Переселенці для переселенців. Як на Хмельниччині будують табір для відпочинку ВПО

У селі Мартинківці, що на Хмельниччині, на березі річки Збруч стоїть закинутий дитячий табір. Довгий час цією територією ніхто не опікувався, аж ось приїхали переселенці з Маріуполя і ще десятки молодих людей з різних куточків України, щоб перетворити табір на місце відпочинку для родин-переселенців.

Відбудова табору відбувається в рамках проєкту «Будуємо Україну разом» (БУР).

Східний Варіант розповідає, як просувається ремонт, які ще роботи команді БУР належить зробити та коли там зможуть відпочивати перші родини.

Розуміють проблеми та потреби переселенців

Хмельницька область зібрала багато молодих активістів-переселенців з Маріуполя. Один з них голова громадської організації «Заходи» Юрій Давиденко. У Маріуполі він розвивав власну справу, мав досвід розвитку стартапів в IT-секторі, був депутатом Маріупольської районної ради. Все зруйнувала війна. Він разом з дружиною провів у підвалі близько двох тижнів, переховуючись від обстрілів, доки не зміг виїхати з блокади.

Опинившись на Хмельниччині, Юрій вирішив використати свій активістський досвід, набутий у Маріуполі. Як переселенець, сам добре знає про потреби людей, які були вимушені покинути рідну домівку.

Фото: сторінка «Все буде добре. Хмельницький» у Facebook

Юрій разом з іншими активістами Донецької області став частиною проєкту «Все буде добре. Хмельницький», що створений для пришвидшення інтеграції ВПО в приймаючу громаду внутрішньо-переміщених осіб, які постраждали від повномасштабного вторгнення.

У травні активісти отримали дозвіл на оренду табору на три з половиною роки. Мрія створити місце для відпочинку родин ВПО нарешті набула чітких рис. Але для її реалізації потрібно багато коштів, адже табір вже давно був занедбаним і покинутим.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Юрій подав заявку на конкурс від всеукраїнської платформи «Будуємо Україну разом» і отримав підтримку на розбудову табору.

«Завдяки тому, що серед наших активістів є люди й з досвідом проєктного менеджменту, і з досвідом будівництва, нашу заявку підтримали», — вважає Юрій.

Досвід є, потрібні гроші

Перший заїзд БУР-табору розпочався 20 липня. 20 волонтерів з різних куточків України приїхали в Мартинківці, щоб відремонтувати табір.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Про деталі робіт розповідає голова ГО «Ukrainian Patriots» з Маріуполя Микола Шумейко. У Маріуполі його організація займалася національно-патріотичним вихованням і розвитком молоді.

Зараз учасники «Ukrainian Patriots» допомагають доставляти гуманітарну допомогу на схід України, а також розвозить її по віддалених районах Хмельниччини для людей, які цього потребують.

У Маріуполі в Миколи була власна будівельна компанія, тому на роботах з розбудови він знається як ніхто інший.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

«Один корпус в доволі непоганому стані, він потребує лише косметичного ремонту. Другий корпус потребує капітального ремонту. Також ми плануємо відновити їдальню, де теж лише косметичні роботи», — розповідає Микола.

Коли буде відремонтований хоча б один корпус і їдальня, табір зможе прийняти перших відпочиваючих з-поміж переселенців.

Перша хвиля БУР-волонтерів почала з демонтажних робіт, які вже майже завершені. За сім днів молодь повністю зняла зі стін старе тинькування, плитку та шпалери.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

30 липня волонтери провели толоку на території табору — прибрали зайві насадження, довели до ладу газони, відремонтували дитячий майданчик. 

Нині на роботи з розбудови табору вже залучено 800 тисяч гривень, але це — крапля у морі.

Волонтери БУР працюють безплатно. Головна ідея БУР-табору — це можливість для молоді зробити корисну справу, об’єднатися зусилля зараз спільної мети. При цьому волонтери пів дня працюють, а пів дня відпочивають або навчаються. Так у молоді є більше можливостей для обміну досвідом і знайомства.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Для виконання спеціальних робіт, наприклад, заміну проводки або встановлення сантехніки, активісти будуть залучати майстрів. Тому кошти також йдуть і на оплату роботи вузькопрофільних спеціалістів.

«Щоб повністю відновити табір, нам потрібно близько 7 мільйонів гривень. Це, так би мовити, програма-мінімум, щоб у таборі було просто комфортно знаходитися і було все базово необхідне», — пояснює Микола Шумейко.

Гроші представники громадських організацій залучають з усіх можливих джерел: звертаються і до міжнародних фондів, і до українських підприємців, і до українців з проханням зробити донат.

Незабаром у таборі має відбутися другий заїзд БУР-волонтерів. 20 активістів будуть займатися косметичним ремонтом їдальні та кімнат для проживання.

Відпочинок фізичний і психологічний

Табір стоїть на березі річки Збруч, до того ж недалеко від лікувальних вод курорту Сатанів. Місцина славиться своєю культурною спадщиною, зокрема замками, що були побудовані ще у XV сторіччі.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Активісти сподіваються, що така місцевість позитивно впливатиме на емоційний стан переселенців.

«Ми запланували для людей активну програму зі спортивними іграми, арттерапією, тренінгами для батьків і дітей», — ділиться Юрій.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Маріупольці також наголошують, що у майбутньому табор може працювати цілий рік і приймати людей навіть взимку.

«Все залежить від ситуації в країни. Ми не виключаємо, що у майбутньому табір може працювати не лише як місце для рекреації та відпочинку, а й як прихисток для переселенців, що залишилися без житла», — каже Микола.

Для цього у корпусах літнього табору зроблять утеплення стін і електричне опалення.

Фото: сторінка ГО «Заходи» у Facebook

Багато активістів-переселенців з Маріуполя сподіваються, що перемога України вже близько і вже скоро можна буде повернутися додому, щоб з новими силами відбудовувати Маріуполь.

***

Якщо ви хочете і можете підтримати проєкт розбудови табору для відпочинку ВПО, ми залишимо реквізити.

Monobank: 4441114411278144

Privat: 5169360017944186

Найменування отримувача: ГО ЗАХОДИ

Код отримувача: 41270476

Рахунок: UA873354290000026009054014381

PayPal: davidenko0305@gmail.com

Поделиться
Опубликовано
Теги: Війна Донецька область Допомога під час війни Луганська область Переселенці Суспільство

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.