UA
RU UA
08 Лютого 2024, 17:36
25509
Виплати для переселенців: для кого продовжуються, а кому припиняться?
Актуально

Виплати для переселенців: для кого продовжуються, а кому припиняться?

З 1 березня 2024 року чисельна кількість переселенців буде позбавлена фінансової підтримки від держави. Ця тема викликала значний резонанс в українському суспільстві. Хто й далі отримуватиме виплати для ВПО? А хто буде позбавлений такої допомоги? Та чому Кабмін взагалі ухвалив рішення про скорочення фінансової допомоги переселенцям?

Ще з 2023 року українська держава почала поступово зменшувати виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). А нещодавно Міністерство соціальної політики повідомило, що вже з 1 березня 2024 року зміняться категорії переселенців, які отримують допомогу. Докладніше про те, хто отримуватиме виплати, а хто ні, читайте в матеріалі Східного Варіанта.

Чому переселенцям скорочують виплати

Станом на 2023 рік, в Україні було зареєстровано близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Приблизно половина з них до серпня 2023 року щомісячно отримувала соціальну грошову допомогу від держави, а саме 2000 грн на дорослого та 3000 грн на дитину. Ці гроші переселенці могли спрямовувати на оплату житла чи інші потреби.

Із серпня минулого року Уряд почав обмежувати категорії переселенців, які отримували соціальні виплати. Так, у липні 2023 року була прийнята постанова № 709. У ній вказувалося, що з 1 серпня допомога припиняється переселенцям, які перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, які були засуджені за злочини проти національної безпеки України чи державну зраду, та які повернулися до покинутого місця проживання.

переселенці
Ілюстративне фото. Джерело: Трибун

З 1 вересня 2023 року виплати припинилися тим переселенцям, які після ухвалення тієї ж постанови придбали новий транспортний засіб, якому менше, ніж 5 років; які придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру чи будинок; які мають на банківських рахунках понад 100 тис. грн; які придбали іноземну валюту чи банківські метали на суму понад 100 тис. грн; та які мають у власності житло, розташоване на територіях, де не ведуться бойові дії, або які не є тимчасово окупованими.

З урахуванням цього, станом на січень 2024 року в Україні виплати отримували 2,5 мільйона переселенців. Варто відзначити, що у 2023 році держава спрямувала на виплати ВПО 73 млрд грн, у 2024 році — уже близько 57 млрд грн.

Така фінансова допомога призначається переселенцям для їхньої соціальної підтримки та для допомоги в оплаті житла тим, хто його втратив унаслідок бойових дій чи окупації. Разом із цим, такі виплати повинні стимулювати працездатних переселенців знаходити роботу та адаптуватися до нового місця проживання.

Експертка з юридичних питань у громадському холдингу «Група Впливу» Марія Красненко повʼязує поступове скорочення виплат для переселенців із неспроможністю держави здійснювати такі виплати в такому обʼємі.

«Це обгрунтовується фінансовою спроможністю держави, яка лежить у площині залучених коштів зовнішньої допомоги або кредитних коштів, які також, на превеликий жаль, скорочуються. Таке рішення можна сприймати в позитивній стороні того, що це такий плавний перехід до самостійності людей із подальшою їхньою підтримкою в інших формах зайнятості», — каже експертка.

Марія Красненко

Наталія Юрлова

Юристка громадської організації «Донбас СОС» Наталія Юрлова пояснює:

«Ми всі розуміємо, щоб із бюджету виплачувати кошти, його потрібно наповнювати. Наскільки я розумію, то цих грошей зараз недостатньо в державі. Тому було прийнято таке рішення.

Можливо, комусь ця підтримка не така потрібна, і краще цю допомогу направити людям, які цього дійсно потребують. Тому було визначено, кому допомога припинеться, а кому продовжуватиметься».

Які зміни у 2024 році

26 січня 2024 року Урядом прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб», яка врегулювала продовження допомоги для переселенців. Зміни стосуються тих переселенців, які отримували фінансову допомогу до 1 серпня 2023 року.

Так, згідно зі змінами, виплати допомоги ВПО з 1 лютого 2024 року продовжилася на один місяць усім переселенцям без додаткового звернення. Після 1 березня виплати продовжать на 6 місяців лише найвразливішим категоріям переселенців. Звертаємо увагу, що декому виплати з 1 березня продовжаться автоматично, а декому — після звернення за заявою.

Отже, з 1 березня автоматично виплата продовжиться таким категоріям переселенців:

✅особам, які втратили працездатність, у яких розмір пенсії не перевищує 4 прожиткових мінімумів (9444 грн);

✅особам з інвалідністю І чи ІІ групи, дитям з інвалідністю або дитям, хворим на тяжкі захворювання;

✅дітям-сиротам та дітям, позбавленим піклування (до 23 років за умови навчання), а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Якщо ви є представником цієї категорії переселенців, але виплати вам припиняться з 1 березня, вам необхідно звернутися до уповноваженого органу: Управління соціального захисту або Центру надання адміністративних послуг для перегляду заяви.

Якщо ви не належите до цих категорій переселенців, ви можете перевірити, чи можете ви надалі отримувати фінансову допомогу від держави. Для цього можна також звернутися до Управління соціального захисту або Центру надання адміністративних послуг.

Варто відзначити, що у районах, де працюють Центри надання адміністративних послуг, звернення щодо виплат здійснюється саме туди. Там, де такі Центри не працюють, треба звертатися до Управління соціального захисту населення. Якщо в районі працює та Управління соцзахисту, і ЦНАП, звертатися треба в ЦНАП.

переселенці
Фото ілюстративне. Джерело: krivbass.city

Юристка ГО «Донбас СОС» Наталія Юрлова пояснює, кому з переселенців виплати продовжать з 1 березня на 6 місяців за заявою. На це мають право сімʼї ВПО, які перемістилися (або повторно перемістилися) з 1 січня 2022 року та в разі, коли:

  • у складі сімʼї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною віком до 14 років;
  • або троє і більше дітей до 18 років (всі діти мають проживати в сім’ї, не в інтернаті);
  • така сімʼя проживає в зоні бойових дій або на іншій території, але в садочках/школах відсутні місця або навчання проводиться онлайн (повністю або частково). Про це надається підтвердний документ.

Мають право за заявою на продовження виплат сімʼї ВПО, у складі яких є:

  • непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу;
  • діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються в закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші види захворювань;
  • працездатні особи, які протягом попередніх 6 місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа — підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання;
  • у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

Важливо, що для отримання права на виплати дохід у родин, названих вище, має становити менше, ніж 9444 грн на одну особу. Щоб це визначити, треба скласти всі доходи членів родини та розділити на кількість членів сімʼї. При цьому враховуються доходи за 3 останні місяці перед зверненням.

Наприклад, родина складається з батька, матері та двох дітей. Батько та мати працюють і зароблять по 15 тис. грн. Тоді дохід на кожного члена сімʼї складає 7500 грн. Тож така родина зможе, відповідно до критеріїв вище, податися за заявою на виплати.

переселенці
Фото ілюстративне. Джерело: 18000.com.ua

Без привʼязки до доходу та дати переміщення право на продовження виплат за заявою мають:

  • вагітні жінки (після 30 тижня вагітності);
  • малолітні діти (до 14 років), які прибули без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває в сімейних, родинних відносинах (родинні відносини мають бути підтверджені документально.

Додатково на продовження виплат за заявою мають право особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та отримують державну соціальну допомогу. Але в такому випадку знову враховуються сумарні доходи родини (мають бути не більше, ніж 9444 грн на особу).

Що з тими, хто подається на допомогу після 1 серпня 2023 року?

Зміни, які вказані вище, стосуються переселенців, які почали отримувати виплати до 1 серпня 2023 року. Що ж буде для тих, хто подавався на допомогу після цієї дати?

Наталія Юрлова зазначає, що усі переселенці з територій, де проходять бойові дії, хто подається на допомогу, будуть її отримувати протягом 6 наступних місяців. Але переселенцю протягом 3 місяців після виїзду треба стати на облік центру зайнятості, або, відповідно, знайти роботу. 

Допомога на другий шестимісячний період автоматично призначається дітям, які прибули без супроводу законних представників, а також сімʼям, якщо: 

✅ їхній середньомісячний сукупний дохід на одну ВПО не перевищує 9444 грн;

✅ у складі сімʼї є: 

  • люди працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років включно;
  • люди з інвалідністю;
  • люди, які мають 3 і більше дітей віком до 18 років, і доглядають за ними;
  • люди, які доглядають за людьми з інвалідністю І групи, дітьми з інвалідністю, людьми з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, людьми, які досягли 80-річного віку;
  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою і не зареєстровані в гуртожитках;
  • люди, які надають соціальні послуги та отримують за це компенсацію;
  • люди, які сприяли своїй економічній самостійності та середньомісячний дохід яких не перевищує 7083 грн (три розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
  • люди, які отримують пенсію, що не перевищує 7083 грн. 

Держава кинула переселенців? Або яку ще допомогу можна отримати

Дійсно, з 1 березня виплати ВПО залишають лише найвразливішим категоріям. Переселенці, які не підпадають під їхнє число, але знаходяться в скрутних життєвих обставинах, можуть податися на інші види соціальної допомоги від держави.

«Якщо людина не підпадає під жодну з категорій вразливості, але в неї низький дохід і їй потрібна допомога від держави, вона має звернутися за допомогою з малозабезпеченості. Розмір допомоги розраховуватиметься індивідуально, залежно від доходів», — розповідає Наталя Юрлова.

Переселенці з областей, які були виключені з-поміж таких, де ведуться бойові дії, після повернення з-за кордону не будуть мати можливості стати на облік ВПО, відповідно, не отримають довідку. У такому випадку, якщо дохід маленький або його немає взагалі, людина теж може претендувати на допомогу з малозабезпеченості. Для подачі заяви важливо, щоб сімʼя чи особа проживала в Україні не менше 15 днів. Докладніше про це розповідає Марія Красненко:

«Відповідно до законодавства, на період воєнного стану соціальна допомога від держави призначається на один шестимісячний період, якщо в складі сімʼї є працездатна особа, яка є переселенцем і не працює, якщо вона не сплатила або за неї не сплачено внесок соціального страхування протягом періоду, за який враховано доходи. Або, якщо особа повернулася після міграції (не менше 90 календарних днів) за кордоном, не перебуває на обліку ВПО, не працює, і за неї не внесено цей внесок. Такі люди теж мають право на соціальну допомогу від держави. Звертатися в другому випадку можуть українці, які провели в Україні не менше 15 днів після повернення».

переселенці
Фото ілюстративне, Getty Images

Чи не найбільша потреба переселенців — це оренда житла. Припинення виплат для пенсіонерів-переселенців, які мають пенсію, наприклад, 10 тисяч грн (тобто трохи більше, ніж вказані в постанові граничні 9444 грн), може стати критичним. Тому, каже Наталія Юрлова, держава має або й надалі продовжувати виплати вразливим категоріям населення, або ж має бути інша цільова підтримка переселенців. Наприклад, на оренду житла.

«Зараз відбувається скорочення виплат. З 1 березня виплати вразливим категоріям переселенців продовжили на 6 місяців. Але не можна сказати, що влітку взагалі ніхто не отримуватиме допомогу. Уже зараз ведуться розмови, щоб надалі або продовжувати цю допомогу, або впроваджувати допомогу на покриття оренди», — каже Наталя Юрлова.

Які ще види допомоги можна отримати від держави переселенцям?

Окрім виплат ВПО та соціальної допомоги малозабезпеченим від держави, переселенці в Україні можуть отримувати таку допомогу:

Муніціпальна няня. На місцевому рівні працюючі батьки можуть звернутися за допомогою на оплату няні для своєї малолітньої дитини до трьох років. Така послуга покриється з державного бюджету. Для цього батькам потрібно знайти людину, яка виконуватиме обовʼязки няні для їхньої дитини.

✅ Гуманітарна допомога для переселенців від міжнародних та українських благодійних організацій. Наприклад, благодійна організація “БФ “О.К. Права людини. України” здійснює видачу речей дітям у Дніпрі. У проєкті «Grocery Box» українці, що постраждали від війни, можуть отримати продуктові набори.  За додатковою допомогою можна звернутися на ресурс “єДопомога”. 

Окрім цього, переселенці можуть отримати безплатне тимчасове житло за місцем проживання. Для цього їм потрібно звернутися до селищних рад чи міських адміністрацій. Докладніше про це Східний Варіант писав тут.

В Україні й далі працюють програми відшкодування за пошкоджене чи зруйноване через бойові дії житло. Докладніше про це можна почитати тут.

За програмою «єОселя» переселенці можуть узяти іпотеку на житло. Як це зробити, можна подивитися ось тут.

Переселенці можуть отримати грант від держави на розвиток чи започаткування власної справи. Докладніше про це Східний Варіант писав тут.

Куди звернутися, якщо є питання?

У разі додаткових питань із виплат для переселенців ви можете звернутися:

  • Гаряча лінія Національної соціальної сервісної служби: (044) 289 87 89
  • Гаряча лінія Мінреінтеграції: 15–48
  • Номер телефону Уповноваженого з питань ВПО: (066) 813 62 39

У разі неправомірного позбавлення виплат, ВПО можуть звернутися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008, електронною поштою: [email protected] або телефонуйте на гарячу лінію (тел. 0 800 501 720).

Додаткові консультації можна отримати у юристів ГО «Донбас СОС» (0 800 309 110) або на сайті Громадського холдингу «Група Впливу».

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
19 Травня Неділя
22:34

Лікарі Червоного Хреста надаватимуть ВПО з Луганщини послуги на Черкащині

22:08

Пошуковий загін "Плацдарм" отримав дрон для евакуації тіл загиблих військових

21:46

Курахове зазнало 4 обстрілів протягом дня

21:31

Окупанти скинули КАБи на Північне на Донеччині: поранені двоє людей

20:55

У парламенті Франції закликають "зняти табу" на заборону ЗСУ завдавати ударів по росії

20:35

ЗСУ відбили 105 штурмів росіян з початку доби

19:44

Зеленський у зверненні відзначив бригади, які нищать ворога на Донеччині та Харківщині

19:23

У ТЦК пояснили, хто та де має право вручати повістки за новим законом

19:02

На тимчасово окупованих територіях України знову дефіцит ліків, — Центр нацспротиву

18:53

Британія закликає Німеччину надати Україні ракети дальньої дії з дозволом бити по Криму

18:32

Через аварію частина ТОТ Луганщини залишилася без води

18:05

Понад 500 тонн гумдпомоги отримала Донеччина протягом тижня

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: