UA
RU UA
20 Січня 2024, 13:10
6468
Тимчасове житло для переселенців: як його отримати та на яких умовах
Актуально

Тимчасове житло для переселенців: як його отримати та на яких умовах

В Україні продовжує працювати програма з надання тимчасового житла вимушеним переселенцям, оселі яких були пошкоджені чи зруйновані під час бойових дій. Східний Варіант нагадує, як можна отримати безплатне житло в Україні та що переселенцям треба для цього зробити

Через повномасштабну війну, розвʼязану росією, сотні тисяч українців втратили своє житло. Вони вимушені покидати свої домівки та шукати кращої долі. Та не всі можуть дозволити собі орендувати нерухомість. Рішенням у такій ситуації стає тимчасове житло. Докладніше про все вже в матеріалі

Що таке «тимчасове житло» в Україні

5 січня 2024 року Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Ухвалені зміни доповнили перелік пріоритетності новими категоріями осіб, розширили можливості фінансування фонду житла та надали можливість ставити на облік громадян навіть за відсутності такого фонду на момент їхнього звернення. Про це Східному Варіанту розказала юристка всеукраїнської мережі просторів «Затишно space»  Валерія Долгоєр.

«Фонд житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО, формується структурними підрозділами органів місцевого самоврядування шляхом викупу, будівництва, реконструкції, передачі житлових об’єктів у державну власність та ремонту житлових об’єктів, зокрема, соціального призначення. Джерелами фінансування таких житлових об’єктів можуть бути кошти державного та місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, та інші джерела, не заборонені законодавством», — пояснює Валерія Долгоєр.

До такого фонду можуть включатися тільки вільні житлові об’єкти, які не можуть підлягати приватизації, піднайму, поділу, передачі в користування третім особам.

Валерія Долгоєр

Внутрішньо переміщеній особі та членам її сім’ї безоплатно надається житлове приміщення з фонду за місцем фактичного проживання.

зруйноване житло
Спалені будинки у Маріуполі. Фото: Радіо Свобода

Валерія Долгоєр розповідає, що тимчасове житло не надається переселенцю, якщо в його власності є оселя, розміром не менше, ніж 13,65 кв. метра на одну особу, і якщо вона розташована на територіях, не включених до переліку територій, на яких ведуться (або велися) бойові дії.

Як переселенцям отримати тимчасове житло

Щоб стати на облік громадянам, які потребують тимчасового житла, треба подати заяву до ЦНАПу, виконавчих органів сільських, селищних, міських рад або районних адміністрацій. До заяви треба додати такі документи:

✅ Документ, який підтверджує право на власність житла, яке пошкоджене (або зруйноване).

✅Довідку ВПО.

✅Документи, що підтверджують факт спорідненості із членами родини (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження).

✅Копію документів, що посвідчують особу.

✅А також інші документи, що підтверджують пріоритетність у наданні тимчасового житла.

Першочергове право на забезпечення тимчасовим житлом мають:

📌Багатодітні сімʼї.

📌Сімʼї з дітьми.

📌Вагітні жінки.

📌Особи, які втратили працездатність.

📌Особи пенсійного віку з-поміж тих, житло яких було зруйновано внаслідок нападу рф.

📌Сім’ї військовослужбовців з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

📌ВПО, які повторно перемістилися через збройну агресію рф

Рішення про взяття ВПО на облік громадян, які потребують тимчасового житла, ухвалюється уповноваженим органом протягом одного робочого дня після подання заяви.

«Чому може бути відмова? Причиною може бути неподання необхідного пакета документів, (крім випадків, коли такі документи були знищені або пошкоджені, що підтверджується відповідною заявою громадянина), подання документів, що містять недостовірні відомості», — пояснює Валерія Долгоєр.

Підставами для зняття з обліку є:

❌Заява внутрішньо переміщеної особи про зняття з обліку.

❌Зміна особою місця проживання.

❌Скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи за наявності підстав, передбачених законодавством.

❌Неотримання протягом 30 календарних днів без поважних причин ордера на вселення в житлове приміщення або неповідомлення протягом цього самого строку про поважні причини, що не дають їй можливості отримати ордер.

❌Подання завідомо недостовірних відомостей.

Після ухвалення рішення про надання житла, родині видається ордер на імʼя людини, яка реєструвала заяву. Якщо переселенці не отримають ордер протягом 30 календарних днів без поважних причин, вони позбавляються права на отримання ордера та на вселення в житлове приміщення. Але зберігається право повторно звернутися для взяття на облік.

зруйноване житло
Ілюстративне фото. Джерело: reinform.com.ua

Після видачі ордера, з родиною заключається догорів про користування житлом. Нагадаємо, що таке житло буде безплатним. Проживати у ньому можна до одного року, відповідно договору, з правом продовження.

Юристка каже, що така програма є важливою сьогодні для українців, адже дає можливість вимушеним переселенцям, які втратили напрацьоване, осісти на новому місці.

«Сьогодні, в Україні майже 5 мільйонів громадян, що мають статус ВПО. Це люди, які не обрали такий шлях самостійно, тому держава має створювати умови та розвивати вже створені, аби вимушено переміщені особи мали можливість на збереження їх основоположних прав», — каже Валерія Долгоєр.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
06 Травня Понеділок
22:59

У Покровську працює Центр первинної медико-санітарної допомоги (контакти)

22:40

У Лимані внаслідок аварійної ситуації було відключено від газопостачання 86 абонентів

22:25

4 переміщеним закладам вищої освіти з Донецької області зменшать бюджетне фінансування у 2025 році

21:59

План швидкого відновлення Маріуполя обговорили у Львові

21:42

Сили оборони контролюють ситуацію навколо міста Часів Яр, — ОСУВ "Хортиця"

21:25

Бодібілдер з Донеччини став срібним призером чемпіонату Європи з бодібілдингу

20:59

Дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко загинув на війні

20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:42

Розбір Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати
20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: