UA
RU UA
26 Січня 2024, 15:57
14490
Справа на мільйон: як переселенцям Донеччини та Луганщини отримати грант для розвитку чи створення бізнесу
Актуально

Справа на мільйон: як переселенцям Донеччини та Луганщини отримати грант для розвитку чи створення бізнесу

Які на сьогодні є гранти для переселенців? Як ними скористатися? Скільки грошей від держави можна отримати? Та які умови? Відповіді дізнався Східний Варіант

З 2022 року в Україні працює урядова програма «єРобота». Вона передбачає надання підприємцям грантових коштів для створення чи розвитку власної справи. За економічною стратегією уряду, така програма сприятиме створенню нових робочих місць у країні, економічній інтеграції переселенців та збільшенню державного бюджету. Докладніше про те, як грантом можуть скористатися переселенці, читайте далі. 

Безповоротні гранти: які умови?

Уже другий рік держава дає безповоротні гранти українцям, щоб вони створювали або розширяли власні справи. Розповідаємо детальніше, як це працює.

У рамках гранту «єРобота» українці отримають до 8 млн грн. Ці гроші можна направити на створення бізнесу з нуля або на його розвиток: збільшення робочих місць, закупівлю більшого обладнання, відкриття нових точок реалізації.

Яким критеріям мусить відповідати людина, щоб отримати грант від держави:

📌не вести діяльність на тимчасово окупованих територіях та в росії;

📌не перебувати під санкціями;

📌не мати порушеної справи про банкрутство, не бути банкрутом;

📌бути громадянином України;

📌щоб отримати грант на сади чи теплиці, треба вже мати землю у власності або право на користування нею не менше, ніж 7 років.

єРобота бізнес
Фото ілюстративне, Pexels

Отже, податися на грант «єРобота» можуть мешканці Донеччини та Луганщини, або переселенці із цих регіонів, які проживають в інших областях України (окрім тимчасово окупованих). Після повномасштабного вторгнення сотні тисяч мешканців східної України виїхали через окупацію або загрозу життю. Дехто втратив напрацювання, нерухомість, бізнес. Тому гранти від держави можуть стати реальною можливістю знову стати на ноги та відновити свою роботу.

Головна координаторка ГО “Донбас СОС” Віолета Артемчук звертає увагу, що у програмах щодо садів та теплиць передбачається умова мати землю в наявності грантоотримувача.

Це може ускладнити отримання гранту для переселенців, які тільки-но переїхали на нове місце проживання. 

Яка користь державі? Запровадженням таких грантів, держава планує збільшити сотні тисяч робочих місць та зареєструвати ще десяти тисяч нових бізнесів. Гроші за грант держава планує повертати в бюджет шляхом податків, які створені або розширені бізнеси сплачуватимуть.

Які є програми грантів

«Своя справа» — це програма мікрогрантів до 250 тисяч гривень. Такий грант підійде для тих, хто планує створити малий бізнес або розширити його. Це можуть бути кав’ярні, швейні майстерні, хімчистки, СТО, перукарні, пекарні й так далі. Кошти можна витратити на придбання обладнання, закупівлю сировини, оплату оренди, маркетинг та рекламу. За умовами, отримувач гранту повинен створити щонайменше одне робоче місце.

✅  «Новий рівень» — це програма гранту для переробних підприємств до 8 млн грн. Його кошти можна витратити на придбання нових потужностей, наприклад, виробництва меблів, будматеріалів, одягу, фурнітури, ліній металообробки, аграрної переробки. За таким грантом підприємець повинен створити до 25 нових робочих місць.

грант
Фото ілюстративне, з сайту business.rayon.in.ua

 «Свій сад» — це спеціальна програма, яка направлена на аграріїв, садівників, сільськогосподарників. Грант до 400 тис. грн можна витратити на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства. Для висадки та облаштування нового саду, ягіднику, винограднику площею 1-25 га. Грант діє за умови співфінансування — до 400 тис. грн за гектар, але не більше від 70 % вартості проєкту висаджень. За такого гранту підприємець мусить створити 6-10 робочих місць та 125-425 сезонних місць.

