Коли нападник намагається скоротити дистанцію між вами

Намагайтесь не підпускати кривдника до себе, щоб не давати йому шансу схопити та знерушити вас.

«Якщо він намагається скоротити дистанцію між вами, використовуйте стоп-удар: супротивник підходить до вас, а ви атакуєте його у коліно», — радить Марина Волчкова.

Фото: Східний варіант

Але тут потрібно розвивати швидкість реакції, оскільки непідготовленим людям може бути складно вчасно зреагувати на наступ.

📌 Прийом №5. Коли нападник намагається вдарити вас ножем

На жаль, іноді зловмисники використовують холодну зброю, на кшталт ножа. Але інструктор з ножового бою зазначає, що перелік прийомів у нападників зазвичай обмежений.

«Як правило, непідготовлені “ножовики”, не спортсмени, наносять два-три удара. Як правило, це верхній удар або нижній удар і іноді боковий», — пояснює голова спортивного клубу «Тотем», інструктор зі спортивного ножового бою Юрій Чуваров.

Фото: Східний варіант

Наприклад, якщо нападник атакує ножем знизу, ви можете перехопити його руку та заломати її.

Фото: Східний варіант

Але інструктори кажуть, що такі складні контрприйоми вимагають тренувань та певної підготовки.

Фото: Східний варіант

До речі, Юрій Чуваров розповідає, що спортивний ножовий бій з’явився в Україні не так давно і підходить для відпрацювання реакції та координації:

«Багато хто намагається займатись ним у якості самооборони, але я категорично цього не рекомендую, оскільки це незаконно і може погано закінчитись. Але він є корисним у якості спорту та засобу відпрацювання координації, точності рухів. Спортивно-ножовий бій підходить для різних вікових груп. По суті, якщо ви будете давати відсіч вільною рукою без ножа, то це буде хороший удар кулаком».

Загальні правила

Ось декілька загальних важливих правил стосовно самозахисту, які ви маєте запам’ятати.

  • Поводьтеся впевнено і спокійно. Якщо йдете вулицею, крокуйте бадьоро і твердо. Відчуваєте себе невпевнено? Удайте, наче ви зараз зустрінетесь з кимось: хлопцем, чоловіком, батьком. Наприклад, удайте, що дзвоните йому.
Фото: Східний варіант
  • Спеціалісти радять для обтяження удару використовувати підручні засоби.

«Окрім рук і ніг для жіночого самозахисту можна використовувати різні предмети, наприклад, сумочку свою, ключі, ручку, брасматик, гребінець. Усі предмети, які будуть у вас під руками, можна використовувати для завдання тичкових ударів», — рекомендує Марина Волчкова.

Затисніть у руці ключ, але не між пальцями, бо це не дозволить сильно зафіксувати предмет і може травмувати шкіру між пальцями. Краще затисніть його гострим кінцем ближче до мізинця.

  • Тримайте кривдника на відстані та не підпускайте близько до себе.
  • Пам’ятайте про слабкі місця опонента: очі, горло, пах, коліна. Також є сонячне сплетіння, але взимку, коли люди носять верхній одяг, потрапити у нього важко.
Фото: Східний варіант
  • Ціль самозахисту — не остаточно знешкодити супротивника, а дати відсіч, щоб виграти трохи часу для втечі у місце, де ви будете у безпеці та зможете попросити про допомогу інших людей або звернутись до поліції.

До того ж з самозахистом важливо не перестаратись, оскільки нападник може звернутися до суду і тоді за скоєні дії доведеться відповідати вам. Пам'ятайте: рівень вашої самооборони має відповідати рівню загрози.

Головне, що потрібно запам’ятати: будь-які прояви насильства стосовно вас — це неправильно. Не варто сприймати це як норму і звикати до цього. Поради та прийми, наведені вище, допоможуть вам постояти за себе, а може навіть врятувати життя.

***

Публікація підготовлена в межах проєкту «Корисні інструкції для безпечного життя», що реалізується ГО «Наш Дім — Слов’янськ» за технічного адміністрування ЗУРЦ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН, та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Последние новости

  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

13 години назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

15 години назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

2 дні назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.