Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та голова Святогірського відокремленого підрозділу громадської організації «Стоп корупції». У липні 2022 очолив Святогірську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області, де дотепер обіймає посаду керівника.

Східний Варіант дослідив та зібрав основні факти із життя Володимира Рибалкіна.

Учасник АТО, журналіст-розслідувач та волонтер

Володимир Рибалкін родом зі Святогірська Донецької області. 1978 року народження, має вищу освіту.

З 2014 року пішов до лав Збройних сил України. На сході України отримав бойовий досвід під час проведення АТО.

Після повернення з передової займався журналістською діяльністю та боровся з корупцією у містах Донецької області. Він очолив Святогірський міський підрозділ ГО «Стоп корупції», який розпочав свою діяльність у 2016 році.

Активісти цього осередку проводили антикорупційні рейди, зокрема у Святогірській міській раді, відділку поліції у Слов'янську.

Крім цього виявляли факти незаконної торгівлі. Станом на грудень 2017 року команда «Стоп корупції» здійснила 3000 виїздів та виграла сотні справ у судах.

Журналіст Володимир Рибалкін став відомим через викриття корупційних схем у роботі місцевих політиків у Святогірську та гучну відставку тодішнього міського голови Олександра Дзюби у 2017 році. Це сталося саме після антикорупційного рейду активістів.

«Окрім війни з корупціонерами, нам вдалось взяти участь у тематичних тренінгах та семінарах. Нам довіряють, до нас звертаються, — розповів тоді Рибалкін — Ми увійшли до складу обласної громадської ради при ОДА, а також наші представники є у комітеті антикорупційних ризиків при обласній державній адміністрації Донеччини».

Фото з особистої сторінки Володимира Рибалкіна у Facebook

Крім цього Володимир Рибалкін разом з добровольцями-учасниками АТО долучався до проєкту «Ветерани до влади» та допомагав відремонтувати пошкоджені будинки жителів Авдіївки, які постраждали від обстрілів.

На місцевих виборах у 2020 році балотувався на посаду міського голови Святогірської громади. Однак за результатами виборів не пройшов на пост мера. Тоді обрали Володимира Бандуру, який згодом виявився держзрадником.

Долучився до тероборони та допомагав іноземним ЗМІ

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України Володимир Рибалкін з першого до останнього дня окупації Святогірська залишався на місці та координував дії тероборони. Допомагав і цивільному населенню — возив дітей до лікарень та доставляв харчові продукти по селах.

Володимир Рибалкін. Фото з особистої сторінки у Facebook

Також неодноразово співпрацював з іноземним колегами-журналістами. Він оприлюднював правду про війну в Україні та показував «ситуацію на фронті «без прикрас». Зокрема, потрапив на першу шпальту великої статті головної французької газети «Le Monde», де став героєм розгорнутого матеріалу про війну в Україні.

Володимир Рибалкін з іноземними журналістами. Фото з особистої сторінки Володимира Рибалкіна у Facebook

«Як журналіст, я добре розумію, наскільки це важливо: розповідати усьому світові про те, що коїться в Україні, про війну, загибель мирних жителів. Показувати, на що росіяни перетворили наші мирні села і міста. Ми маємо дати журналістам зробити їхню роботу — заради розголосу», — сказав тоді Володимир Рибалкін.

У червні 2022 року Святогірськ опинився у тимчасовій російській окупації. Тодішній голова Святогірської міської ради перейшов на бік окупантів. Так, місто залишилось без українського керівництва.

Володимир Рибалкін. Фото з особистої сторінки у Facebook

На посаді начальника Святогірської міської військової адміністрації

4 липня 2022 року Указом Президента України було створено Святогірську міську військову адміністрацію. Того ж дня Володимир Зеленський підписав розпорядження про призначення начальником Святогірської військової адміністрації Володимира Рибалкіна.

«Я очолював територіальну оборону нашої громади. І повністю володію усією ситуацією. Виконував ті задачі, які були зараз на часі. Але пропозиція взяти на себе відповідальність і офіційно очолити військову адміністрацію Святогірська надійшла несподівано. В мене спитали: чи готовий я? І я погодився. Бо усвідомлюю рівень відповідальності та готовий взяти її на себе», — прокоментував тоді новопризначений очільник ВА.

Володимир Рибалкін на нараді. Фото Донецька ОВА

Володимир Рибалкін відмітив, що основними задачами військової адміністрації є обороноздатність територіальної громади, взаємодія з військовими підрозділами, супроводження гуманітарних місій, безпека мирного населення і допомога тим, хто евакуювався. Він додав:

«Всі задачі я виконував як керівник територіальної оборони громади. Ми ж не з вулиці прийшли, ми тут живемо і всі проблеми та шляхи вирішення знаємо зсередини».

У вересні 2022 року Святогірськ був звільнений з окупації. Російські війська зруйнували та пошкодили безліч будівель, знищили кілька сіл громади. 

Журналісти проєкту «Ukraїner» зняли 50-хвилинний фільм про окупацію Святогірська, в якому Володимир Рибалкін виступив головним героєм. Він провіз журналістів всією громадою, розповів про життя в російській окупації та познайомив з місцевими мешканцями, волонтерами, які розповіли свої пережиті історії. 

«24 лютого пролунали перші вибухи й Святогірськ відчув, що таке подих війни, — пригадує у фільмі Володимир Рибалкін, — вже о 5-й ранку ми зустрілись з 60% особового складу територіальної оборони Святогірська, потім зайшли в цей сектор і фактично 100 днів ми були на обороні Святогірська і прилеглих територій».

Після деокупації Святогірської громади, за сприяння керівника військової адміністрації, зокрема, вдалося налагодити постачання гуманітарної допомоги, електропостачання, відновити роботу відділень пошти та банку, відновити інтернет та мобільний зв'язок.

У вересні 2023 року Володимир Рибалкін розповів про поточну ситуацію на той момент: 

«По Святогірській громаді почали відновлюватись більш-менш населені пункти. На сьогодні в нас вже працює 22 підприємці. Це торговельні точки, готель вже є. Потроху ми вже доходимо до року, після деокупації. Ми потрохи оговтуємося, живемо та розвиваємося».

Нині начальник Святогірської міської військової адміністрації продовжує виконувати покладені на нього посадові обов'язки, розв'язує нагальні питання громади в умовах війни. 

Сім'я

Відомо, що Володимир Рибалкін одружений з Рибалкіною Оксаною Миколаївною. У шлюбі має дочку Поліну.

Соціальні мережі

Особиста сторінка Володимира Рибалкіна у Facebook.

Офіційна сторінка Святогірської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області у Facebook.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

11 години назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

13 години назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.