✅ Програма «Своя теплиця» розрахована на тепличне господарство. Підприємець може отримати до 7 млн грн, але не більше від 70 % вартості проєкту. Гроші можна витратити на створення теплиць, закупівлю посівного матеріалу, технічного обладнання. У такому випадку отримувач гранту зобовʼязаний створити від 40 робочих місць.

✅  Програми «IT-стартап» та «Старт в IT» поки що знаходяться в робробці. Перша дасть можливість отримати до 3,5 млн грн. Гроші можуть йти на заробітні плати, консультативні послуги, обладнання, дослідження, маркетинг. Грантоотримувач буде повинен створити від 3 робочих місць. Друга програма передбачає грант для отримання професії у сфері IT.

Окрім цього, отримати грант для створення або розвитку бізнесу в рамках «єРобота» можуть ветерани або члени їхніх родин. Розмір допомоги в такому випадку становитиме до 1 млн грн. Такий грант може отримати ветеран (ветеранка) та їхні чоловік або дружина. Фінансування надасть змогу почати власну справу або розширити бізнес тим, хто має бажання та план.

Віолета Артемчук радить докладно звертати увагу на умови та характеристику кожної з програм, щоб розуміти усі їхні можливості.

 

За її словами, такі гранти дійсно сприяють економічній інтеграції переселенців на новому місці:

«Звичайно, будь-яке входження в трудову діяльність — сприяє інтеграції. Це вибір: сидіти вдома, очікувати виплат переселенців, які можуть припинити, або працювати та розвивати економічне середовище України».

єРобота бізнес

Як подати заявку на грант?

Онлайн подача відбуватиметься через портал «Дія». Для цього треба авторизуватися або зареєструватися на порталі diia.gov.ua за допомогою BankID або електронного підпису. ФОП або юридичним особам потрібно скористатися відповідним електронним ключем.

Далі треба заповнити онлайн-заявку та прикріпити бізнес-план за спеціальною формою. Заявку треба підписати ключем та відправити. Подання самої заявки онлайн може зайняти до 20 хвилин.

Якщо потрібна офлайн консультація щодо програми, то заявник може звернутися до найближчого відділення Ощадбанку або місцевих чи обласних центрів зайнятості.

Рішення про надання гранту приймає Міністерство економіки, коли перевірить заявку та бізнес-план. Міністерство розглядатиме заявку до 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Для додаткової інформації із заявником можуть проводити співбесіду та перевіряти його ділову репутацію.

Підприємець МАЄ повернути грант державі, якщо:

📌не створить робочих місць;

📌здійснюватиме діяльність менш як 3 роки після отримання гранту;

📌не сплачуватиме податки;

📌не почне підприємницьку діяльність в установлені терміни. 

Де шукати інформацію?

Ознайомитися з докладнішою інформацією про «єРоботу» можна на онлайн-порталі «Дія» або на спеціальному сайті, присвяченому «єРоботі».

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

Історія

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Розбір

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

Важливо

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Що відбувається

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Досьє

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Що відбувається

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Розбір

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

05 Травня Неділя
15:39

Військова допомога США допоможе Україні з контрнаступом у 2025 році, — Салліван

15:25

На Донеччині палали сміттєзвалище, приватний будинок і ліси (фото)

15:22

Біля Часів Яру ворог сконцентрував угруповання у 25 тисяч осіб, — ОСУВ "Хортиця"

14:59

Великодні традиції: показали писанки та одяг Луганщини (відео)

14:41

У Києві, Дніпрі та Краматорську відбулися майстер-класи з писанкарства для дітей і дорослих (відео)

13:58

Повідомили про підозру 15 маріупольським надзвичайникам, які служать окупантам: їх розшукують

13:47

Завтра у Рівному можна буде звернутися до пенсійників Луганщини

13:28

Сьогодні зранку російська армія вкотре вдарила по Покровському району: є постраждалі

12:59

У Дружківці з-під завалів приватного житлового будинку вилучили тіло чоловіка (фото)

12:50

Студентам у так званій "лнр" не виплачують стипендії

12:27

У Повітряних силах розказали, що потрібно ЗСУ для збиття ворожих цілей, зокрема літаків Су-25

11:36

У рф легалізували уникнення від кримінальної відповідальності особу, яка підпише контракт і вирушить на війну в Україну

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: