Обхід блокування. Як працює VPN на окупованій території

На тимчасово окупованих територіях росія намагається контролювати всі сфери життя українців. У тому числі доступ до інформації в інтернеті. Східний варіант розповідає, як вибрати, як завантажити і як сховати VPN для обходу блокувань.

В умовах війни російські війська можуть блокувати доступ до українських державних сайтів та ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України. Громадянам України важливо отримувати інформацію про евакуацію, рекомендації державних органів та роботу волонтерів. Якщо ви знаходитесь на території, де сили окупантів блокують доступ до життєво важливих джерел інформації, вам знадобляться засоби обходу блокування сайтів.

Східний Варіант підготував поради, як відкрити заблокований сайт, як використовувати VPN-сервіс і убезпечити себе, користуючись ним.

Фото: Associated Press

Що таке VPN?

VPN — це програма, яка створює віртуальну приватну мережу. Вона маскує користувача та обходить блокування сайтів. Ваші дані шифруються.

Це означає, що інтернет-провайдер не може дізнатися, які сайти ви відвідували, навіть якщо ви користуєтеся вразливим джерелом інтернету. 

Відомо, що війська рф створюють доступні Wi-Fi-точки в захоплених муніципальних адміністраціях і торгових центрах, які можуть бути небезпечними та перевірятися.

Це безпечно?

Невідомо, що російські спецслужби відстежують у вашому окупованому населеному пункті. Коли ви використовуєте VPN, вони не можуть розшифрувати те, що саме ви робите в інтернеті. Але є можливість, що окупанти можуть бачити, що ви користуєтеся VPN.

Чим менше користувачів одночасно використовують інтернет у вашому населеному пункті, тим більша ймовірність, що спецслужби помітять вашу активність. Дбайте про вашу безпеку і намагайтеся використовувати VPN у денний час, коли підключень максимально багато.

У будь-якому разі доступ до інформації є дуже важливим, тому ми склали список безплатних VPN-програм та рекомендації з безпеки.

Яким VPN мені скористатися?

Пам'ятайте, що після завантаження та реєстрації в програмі, вам потрібно буде увімкнути VPN всередині програми, коли ви захочете його використовувати. 

ProtonVPN

Скриншот з офіційного сайту

ProtonVPN вважається одним із найзахищеніших VPN-сервісів. Його також рекомендує Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Він має українську версію та безплатний тариф.

Для завантаження, перейдіть на сайт ProtonVPN, прокрутіть сторінку та виберіть тариф Proton VPN Free, як показано на скриншоті. Після реєстрації ви можете завантажити програму VPN для Windows і macOS. Також ви можете скачати мобільний додаток для вашого Android смартфона або для iPhone і зареєструватися там.

TunnelBear

З початку російської агресії TunnelBear надає для кожного користувача в Україні 100 ГБ трафіку безплатно. Це може стати в пригоді, наприклад, для перегляду YouTube-відеороликів. 

Підписуйтесь на Youtube-канал Східного Варіанту та перегляньте наші рекомендації для переселенців.

Щоб завантажити TunnelBear, перейдіть за цим посиланням. Сайт програми сам визначить ваш пристрій та запропонує завантажити потрібну версію. Також ви можете скачати мобільний додаток для Android смартфона або для iPhone.

Крім програм та додатків, існує розширення TunnelBear для браузерів Chrome і Firefox.

Hide.Me

Hide.Me VPN надає безплатно 10 ГБ трафіку на місяць. Завантажити потрібну версію програми для вашого пристрою або браузера можна з офіційного сайту. Як і з попередніми сервісами, ви можете скачати мобільний додаток безпосередньо для вашого Android смартфона або для iPhone.

Psiphon VPN

Psiphon — безплатний open source VPN з підтримкою української мови. Ви можете завантажити версію для вашого пристрою за посиланням або завантажити мобільний додаток для вашого Android смартфона або для iPhone.

У мене заблоковані ці вебсайти, що робити?

Дійсно, російські окупаційні адміністрації можуть заблокувати сайти VPN-сервісів. У такому разі ви можете спробувати інсталювати програми сторонніми шляхами.

Наприклад, ви можете завантажити файл програми та встановити його безпосередньо, минаючи сайти чи магазини програм. 

Версії для смартфонів на Android: 

ProtonVPN

TunnelBear VPN

hide.me VPN

Psiphon

Перейдіть за посиланням на потрібну програму та натисніть кнопку, обведену червоним на скриншоті.

Для ПК ви можете завантажити Psiphon VPN тут.

Якщо всі перераховані вище способи не працюють, ви можете написати лист на електронну пошту get@psiphon3.com і вам надішлють файли Psiphon VPN. 

Встановивши доступний VPN, ви зможете за його допомогою завантажити будь-який інший до цього моменту заборонений VPN сервіс на ваш вибір.

Як мені сховати VPN-програму?

Велика ймовірність, що при контакті з окупаційними військами, наприклад у разі перетину лінії розмежування, вони вимагатимуть ваш смартфон на перевірку. Завжди вчасно очищуйте історію браузера та месенджерів. Видаляйте соціальні мережі, які можуть видати вашу проукраїнську позицію та створити вам проблеми під час спілкування з окупантами.

Не забувайте також видаляти фотографії та файли (наприклад, завантаження програм VPN). Але намагайтеся, щоб телефон не виглядав підозріло чистим, залиште мем, фотографії сім'ї, нейтральну соцмережу, один очищений месенджер.

Фото: Associated Press

Якщо у вас є можливість, видаліть програму VPN, оскільки вона може привернути увагу окупанта. Якщо вам потрібно залишити його на телефоні, є кілька способів приховати його.

На Android-смартфонах ви можете користуватися функцією «приховати програму», якщо ваша версія операційної системи це підтримує. Ви також можете встановити сторонній лаунчер, наприклад Nova Launcher і змінити дизайн іконки будь-якої програми. Так ви зможете замаскувати VPN та будь-яку іншу програму, наприклад, під калькулятор.

Пам'ятайте, чим «нудніше» виглядає ваш смартфон для окупантів — тим менше ймовірності, що вони посилено перевірятимуть кожну програму, але й підозріло чистим його теж залишати не варто. Бережіть себе і намагайтеся видаляти все, що може спричинити агресію з боку російських солдатів. 

Що я ще можу зробити, щоб мати доступ до заблокованої окупантами інформації?

Ви можете підписатися на телеграм-канал Східного Варіанту та на наш телеграм чат-бот із щоденною розсилкою новин. Вони працюють незалежно від блокувань окупантів.

Наш чат-бот також підтримує функцію надсилання анонімних повідомлень, тому ви можете поділитися важливою для вас інформацією.

***

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

12 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

16 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

17 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

24 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.