Сучасний та затишний: як мешканці Слов'янська можуть змінити своє місто

«Добрі сусіди — єдина країна» — проєкт, який триває півтора року. Він спрямований на взаємодію міських адміністрацій та ОСББ. Але інтереси, які переслідують організатори та учасники проєкту, набагато ширші: тут розробляють ідеї для покращення простору не лише навколо окремих будинків, а й у всьому місті загалом.

Змінити ситуацію з публічними просторами

Слов'янськ до програми креативного перетворення міського простору, яку просуває Інститут місцевого розвитку за підтримки USAID, приєднався у травні цього року. Тоді Слов'янська міськрада була однією з п'ятнадцяти, хто підписав «Меморандум про взаєморозуміння».

За цей час пройшло вже кілька зустрічей та онлайн-конференцій фахівців київського Інституту місцевого розвитку, представників Слов'янської адміністрації, керівників ОСББ та громадських організацій міста. 

Остання зустріч в онлайн форматі відбулася 18 листопада у стінах Слов'янської міської ради.

На ній експерти проаналізували історію міста, його географічне розташування, архітектуру, пріоритети сучасного розвитку. І в результаті запропонували напрямки, за якими варто насамперед направити сили, щоб перетворити громадські місця міста.

Суть перетворення — змінити ситуацію з громадськими просторами міста, зробивши їх сучаснішими та комфортнішими для містян.

«Насамперед, коли ми взялися за розробку концепції міста, ми звернули увагу на центр. До того ж від міської адміністрації прийшла заявка подумати, що можна зробити з міською площею. І ми запропонували кілька варіантів, які, на наш погляд, можуть змінити функціонал та взагалі зовнішнє сприйняття міської площі», — розповів під час зустрічі урбаніст Володимир Скочко.

Дизайнери представили кілька ескізів, на яких площа Слов'янська представлена ​​як плід найсміливіших розробок архітектури. 

Фахівці пропонують зберегти фонтан та сцену. У всьому іншому площа має зазнати повної концептуальної трансформації.

Також дизайнери та урбаністи представили ідеї перетворення міських парків та набережних. Загалом фахівцями Інституту місцевого розвитку було опрацьовано близько 10 громадських місць, які потребують переосмислення у світлі сучасних міських реалій.

Враховуючи наявність у місті кількох парків, а також те, що стан деяких з них дещо занедбаний, пропонується приділити значну увагу їхньому відновленню та приведенню до вигляду сучасних ландшафтних парків. 

Для цього потрібна повна заміна дорожнього покриття, ретельна реорганізація газонів та інших складових сучасних європейських парків.

Містяни також можуть брати участь

У ході зустрічі було зазначено, що жителі Слов'янська активно приєдналися до створення ідей для перетворення міста.

Координатори проєкту провели опитування, яке виявило точки дотику містян різних верств щодо трансформації міських просторів.

Усі охочі, зайшовши на сайт міськради, могли проголосувати за ті чи інші напрямки креативного перетворення.

Пропонувалося розглянути:

  • міські будинки: комплексна реставрація, ремонт, розфарбовування фасадів, графіті;
  • прибудинкові території: інтеграція артоб'єктів, дизайнерських елементів декору, авто- та велопарковок, урн, місць для заряджання гаджетів, облаштування альтанок;
  • спортивні та дитячі майданчики: бігові доріжки, скейт-майданчики та інше;
  • парки та рекреаційні зони: облаштування клумб, камер відеоспостереження, доріжок із сучасним покриттям, точок швидкого харчування, громадських туалетів, оглядових майданчиків, фотозон та іншого;
  • вулиці та пішохідні зони: облаштування елементів інклюзії, додаткових місць для озеленення, підсвічування пішохідних переходів, загальне освітлення вулиць.

Загалом було запропоновано 20 аспектів доброустрою, за які жителі міста активно проголосували та запропонували свої напрацювання та ідеї.

Після обробки матеріалу експерти виділили 35 ідей, що надійшли від містян. Вони будуть включені в рекомендаційний посібник, який після закінчення програми передадуть відповідним службам Слов'янської міськради.

Результат програми — сучасне та затишне місто

Експерти зазначають, що запропоновані креативні перетворення міста потрібні, щоб пом'якшити враження від сухості візуального сприйняття забудови та занедбаних паркових зон.

Основні завдання запропонованих заходів, це:

1) створення затишку в центральній частині міста та формування унікальної атмосфери комфорту від перебування на локаціях, що межують з парками та скверами;

2) перетворення міського середовища на єдину безперервну систему, елементи якої візуально поєднуватимуться плавними лініями та легкими контурами, що символізують прагнення жителів міста до об'єднання для його відновлення та розвитку.

Такі засоби перетворення ні в якому разі не мають на меті знецінення архітектурної спадщини міста, проте сприяють оновленню його образу та сучасності, враховуючи стрімкий розвиток технологій та прогресивних поглядів сучасного соціуму.

Подавати свої ідеї перетворення міста можна і зараз. Для цього потрібно заповнити анкету. Або написати координаторці проєкту Асі Биковій на електронну скриньку: bykovaasya@gmail.com

Последние новости

  • Суспільство

Сергій Сажко: досьє начальника Шахівської сільської військової адміністрації

Сажко Сергій Миколайович — український політик, народний депутат України VIII скликання. Був головою Курахівської міської… Read More

5 години назад
  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

1 день назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.